ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 20 Ιούλη 2021
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Περισσότερο από ποτέ αναγκαίο να δυναμώσει ο αγώνας ενάντια στα νέα διχοτομικά σχέδια στην Κύπρο

Ανακοίνωση για τα 47 χρόνια από την τουρκική εισβολή

Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση για τη συμπλήρωση 47 χρόνων από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο:

«Σαράντα επτά χρόνια μετά το έγκλημα σε βάρος του κυπριακού λαού, είναι περισσότερο από ποτέ αναγκαίο να δυναμώσει ο αγώνας ενάντια στα νέα διχοτομικά σχέδια στην Κύπρο, που εξυφαίνονται με τις έντονες παρεμβάσεις του ευρωατλαντικού παράγοντα και τα οποία προσπαθούν να νομιμοποιήσουν τα τετελεσμένα της τουρκικής εισβολής και κατοχής στην Κύπρο.

Πριν 47 χρόνια η τουρκική εισβολή και κατοχή του 37% της Κύπρου πραγματοποιήθηκε με τις ευλογίες του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ, και αφού πρώτα άνοιξε τον δρόμο το πραξικόπημα της ελληνικής χούντας και της ΕΟΚΑ Β' σε βάρος της κυβέρνησης Μακάριου. Σήμερα, οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ ενθαρρύνουν την τουρκική επιθετικότητα, ενώ σε συνεργασία με την αστική τάξη της Ελλάδας μεθοδεύουν τη συνδιαχείριση στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο.

Τα ιστορικά αυτά διδάγματα καταρρίπτουν το σημερινό αφήγημα της κυβέρνησης και των άλλων αστικών κομμάτων, ότι αυτοί που ευθύνονται για την εισβολή και τη συνεχιζόμενη τουρκική κατοχή μπορούν δήθεν να αποτελούν παράγοντες ασφάλειας και σταθερότητας. Οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και η ΕΕ όχι μόνο δεν επιθυμούν να αναχαιτίσουν, αλλά αντίθετα υποθάλπουν τις διεκδικήσεις της τουρκικής αστικής τάξης, με στόχο να τραβήξουν την Τουρκία από την επιρροή της Ρωσίας και να μη διαρραγεί η ενότητα της ατλαντικής συμμαχίας.

Αλλωστε, τόσο οι εξελίξεις στο Κυπριακό όσο και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι αναπόσπαστα δεμένες με τους σφοδρούς ανταγωνισμούς για τον έλεγχο της Ανατολικής Μεσογείου και με τη διασφάλιση της ενότητας του ΝΑΤΟ, το οποίο κλιμακώνει τα επιθετικά του σχέδια σε βάρος της Ρωσίας και της Κίνας, με την ενεργή εμπλοκή και της Ελλάδας.

Αδιάψευστος μάρτυρας των παραπάνω αποτελούν οι παρακάτω εξελίξεις:

-- Η προκλητική επίσκεψη του Προέδρου της Τουρκίας Ερντογάν στα Κατεχόμενα, ανήμερα της επετείου της τουρκικής εισβολής.

-- Η προώθηση νέων διχοτομικών σχεδίων και ενός συμβιβασμού ανάμεσα από τη μία στη συνομοσπονδιακή "λύση" των δύο συνιστώντων κρατών και από την άλλη στην κάθετη διχοτόμηση που προτείνει η τουρκική πλευρά.

-- Το γεγονός ότι συστηματικά υποχωρεί η αναφορά στην εισβολή - κατοχή που χαρακτηρίζει το κυπριακό πρόβλημα.

Το ΚΚΕ αντιτάσσεται σε "λύσεις" - ανοιχτής ή συγκαλυμμένης - διχοτόμησης στην Κύπρο, που στο δημοψήφισμα του 2004 απέρριψε ο ίδιος ο κυπριακός λαός. Παραμένει σταθερά αλληλέγγυο στον αγώνα του κυπριακού λαού ενάντια στην κατοχή και προβάλλει το δίκαιο αίτημα για μια Κύπρο ενιαία, ανεξάρτητη, ένα και όχι δύο κράτη, με μία και μόνη κυριαρχία, μία ιθαγένεια και διεθνή προσωπικότητα, ελεύθερη από ξένες βάσεις και στρατεύματα, κοινή πατρίδα των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων, χωρίς ξένους εγγυητές και προστάτες, με τον κυπριακό λαό πραγματικά κυρίαρχο στον τόπο του. Αυτός είναι ο δρόμος που απαντά στα σημερινά επείγοντα προβλήματα και δίνει προοπτική στην πάλη του κυπριακού λαού.

