ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 20 Αυγούστου 2003
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Δωρεάν εργατικά χέρια στην εργοδοσία

Εργάτες τζάμπα! Εργατικά χέρια χωρίς καμία επιβάρυνση για τους εργοδότες! Ανεργοι που θα εξαναγκάζονται να παρέχουν την εργασία τους στις επιχειρήσεις, με μοναδική «αμοιβή» το επίδομα ανεργίας, που έτσι και αλλιώς δικαιούνται. Αυτό είναι το προεκλογικό δώρο της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ στους βιομήχανους και τα μονοπώλια ενόψει της 68ης Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης.

Το σχέδιο αυτό γνωστοποίησε στην ηγεσία του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδας ο υπουργός Εργασίας Δ. Ρέππας κατά τη χτεσινή συνάντησή τους. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Συνδέσμου, η πρόταση του υπουργείου αποβλέπει στη δημιουργία θεσμικού πλαισίου «ώστε οι επιδοτούμενοι άνεργοι να μπορούν να απασχολούνται σε επιχειρήσεις λαμβάνοντας το επίδομα ανεργίας και οι επιχειρήσεις να καλύπτουν μόνο τις ασφαλιστικές εισφορές»..!

Καταβάλλοντας λοιπόν μόνο τις ασφαλιστικές εισφορές και αυτές μόνο για το διάστημα της απασχόλησης, η μεγαλοεργοδοσία θα εξασφαλίζει δωρεάν εργατική δύναμη. Δεν αποκλείεται, βέβαια, αυτό το αισχρό για τα δικαιώματα των ανέργων μέτρο να προβληθεί από τον προπαγανδιστικό μηχανισμό της κυβέρνησης και ως παροχή, αφού έτσι οι άνεργοι θα εμφανίζονται ότι εξασφαλίζουν και ασφαλιστική κάλυψη!

Αυτή είναι η νέα αντίληψη και τα μέτρα του ΠΑΣΟΚ για την αντιμετώπιση της ανεργίας. Μέτρα που θ' αποδειχτούν «βόμβα» στα θεμέλια γενικά της απασχόλησης και που θα θίξουν και τους ήδη εργαζόμενους, αφού οι βιομήχανοι, εξασφαλίζοντας δωρεάν εργατική δύναμη, δεν αποκλείεται να προβούν σε μαζικές απολύσεις του απασχολούμενου προσωπικού τους.

Από την πλευρά τους οι βιομήχανοι απαίτησαν ξανά τη μείωση του κόστους των υπερωριών, αφού - όπως ισχυρίστηκαν - επιβαρύνεται σημαντικά η παραγωγική δραστηριότητα.

Επιπλέον, ζήτησαν και μάλλον πέτυχαν στο ποσοστό των αναγκαστικά τοποθετούμενων εργαζόμενων (π.χ. ανάπηροι πολέμου, πολύτεκνοι κ.ά.) να συνυπολογίζονται και οι εργαζόμενοι που έχουν οικειοθελώς προσληφθεί από την επιχείρηση. Επίσης, στο υπόμνημα που παρουσίασαν απαίτησαν για τον γιατρό Εργασίας που απασχολούν να πληρώνουν εργοδοτικές εισφορές στο ΤΣΑΥ μόνο για την ημέρα ή τις ημέρες που τον απασχολούν.

Ο ΣΒΒΕ θα συμμετέχει στις περιφερειακές επιτροπές οι οποίες θα προβλέπονται στο νομοσχέδιο για το Εθνικό Σύστημα Σύνδεσης της Εκπαίδευσης με την Απασχόληση που καταρτίζει η κυβέρνηση μέσα στο Σεπτέμβρη, ενώ το ΥΠΕΘΟ θα εξετάσει το αίτημα η επιδότηση της απασχόλησης για τις επιχειρήσεις παραμεθόριων περιοχών, ύψους 12%, να δίνεται απευθείας και όχι μέσω του ΟΑΕΔ.

Μετά απ' όλα αυτά δεν έχουμε καμιά αμφιβολία για το «ιδιαίτερο εποικοδομητικό κλίμα, δείγμα της άριστης συνεργασίας που έχει εδραιωθεί πλέον ανάμεσα στην ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και το ΣΒΒΕ», όπως ο τελευταίος επισημαίνει στην ανακοίνωσή του, αλλά και ότι η κυβερνητική πολιτική αντιμετωπίζει τα αιτήματα της εργοδοσίας με «γνώμονα τη διασφάλιση μιας ευέλικτης επιχειρηματικής πρακτικής».

Ούτε φέτος θα καταβληθούν τα χρέη του ΙΚΑ

Και ενώ η κυβέρνηση δε φείδεται παροχών και εξυπηρετήσεων προς το μεγάλο κεφάλαιο, δε συμβαίνει το ίδιο όταν πρόκειται να υλοποιήσει τις υποχρεώσεις της προς τους εργαζόμενους. Υποχρεώσεις μάλιστα για τις οποίες έχει δεσμευτεί και όχι μία φορά.

