ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 20 Αυγούστου 2003
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Πολύνεκρη επίθεση στο κτίριο του ΟΗΕ
  • Νεκρός ανασύρθηκε ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ στο Ιράκ, Βραζιλιάνος Σέρτζιο Βιέιρα ντε Μέλο
  • Τουλάχιστον 20 οι νεκροί μέχρι χτες βράδυ και 40 οι τραυματίες, άγνωστος ο αριθμός των εγκλωβισμένων

Αμέσως μετά την έκρηξη

Associated Press

Αμέσως μετά την έκρηξη
ΒΑΓΔΑΤΗ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΜΟΣΟΥΛΗ.--

Σε σωρό ερειπίων μετατράπηκε μεγάλο μέρος της έδρας του ΟΗΕ στη Βαγδάτη, χτες το μεσημέρι, όταν έγινε στόχος βομβιστικής επίθεσης. Αργά το βράδυ, νεκρός ανασύρθηκε από τα ερείπια ο ειδικός απεσταλμένος του Οργανισμού στο Ιράκ, Σέρτζιο Βιέρα ντε Μέλο, ενώ ένας πρώτος απολογισμός κατέγραφε 20 νεκρούς και περισσότερους από 40 τραυματίες. Αγνωστος παρέμενε ο αριθμός των εγκλωβισμένων στα ερείπια, αφού δεν μπορούσε να επιβεβαιωθεί ο αριθμός των ανθρώπων που βρίσκονταν μέσα στο κτίριο τη στιγμή της επίθεσης. Τον αποτροπιασμό του εξέφρασε ο ΓΓ του ΟΗΕ και το Συμβούλιο Ασφαλείας, όπως και σειρά ηγεσιών, ενώ Λονδίνο και Ουάσιγκτον έσπευσαν να αξιοποιήσουν την ευκαιρία, για να επιχειρηματολογήσουν, για άλλη μια φορά, υπέρ «της ορθότητας της επέμβασης στο Ιράκ».

Συνεχίζονταν και κατά τη διάρκεια της νύχτας οι έρευνες των σωστικών συνεργείων στο κτίριο του ΟΗΕ, όπου, υπό κανονικές συνθήκες, εργάζονταν 300 άτομα διαφόρων εθνικοτήτων. Επιτόπου έσπευσε ο κατοχικός διοικητής, Πολ Μπρέμερ, ο οποίος επαναδιατύπωσε την «αποφασιστικότητά του να φέρει σε πέρας τους στόχους του ασχέτως των προσωρινών πισωγυρισμάτων». Για «απερίγραπτο έγκλημα» έκανε λόγο, λίγη ώρα μετά την ισχυρή έκρηξη που συγκλόνισε ολόκληρη τη Βαγδάτη, ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ στη Βαγδάτη, Σαλίμ Λόουν, υποστηρίζοντας ότι «η επίθεση στράφηκε ενάντια σε ανθρώπους από όλο τον κόσμο που ήρθαν να βοηθήσουν τον ιρακινό λαό».

Ο Λόουν εκτίμησε ότι πιθανώς στόχος να ήταν ο ίδιος ο ντε Μέλο, καθώς το παγιδευμένο αυτοκίνητο που προκάλεσε την έκρηξη, και φέρεται να ήταν μια μπετονιέρα, στάθμευσε ακριβώς έξω από το γραφείο του αξιωματούχου του ΟΗΕ. Αμερικανοί αξιωματούχοι άφηναν ανοιχτό το ενδεχόμενο να επρόκειτο για επίθεση αυτοκτονίας. Ο ντε Μέλο, που μετέβη στο Ιράκ τον Μάη, άρχισε να εργάζεται στην Υπηρεσία Αρωγής των Προσφύγων το 1969 και, αφού έφερε σε πέρας πολλές αποστολές, τέθηκε επικεφαλής της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες το 2002, όπου μάλιστα είχε ζητήσει να επιστρέψει 4 μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του στο Ιράκ.

