ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 20 Ιούλη 1999
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΙΔΕΙΑ
Η ταξικότητα σε όλο της το μεγαλείο

Ξεδιπλώνεται σε όλο της το μεγαλείο η ταξικότητα του νέου τύπου "εκπαιδευτικού" συστήματος, που εισάγει η "μεταρρύθμιση" με την ανάρτηση των αποτελεσμάτων των πανελλαδικών εξετάσεων της Β Λυκείου στα λύκεια της χώρας. Μια εικόνα που έρχεται να συμπληρώσει την πρώτη γεύση που πήραν οι μαθητές και οι γονείς, όταν μετά την κατάργηση των μετεξεταστέων, 11.613 μαθητές της Α Λυκείου υποχρεώνονται ουσιαστικά να εγκαταλείψουν το λύκειο και να στραφούν στη μισοκατάρτιση των ΤΕΕ. Σήμερα, σύμφωνα με τον προγραμματισμό του υπουργείου Παιδείας, επρόκειτο να ολοκληρωθεί η αποστολή των βαθμολογιών της Β Λυκείου σε όλα τα λύκεια της χώρας, ενώ τα στοιχεία που μέχρι τώρα έχουν συγκεντρώσει οι ΕΛΜΕ, δείχνουν μεγάλα ποσοστά μαθητών, που θα προσέλθουν το Σεπτέμβρη για επανεξέταση και διαφοροποιήσεις ανάμεσα στα αστικά κέντρα και την περιφέρεια και ανάμεσα στις φτωχογειτονιές και τις πιο αναβαθμισμένες συνοικίες.

Τα αποτελέσματα των "προαγωγικών" πανελλαδικών εξετάσεων της Β Λυκείου αποκαλύπτουν με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο το δρόμο που ανοίγει η μεταρρύθμιση, ο οποίος οδηγεί στην αποψίλωση του λυκείου από τους μαθητές, μέσα από διαρκές φιλτράρισμα. Γιατί, όπως προκύπτει, όχι μόνο "κόβονται" βίαια μαθητές από το λύκειο, αλλά και πολλοί αποθαρρύνονται από το να συνεχίσουν τις σπουδές τους στο λύκειο. Τα παραπάνω επιβεβαιώνουν για μια ακόμα φορά τους μαθητές που με τους αγώνες τους το προηγούμενο διάστημα είχαν καταγγείλει την ταξικότητα του συστήματος, το οποίο κάθε άλλο παρά απαντά στο αίτημα για παιδεία δημόσια και δωρεάν για όλα τα παιδιά. Παράλληλα, τελευταία στοιχεία δείχνουν ακόμα μεγαλύτερη στροφή στην ιδιωτική εκπαίδευση, η οποία ευνοείται ξεκάθαρα από τη μεταρρύθμιση. Σύμφωνα με χτεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας "Νέα", τα ιδιωτικά σχολεία οδηγούνται στη δημιουργία νέων τμημάτων, για να καλύψουν τη "ζήτηση", ενώ έχουν εκδοθεί άδειες για νέα σχολεία ακόμα και σε περιοχές όπου πριν δεν υπήρχαν.

ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Β' ΛΥΚΕΙΟΥ
Στο 30% οι μετεξεταστέοι

Ενας στους τρεις μετεξεταστέος, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώνουν οι ΕΛΜΕ σε όλη τη χώρα

Η σκληρή, για τα παιδιά των εργαζομένων, πραγματικότητα της "μεταρρύθμισης", όπως αποτυπώνεται και στους πίνακες με τις βαθμολογίες της Β Λυκείου που αναρτώνται στα σχολεία, έρχεται να επιβεβαιώσει τον επιλεκτικό και απορριπτικό χαρακτήρα των πανελλαδικών εξετάσεων, που, παρά τους αγώνες των μαθητών, έγιναν και αποδείχτηκαν πραγματικές "εξετάσεις σφαγής" όπως τις είχαν αποκαλέσει. Οπως προκύπτει πάντως από τα πρώτα στοιχεία και με διαφοροποιήσεις από σχολείο σε σχολείο και από περιοχή σε περιοχή, ένας στους τρεις θα κληθεί το Σεπτέμβρη για επανεξέταση.

