ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 20 Ιούλη 2019 - Κυριακή 21 Ιούλη 2019
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
Στέλνει «μήνυμα» αντιλαϊκής επέλασης και επιτάχυνσης των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων

INTIME NEWS

Σήμα επιτάχυνσης των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων σε βάρος του λαού, αξιοποιώντας καταλλήλως τις «παρακαταθήκες» που άφησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, θέλει να στείλει η κυβέρνηση της ΝΔ με την εκφώνηση των προγραμματικών της δηλώσεων που ξεκινάει το Σάββατο το απόγευμα στην Ολομέλεια της Βουλής, με την ομιλία του πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη. Η διαδικασία θα διαρκέσει έως τα μεσάνυχτα της Δευτέρας 22 Ιούλη και θα ολοκληρωθεί με την ονομαστική ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Δείγμα γραφής του περιεχομένου των προγραμματικών δηλώσεων έχει δοθεί πολύ συγκεκριμένα από την κυβέρνηση με το «καλημέρα», τόσο με τις δηλώσεις του πρωθυπουργού και των υπουργών του, όταν παρέλαβαν τα χαρτοφυλάκιά τους, όσο και με τους φακέλους που παρέδωσε ο Κυρ. Μητσοτάκης, στη διάρκεια του πρώτου Υπουργικού Συμβουλίου, με τους κατευθυντήριους άξονες της πολιτικής της κυβέρνησης ανά υπουργείο.

Εξάλλου, η λίστα των αντιλαϊκών «προτεραιοτήτων» της κυβέρνησης της ΝΔ έχει καθοριστεί από την επομένη κιόλας των εκλογών, στη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ, όπου έγινε υπενθύμιση των δεσμεύσεων που ανέλαβε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και με τις τοποθετήσεις των φορέων των επιχειρηματιών.

Από τα συρτάρια των επιχειρηματικών ομίλων

Σε ό,τι αφορά την οικονομία, οι «μεταμνημονιακές» δεσμεύσεις που παραλήφθηκαν από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και οι απαιτήσεις των επιχειρηματικών ομίλων για την παραπέρα ενίσχυση της κερδοφορίας τους, διαμορφώνουν το πλαίσιο των κυβερνητικών «προτεραιοτήτων» σε άμεσο και μακροπρόθεσμο επίπεδο.

Ανάμεσα στις προτεραιότητες αυτές ξεχωρίζουν:

-- Οι νέες φοροαπαλλαγές για τους επιχειρηματικούς ομίλους, όπως η μείωση του φόρου στις επιχειρήσεις από το 28% στο 20% σε βάθος διετίας, η μείωση του φόρου των κερδών που διανέμονται στους μετόχους των εισηγμένων εταιρειών, δηλαδή των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, από 10% που το πήγε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, στο 5% το 2020 κ.ά., ως «αιχμή του δόρατος» για τη στήριξη της καπιταλιστικής κερδοφορίας.

Την ίδια ώρα μάλιστα που η κυβέρνηση με το «πράσινο φως» των θεσμών ετοιμάζεται να φέρει άμεσα για ψήφιση (έως τις 10 Αυγούστου) τα νέα αυτά «φιλοαναπτυξιακά» προνόμια για τους ομίλους, οι πληροφορίες κάνουν λόγο ότι το σκέλος των υποτιθέμενων φοροελαφρύνσεων για τα λαϊκά στρώματα, το οποίο έταζε η ΝΔ μετά από μια περίοδο άγριας φοροληστείας, παραπέμπεται για αργότερα, με τον επικεφαλής του ESM, Κλ. Ρέγκλινγκ, να υπενθυμίζει μέσα στη βδομάδα πως τέτοια μέτρα πρέπει να συνοδεύονται και από «διεύρυνση της φορολογικής βάσης», γενίκευση δηλαδή της φοροληστείας, με παραπέρα τσεκούρι στο αφορολόγητο. Επιβεβαιώνοντας έτσι πως τα βάρη των φοροαπαλλαγών του κεφαλαίου θα φορτωθούν στις πλάτες του λαού.

