ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 20 Ιούλη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Συστάσεις ΟΗΕ για προβληματισμό και επανέναρξη συνομιλιών

Μαζί με διαρκείς «ζυμώσεις» για το επόμενο διάστημα και προτάσεις για επιχειρηματικές συνεργασίες

Το πλοίο - γεωτρύπανο «West Capella» που έφτασε στην κυπριακή ΑΟΖ ξημερώματα της 12ης Ιούλη
Το πλοίο - γεωτρύπανο «West Capella» που έφτασε στην κυπριακή ΑΟΖ ξημερώματα της 12ης Ιούλη
ΛΕΥΚΩΣΙΑ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

Το σύνθημα για νέα κλιμάκωση των παζαριών γύρω από το Κυπριακό έδωσε και το Συμβούλιο Ασφαλείας (ΣΑ) του ΟΗΕ, που προχτές ενημερώθηκε για την πορεία των συνομιλιών και την πρόσφατη μη κατάληξη της Διάσκεψης στο Κρανς Μοντάνα. Μετά τη συνεδρίαση, το ΣΑ προέτρεψε τις πλευρές «να προβληματιστούν για τον καλύτερο τρόπο, προκειμένου να επαναρχίσουν τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων» και «να διατηρήσουν τα κέρδη» που, κατά την εκτίμησή τους, επιτεύχθηκαν στην τελευταία Διάσκεψη.

Ετοιμότητα για συμβολή στη συνέχιση των διαπραγματεύσεων εκφράζουν όλο και περισσότερες πλευρές, καθώς το παζάρι που μαίνεται σε όλη τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο συνδέεται με ευρύτερους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς. Αυτό, άλλωστε, βεβαιώνουν και οι τελευταίες εξελίξεις στην κυπριακή ΑΟΖ και τη γύρω περιοχή, όπου η άφιξη του πλοίου - γεωτρύπανου «West Capella» για λογαριασμό της κοινοπραξίας «ENI» - «Total» ανέδειξε το μέγεθος των μονοπωλιακών και ιμπεριαλιστικών συμφερόντων που κονταροχτυπιούνται, τις διαστάσεις που μπορούν να πάρουν οι ανταγωνισμοί, αλλά και τους κινδύνους που μεγαλώνουν για τους λαούς.

Σε αυτό το πλαίσιο, δυναμώνουν και οι συζητήσεις για την αποφασιστικότητα με την οποία Αθήνα και Λευκωσία πρέπει να προτάξουν τα «εργαλεία» που τους δίνει η συμμετοχή στην ΕΕ, «αξιοποιώντας» - όπως είπε προχτές και ο Ελληνας ΥΠΕΞ, Νίκος Κοτζιάς - «τις δυνατότητες που παρέχει η Ευρωπαϊκή Ενωση».

Ταυτόχρονα, αν και η τελευταία Διάσκεψη δεν κατέληξε κάπου, είναι σίγουρο ότι η όλη συζήτηση δημιούργησε τετελεσμένα για την διχοτομικού τύπου «λύση» που αναζητείται, που θα χρησιμοποιηθούν στη συνέχεια, όπως η πληθώρα προτάσεων για την παραμονή τουρκικών και άλλων ξένων στρατευμάτων στην Κύπρο, τα πολλά χρονοδιαγράμματα για την «επαναξιολόγηση» της κατάστασης - παράλληλα βέβαια με παζάρια σε άλλα θέματα, όπως η μορφή διακυβέρνησης (βλ. εκ περιτροπής προεδρία), η μοιρασιά «φιλέτων» όπως η Μόρφου, τα Βαρώσια κ.τ.λ.

Από τη δική του μεριά, ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ, Εσπαν Μπαρθ Αϊντε, υποστήριξε ότι «πρέπει να παραδεχθούμε ότι υπήρξε μια συλλογική αποτυχία, ώστε να επιτευχθεί συμφωνία» και πρόσθεσε: «Η τάση να ξοδεύουμε περισσότερη ενέργεια για να αναλογιστούμε τι λάθος έκαναν οι άλλοι, αντί τα λάθη που έκαναν οι ίδιοι, δεν είναι απαραιτήτως χρήσιμη. Εγώ ως γενική προσέγγιση για τον κόσμο, όταν ακούω να λένε ότι (εγώ) ποτέ δεν έκανα λάθος, μόνο η άλλη πλευρά, πιστεύω ότι δεν είναι ιδιαίτερα πειστικό».