Αν και δεν υπάρχει καμία επίσημη ανάληψη ευθύνης για την επίθεση, αξιωματούχοι του Πενταγώνου διέρρεαν ότι «η επίθεση θυμίζει πολύ την αλ Κάιντα». Διαφορετική άποψη έσπευσαν να εκφράσουν ο Πρόεδρος Μπους και ο Βρετανός ΥΠΕΞ. Ο Μπους καταδίκασε την επίθεση και χαρακτήρισε τους δράστες «εχθρούς του πολιτισμού που επιδιώκουν να κάμψουν την αμερικανική θέληση για καταπολέμηση της τρομοκρατίας». Ο Αμερικανός Πρόεδρος τόνισε ότι «δε θα ορίσουν αυτοί οι δολοφόνοι το μέλλον του Ιράκ» και εκτίμησε ότι «πρόκειται για πράξη απελπισίας», αποδίδοντας εμμέσως την ευθύνη σε υποστηρικτές του προηγούμενου καθεστώτος. Ανάλογες υπόνοιες εξέφρασε και ο Τζακ Στρο, σπεύδοντας να συμπληρώσει ότι «η επίθεση αυτή αποδεικνύει την ορθότητα της ανατροπής του προηγούμενου καθεστώτος».

Τον αποτροπιασμό τους για την επίθεση και τη συμπαράστασή τους στον κυρίαρχο ρόλο που οφείλει να διαδραματίσει ο ΟΗΕ έσπευσαν να εκφράσουν οι Γαλλία, Ρωσία, Ιαπωνία, Γερμανία, το Συμβούλιο της Ευρώπης, το ΝΑΤΟ, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Χαβιέ Σολάνα, ενώ την καταδίκη και τη βαθιά της θλίψη για το χαμό του συμπατριώτη της εξέφρασε η βραζιλιάνικη προεδρία. Ο ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, επιστρέφει εσπευσμένως στη Νέα Υόρκη, ενώ ο εκπρόσωπός του, Φρεντ Εκχαρτ, μίλησε για τραγωδία και άφησε σαφείς αιχμές κατά των αμερικανικών δυνάμεων, υπενθυμίζοντας ότι «είχαν την απόλυτη ευθύνη για την ασφάλεια του ΟΗΕ». Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συνεδρίασε εκτάκτως και ο προεδρεύων του, Σύρος διπλωμάτης, Φαϊσάλ Μεκντάντ, καταδίκασε την «τρομοκρατική επίθεση, που δε θα κάμψει τη θέληση της διεθνούς κοινότητας και του ΟΗΕ να βοηθήσει τον ιρακινό λαό».

Σύλληψη Ραμαντάν

Στα χέρια των κατοχικών δυνάμεων βρίσκεται από χτες ο πρώην αντιπρόεδρος του ιρακινού καθεστώτος, Τάχα Γιασίν Ραμαντάν, ο οποίος συνελήφθη από Κούρδους μαχητές της Πατριωτικής Ενωσης Κουρδιστάν, τη Δευτέρα, στη Μοσούλη. Ο Ραμαντάν ήταν το νούμερο 20 στη λίστα των καταζητούμενων Ιρακινών αξιωματούχων. Ο Πρόεδρος Μπους έσπευσε να εκφράσει την ικανοποίησή του και την άποψη ότι «σύντομα θα συλληφθούν όλοι όσοι ψάχνουμε». Παράλληλα, ο Αμερικανός Πρόεδρος διαμήνυσε στους Αμερικανούς στρατιώτες ότι «θα ανακουφιστούν το φθινόπωρο από την πίεση που δέχονται καθώς θα αναπτυχθούν στο Ιράκ και δυνάμεις από άλλες χώρες». Η καθησυχαστική δήλωση Μπους έγινε μετά την επιβεβαίωση του θανάτου ενός ακόμη Αμερικανού στρατιώτη στη συνοικία Καραντάχ, της Βαγδάτης, του 61ου από το τέλος των εχθροπραξιών.

Την ίδια στιγμή, οι κατοχικές αρχές ανακοίνωσαν ότι θα τιμωρείται με 25ετή κάθειρξη όποιος συλλαμβάνεται για δολιοφθορά «ιδιαίτερα πετρελαιαγωγών», καθώς για πολλοστή ημέρα φλέγεται ο πετρελαιαγωγός Κιρκούκ - Τσεϊχάν.