Ενδεικτικά για την ταξικότητα του συστήματος είναι τα αποτελέσματα των εξετάσεων στο Νομό Πρέβεζας όπου, όπως επισημαίνει σε σχετική ανακοίνωση και η ΝΕ Πρέβεζας του ΚΚΕ,είναι φανερή η διάσταση ανάμεσα στα σχολεία της πόλης και των χωριών, όπου δεν υπάρχουν "ιδιαίτερα" και φροντιστήρια. Μάλιστα, η ΝΕ Πρέβεζας εκτιμά ότι "το επόμενο διάστημα και αν η αντίδραση των μαθητών, των γονέων, των εκπαιδευτικών δεν είναι άμεση και δυναμική, θα παρουσιαστεί το φαινόμενο της ερήμωσης και του κλεισίματος Λυκείων όπως αυτό του Θεσπρωτικού από έλλειψη μαθητών. Γεγονός που θα επιφέρει ακόμα και εσωτερική μετανάστευση σε ένα μέρος του αγροτικού πληθυσμού, που θα βρεθεί μπροστά στο δίλημμα: ή φεύγω για να μάθει το παιδί μου γράμματα ή αυτό θα πρέπει να εγκαταλείψει το σχολείο". Αναλυτικά τα αποτελέσματα του Νομού Πρέβεζας, είναι τα εξής: Στο 1ο ΕΛ Πρέβεζας από τους 139 προάγονται 104 (75%) - παραπέμπονται 35 (25%), 2ο ΕΛ Πρέβεζας από 102 προάγονται 78 (76%) και οι μετεξεταστέοι είναι 24 (24%), ΕΛ Λούρου από 44 προάγονται 25 (57%) και 19 (43%) είναι μετεξεταστέοι, 1ο ΕΛ Φιλιππιάδας από 66 προάγονται 50 (75%) και παραπέμπονται 16 (25%), 2ο ΕΛ Φιλιππιάδας από 71 προάγονται 51 (72%) και παραπέμπονται 20 (28%), ΕΛ Θεσπρωτικού από 48 προάγονται 23 (46%) και παραπέμπονται 25 (54%), ΕΛ Καναλακίου από τους 71 προάγονται 35 (50%) και οι μετεξεταστέοι είναι 36 (50%), ΕΛ Πάργας από 42 προάγονται 25 (60%) και παραπέμπονται 17 (40%). Στο σύνολο του νομού,από 583 μαθητές προάγονται 391 (70%) και παραπέμπονται για επανεξέταση το Σεπτέμβρη 202 (30%).

Η ΝΕ Πρέβεζας του ΚΚΕ τονίζει ότι "τα μεγαλύτερα ποσοστά αποτυχόντων τα έχουν τα λύκεια που βρίσκονται σε αγροτικές περιοχές στα οποία ο αποκλεισμός των μαθητών λαμβάνει διαστάσεις "σφαγής", δείχνοντας παράλληλα ποιοι είναι οι "ανεπιθύμητοι" στη μόρφωση μαθητές".

Ανατολική Αττική

Σύμφωνα με στοιχεία της Ε ΕΛΜΕ Ανατολικής Αττικής, σε σύνολο 1.141 μαθητών, 14 λυκείων της Ανατολικής Αττικής, παραπέμπονται για το Σεπτέμβρη οι 347 (30.41%). Συγκεκριμένα, στο Λύκειο Γέρακα από τους 92 παραπέμπονται οι 17 (18.47%), στο Μουσικό Λύκειο Παλλήνης από τους 40 απέτυχαν οι 7 (17.50%), στο Λύκειο Αρτέμιδας από τους 60 παραπέμπονται οι 37 (61.66%), στο Λύκειο Γλυκών Νερών από τους 103 παραπέμπονται για το Σεπτέμβρη οι 25 (24.27%), στο Λύκειο Καλυβιών από τους 69 οι 30 (43.47%), στο Λύκειο Κερατέας από τους 90 μαθητές παραπέμπονται οι 34 (37.77%), στο Λύκειο Κορωπίου από τους 110 παραπέμπονται οι 22 (30%), στο Λύκειο Λαυρίου από τους 72 απέτυχαν οι 20 (27.77%), στο Λύκειο Μαραθώνα από τους 69 παραπέμπονται οι 37 (53.62%), στο Λύκειο Μαρκόπουλου από τους 98 μαθητές απέτυχαν οι 34 (34.69%), στο Λύκειο Νέας Μάκρης από τους 61 μαθητές οι 11 (18.03%), στο Λύκειο Παιανίας από τους 136 οι 37 (27.20%), στο Λύκειο Ραφήνας από τους 75 οι 24 (32%), στο Λύκειο Σπάτων από τους 66 οι 12 μαθητές παραπέμπονται το Σεπτέμβρη (18.18%).

Θεσπρωτία

Στο 1ο Λύκειο Ηγουμενίτσας από τους 73 μαθητές παραπέμπονται οι 14 για το Σεπτέμβρη (19.18%), στο 2ο Λύκειο Ηγουμενίτσας από τους 94 παραπέμπονται οι 39 (43.64%), στο 3ο Λύκειο Ηγουμενίτσας από τους 34 μαθητές παραπέμπονται 25 (73.53%), στο Λύκειο Φιλιατών από τους 31 μαθητές παραπέμπονται οι 13 (45.16%), στο 1ο Λύκειο Παραμυθιάς από τους 59 απέτυχαν οι 13 (23.73%), στο 2ο Λύκειο Παραμυθιάς από τους 23 μαθητές παραπέμπονται οι 20 (86.96%), στο Λύκειο Μαργαριτίου από τους 16 μαθητές απέτυχαν οι 7 (43.75%). Συνολικά στο νομό, από τους 330 μαθητές παραπέμπονται για το Σεπτέμβρη οι 131 (40.91%).

25Ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - "ΟΔΗΓΗΤΗ"
Η νεολαία δε σκύβει το κεφάλι

Με τις δεκάδες εκδηλώσεις του στις γειτονιές της Αθήνας, το 25ο Φεστιβάλ ΚΝΕ Οδηγητή, συνεχίζει το ταξίδι του, που φέτος "φιλοδοξούμε να έρθει σε επαφή με ακόμα περισσότερους νέους και νέες, να κερδίσει ακόμα περισσότερες συνειδήσεις". Αυτό τόνισε η Χρυσούλα Αποστόλου,μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ, που ήταν η κεντρική ομιλήτρια στην προφεστιβαλική εκδήλωση των ΟΒ Βύρωνα, την περασμένη Παρασκευή. Η πλατεία Τσιρακοπούλου, όπου γινόταν η εκδήλωση, γέμισε με τα πανό - μηνύματα της ΚΝΕ ενάντια στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ: "Βάφουμε με κόκκινο το μαύρο τοπίο του πολέμου του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Νεανική αντεπίθεση με το ΚΚΕ".

Ανοίγοντας την εκδήλωση, η Ξένια Λατσάρα,μέλος του ΤΓ Ανατολικών Συνοικιών Αθήνας, κάλεσε τον ελληνικό λαό "σε ετοιμότητα δράσης γιατί έρχονται νέα αντιλαϊκά μέτρα, ετοιμάζονται νέες συμφωνίες που εκχωρούν κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, προωθούν διχοτόμηση της Κύπρου, συγκυριαρχία στο Αιγαίο".

Η Χ. Αποστόλου με τη σειρά της, είπε ότι είναι γελασμένοι όσοι νομίζουν ότι "η νεολαία θα πάψει να είναι στην πρώτη γραμμή της πάλης ενάντια στον ιμπεριαλισμό. Το έχουμε πει και θα το ξαναπούμε: Αντέχουμε. Η νεολαία δε σκύβει το κεφάλι". Ενώ υπογράμμισε ότι ιδιαίτερα τώρα, μετά και το θετικό εκλογικό αποτέλεσμα, μέσα από τους αγώνες που έρχονται, η ΚΝΕ γεμίζει με περισσότερες ευθύνες για να πάρει η νεολαία τη θέση της στο "Αντιιμπεριαλιστικό - Αντιμονοπωλιακό Μέτωπο πάλης του λαού μας".

Αμέσως μετά την ομιλία της, οι Κνίτες και οι Κνίτισσες φωνάζοντας συνθήματα ενάντια στον κοινό εχθρό, τον ιμπεριαλισμό, έκαψαν συμβολικά τη σημαία της ΕΕ, ενώ η εκδήλωση συνεχίστηκε με ροκ ήχους από το συγκρότημα "ΝΟΪΣ".

ΔΙΟΡΙΣΜΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
Μυστικά και ψέματα

Συνεχίζει το ΥΠΕΠΘ τον εμπαιγμό σε βάρος των εκπαιδευτικών. Γιατί άραγε επιδίδεται σε ψέματα; Μήπως τα έχει ανάγκη η "μεταρρύθμισή" τους; Πώς να εξηγήσουμε αλλιώς τη στάση του υπουργείου Παιδείας απέναντι στους διορισμούς των εκπαιδευτικών για το έτος 1999 - 2000;

Ενώ διαλαλεί σε όλους τους τόνους "μαζικούς" διορισμούς με διάφορα φτηνά τεχνάσματα, το αντίθετο συμβαίνει. Η αναξιοπιστία του ΥΠΕΠΘ σε όλο το μεγαλείο του. Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Μιλούσε για ανάλογους διορισμούς με πέρυσι (1998 - 1999: 9.200 εκπαιδευτικούς). ΨΕΜΑ ΠΡΩΤΟ: Φέτος έχει αναγγείλει μόνο 6.127, άρα μείωση 3.000 θέσεων. ΨΕΜΑ ΔΕΥΤΕΡΟ: Ο αριθμός 6.127 είναι πλασματικός. Αυτό συμβαίνει διότι περιλαμβάνει και το 40% των επιτυχόντων του ΑΣΕΠ, ακόμα και στις ειδικότητες που δεν υπάρχουν επιτυχόντες του διαγωνισμού. Ενδεικτικά αναφέρονται τα εξής: Δάσκαλοι από την επετηρίδα 1.403 από τη λίστα του ΑΣΕΠ 935, Φυσικοί - Χημικοί 163 από επετηρίδα και 109 από τη λίστα του ΑΣΕΠ, Οικονομολόγοι 83 από επετηρίδα και 55 από το ΑΣΕΠ και Πληροφορικής 321 από επετηρίδα και 214 από το ΑΣΕΠ.