Να σημειωθεί ότι το ΣΑ ενέκρινε την παράταση για ένα ακόμα εξάμηνο της ΟΥΝΦΙΚΥΠ (της «ειρηνευτικής αποστολής» του ΟΗΕ στην Κύπρο), ωστόσο στη συζήτηση επανήλθαν «προβληματισμοί» για τη σκοπιμότητα που έχει η συνέχιση της αποστολής με το σημερινό χαρακτήρα.

Νέες προκλήσεις από ψευδοκράτος και Τουρκία

Στο μεταξύ, το «Γραφείο Τύπου της Τουρκικής Δημοκρατίας Βόρειας Κύπρου» καυχιόταν σε χτεσινή ανακοίνωση ότι ο ηγέτης του ψευδοκράτους, Μουσταφά Ακιντζί, υποδέχτηκε βουλευτές από Αζερμπαϊτζάν, Βρετανία, Ουγγαρία, Σλοβακία, Γεωργία, «Μακεδονία», Μαδαγασκάρη, Ουγκάντα, Κόσσοβο και Ρωσία που επισκέπτονται τα Κατεχόμενα για τη σημερινή επέτειο από την έναρξη της τουρκικής εισβολής.

Στο μεταξύ, ο «υπουργός Εξωτερικών» του ψευδοκράτους, Ταχσίν Ερτουγρούλογλου, υποστήριξε ότι «οι προσπάθειες για μια λύση (του Κυπριακού) τελείωσαν την περασμένη βδομάδα στην Ελβετία». Πρόσθεσε ότι στην Κύπρο υπάρχουν δύο κράτη και ότι αυτά τα δύο κράτη θα συνεχίσουν από σήμερα να οικοδομούν το μέλλον τους με σχέσεις καλής γειτονίας. «Δε λέω ότι δεν θα υπάρξουν περισσότερες διαπραγματευτικές προσπάθειες στην Κύπρο, ωστόσο αν γίνουν διαπραγματεύσεις, θα μπορέσουν να γίνουν μόνο μεταξύ των δύο αυτών κρατών».

Αντίστοιχες δηλώσεις έκανε και ο Σερντάρ Ντενκτάς, «αντιπρόεδρος» της «κυβέρνησης» και «υπουργός Οικονομικών» στο ψευδοκράτος, εκτιμώντας ότι τελείωσε η διαπραγματευτική διαδικασία όπως χαράχτηκε στο Κοινό Ανακοινωθέν του Φλεβάρη του 2014, για το οποίο είπε μάλιστα ότι δεν δεσμεύει πια το κόμμα του (το συντηρητικό Δημοκρατικό Κόμμα).

Στο μεταξύ, κατά τη συνάντηση που είχε προχτές με τον Εσθονό ομόλογό του, Σβεν Μίκσερ (η Εσθονία ανέλαβε πριν μερικές μέρες την προεδρία της ΕΕ) ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, είπε ότι «οι χώρες της ΕΕ δεν θα πρέπει να κρύβονται πίσω από το Κυπριακό άλλο» όσον αφορά την πορεία των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία. Ο Μίκσερ, από την πλευρά του, σύμφωνα με δημοσιεύματα που αναπαρήγαγε και το «Γραφείο Τύπου της Τουρκικής Δημοκρατίας Βόρειας Κύπρου», δήλωσε πως η εσθονική προεδρία θα ενθαρρύνει την ΕΕ να σταθεί με «ενιαία φωνή» (όσον αφορά το Κυπριακό και την επίδρασή του στις ευρωτουρκικές σχέσεις).

Χτες, ο Τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Ομέρ Τσελίκ, επανέλαβε ότι είναι εκτός συζήτησης η (πλήρης) αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από την Κύπρο.

Ζυμώσεις σε όλες τις πλευρές

Πάντως, η συζήτηση για τον τρόπο συνέχισης του παζαριού διευρύνεται και με διάφορες καινούριες προτάσεις, που εστιάζουν ακόμα πιο συγκεκριμένα στις μπίζνες που μπορούν να προταχθούν.

Ενδεικτικές είναι προτάσεις που κατέθεσε ο πρώην Τουρκοκύπριος διαπραγματευτής Κουντρέτ Οζερσάι (σ.σ. που συμμετείχε στις τελευταίες «προεδρικές εκλογές» ως «ανεξάρτητος» υποψήφιος), που προμηνύουν νέα ορμή για να προχωρήσουν ακάθεκτες επιχειρηματικές συνεργασίες. Ετσι, μεταξύ άλλων, προτείνεται: Στα ζητήματα του φυσικού αερίου πρέπει να γίνουν «ειρηνικά και εμπορικής υφής βήματα». Να κατατεθεί πρόταση για συνεργασία με την «ελληνοκυπριακή πλευρά» στον τουρισμό. Να ενισχυθεί η λειτουργία της Επιτροπής Ακίνητων Περιουσιών και να επιτραπεί η επιστροφή των κατοίκων στο Βαρώσι υπό τουρκοκυπριακό έλεγχο. Να προχωρήσει η διαπραγμάτευση για την πώληση ακινήτων με την Αγγλία μετά το Brexit.

