ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 20 Ιούλη 2021
Σελ. /24
Με ευθύνη της κυβέρνησης τα νησιά μετατρέπονται σε εστίες διασποράς

Χωρίς καμία ενίσχυση οι δημόσιες δομές Υγείας, πετσοκομμένα ξανά τα «πρωτόκολλα» με βάση τις απαιτήσεις των ομίλων Τουρισμού και Μεταφορών

Eurokinissi

Πριν καλά καλά μπει το 3ο δεκαήμερο του Ιούλη, η νέα ραγδαία εξάπλωση της πανδημίας σε πολλά τουριστικά νησιά της χώρας, όπως και οι απαράδεκτες καταστάσεις που βιώνουν μια σειρά επισκέπτες που βρίσκονται θετικοί στον κορονοϊό, επιβεβαιώνουν τις τεράστιες κυβερνητικές ευθύνες και καταρρίπτουν το κυβερνητικό αφήγημα ότι «έχουμε σχεδιασμό η Ελλάδα να ανοίξει τον τουρισμό της με ασφάλεια, υποδεχόμενη τους επισκέπτες του καλοκαιριού», όπως είχε ισχυριστεί ο πρωθυπουργός αρχές Ιούνη.

Μετά το καλοκαίρι του 2020, για άλλη μια χρονιά η υποταγή των πρωτοκόλλων για το άνοιγμα του Τουρισμού στις απαιτήσεις των επιχειρηματικών ομίλων που δραστηριοποιούνται σε αυτόν και στις Μεταφορές, μεταξύ άλλων με ανύπαρκτους ελέγχους και συνωστισμό στις μετακινήσεις, οι τεράστιες ελλείψεις μέχρι ανυπαρξίας του δημόσιου συστήματος Υγείας σε μια σειρά περιπτώσεις, σε συνδυασμό με την αργή πορεία των εμβολιασμών, έχουν μετατρέψει τις τελευταίες μέρες τα... «COVID free» νησιά σε εστίες διασποράς.

Σε πάρκινγκ και στους δρόμους επισκέπτες που βρέθηκαν θετικοί

Νησιά όπως η Ιος, η Μύκονος, η Σαντορίνη, η Πάρος, η Αλόνησος κ.ά. ήδη «βράζουν» από κρούσματα, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι επισκέπτες που βρέθηκαν θετικοί στον ιό - ορισμένοι από αυτούς και με συμπτώματα - κοιμούνται σε δρόμους, πάρκινγκ και παραλίες, εγκλωβισμένοι στα νησιά, καθώς τα ξενοδοχεία καραντίνας είτε δεν υπάρχουν είτε δεν επαρκούν για να καλύψουν τη νέα έξαρση.

Αντίστοιχα, έφηβοι που νόσησαν με κορονοϊό χρειάστηκε να μεταφερθούν με αεροδιακομιδή στα νοσοκομεία της Αθήνας, εξαιτίας της ακόμα μεγαλύτερης «γύμνιας» των δημόσιων δομών Υγείας στα νησιά.

Ομολογία αυτής της «γύμνιας» και των πρωτοκόλλων - «λάστιχο» είναι και το γεγονός ότι η διενέργεια rapid ή μοριακού τεστ απαιτείται μόνο για την αναχώρηση προς τα νησιά και όχι για την επιστροφή από αυτά, καθώς όπως ομολογεί η κυβέρνηση οι δομές Υγείας στα νησιά δεν επαρκούν για τη διενέργεια τεστ στους επισκέπτες. Σε όλη τη χώρα, εξάλλου, η μη ύπαρξη επαρκών δημόσιων δομών για διενέργεια δωρεάν τεστ «σπρώχνει πελατεία» στις ιδιωτικές επιχειρηματικές μονάδες...

Με τα «πρωτόκολλα» των μεγαλοξενοδόχων...

