ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 20 Αυγούστου 2013
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ
Επιμένει στη μείωση των μισθών στο εμπόριο

Ανακοίνωση του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας

Tην αξίωση προς τους 500.000 εργαζόμενους στο εμπόριο να μειωθούν εκ νέου οι μισθοί τους κατά 13% διατυπώνει και επίσημα ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), Β. Κορκίδης, με επιστολή του προς τα μέλη της συνομοσπονδίας για την κλαδική σύμβαση στο εμπόριο. Στην ενημερωτική επιστολή που ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ απέστειλε χτες, επαναδιατυπώνει τις προτάσεις που είχε κάνει γνωστές την περασμένη βδομάδα, αναπαράγοντας ταυτόχρονα τους ίδιους εκβιασμούς, πως αν οι εργαζόμενοι δεν αποδεχτούν μείωση από μόνοι τους, τότε θα επιβληθούν ατομικές συμβάσεις με ακόμα μεγαλύτερες περικοπές.

Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ δεν πρωτοτυπεί. Τους ίδιους εκβιασμούς και ισχυρισμούς προέβαλλε η ΕΣΕΕ και πέρυσι, όταν με τη συμφωνία της πλειοψηφίας της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων συνυπέγραψαν τη μείωση των τότε μισθών κατά 6,7% και μάλιστα με το ίδιο επιχείρημα, πως έτσι «σώζεται» η κλαδική σύμβαση.

Σήμερα, η ηγεσία της ΕΣΕΕ επανέρχεται και επιχειρεί πάλι να εκβιάσει. Μάλιστα, ο Β. Κορκίδης φτάνει στο σημείο για την κρίση και τα λουκέτα που βιώνουν οι μικροί του κλάδου, να ενοχοποιεί τους εργαζόμενους, αφήνοντας στο απυρόβλητο την πολιτική της κυβέρνησης και τον καταστροφικό ανταγωνισμό που τους επιβάλλεται από τα μονοπώλια. Ετσι, στην επιστολή καλεί σε διάλογο αντί, όπως γράφει χαρακτηριστικά, «...να υπογράφουμε συμβάσεις πάνω από τις δυνάμεις μας και ως αποτέλεσμα να βρισκόμαστε σήμερα στη δύσκολη θέση να χρωστάμε 2-3 μηνών μισθούς και πολλών μηνών εισφορές στο ΙΚΑ»!

Να, λοιπόν, που η ΕΣΕΕ βρήκε και τον «ένοχο» και την «αιτία» για το «θάνατο» των μικρεμπόρων και επιτίθεται μαζί με την κυβέρνηση και την τρόικα στους εργαζόμενους, ρίχνοντας νερό στο μύλο των μεγάλων εμπορικών ομίλων που καταδυναστεύουν καταναλωτές, εργαζόμενους και μικρέμπορους. Παράλληλα, ο Β. Κορκίδης ζητά και αυτός εκτός από τη μείωση των μισθών, μείωση και του λεγόμενου «μη μισθολογικού κόστους», δηλαδή των ασφαλιστικών εισφορών, την ώρα που το ΙΚΑ βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού και η κυβέρνηση ετοιμάζεται για νέα επίθεση στις συντάξεις.

Ανακοίνωση του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας

Με αφορμή τις αξιώσεις των μεγαλεμπόρων για νέες μειώσεις των μισθών των εμποροϋπαλλήλων της τάξης του 13%, ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας απευθύνεται στους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες στα σούπερ μάρκετ και τα πολυκαταστήματα και με σχετική ανακοίνωσή του τονίζει ανάμεσα σε άλλα:

«Για άλλη μια φορά μας καλούν να πάρουμε στην πλάτη μας και άλλο βάρος της κρίσης τους! Αυτή τη φορά η ΕΣΕΕ με τις νέες προκλητικές δηλώσεις του προέδρου της, σαν άλλος διασώστης των κερδών των μεγαλεμπόρων, επιδιώκει νέα μείωση των μισθών μας στο ύψος του 13%. Προβάλλει μάλιστα τον εκβιασμό ότι αν οι εμποροϋπάλληλοι δεν δεχτούμε από μόνοι μας τη μείωση στην κλαδική μας σύμβαση, τότε, μετά τη λήξη της μετενέργειας, θα ακολουθήσουν ατομικές συμβάσεις με μεγαλύτερες μειώσεις. Ακόμα, μέσω των δηλώσεών της στα ΜΜΕ, η ΕΣΕΕ απειλεί ότι αυτή είναι η καλύτερη λύση, διαφορετικά είναι προ των πυλών οι απολύσεις με το κλείσιμο των επιχειρήσεων.

