ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 20 Ιούλη 2017
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
Να εξισωθούν οι άδειες των αναπληρωτών με των μονίμων εκπαιδευτικών

Συζητήθηκε η Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Να εξισωθούν οι άδειες των αναπληρωτών εκπαιδευτικών με εκείνες των μονίμων ζήτησε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Δελής, κατά τη συζήτηση - την περασμένη Δευτέρα - της Ερώτησης που κατέθεσε για το θέμα προς τον υπουργό Παιδείας. Ο βουλευτής περιέγραψε την κατάσταση που αντιμετωπίζουν χιλιάδες αναπληρωτές και ενδεικτικά ανέφερε μεταξύ άλλων πως αν αναπληρωτές θελήσουν να πάρουν μία κανονική άδεια - η οποία δεν μπορεί να είναι περισσότερο από επτά μέρες - τότε είναι υποχρεωμένοι αυτή να την πληρώσουν στο τέλος με 35 ευρώ για κάθε μέρα άδειας, αν τυχόν πάρουν αναρρωτική άδεια η οποία θα είναι πάνω από δεκαπέντε μέρες, κινδυνεύουν να απολυθούν αν κριθεί αναγκαία η αντικατάστασή τους. Ιδιαίτερα αναφέρθηκε στις άδειες μητρότητας.

Παίρνοντας το λόγο, ο υπουργός Παιδείας δήλωσε πως συμφωνεί με τα όσα αναφέρθηκαν, κάνοντας λόγο για ένα «πολύ περίπλοκο νομικό καθεστώς που δεν επιτρέπει σε αυτούς τους συναδέλφους να πάρουν τις άδειες που δικαιούνται και παίρνουν οι μόνιμοι εκπαιδευτικοί», σημειώνοντας πως «είναι εντελώς προφανές ότι δεν πρέπει κανένας να απολύεται και νομίζω ότι δεν έχει απολυθεί». Ο Κ. Γαβρόγλου είπε πως γίνονται προσπάθειες με το υπουργείο Εργασίας να λυθεί το πρόβλημα, σημειώνοντας ωστόσο πως «δεν θα μπορέσουμε να το εξομοιώσουμε το ίδιο με τους εκπαιδευτικούς, πάλι για λόγους νόμων, αλλά θα μπορέσουμε να το βελτιώσουμε».

«Ο υπουργός ή το υπουργείο δεν κρίνεται από τη θεωρητική του συμφωνία, αλλά από τις πράξεις του», σημείωσε ο Γ. Δελής, προσθέτοντας πως αν η κυβέρνηση είχε πραγματικά τη βούληση, «τότε θα χρειαζόταν μονάχα μία διάταξη, μια τροπολογία - από αυτές που η κυβέρνησή σας αρέσκεται να φέρνει εδώ στη Βουλή - η οποία θα μπορούσε να λέει ότι οι άδειες των αναπληρωτών εξισώνονται, εξομοιώνονται με τις άδειες των μονίμων», όπως σημείωσε χαρακτηριστικά.

Από το βήμα της Βουλής, για μια ακόμα φορά, ακούστηκαν αόριστες υποσχέσεις για μόνιμους διορισμούς, με τον υπουργό Παιδείας να δηλώνει ότι σήμερα περίπου είκοσι μία χιλιάδες εκπαιδευτικοί σε ένα σύνολο περίπου εκατόν εξήντα πέντε χιλιάδων είναι αναπληρωτές. «Για εμάς είναι ένα πολύ υψηλό ποσοστό, ένα πράγμα που θα λυθεί μόνο μέσα από τους μόνιμους διορισμούς, για τους οποίους, όπως ξέρετε, έχουμε συζητήσει και δρομολογούνται αυτά που έχουμε πει και σε συνεννόηση με τους θεσμούς», είπε. «Κάποια στιγμή νομίζω ότι αυτό το εμπόριο ελπίδας, στο οποίο επιδίδεται η κυβέρνησή σας με αυτούς ειδικά τους ανθρώπους, τους συναδέλφους εκπαιδευτικούς, θα πρέπει να σταματήσει», απάντησε ο Γ. Δελής, τονίζοντας πως είναι πραγματικά απαράδεκτη η κατάσταση που δημιουργεί το καθεστώς των αναπληρωτών, τόσο για τους ίδιους τους εκπαιδευτικούς όσο και για τα παιδιά, ιδιαίτερα για τα παιδιά με ειδικές ανάγκες, που χρειάζονται ένα σταθερό παιδαγωγικό περιβάλλον.