ΥΠΟΘΕΣΗ ΚΕΛΙ
«Σφίγγα» ο Κάμπελ

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Αποφασισμένος να υπερασπίσει μέχρι τέλους τις επιλογές και τους χειρισμούς του στο θέμα του φακέλου με τα στοιχεία για το ιρακινό απαγορευμένο οπλοστάσιο που χρησιμοποίησε ο Βρετανός πρωθυπουργός για να στοιχειοθετήσει τη στρατιωτική επέμβαση στο Ιράκ, εμφανίστηκε χτες ενώπιον του δικαστή Χάτον ο διευθυντής επικοινωνίας του Τόνι Μπλερ, Αλασταϊρ Κάμπελ.

Ο Κάμπελ βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα καθώς φέρεται από πολλούς να είναι ένας από τους ανθρώπους - κλειδιά στη διαμόρφωση του φακέλου. Εντούτοις, ο ίδιος, χτες, καταθέτοντας στο πλαίσιο της έρευνας που διεξάγεται για την αποσαφήνιση των αιτίων και των συνθηκών που οδήγησαν τελικά στο θάνατο, από αυτοκτονία όπως φαίνεται, του καθηγητή Ντέιβιντ Κέλι, επιχείρησε να διαψεύσει ότι άσκησε την οποιαδήποτε πίεση στις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες προκειμένου να διογκώσουν τα στοιχεία του φακέλου ή ότι παραποίησε κάποια από αυτά. Ο Βρετανός αξιωματούχος επέμεινε ότι το περιεχόμενο του φακέλου είναι αποκλειστική ευθύνη των μυστικών υπηρεσιών, διαψεύδοντας τις διαρροές αξιωματούχων του σώματος που επέμεναν ότι δέχτηκαν από τον Κάμπελ αφόρητες πιέσεις και παρεμβάσεις.

Σύμφωνα με την πολύωρη κατάθεσή του, ο Τόνι Μπλερ είχε απορρίψει ως «όχι ιδιαίτερα ικανοποιητικό» έναν πρώτο φάκελο που του παρουσίασαν το Πάσχα το 2002 οι μυστικές υπηρεσίες για το ιρακινό οπλοστάσιο. Το Σεπτέμβρη, όμως, του ίδιου χρόνου, ο ίδιος ο Μπλερ ζήτησε από τις μυστικές υπηρεσίες να του ετοιμάσουν έναν τέτοιο φάκελο που να «βοηθά το βρετανικό λαό να συνειδητοποιήσει ότι το Ιράκ συνιστά μια μοναδική απειλή». Μάλιστα, ο Κάμπελ κατέθεσε ότι σε συνομιλία που είχε με τον επικεφαλής της Επιτροπής Μυστικών Υπηρεσιών, Τζον Σκάρλετ, ο οποίος είχε αναλάβει τη σύνταξη του φακέλου, στα μέσα του περασμένου Σεπτέμβρη, του συνέστησε να αποφύγει «τις λεκτικές υπερβολές, τη γλαφυρότητα και άλλα συγκινησιακά χαρακτηριστικά και να αρκεστεί στην πληθώρα των αποδεικτικών στοιχείων».

Χαρακτήρισε άθλια και θλιβερή την όλη ιστορία των διαρροών Κέλι προς το BBC, υπονοώντας σαφώς ότι ο δημοσιογράφος Γκίλιγκαν παραποίησε τα λεγόμενα του Κέλι και έστησε ολόκληρη την ιστορία του σε ψεύδη. Υποστήριξε, επίσης, ότι όταν αποκαλύφθηκε ότι ο Κέλι ήταν η πηγή του BBC ο προϊστάμενος του θανόντος επιστήμονα, υπουργός Αμυνας Τζεφ Χουν, εκτίμησε ότι πρόκειται για «σοβαρό πειθαρχικό παράπτωμα που προκαλεί δυσκολίες και προβλήματα στην κυβέρνηση».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