Καμιά εμπιστοσύνη στη συνδικαλιστική πλειοψηφία της ΟΙΥΕ (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΑΥΤ. ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ). Οι εμποροϋπάλληλοι έχουμε πλέον πείρα από τη "δράση" τους: Μας έλεγαν ότι για να σωθεί ο θεσμός των συλλογικών συμβάσεων πρέπει να πάμε σε μειώσεις μισθών όπως και υπέγραψαν το 2012 μαζί με την εργοδοσία ΣΣΕ με μειώσεις 6,7%. Είναι γνήσιοι υπερασπιστές της κερδοφορίας των μεγαλεμπόρων. Χτυπούν το ντέφι οι μεγαλέμποροι και αυτοί χορεύουν. Καλλιεργούν μέσα στους χώρους δουλειάς ιδεολογήματα, μας λένε ότι είναι ρεαλιστικό να δεχτούμε τη σφαγή των μισθών μας και θα γλιτώσουμε τις απολύσεις. Το μόνο που βρήκε να πει η ηγεσία της ΟΙΥΕ για τις δηλώσεις Κορκίδη ήταν ότι τις έκανε χωρίς να έχει προηγηθεί κοινωνικός διάλογος, δηλαδή χωρίς να έχουν συνεννοηθεί πριν.

Καλούμε τα Διοικητικά Συμβούλια των σωματείων να πάρουν πρωτοβουλίες μέσα από Γενικές Συνελεύσεις, να συζητήσουν, να αποφασίσουν ότι δε θα δεχτούν καμιά μείωση στο μισθό τους, το τσεκούρωμα συνολικά των δικαιωμάτων τους.

Διεκδικούμε: Επαναφορά της κλαδικής σύμβασης στα 918 ευρώ. Μόνιμη και σταθερή δουλειά με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Να καταργηθούν όλες οι ελαστικές μορφές εργασίας».

ΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΑ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ ΕΛΠΕ
Δεύτερο ατύχημα σε ένα μήνα

Καταστρατήγηση των μέτρων ασφαλείας, καταγγέλλει το Αγωνιστικό Μέτωπο Εργαζομένων

Φωτιά ξέσπασε λίγο μετά τις 9 το πρωί του περασμένου Σαββάτου στα διυλιστήρια Ελευσίνας των Ελληνικών Πετρελαίων (ΕΛΠΕ). Το ατύχημα σημειώθηκε στη μονάδα 32, στη γραμμή με πίσσα, όταν από διαρροή σε βάνα, πότισε η μόνωση με πίσσα και λόγω των υψηλών θερμοκρασιών (πάνω από 300 βαθμοί Κελσίου), η γραμμή πήρε φωτιά. Παρότι η φωτιά ήταν μεγάλης έκτασης, κατασβέστηκε και δεν υπήρξε τραυματισμός μεταξύ των εργατών. Πρόκειται για το δεύτερο σοβαρό ατύχημα μέσα σε λιγότερο από ένα μήνα στην ίδια μονάδα. Στις 19 Ιούνη μετά από προσπάθεια ενός εργάτη να αποφράξει αποστραγγιστικό σε βάνα πίεσης, έφυγε με πίεση καυτή πίσσα και τον έκαψε στο πρόσωπο και στο χέρι.

Τα παραπάνω καταγγέλλει το Αγωνιστικό Μέτωπο Εργαζομένων στα ΕΛΠΕ, το οποίο με ανακοίνωσή του αναδεικνύει τις σοβαρές ελλείψεις που υπάρχουν σε μέτρα ασφάλειας. Μεταξύ άλλων, τονίζει πως η εταιρεία «κυνηγώντας το μέγιστο κέρδος για αυτήν, προχωράει στην εντατικοποίηση της εργασίας, στην καταστρατήγηση μέτρων ασφαλείας και τη μείωση προσωπικού. Πιο συγκεκριμένα: Υπάρχει έλλειψη προσωπικού. Οι εργαζόμενοι δουλεύουν εξοντωτικά ωράρια (που) δημιουργούν κούραση και κινδύνους ατυχημάτων. Χαλαρώνει όλο και περισσότερο η εφαρμογή των μέτρων ασφάλειας και μεγαλώνει η έλλειψη στοιχειωδών υλικών, εργαλείων και ανταλλακτικών. Καθυστερούν εργασίες συντήρησης. Εντείνεται η εργολαβοποίηση με στόχο την αντικατάσταση της μόνιμης και σταθερής δουλειάς με δικαιώματα, από "φθηνούς" εργαζόμενους, χωρίς δικαιώματα. Μεταθέτει τις ευθύνες των εργασιών στους χειριστές πεδίου με τις νέες άδειες».

