ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 20 Ιούλη 2021
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Σίγησε» μια μεγάλη φωνή

Τη θλίψη του για την απώλεια του Τόλη Βοσκόπουλου εκφράζει σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ

«Σίγησε» μια μεγάλη φωνή του ελληνικού τραγουδιού. Ο Τόλης Βοσκόπουλος «έφυγε» χτες από τη ζωή, λίγο πριν κλείσει τα 81 του χρόνια, από ανακοπή καρδιάς.

Η κηδεία του θα γίνει αύριο Τετάρτη στις 15.00 στο Α' Νεκροταφείο, τιμής ένεκεν και με δημοτική δαπάνη.

Γεννήθηκε στις 26/7/1940 στον Πειραιά (Κοκκινιά). Ηταν το τελευταίο παιδί μιας πολυμελούς οικογένειας Μικρασιατών προσφύγων. Από μικρός βοηθούσε τον πατέρα του στο μανάβικο που διατηρούσε, όμως δεν τον χωρούσε αυτή η δουλειά. «Από κάτι μπουλούκια που ερχόντουσαν στην Κοκκινιά, με τον Ζαζά, τον Κοκοβιό και άλλους, είχα ξελογιαστεί κι ήθελα να ασχοληθώ με το θέατρο. Γύρω στα 15 δεν άντεξα και του το είπα. Περίμενα πως θα με σφάξει. Θεατρίνος ο γιος του λαχαναγορίτη; Και τότε μου λέει: "Πάμε". Και χωρίς να ξέρω για πού τραβάμε, με πηγαίνει στο Εθνικό Ωδείο του Καλομοίρη, που είχε και θεατρικό τμήμα... Στην επιστροφή, μου λέει: "Για να μη μου παραπονεθείς καμιά φορά ότι ήθελες αυτό να γίνεις κι εγώ σε εμπόδισα"», είχε αναφέρει ο Τ. Βοσκόπουλος.

Και από τότε ξεκινά μια λαμπρή διαδρομή που κράτησε πάνω από 60 χρόνια. Πρωτοεμφανίστηκε στο θέατρο το 1958, σε ηλικία 18 ετών, σε σκηνοθεσία Θάνου Τράγκα, και πέντε χρόνια αργότερα έκανε το ντεμπούτο του στον κινηματογράφο. Το τραγούδι που τον καθιέρωσε στο μουσικό στερέωμα ήταν η «Αγωνία» του Γ. Ζαμπέτα, το 1968, που γρήγορα ξεπέρασε τις 300.000 πωλήσεις.

Ο Τ. Βοσκόπουλος ως ερμηνευτής, ως συνθέτης και ως ηθοποιός συνεργάστηκε με μεγάλα ονόματα του χώρου, όπως τους Μίμη Πλέσσα, Ακη Πάνου, Μάριο Τόκα, Γιάννη Πάριο, Γιώργο Κατσαρό, Κώστα Βίρβο, Βασίλη Αυλωνίτη, Ρένα Βλαχοπούλου, Γεωργία Βασιλειάδου, Κώστα Χατζηχρήστο, Ζωή Λάσκαρη, Δούκισσα, Μαρινέλλα, Στράτο Διονυσίου, Γιάννη Βογιατζή κ.ά.

Οι δίσκοι του γίνονταν χρυσοί και πλατινένιοι, ενώ στις ζωντανές εμφανίσεις του επικρατούσε κάθε φορά το αδιαχώρητο.

Ηταν παντρεμένος με την ηθοποιό Αντζελα Γκερέκου και είχαν μια κόρη.

Αφησε το δικό του «ανεπανάληπτο ίχνος»

Σε ανακοίνωσή του για τον θάνατο του Τόλη Βοσκόπουλου το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρει τα εξής:

«Το ΚΚΕ εκφράζει τη θλίψη του για την απώλεια του σπουδαίου ερμηνευτή του λαϊκού πενταγράμμου Τόλη Βοσκόπουλου.