-- Τα μέτρα για την «ταχύτερη υλοποίηση ιδιωτικοποιήσεων», την «απεμπλοκή» με fast track διαδικασίες «εμβληματικών επενδύσεων» όπως είναι το Ελληνικό, την «απλοποίηση και επιτάχυνση της διαδικασίας αδειοδοτήσεων», την «απλοποίηση σχέσεων κράτους - επιχειρήσεων», με μέτρα όπως η «εισαγωγή αποκλειστικών προθεσμιών στην αδειοδοτική διαδικασία και, όταν αυτές δεν τηρούνται, μεταβίβαση των αρμοδιοτήτων σε μια υπερκείμενη Αρχή, σε επίπεδο υφυπουργού», η δημιουργία «αυτοματοποιημένου και σύντομου εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης και διαγραφής οφειλών και απλοποίηση της πτωχευτικής διαδικασίας», ώστε μεταξύ άλλων οι επιχειρηματίες πιο γρήγορα να ξεμπερδεύουν με ασφαλιστικά και εργατικά δικαιώματα, η «βελτίωση του πλαισίου λειτουργίας των επιχειρηματικών πάρκων» κ.ά., στο οποίο ήδη η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με νόμο που ψήφισε τον περασμένο Απρίλη έχει προσθέσει σωρό απαλλαγών, ακόμα και από τα δημοτικά τέλη. Η κυβέρνηση μάλιστα εμφανίζεται αποφασισμένη να φέρει προς το τέλος Αυγούστου «αναπτυξιακό» νομοσχέδιο για την προσέλκυση επενδύσεων.

-- Μέτρα για διοχέτευση γενναίας «κρατικής χρηματοδότησης» για την ενίσχυση της «ρευστότητας» των επιχειρηματικών ομίλων, «με την καλύτερη εκτέλεση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων» και τον κοινοτικών χρηματοδοτικών εργαλείων ΕΣΠΑ, αλλά και μέσα από την αποφασιστικότερη «αντιμετώπιση» των «κόκκινων» δανείων, που μεταξύ άλλων σηματοδοτεί ένταση των εκβιασμών και των πλειστηριασμών στα λαϊκά σπίτια με βάση το νομοθετικό πλαίσιο που διαμόρφωσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

...με βάση τις «εθνικές» προτεραιότητες του κεφαλαίου

Ο σχεδιασμός αυτός για λογαριασμό των επιχειρηματικών ομίλων θα εξειδικευτεί και ανά τομέα κατά το τριήμερο των προγραμματικών δηλώσεων, με βάση και τις «στρατηγικές κατευθύνσεις» και προτεραιότητες της αστικής τάξης, «χτίζοντας», όπως χαρακτηριστικά λένε τα κυβερνητικά στελέχη, πάνω στα «θετικά» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ:

-- Στο υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής ιεραρχούνται ως στόχοι να δοθούν «κίνητρα για να γίνει η ελληνική σημαία ξανά ελκυστική, πρωτίστως για τους Ελληνες πλοιοκτήτες», με παραπέρα χτύπημα των δικαιωμάτων των ναυτεργατών και «κίνητρα για την προσαρμογή των πλοίων μας στα νέα περιβαλλοντικά δεδομένα», έξτρα επιδοτήσεις δηλαδή και φοροαπαλλαγές στους εφοπλιστές.

-- Για το τουριστικό κεφάλαιο ιεραρχούνται η «άμεση μείωση του ΦΠΑ για όλο το τουριστικό πακέτο στο 13% από 24% (με τελικό στόχο το 11%)» και τα «κίνητρα για την ενεργειακή αναβάθμιση των τουριστικών μονάδων, όπως η αύξηση του συντελεστή δόμησης σε κοινόχρηστους χώρους».

-- Στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ιεραρχούνται τα έργα «εθνικής προτεραιότητας», όπως οι μεγάλοι οδικοί άξονες, οι σιδηρόδρομοι, η παραπέρα ιδιωτικοποίηση των περιφερειακών λιμανιών και αεροδρομίων, στο πλαίσιο του σχεδιασμού της αστικής τάξης για μετατροπή της χώρας σε κόμβο συνδυασμένων μεταφορών.

-- Στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, βασικό στοιχείο του κυβερνητικού σχεδιασμού αποτελεί η παραπέρα προώθηση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων που οδηγούν στο ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών, όπως και η «διεκδίκηση» σε επίπεδο ΕΕ των συμφερόντων μεγαλοαγροτών και επιχειρηματικών ομίλων που δραστηριοποιούνται στην αγροτική παραγωγή, ειδικά σε ό,τι αφορά τα περικομμένα κονδύλια της νέα ΚΑΠ.

«Απελευθέρωση» κερδοφορίας, ενεργειακή φτώχεια για τον λαό

Ξεχωριστό βάρος στα κυβερνητικά σχέδια έχει το ζήτημα της παραπέρα προώθησης της πολιτικής της «απελευθέρωσης» στην Ενέργεια, που αποτελεί μια από τις βασικές κατευθύνσεις της ΕΕ και των «μεταμνημονιακών» δεσμεύσεων.