Ακόμα, ο Οζερσάι υποστηρίζει ότι πρέπει να εξασφαλιστεί η ελευθερία μετακίνησης σε ολόκληρο το νησί, όλων των «πολιτών» της «Τουρκικής Δημοκρατίας Βόρειας Κύπρου». Να συνεχιστεί η συνεργασία με την ελληνοκυπριακή πλευρά σε θέματα όπως η μετακίνηση των ασθενοφόρων, η ανταλλαγή πληροφοριών για τον εντοπισμό αγνοούμενων, η ανταλλαγή φυγόδικων κ.τ.λ.

Μιλώντας για «κατάρρευση» των πρόσφατων συνομιλιών, ο Οζερσάι προτείνει να κληθεί η «ελληνοκυπριακή πλευρά» σε διάλογο γύρω από τις μελλοντικές εξελίξεις.

Την ίδια στιγμή, χτεσινά ελληνοκυπριακά ΜΜΕ δημοσίευσαν εκτενή αποσπάσματα από την πρόταση για «αλλαγή στρατηγικής» που κατέθεσε πρόσφατα η «Συμμαχία Πολιτών», ένα από τα κόμματα του λεγόμενου «ενδιάμεσου χώρου». Σε αυτήν περιλαμβάνεται, μεταξύ άλλων, διαμόρφωση «σχεδίου δράσης» από κοινού με την Ελλάδα, με σύσταση συμβουλίου εθνικής ασφάλειας, σύσταση συμβουλίου εξωτερικής πολιτικής, κοινές συναντήσεις ανά εξάμηνο μεταξύ των δύο συμβουλίων. Ακόμα, σύσταση διακρατικού συμβουλίου ενεργειακής πολιτικής, διαμόρφωση ενιαίου «ενεργειακού δόγματος», ενίσχυση τριμερών σχηματισμών.

Ακόμα, γίνεται κριτική στο λεγόμενο «πακέτο Γκουτέρες» (που υποβλήθηκε στο Κρανς Μοντάνα) και ειδική αναφορά στη «βοήθεια» «φίλων χωρών» όπως η Γαλλία, η Ρωσία και η Κίνα.


ΠΑΜΕ
Καταγγέλλει επίθεση σε Τούρκους εργαζόμενους

Επίθεση από δυνάμεις καταστολής δέχτηκαν προχτές εργαζόμενοι, κάτοικοι στην περιοχή Γκεμπτζέ της Τουρκίας, κοντά στην Κωνσταντινούπολη.

Την επίθεση καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο, που σημειώνει:

«Την Τρίτη 18 Ιούλη, στην περιοχή Γκεμπτζέ της Τουρκίας, δυνάμεις της αστυνομίας επιτέθηκαν σε κατοίκους που υπερασπίζονταν τα σπίτια τους από κατεδάφιση, ύστερα από εντολή του κυβερνήτη της περιοχής για γκρέμισμα των "αυθαιρέτων".

Στην επίθεση της αστυνομίας εναντίον των κατοίκων χρησιμοποιήθηκαν ακόμη και αντλίες πίεσης νερού, ενώ πολλοί κάτοικοι της εργατογειτονιάς, που πρωτοστάτησαν στην υπεράσπιση των σπιτιών, τραυματίστηκαν και 16 συνελήφθησαν. Μεταξύ αυτών είναι και μέλη των τοπικών συνδικάτων, όπως και στελέχη του Συνδικάτου Μεταφορών Nakliyat Is.

Μάλιστα η επιχείρηση κατεδάφισης των σπιτιών έγινε παρά τις δικαστικές αποφάσεις, που έχουν δικαιώσει τους κατοίκους να παραμείνουν στα φτωχόσπιτα.

Το ΠΑΜΕ καταγγέλλει την αδίστακτη ενέργεια της κυβέρνησης, που ξεσπιτωνει φτωχούς εργάτες. Καταγγέλλουμε τη σύλληψη των κατοίκων, μεταξύ αυτών και μελών του Συνδικάτου και απαιτούμε την άμεση απελευθέρωσή τους».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