Ετσι όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του υπουργού Εργασίας, μετά τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας Ν. Χριστοδουλάκη και φέτος δεν πρόκειται να αποδοθούν τα 450 δισεκατομμύρια δραχμές και πλέον που έχει παρακρατήσει το ΙΚΑ από ΟΑΕΔ, ΟΕΚ και ΛΑΕΚ, τα οποία είναι αναγνωρισμένες οφειλές του δημοσίου. Ο αρμόδιος υπουργός εξέφρασε ουσιαστικά την ευχή «να μην παραπεμφθεί το θέμα στις καλένδες». Ομως «φως» από την πλευρά του υπουργείου Οικονομίας δεν υπήρξε. Ετσι κατά την πάγια τακτική το χρέος του δημοσίου - χρέος ουσιαστικά προς τους εργαζόμενους και τους οργανισμούς που στέκονται με τις εισφορές τους - παραπέμπεται στο μέλλον και πιθανόν στην επόμενη κυβέρνηση.

Κατά τ' άλλα ο υπουργός στη γνωστή γραμμή των προεκλογικών παροχών έσπευσε από τώρα να «μοιράσει» αυξήσεις για το επόμενο έτος, στο επίδομα ανεργίας και στο ΕΚΑΣ, που όπως είπε δε θα είναι κάτω από το 7%.

Επίσης είπε ότι η Ειδική Επιτροπή Εργου για την εισαγωγή της μερικής απασχόλησης στο δημόσιο θα αρχίσει να λειτουργεί μέσα στο Σεπτέμβρη. Προφανώς, για να αρχίσει το σύστημα να ρολάρει την κατάλληλη... προεκλογική στιγμή.

Τον έλιωσε η πρέσα

To φονικό στα εργοστάσια και στις οικοδομές συνεχίζεται αδιάκοπα με θύματα εργαζόμενους που μοχθούν καθημερινά για το ψωμί της οικογένειάς τους και τελικά οδηγούνται στο θάνατο από την απληστία και ασυδοσία των αφεντικών και την αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης.

Ενα ακόμα θύμα προστέθηκε στο μακρύ κατάλογο των θανατηφόρων εργατικών ατυχημάτων προχτές το πρωί σε εργοστάσιο μεταλλικών ειδών στην Οδό Θερμαϊκού στη N. Ευκαρπία Θεσσαλονίκης.

Πρόκειται για τον ρωσικής καταγωγής 33χρονο βιοπαλαιστή Tamrazov Tigran, o οποίος βρήκε τραγικό θάνατο ενώ εργαζόταν σε μηχάνημα στιλβώσεως μαχαιριών. Σύμφωνα με τα στοιχεία της αστυνομίας, ο άτυχος εργάτης, κάτω από αδιευκρίνιστες μέχρι στιγμής συνθήκες, παρασύρθηκε από τους κυλίνδρους του μηχανήματος με αποτέλεσμα να τραυματιστεί θανάσιμα.

Οι συνάδελφοί του στο εργοστάσιο έτρεξαν αμέσως να προσφέρουν όποια βοήθεια μπορούσαν. Ο θανάσιμα τραυματισμένος εργάτης διακομίστηκε αμέσως στο «Ιπποκράτειο» Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, όπου όμως οι γιατροί διαπίστωσαν απλώς το θάνατό του.

Προανάκριση για την εξακρίβωση των αιτιών και των συνθηκών του ατυχήματος που οδήγησε στο θάνατο τον νεαρό εργάτη διεξάγει το ΙΖ Αστυνομικό Τμήμα Θεσσαλονίκης, ενώ συνελήφθη και ο ιδιοκτήτης του εργοστασίου. Παράλληλα όμως, διεξάγεται και έρευνα για να διαπιστωθεί κατά πόσο το εργοστάσιο πληρούσε τους όρους ασφαλούς λειτουργίας.

  • Οι κακώσεις στο κεφάλι και τον αυχένα ήταν η χτεσινή πληρωμή δύο οικοδόμων στα έργα της Αττικής Οδού στην περιοχή του Ζεφυρίου. Πρόκειται για τον Ευάγγελο Βλάχο, 28 χρόνων και Σπύρο Βουτζούκο, 38 χρόνων, εργαζόμενοι και οι δύο στην εταιρία «ΠΑΝΤΕΧΝΙΚΗ», οι οποίοι χτες το πρωί χτύπησαν στο κεφάλι την ώρα που έριχναν μπετό. Οι δύο εργαζόμενοι μεταφέρθηκαν με ασθενοφόρο στον «Ευαγγελισμό» όπου τους δόθηκαν οι πρώτες βοήθειες και παρέμειναν εκεί για προληπτικούς λόγους.
ΕΜΦΙΑΛΩΜΕΝΑ ΠΟΤΑ
Πρόστιμο τρομοκράτησης των εργαζομένων

Στην προσπάθεια φίμωσης της φωνής των εργαζόμενων και των σωματείων τους, δικαστήριο της Θεσσαλονίκης επέβαλε πρόστιμο - «φίμωτρο» 16.300 ευρώ στη συνδικαλιστική εφημερίδα «Σύγχρονη Συνδικαλιστική Σκέψη», όργανο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργατοϋπαλλήλων Εμφιαλωμένων Ποτών (ΠΟΕΕΠ), για συκοφαντική δυσφήμιση κατά του βιομήχανου Μ. Γεωργιάδη.