Στο πλαίσιο αυτό, η ΝΔ θέτει ως άμεση κυβερνητική προτεραιότητα την εφαρμογή του... «σχεδίου διάσωσης» της ΔΕΗ, που με πρόσχημα την κακή κατάσταση των οικονομικών της επιχείρησης, ως αποτέλεσμα της πολιτικής της απελευθέρωσης που υλοποίησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τα προηγούμενα χρόνια, έρχεται να πάει πολλά βήματα παραπέρα στην ίδια κατεύθυνση, υλοποιώντας νέες αυξήσεις στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος, παραπέρα μείωση του προσωπικού της ΔΕΗ, άγριο κυνηγητό στα λαϊκά νοικοκυριά που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στα «τσουχτερά» τιμολόγια, και δρομολογώντας την πώληση υδροηλεκτρικών μονάδων «πακέτο» με τις λιγνιτικές.

Ακόμα, ο κυβερνητικός προγραμματισμός της ΝΔ περιλαμβάνει χρήμα, για να εξασφαλιστούν οι υποδομές, όπως η ολοκλήρωση της ηλεκτρικής διασύνδεσης των νησιών και η «ολοκλήρωση όλων των διεθνών projects για υποδομές φυσικού αερίου καθώς και άλλα έργα», που ιεραρχούν οι επιχειρηματικοί όμιλοι, στο πλαίσιο της διαμόρφωσης της «ενιαίας αγοράς ηλεκτρισμού» καθώς και την επιτάχυνση των διαδικασιών «για έρευνες σε νέα οικόπεδα (...) για προσέλκυση διεθνών παικτών», συνεχίζοντας εξίσου αποφασιστικά με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ την παράδοση των ενεργειακών πόρων στους επιχειρηματικούς ομίλους και σπρώχνοντας ακόμα βαθύτερα τη χώρα στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς.

Νέα επίθεση στην Ασφάλιση και τα εργασιακά δικαιώματα

«Αγκωνάρι», βέβαια, της στρατηγικής για λογαριασμό του κεφαλαίου αποτελεί το παραπέρα τσάκισμα των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση ιεραρχεί:

-- Την παραπέρα ιδιωτικοποίηση της Ασφάλισης, με την «αναδιάρθρωση του ασφαλιστικού - συνταξιοδοτικού συστήματος με την εισαγωγή του συστήματος των τριών πυλώνων», με «σταδιακή μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κύριας σύνταξης από το 20% στο 15% εντός της τετραετίας», η οποία θα «απελευθερώσει» πόρους, διευρύνοντας το πεδίο κερδοφορίας για τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες.

Οι δηλώσεις, άλλωστε, Κυρανάκη μέσα στη βδομάδα που προανήγγειλε ουσιαστικά ένα αμιγώς κεφαλαιοποιητικό Ασφαλιστικό, στο οποίο για τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας θα προβλέπεται ότι το Δημόσιο θα περιορίζεται στην είσπραξη μιας ελάχιστης εισφοράς για μια ελάχιστη εγγυημένη σύνταξη και δραματικά λιγότερες παροχές Υγείας, ενώ η κύρια και η επικουρική ασφάλιση θα ενταχθούν σε κεφαλαιοποιητικά συστήματα, επιβεβαιώνουν ότι η ΝΔ έρχεται να κλιμακώσει την υλοποίηση της αντιλαϊκής πολιτικής της προηγούμενης κυβέρνησης, που με τον νόμο Κατρούγκαλου χώρισε την κύρια σύνταξη σε εθνική και ανταποδοτική, ενώ προώθησε και τα επαγγελματικά ταμεία στην επικουρική ασφάλιση.

-- Οσον αφορά τα μισθολογικά, στις προτεραιότητες της κυβέρνησης καταγράφεται, με βάση τον μνημονιακό νόμο Βρούτση - Αχτσιόγλου, ο ορισμός του με κυβερνητική απόφαση και η «συσχέτιση του κατώτατου μισθού με τον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας», όπως και γενικά του επιπέδου μισθών των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα που σημαίνει μόνιμη συμπίεση των μισθών, για τη διασφάλιση της κερδοφορίας και της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου.

-- Παράλληλα, ετοιμάζεται «νέο κοινωνικό συμβόλαιο κράτους - εργαζομένων - επιχειρήσεων», δηλαδή η προσπάθεια στοίχισης των εργαζομένων πίσω από τα συμφέροντα του κεφαλαίου με όχημα τον «κοινωνικό εταιρισμό», διατηρώντας παράλληλα σε ισχύ τον νόμο της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ που βάζει επιπρόσθετα εμπόδια στην κήρυξη απεργίας.

Ενώ ετοιμάζονται και νέες εισφοροαπαλλαγές και λοιπά προνόμια σε επιχειρήσεις, με την «πατέντα» του «Λευκού Μητρώου Επιχειρήσεων», όπου θα επιβραβεύονται οι εργοδότες που «σέβονται την εργατική νομοθεσία», δηλαδή το αντεργατικό οπλοστάσιο που έχει διαμορφωθεί από όλες τις αντιλαϊκές κυβερνήσεις για λογαριασμό τους κ.ά. (δες αναλυτικά σελ. 6).