Τη «γραμμή» άλλωστε για την πολιτική που παίζει τη ζωή του λαού ξανά στα ζάρια την έχουν δώσει εδώ και καιρό οι επιχειρηματικοί όμιλοι του Τουρισμού και των Μεταφορών. Χαρακτηριστικά, πριν από λίγες βδομάδες ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, Γ. Τάσιος, επικαλούμενος την ύπαρξη «όπλων» όπως το περιβόητο «Πράσινο Ψηφιακό Πιστοποιητικό» της ΕΕ, ισχυριζόταν πως «δεν χρειάζεται κάτι περισσότερο, παρά μόνο δειγματοληπτικοί έλεγχοι», υπογραμμίζοντας από την πλευρά του κεφαλαίου ότι «δεν έχουμε την πολυτέλεια, σε μια σεζόν όπως αυτή, να αποθαρρύνουμε επισκέπτες να έρθουν στη χώρα μας φοβούμενοι πως θα ταλαιπωρηθούν σε ατέλειωτες ουρές».

Μαζί με τους κατοίκους των νησιών, σε αυτές τις επικίνδυνες συνθήκες καλούνται να δουλέψουν οι εργαζόμενοι του Τουρισμού, χωρίς να διασφαλίζονται επαρκή μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς, χωρίς επαναλαμβανόμενα δωρεάν τεστ και αντιμετωπίζοντας προβλήματα και με τον εμβολιασμό τους: Η μεγάλη πλειοψηφία σε μια σειρά ειδικότητες του κλάδου είναι 18 έως 35 ετών, χιλιάδες αναχώρησαν για τους τουριστικούς προορισμούς όπου δουλεύουν τέλη Μάη, ωστόσο η πλατφόρμα εμβολιασμού άνοιξε μόλις στις αρχές Ιούνη για τους 30-34 ετών, στις 10 Ιούνη για τους 25 - 29 ετών και στις 16 Ιούνη για τους 18 - 24 ετών.

Κι όμως, αυτοί οι εργαζόμενοι στοχοποιούνται από τους μεγαλοξενοδόχους που επέβαλαν τα πετσοκομμένα πρωτόκολλα: Να πληρώνουν τα rapid test όσοι εργαζόμενοι δεν έχουν κάνει το εμβόλιο ζήτησε ο πρόεδρος της ΠΟΞ, ενώ ο πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Νομού Ρεθύμνου, Μ. Τσακαλάκης, «πρότεινε» η κυβέρνηση να κάνει «υποχρεωτική τη διενέργεια τριών PCR την εβδομάδα, με κόστος που θα επωμίζεται ο εργαζόμενος» (!), για τους εργαζόμενους που δεν έχουν εμβολιαστεί.

Με την κυβέρνηση να υλοποιεί τις παραπάνω αξιώσεις, από το περασμένο Σάββατο οι εργαζόμενοι στην Εστίαση και σε τουριστικές επιχειρήσεις στις Περιφερειακές Ενότητες Μυκόνου, Ρεθύμνου και Ηρακλείου, καθώς και στους δήμους Ιητών, Θήρας και Πάρου υποχρεώνονται να υποβάλλονται σε δύο τεστ τη βδομάδα (ένα rapid και ένα self test), χωρίς να διασφαλίζεται η δωρεάν διενέργειά τους. Ανάλογη υποχρέωση ισχύει για τα μη εμβολιασμένα μέλη πληρωμάτων επιβατηγών πλοίων και κρουαζιερόπλοιων.

Στο μεταξύ, επιχειρώντας να «διαγράψει» την απουσία επαρκών ξενοδοχείων καραντίνας και την ανυπαρξία των δημόσιων δομών Υγείας στα νησιά, η ΠΟΞ με επιστολή προς τον υπουργό Τουρισμού «προτείνει» οι τουρίστες «που διαμένουν σε μη αδειοδοτημένα καταλύματα, τα οποία μισθώνονται με τη μορφή της βραχυχρόνιας μίσθωσης, και βρίσκονται θετικοί» να περνούν στα εν λόγω καταλύματα την καραντίνα.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση χτες, η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη ανέφερε ότι η κυβέρνηση επαναξιολογεί το πρωτόκολλο για τα ξενοδοχεία καραντίνας, ζητώντας και τη «συνδρομή» των ξενοδόχων...


ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Κρύβει τις ευθύνες της για την πανδημία «κάνοντας πλάτες» στην εργοδοσία

«Με ένα σμπάρο δυο τρυγόνια» επιχειρεί να πετύχει η κυβέρνηση, με αλλεπάλληλες τοποθετήσεις υπουργών που προσπαθούν να φορτώσουν στους εργαζόμενους τις ευθύνες της για τη νέα έξαρση της πανδημίας, φυσώντας ταυτόχρονα «αέρα στα πανιά» της εργοδοσίας για απολύσεις, με την επίκληση του μη εμβολιασμού.