Επομένως από τους 6.127 εκπαιδευτικούς φέτος θα διοριστούν 4.000 περίπου αφού οι υπόλοιποι είναι ανύπαρκτοι.

ΨΕΜΑ ΤΡΙΤΟ: Πρόσληψη 10.000 αναπληρωτών στα σχολεία . Δε μας λέει όμως από πότε. Μήπως από τις αρχές του σχολικού έτους. Οχι φυσικά. Αρα θα δούμε ξανά φέτος να χάνονται χιλιάδες εκπαιδευτικές ώρες, στο βωμό της "μεταρρύθμισης" και της πολιτικής της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Μια τέτοια πολιτική που προσπαθεί να κοροϊδέψει με διθυραμβικές ανακοινώσεις στα ΜΜΕ πόσο είναι αξιόπιστη;

Πώς να τους εμπιστευτούν οι εκπαιδευτικοί, όταν με τεχνάσματα προσπαθούν να τους παραπλανήσουν; Αντί να προχωρήσει σε μαζικούς διορισμούς, που τόσο ανάγκη έχει η παιδεία προχωρεί σε αδιοριστία, σπρώχνοντας τους εκπαιδευτικούς στην ανεργία και την αβεβαιότητα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΟΛΜΕ - ΔΟΕ πάνω από 15.000 ανάγκες υπάρχουν για διορισμούς με τη σημερινή αναλογία μαθητών ανά τμήμα (35). Εάν είχε τη βούληση το ΥΠΕΠΘ υπάρχει τρόπος:

- να περιορίσει στο ελάχιστο, εάν όχι να καταργήσει, το θεσμό του αναπληρωτή και στη θέση τους να κάνει μαζικούς διορισμούς.

- να πάψει να καταργεί τις οργανικές θέσεις,

- να μειώσει την αναλογία διδάσκοντα - μαθητή ανά τμήμα και όχι να στοιβάζει μαθητές.

Υπεράριθμους ανά τάξη 1:20 Α/βάθμια, 1:20 Β/βάθμια.

Να καλυφθούν όλα τα κενά σε εκπαιδευτικούς με μαζικούς διορισμούς από την επετηρίδα.

Η εκπαιδευτική κοινότητα δε θα καθίσει με σταυρωμένα χέρια. Η υπόθεση της παιδείας αφορά το παρόν και το μέλλον του τόπου μας δε θα την αφήσουμε στα χέρια τους.

Προοιωνίζεται ένα θερμό φθινόπωρο από απορριφθέντες μαθητές στα όρια της κοινωνικής περιθωριοποίησης και αδιόριστους εκπαιδευτικούς. Ολοι μαζί εκπαιδευτικοί - γονείς - μαθητές - αδιόριστοι εργαζόμενοι να στήσουμε ένα μέτωπο ενάντια στο ξεπούλημα της παιδείας.

Να αντιπαραθέσουμε μέτωπο παιδείας απέναντι στη συντηρητική λαίλαπα, για κατάργηση του νόμου 2525/97 για μαζικούς διορισμούς από την επετηρίδα. Ραντεβού στους δρόμους του αγώνα.

Παπαγιαννόπουλος Αποστόλης

Γραμματέας Πανελλήνιας Ενωσης Αδιορίστων Εκπαιδευτικών

Προφεστιβαλικές εκδηλώσεις

Σήμερα Τρίτη

- Στη Ν. Φιλαδέλφεια στη Δεκέλειας, στις 8μμ.

- Κεντρική εκδήλωση του Εργατικού Τομέα στην πλατεία Καπνικαρέας, στον πεζόδρομο της Ερμού. Εκεί θα αποχαιρετήσουν και την μπριγάδα της ΚΝΕ που φεύγει για την Κούβα.

- Στις εργατικές κατοικίες (Ζαρουχλέικα) στην Πάτρα, με ομιλητή τον Χρήστο Τσαντή, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ. Θα γίνει συναυλία με ροκ συγκροτήματα.Αύριο, Τετάρτη,στις εργατικές κατοικίες της παραλίας στην Πάτρα με ομιλητή τον Νίκο Χρυσοβιτσάνο, μέλος του Γραφείου Περιοχής Δυτικής Πελοποννήσου. Θα ακολουθήσει συναυλία με το συγκρότημα "Φωνή Βοώντος".



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