Ενίσχυση της καταστολής

Παράλληλα, η κυβέρνηση θα επιδιώξει να καταφέρει νέα πλήγματα στα λαϊκά δικαιώματα και τις λαϊκές ελευθερίες, προκειμένου να προσφέρει στο κεφάλαιο την «κοινωνική ειρήνη», την «τάξη και ασφάλεια» που θέλει για να συνεχίζει απρόσκοπτα τις μπίζνες και την κερδοφορία του.

Προτεραιότητες σε αυτό το πλαίσιο, και μάλιστα με το πρώτο νομοσχέδιο που αναμένεται να φέρει ήδη από την Τρίτη στη Βουλή, είναι η κατάργηση του ασύλου στα πανεπιστημιακά ιδρύματα, ώστε να προωθείται ακόμα πιο απρόσκοπτα η επιχειρηματική δράση σε αυτά, αλλά και οι «διορθώσεις» στον Ποινικό Κώδικα, χωρίς να αγγίζεται το βασικό του περιεχόμενο, όπως αυτό διαμορφώθηκε από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ψηφίζοντας σχετικό νομοσχέδιο δύο μέρες πριν διαλυθεί η Βουλή για τις εκλογές. Πρόκειται για Ποινικό Κώδικα που κινείται σε ακόμα πιο αντιδραστική κατεύθυνση με την εισαγωγή αμερικανόπνευστων θεσμών, που προσβάλλουν θεμελιώδη δικαιώματα των κατηγορουμένων και καθιερώνουν ένα απαράδεκτο παζάρι ποινών, που θα λειτουργεί εκβιαστικά σε βάρος των φτωχών, ακόμη και αθώων κατηγορουμένων, και ευνοϊκά υπέρ διαφόρων οικονομικά ισχυρών και μεγαλοσχημόνων.

Αυτό σε συνδυασμό με τις νέες πιο ενισχυμένες αρμοδιότητες που δόθηκαν στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, τον τρομονόμο, που διατήρησε και εμπλούτισε με νέες διατάξεις η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και υποστήριξε η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, τις Οδηγίες και κανονισμούς της ΕΕ για την παραπέρα περιστολή λαϊκών ελευθεριών που ενσωματώθηκαν σωρηδόν στην ελληνική νομοθεσία με την ψήφο του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ, δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα σε βάρος του εργατικού - λαϊκού κινήματος.

Ακόμα πιο βαθιά εμπλοκή στα σχέδια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ

Στο ΥΠΕΞ, σε συνέχεια των ρόλων «μεντεσέ» στα σχέδια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ στην περιοχή, οι γενικοί στόχοι περιλαμβάνουν την «ενδυνάμωση των δεσμών της χώρας μας με παραδοσιακούς συμμάχους, και ταυτόχρονη διατήρηση ανοικτών διαύλων επικοινωνίας και διεθνούς συνεργασίας», τη «σταθεροποίηση των Δυτικών Βαλκανίων μέσω της προώθησης της ευρωπαϊκής τους προοπτικής», όπως προβλέπουν τα σχέδια «ευρωατλαντικής ολοκλήρωσης», και ο «περιορισμός των αρνητικών επιπτώσεων» της αμερικανοΝΑΤΟικής συμφωνίας των Πρεσπών, που θα υλοποιηθεί κανονικά. Σε ό,τι αφορά τα Ελληνοτουρκικά, στόχος μπαίνει ο «επανακαθορισμός της τακτικής μας προσέγγισης προς την Τουρκία», στο πλαίσιο πάντα των ιμπεριαλιστικών παζαριών και «διευθετήσεων» που βρίσκονται σε εξέλιξη. Ενώ στις κατευθυντήριες «στρατηγικές επιλογές» του υπουργείο Αμυνας «στρατηγική επιλογή» τίθεται η «ασφάλεια στο σπίτι, στην πόλη και στη χώρα», με ό,τι μπορεί να σημαίνει η εμπλοκή των Ενόπλων Δυνάμεων σε ζητήματα εσωτερικής ασφάλειας, ενώ στις άμεσες προτεραιότητες περιλαμβάνονται επίσης η «ενθάρρυνση των συμπράξεων της αμυντικής μας βιομηχανίας με τον ιδιωτικό τομέα» και η «υποστήριξη της αμυντικής έρευνας και τεχνολογίας σε συνεργασία με τα Πανεπιστήμια και τα Ερευνητικά Ιδρύματα της χώρας».


Α. Ζ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