Ετσι, κυβερνητικά στελέχη διάνθισαν τις προηγούμενες μέρες το εν λόγω μπαράζ δηλώσεων, προσφέροντας επιχειρηματολογία και νομικές ερμηνείες στους μεγαλοεργοδότες - τους ίδιους μεγαλοεργοδότες που αρνούνται να πάρουν μέτρα προστασίας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς - για τη δυνατότητά τους να απολύουν εργαζόμενους οι οποίοι για διάφορους λόγους δεν έχουν εμβολιαστεί, δίνοντας μάλιστα «πράσινο φως» οι απολύσεις αυτές να γίνονται χωρίς αποζημίωση.

«Αν κάποιος υπάλληλος, με την επιλογή του να μην εμβολιαστεί, θέτει σε κίνδυνο τη λειτουργία της επιχείρησης, είναι ένας σπουδαίος λόγος για να απολυθεί», υποστήριξε σε παρέμβασή του ο υπουργός Ανάπτυξης Αδ. Γεωργιάδης.

Πρόσθεσε δε πως η επιχείρηση έχει το «δικαίωμα» να απολύσει εργαζόμενο άνευ αποζημίωσης επικαλούμενη «σπουδαίο λόγο», καθώς όπως είπε «ο μη εμβολιασμός είναι σπουδαίος λόγος για απόλυση».

Για «βεντάλια επιλογών» που έχουν στη διάθεσή τους κυβέρνηση και επιχειρήσεις έκανε λόγο σε δηλώσεις του και ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, απαντώντας σε ερώτηση για τις κυρώσεις που θα μπορούσαν να υπάρξουν σε βάρος εργαζομένων. Οπως είπε, «θέλουμε να βγάλουμε τον εργαζόμενο από τον τόπο όπου εργάζεται, γιατί αποτελεί κίνδυνο. Γι' αυτό και μπαίνει σε αναστολή. Για όσο διαρκέσει η αναστολή δεν θα λαμβάνει μισθό». Πρόσθεσε δε ότι από τη στιγμή που υπάρχει νομική υποχρέωση να τηρούνται ορισμένα υγειονομικά πρωτόκολλα, η μη τήρηση των πρωτοκόλλων θα αποτελεί παράβαση της σύμβασης εργασίας. «Στον ιδιωτικό τομέα αυτό δίνει δικαίωμα καταγγελίας, εκτός κι αν υπάρξει ειδική ρύθμιση ότι δεν δίνει δικαίωμα. Δηλαδή αν η κυβέρνηση εκδώσει ειδική ρύθμιση κατά την οποία ο μη εμβολιασμός δεν αποτελεί πειθαρχικό παράπτωμα», υποστήριξε.

Το ΚΚΕ

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε την περασμένη Παρασκευή για τις δηλώσεις υπουργών περί απολύσεων, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:

«Η κυβέρνηση προσπαθεί να κρύψει τις εγκληματικές της ευθύνες στη διαχείριση της πανδημίας και στις καθυστερήσεις στους εμβολιασμούς, φορτώνοντας το "φταίξιμο" στους εργαζόμενους και "κάνοντας πλάτες" στην εργοδοσία για απολύσεις, με βάση και τις διατάξεις του πρόσφατου αντεργατικού νόμου.

Η υποκρισία της κυβέρνησης γίνεται ακόμη μεγαλύτερη, λαμβάνοντας υπόψη ότι είναι η ίδια που εδώ και ενάμιση χρόνο αγνοούσε τα αιτήματα των εργαζομένων για μέτρα προστασίας και υποχρεωτικά τεστ στους χώρους δουλειάς, με ευθύνη των επιχειρήσεων.

Τα σωματεία των εργαζομένων και άλλοι μαζικοί φορείς διεκδικούν στήριξη του δημόσιου συστήματος Υγείας, μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς, καθολικό πρόγραμμα δημόσιου και δωρεάν εμβολιασμού, με ουσιαστική ενημέρωση, πλήρη προληπτικό έλεγχο και σταθερή παρακολούθηση του εμβολιασμού, ενάντια στην κυβέρνηση που ενισχύει με την πολιτική της τον φόβο, τη σύγχυση και τον ανορθολογισμό».


ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Λήψη άμεσων μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας στα νησιά

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Σε ανακοίνωσή του με τίτλο «Λήψη άμεσων μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας στα νησιά», το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει τα εξής:

«Η ραγδαία εξάπλωση του νέου κύματος της πανδημίας στα νησιά, ιδιαίτερα σε αυτά με υψηλό τουρισμό, καταδεικνύει τις βαριές ευθύνες της κυβέρνησης για την έλλειψη μέτρων πρόληψης και προστασίας, καθώς και για τις καθυστερήσεις στους εμβολιασμούς.

Η κυβέρνηση έχει τεράστιες ευθύνες, γιατί για άλλη μια χρονιά έχει αφήσει τα νησιά χωρίς τις αναγκαίες υποδομές Υγείας, με ανύπαρκτη την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και με μεγάλες ελλείψεις σε ιατρεία, Κέντρα Υγείας και νοσοκομεία. Αγνόησε τις προτάσεις φορέων και επιστημόνων και συνέχισε την πολιτική του ανύπαρκτου ελέγχου για τους επισκέπτες που καταφτάνουν στα νησιά, ικανοποιώντας τις αξιώσεις των μεγαλοεπιχειρηματιών στον Τουρισμό και τις Μεταφορές και επιτρέποντας τον συνωστισμό στις μετακινήσεις. Αντί να εξασφαλίσει δημόσιο οργανωμένο σύστημα προληπτικού ελέγχου, από τις δημόσιες μονάδες Υγείας, πάνω στα νησιά για εργαζόμενους, επισκέπτες και κατοίκους, η κυβέρνηση ευνοεί τις δραστηριότητες ιδιωτικών επιχειρηματικών μονάδων Υγείας, που πουλούν πανάκριβα rapid και μοριακά τεστ.

Είναι προκλητική η εμμονή της στην ατομική ευθύνη, που πέρα από τις παλινωδίες που επέδειξε και τον εφησυχασμό που καλλιέργησε, άφησε χώρο να αναπτύσσονται ανορθολογικές και αντιεπιστημονικές απόψεις, που ενίσχυσαν τον φόβο και την ανησυχία των κατοίκων σε ορισμένα νησιά σχετικά με τα εμβόλια.

Το ΚΚΕ απαιτεί να ληφθούν ουσιαστικά μέτρα εδώ και τώρα και καλεί τους νησιώτες να διεκδικήσουν πιο αποφασιστικά:

  • Να προχωρήσει η πλήρης στελέχωση και ο εξοπλισμός όλων των νοσοκομείων, καθώς και των ιατρείων και των Κέντρων Υγείας, ειδικά των μικρών νησιών.
  • Να εφαρμοστούν αυστηρά και ουσιαστικά προληπτικά υγειονομικά μέτρα στις μετακινήσεις με ευθύνη του ΕΟΔΥ, με τεστ στους επισκέπτες πριν την επιβίβασή τους σε αεροδρόμια, λιμάνια και μαρίνες.
  • Να συσταθούν συνεργεία του ΕΟΔΥ στα νησιά για τακτικούς, επαναλαμβανόμενους ελέγχους σε κατοίκους, εργαζόμενους και επισκέπτες.
  • Να εξασφαλιστούν επαρκείς χώροι καραντίνας, με ευθύνη της κυβέρνησης, που να διασφαλίζουν την παροχή ιατρικής περίθαλψης και συνθήκες ανθρώπινης διαβίωσης.
  • Να εξασφαλιστεί ο καθολικός και έγκαιρος εμβολιασμός όλων των κατοίκων και εργαζομένων στα νησιά με όλα τα διαθέσιμα εμβόλια που με βάση τα επιστημονικά δεδομένα κρίνονται ασφαλή και αποτελεσματικά από τις δημόσιες μονάδες Υγείας.
  • Να διασφαλιστεί ο άμεσος εμβολιασμός όλων όσοι δεν μπορούν να μετακινηθούν.
  • Να εξασφαλιστούν η ουσιαστική και πλήρης ενημέρωση του πληθυσμού σχετικά με τα εμβόλια και η ιατρική παρακολούθηση όλων όσοι εμβολιάζονται».


Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