Γεννημένος στις 26 Ιουλίου 1940 στην Κοκκινιά, ο Τόλης Βοσκόπουλος άφησε με την παρουσία του και τις χαρακτηριστικές ερμηνείες του, αρχικά στον κινηματογράφο και από το 1968 και μετά στο τραγούδι, το δικό του "ανεπανάληπτο" ίχνος.

Συνεργάστηκε με μεγάλους συνθέτες, ερμήνευσε αξέχαστες επιτυχίες και κέρδισε τη λατρεία του κόσμου, τον οποίο πάντα σεβόταν, όπως όλοι οι αυθεντικοί λαϊκοί καλλιτέχνες.

Το ΚΚΕ εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του Τόλη Βοσκόπουλου».

Κηδεύτηκε η Φιλιώ Πυργάκη

Το ΚΚΕ εκφράζει τη θλίψη του για την απώλεια της σπουδαίας ερμηνεύτριας

Με δημοτικά τραγούδια και κλαρίνα αποχαιρέτησαν την Κυριακή το απόγευμα την σπουδαία ερμηνεύτρια του δημοτικού τραγουδιού, Φιλιώ Πυργάκη, που «έφυγε» νικημένη από τον καρκίνο το περασμένο Σάββατο.

Γεννήθηκε στον Ασπρόκαμπο Κορινθίας το 1939 και από την ηλικία των 14 ετών τραγουδούσε σε πανηγύρια. Ερχόμενη στην Αθήνα συνεργάστηκε με την «Κολούμπια», με την οποία κυκλοφόρησε πολλούς δίσκους. Συνεργάστηκε με μεγάλα ονόματα της παραδοσιακής μας μουσικής και έκανε πολλές εμφανίσεις με μεγάλη επιτυχία στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του για το θάνατο της Φιλιώς Πυργάκη σημειώνει:

«Το ΚΚΕ εκφράζει τη θλίψη του για την απώλεια της σπουδαίας ερμηνεύτριας του δημοτικού τραγουδιού Φιλιώς Πυργάκη.

Γεννημένη το 1939 στον Ασπρόκαμπο Κορινθίας η Φιλιώ Πυργάκη συνέδεσε άρρηκτα τη φωνή της, από την ηλικία των 14 ετών, το 1953, με τη σημαντική κοινωνικά λαϊκή διασκέδαση, που διατηρεί στοιχεία αυθεντικότητας, τα πανηγύρια.

Στον "χώρο" που δημιουργούσαν οι ερμηνείες της και στους δίσκους που αποτυπώθηκε η φωνή της, αντάμωσαν εκατοντάδες χιλιάδες σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, καθώς και Ελληνες μετανάστες όπου Γης.

Το ΚΚΕ εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους της Φιλιώς Πυργάκη».

«Εφυγε» η Γκέλυ Μαυροπούλου

«Εφυγε» χτες από τη ζωή, σε ηλικία 88 ετών, η ηθοποιός Γκέλυ Μαυροπούλου.

Γεννήθηκε στις 21/10/1932 στη Θεσσαλονίκη. Οι γονείς της (Αγγελος Μαυρόπουλος και Μαρίκα Κρεβατά) ήταν κι αυτοί ηθοποιοί.

Σπούδασε στη Γαλλική Ακαδημία Αθηνών και στη Δραματική Σχολή του «Θεάτρου Τέχνης» του Καρόλου Κουν. Καθηγητές της στη Σχολή ήταν μεταξύ άλλων ο Κάρολος Κουν, ο Βασίλης Διαμαντόπουλος και ο Μίνως Βολανάκης.