Το «παράπτωμα» της εφημερίδας ήταν ότι έγραψε πως ο εν λόγω εργοδότης είχε πάρει δάνειο για να χτίσει το νέο εργοστάσιό του, ενώ ταυτόχρονα απέλυσε όλους τους εργαζόμενους!

Η ίδια, η συνδικαλιστική εφημερίδα έγραψε στην έκδοση Ιουλίου για την καταδίκη αυτή ότι «πρόκειται για πρόστιμο τρομοκράτησης για την "τιμή και την υπόληψη" παράνομου εργοδότη που με "εικονικό" κλείσιμο πέταξε στους δρόμους τους εργάτες, γιατί δεν του αρέσει ο συνδικαλισμός».

Να σημειωθεί ότι η εφημερίδα είχε αθωωθεί από τα ποινικά δικαστήρια (Πρωτοδικείο στο οποίο οδηγήθηκε με την ίδια κατηγορία και το Εφετείο στο οποίο κατέληξε η απόφαση με αίτηση αναίρεσης του εισαγγελέα του Πρωτοδικείου). Αυτό όμως δεν εμπόδισε το Αστικό Δικαστήριο, στο οποίο κατέφυγε στη συνέχεια ο γνωστός εργοδότης, να πάρει καταδικαστική απόφαση.

Συνδικαλιστικά στελέχη του κλάδου των Εμφιαλωμένων Ποτών εκφράζουν την άποψη ότι η απόφαση επιβολής προστίμου σε εργατική εφημερίδα δεν είναι τίποτε άλλο από προσπάθεια φίμωσης των απόψεων που εκφράζει, απόψεις που αφορούν στις θέσεις του συνδικαλιστικού κινήματος του κλάδου. Η «ΣΚΕΨΗ», τονίζουν, ενοχλεί την εργοδοσία.

Επισημαίνουν, όμως, ότι οι καταδικαστικές αυτές αποφάσεις δεν πρόκειται να φιμώσουν τη φωνή του συνδικαλιστικού τους κινήματος, ούτε να επηρεάσουν αρνητικά ή να παρεμποδίσουν την ανάπτυξη των πολύμορφων αγώνων του που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Υπογραμμίζουν ιδιαίτερα το γεγονός ότι τα σωματεία του κλάδου, αλλά και μέλη των σωματείων με ειδικές εισφορές τους κάλυψαν ήδη το ποσό του προστίμου, για να εξασφαλίσουν την απρόσκοπτη λειτουργία της εφημερίδας, ώστε να έχουν τη δυνατότητα οι εργαζόμενοι στα εμφιαλωμένα ποτά να ενημερώνονται γι' αυτά που συμβαίνουν στον κλάδο.

Την αμέριστη συμπαράσταση προς τη συνδικαλιστική εφημερίδα «ΣΚΕΨΗ» που εκδίδει η Ομοσπονδία Εμφιαλωμένων Ποτών Βορείου Ελλάδας εκφράζει, με ανακοίνωσή του, το Εργατικό Κέντρο Λάρισας. Το συγκεκριμένο γεγονός, τονίζει το ΕΚ, έρχεται για μια ακόμη φορά να επιβεβαιώσει, ότι η Δικαιοσύνη και το κράτος λειτουργούν υπέρ του μεγάλου κεφαλαίου και ενάντια στους εργάτες και εκφράζει την ανησυχία του για το πού μπορεί να φτάσει ο αυταρχισμός και η τρομοκρατία της εργοδοσίας, η οποία έχει και τη συμπαράσταση της πολιτείας και των δικαστηρίων.

Οι «ενοχλητικές φωνές» για το σύστημα και ο συνδικαλισμός, επισημαίνει στη συνέχεια, τιμωρούνται καθημερινά, ενώ οι εργοδότες που παρανομούν καθημερινά, που δεν πληρώνουν τα δεδουλευμένα, που δεν ασφαλίζουν τους εργαζόμενους, που απολύουν παράνομα, που δεν εφαρμόζουν την εργατική νομοθεσία ουδέποτε τιμωρήθηκαν.

Καταλήγοντας το ΕΚ Λάρισας επισημαίνει ότι ο μόνος δρόμος για την ανατροπή αυτής της πολιτικής είναι η συσπείρωση όλων των εργαζομένων στα μαζικά συνδικάτα και η εγκατάλειψη των συμβιβασμένων ηγεσιών που βάζουν πλάτη, για να περάσει αυτή η αντεργατική πολιτική.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