Ο αγώνας αυτός συμβαδίζει με τον αγώνα του ελληνικού λαού ενάντια στην εμπλοκή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, για το ξήλωμα των αμερικανοΝΑΤΟικών βάσεων, την αποδέσμευση από τις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες και την ενίσχυση της κοινής πάλης των λαών της περιοχής».


ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
Τη ΝΑΤΟική συνοχή προτάσσει η κυβέρνηση

Με επίκληση του «κοινοτικού κεκτημένου της ΕΕ», των «αξιών του ΝΑΤΟ» και του «Διεθνούς Δικαίου» που προσαρμόζεται στους συσχετισμούς ανάμεσα στα ιμπεριαλιστικά κέντρα απαντά η ελληνική κυβέρνηση στις τουρκικές προκλήσεις, με μοναδικό κριτήριο το πώς θα προωθηθούν πιο αποφασιστικά οι διευθετήσεις στην περιοχή.

Στο πλαίσιο αυτό, που καθορίζεται από τις προτεραιότητες της γεωπολιτικής αναβάθμισης της ελληνικής αστικής τάξης, η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, μιλώντας για την επίσκεψη Ερντογάν στην Κύπρο, σχολίασε ότι οι όποιες αρνητικές εξελίξεις θα επιβαρύνουν και τις «ευρωτουρκικές» σχέσεις.

Προηγουμένως ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας, σε συνέντευξή του στην αραβική εφημερίδα «Asharq Al Aswat», μίλησε για ένα «καλύτερο μέλλον για όλους» με βάση το «Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, με το οποίο οι περισσότερες χώρες με τις οποίες έχουμε στενές σχέσεις έχουν συνταχθεί», και κάλεσε την Τουρκία «να γίνει μέρος αυτής της συνεννόησης». Θύμισε άλλωστε ότι 6 χώρες της περιοχής έχουν προχωρήσει ήδη σε «συνεννόηση» για την εκμετάλλευση του φυσικού αερίου στη Μεσόγειο, στέλνοντας σήμα ότι «εάν η Τουρκία συμμορφωθεί με τους κανόνες, είναι ευπρόσδεκτη να συμμετέχει».

Ο Ν. Δένδιας αναφέρθηκε εξάλλου και στην πρόσφατη συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν, σημειώνοντας ότι πήγε αρκετά καλά. Μιλώντας για την επίσκεψη Ερντογάν στα Κατεχόμενα της Κύπρου, ανέφερε ότι αν η ρητορική του «είναι αντίθετη με το Διεθνές Δίκαιο, είναι αντίθετη με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, τότε η συμπεριφορά του δεν έχει κανένα νόημα». Εμφανίστηκε απορριπτικός στη «λύση δύο κρατών», προτάσσοντας από την άλλη ότι Ελλάδα και Τουρκία «συγκαταλεγόμαστε στα παλαιότερα μέλη του ΝΑΤΟ», αλλά και τη σημασία της «Συμμαχίας αξιών» που αποτελεί όπως είπε το ΝΑΤΟ, την ίδια στιγμή βέβαια που η λυκοσυμμαχία μαζί με την ΕΕ προωθεί διχοτομικές λύσεις.

Παράλληλα ο Ν. Δένδιας, στο όνομα της ΝΑΤΟικής συνοχής στην περιοχή, ξόρκισε το ενδεχόμενο οι ΗΠΑ να προσπαθούν να διευρύνουν τη σχέση τους με την Ελλάδα σε βάρος της Τουρκίας και της βάσης τους στο Ιντσιρλίκ, καθώς όπως έλεγε «κατ' ουδένα τρόπο η σχέση μας με τις ΗΠΑ δεν είναι αντιθετική προς την Τουρκία».

Δεν περνά απαρατήρητη η ταυτόσημη φρασεολογία με την οποία, μιλώντας στο «Πρώτο Θέμα», ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της αμερικανικής Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ, προσέγγισε τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις. «Εννοείται πως θέλουμε μια Τουρκία σύμμαχο στο ΝΑΤΟ, που να μοιράζεται τις κοινές αξίες μας, αλλά η συμπεριφορά της επί της διακυβέρνησης Ερντογάν καθιστά τη συνεργασία μαζί της ολοένα και δυσκολότερη», είπε, βάζοντας και το θέμα που τους ...δυσκολεύει.

Σημειωτέον, στην Κύπρο βρίσκεται από χτες ο υπουργός Αμυνας Ν. Παναγιωτόπουλος, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Κων. Φλώρο, σε επίσημη επίσκεψη για την 47η επέτειο μνήμης των πεσόντων αξιωματικών και οπλιτών κατά την τουρκική εισβολή του 1974.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