Από το 1955 που αποφοίτησε από τη Σχολή πρωταγωνίστησε σε πολλά έργα στο θέατρο και στον κινηματογράφο. Συνεργάστηκε με μεγάλα ονόματα του θεατρικού χώρου, όπως τους Μάνο Κατράκη, Δημήτρη Μυράτ, Μίμη Φωτόπουλο, Αλέξη Μινωτή, Αλέξη Σολομό, Κατίνα Παξινού, Χριστόφορο Νέζερ, Λυκούργο Καλλέργη, Θάνο Κωτσόπουλο, Βάσω Μανωλίδου, Δημήτρη Παπαμιχαήλ, Διονύση Παπαγιαννόπουλο, Ανδρέα Μπάρκουλη, Γιάννη Βόγλη, Σταύρο Ξενίδη, Στέφανο Στρατηγό κ.ά. Συνεργάστηκε με πολλούς θιάσους, ενώ συγκρότησε και η ίδια διάφορους θιάσους. Επαιξε επίσης σε παραστάσεις του Εθνικού Θεάτρου και του «Λαϊκού Πειραματικού Θεάτρου» του Λ. Τριβιζά.

Ακόμα μετέφρασε θεατρικά έργα, ενώ είχε λάβει και τιμητικές διακρίσεις.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΣΤΙΒΟΥ Κ20
«Χρυσή» βολή η Ελίνα Τζένγκο

Την κυριαρχία της στον ακοντισμό των νεανίδων επιβεβαίωσε και στο Ταλίν η Ελίνα Τζένγκο
Την κυριαρχία της στον ακοντισμό των νεανίδων επιβεβαίωσε και στο Ταλίν η Ελίνα Τζένγκο
Χρυσό μετάλλιο, το μοναδικό για την ελληνική αποστολή στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Στίβου Κ20 στο Ταλίν της Εσθονίας, κατέκτησε η Ελίνα Τζένγκο στον ακοντισμό. Η νεαρή αθλήτρια, που έχει την κορυφαία επίδοση για φέτος στον κόσμο στην κατηγορία της (61,42 μέτρα), έδειξε ότι βρίσκεται σε εξαιρετική φόρμα και επιβεβαίωσε ιδανικά τα προγνωστικά που την έφεραν φαβορί για την πρωτιά στο αγώνισμα. «Κλείδωσε» την 1η θέση από την αρχή του αγώνα, με μεγάλη βολή στα 61,18 μ., με τις αντιπάλους της να αδυνατούν να την φτάσουν. Η αθλήτρια του Γιώργου Μποτσκαριώβ στη συνέχεια είχε βολές στα 56,08 μ., 56,29 μ., 57.31 μ., μία άκυρη και την τελευταία στα 49,80 μ. Το ασημένιο μετάλλιο κατέκτησε η Αντριάνα Βιλάγκος (Σερβία) με 60,44 μ., η μόνη άλλη αθλήτρια που ξεπέρασε τα 60 μ., και το χάλκινο η Αννι -Λίνεα Αλανεν (Φινλανδία) με 54,80 μ.

Συγχαρητήρια από το ΚΚΕ

Σε ανακοίνωσή του το Τμήμα Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού της ΚΕ του ΚΚΕ εκφράζει τα συγχαρητήριά του στην Ελίνα Τζένγκο αλλά και στον προπονητή της Γιώργο Μποτσκαριώβ «για τη στήριξη και την προετοιμασία της κορυφαίας αθλήτριας της κατηγορίας φέτος στον κόσμο», όπως σημειώνει.

Τα ρεμπέτικα της κιθάρας

Στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων στις 20 Ιούλη έρχεται ο Δημήτρης Μυστακίδης με ένα αφιέρωμα στα ρεμπέτικα της κιθάρας.

Αγαπημένα, επιλεγμένα τραγούδια που όλοι έχουμε στην καρδιά μας, αλλά και αποσπάσματα από τις θεματικές που έχει παρουσιάσει όλα αυτά τα χρόνια, θα παρουσιαστούν στη συγκεκριμένη συναυλία. Οπως αναφέρει ο ίδιος ο Δημήτρης Μυστακίδης: «Φέτος συμπληρώνονται 15 χρόνια από την κυκλοφορία του πρώτου μου δίσκου. Τα "16 ρεμπέτικα με κιθάρα" αποτέλεσαν για εμένα την αρχή ενός μεγάλου ταξιδιού. Ενός ταξιδιού που μόνο χαρές και γνώση μου έχει δώσει...».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