Το Αγωνιστικό Μέτωπο καταγγέλλει ακόμα τις παρατάξεις «ΕΝΙΑΙΑ, ΕΛΚΕ, ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ που έβαλαν πλάτη στην εταιρεία, διαχρονικά, να περάσουν η ιδιωτικοποίηση, οι μειώσεις προσωπικού, η αλλαγή του οργανογράμματος και η εργολαβοποίηση» και καλεί τους εργαζόμενους να οργανώσουν τον αγώνα τους, διεκδικώντας προσλήψεις, μέτρα ασφάλειας, προληπτική συντήρηση του εξοπλισμού.

Παράσταση διαμαρτυρίας εργαζομένων στο ΚΑΡΦΟΥΡ

Αντιδρούν ενάντια στην προσπάθεια της εργοδοσίας να αναγκάσει τους εργαζόμενους να μοιράζουν διαφημιστικά φυλλάδια προσφορών πόρτα - πόρτα

Παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το ΚΑΡΦΟΥΡ στο «Εμπορικό Κέντρο Μακεδονίας» στη Θεσσαλονίκη, πραγματοποίησαν χτες το απόγευμα εργαζόμενοι της επιχείρησης αντιδρώντας στην προσπάθεια της εργοδοσίας να αναγκάσει με εκβιασμούς τους εργαζόμενους στα καταστήματα ΚΑΡΦΟΥΡ - ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ - DΙΑ, να μοιράζουν πόρτα-πόρτα τα διαφημιστικά φυλλάδια προσφορών.

Το παράρτημα Θεσσαλονίκης του Σωματείου Εργαζομένων στις Επιχειρήσεις ΚΑΡΦΟΥΡ - ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ - DIA, καταγγέλλει την εργοδοσία για την παράνομη πρακτική της. Ηδη έχει προσφύγει στην Επιθεώρηση Εργασίας, η οποία απαντώντας στην καταγγελία του σωματείου δήλωσε ότι πρόκειται για παράνομη πράξη και βλαπτική μεταβολή των όρων της σύμβασης εργασίας.

Το ΔΣ του Σωματείου του παραρτήματος Θεσσαλονίκης απαιτεί από την επιχείρηση να μην προχωρήσει στον εξαναγκασμό των εργαζομένων για μοίρασμα φυλλαδίων και σε ανακοίνωσή του σημειώνει ότι οι εργαζόμενοι απαγορεύεται να παρέχουν οποιαδήποτε εργασία πέραν του καταστήματος. Επίσης, τονίζει ότι οποιοδήποτε ατύχημα έξω από το χώρο που έχει οριστεί να παρέχουν τις υπηρεσίες τους δεν αναγνωρίζεται.

Μεταξύ άλλων αναφέρει: «Η επιχείρηση ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ ΑΕ διαφημίζεται ότι είναι 100% Ελληνική επιχείρηση, στην Αλβανία εξαγόρασε τη μεγαλύτερη αλυσίδα super market και παράλληλα επεκτείνεται σε όλα τα Βαλκάνια, τελευταία αγόρασε και το εμπορικό κέντρο city gate. Για τη διανομή φυλλαδίων, ωστόσο, δεν έχει χρήματα και εκβιάζει με την απειλή της απόλυσης τους εργαζόμενους να τα μοιράζουν οι ίδιοι, πράγμα που είναι παράνομο.

Συνάδελφοι εργαζόμενοι, καταναλωτές, είναι άραγε ζήτημα καλού και κακού εργοδότη ή είναι στρατηγική επιλογή του κεφαλαίου και των πολιτικών τους εκπροσώπων να μας στερήσουν, τελικά, κάθε δικαίωμα;»



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