Προφεστιβαλικές εκδηλώσεις

Με σύνθημα «100 χρόνια από τις μέρες που συγκλόνισαν τον κόσμο - Το μέλλον δε θα 'ρθει από μονάχο του... αν δεν πάρουμε μέτρα κι εμείς (Βλ. Μαγιακόφσκι)», το 43ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» έχει ξεκινήσει το ταξίδι του σε όλη την Ελλάδα, με προφεστιβαλικές εκδηλώσεις.

Προφεστιβαλικές εκδηλώσεις γίνονται στη φοιτητική κατασκήνωση της Καλάνδρας, στη Χαλκιδική. Σήμερα, στις 21.00, θα προβληθεί ταινία. Αύριο Παρασκευή και το Σάββατο 22 Ιούλη, τουρνουά ποδοσφαίρου 5x5 στο γηπεδάκι της κατασκήνωσης. Επίσης, το Σάββατο 22 Ιούλη, το απόγευμα θα γίνει βιβλιοπαρουσίαση του «Η πορεία των Μπολσεβίκων προς τη νίκη», από τον Ευθύμη Δημάκη, μέλος του Γραφείου Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, και το βράδυ θα ακολουθήσει λαϊκό - ρεμπέτικο γλέντι.

Αύριο Παρασκευή, στις 9 μ.μ., εκδήλωση γίνεται στη Γενισέα Ξάνθης, μπροστά από το δημαρχείο, με βιντεοπροβολή για την Οκτωβριανή Επανάσταση και τα επιτεύγματα του σοσιαλισμού, ομιλία από τη Δανάη Μουρούτη, μέλος της Τομεακής Επιτροπής Ξάνθης του ΚΚΕ, και ποντιακό λαϊκό γλέντι με τον Στέφανο Πετρίδη και το σχήμα του.

Επίσης αύριο Παρασκευή, στις 8 μ.μ., θα γίνει προφεστιβαλική στην Πάτρα, στην πλατεία Υψηλών Αλωνιών, με θεατρική παράσταση από τη θεατρική ομάδα «Το Τρίτο Κουδούνι» πάνω στο έργο του Μπρεχτ «Πόσο κοστίζει το σίδερο».

Το Σάββατο 22 Ιούλη, στη Σάμο, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ θα γίνει εκδήλωση στον Πύργο, στις 7.30 μ.μ., με την παρουσίαση της έκδοσης «Οκτώβρης του 1917. Η πορεία των Μπολσεβίκων προς τη νίκη» και μεγάλη έκθεση βιβλίου.

ΕΝΩΣΗ ΓΟΝΕΩΝ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ
Να μην κλείσει το 28ο Δημοτικό Σχολείο

Να αποκτήσει το 28ο Δημοτικό Σχολείο δικό του σύγχρονο και ασφαλές κτίριο, που θα καλύπτει τις μορφωτικές ανάγκες, ζητούν γονείς και εκπαιδευτικοί στο Περιστέρι, καταγγέλλοντας ότι για μια ακόμα φορά το σχολείο βρίσκεται αντιμέτωπο με τον κίνδυνο να καταργηθεί, συγχωνευθεί ή ανασταλεί η λειτουργία του.

Οπως επισημαίνει η Ενωση Γονέων Περιστερίου, πριν από 5 χρόνια, τον Αύγουστο του 2012, μετά από κινητοποιήσεις των γονέων, των εκπαιδευτικών, του λαού του Περιστερίου, αποτράπηκε η απόφαση αναστολής λειτουργίας του συγκεκριμένου Δημοτικού Σχολείου. Τότε, οι παραπάνω φορείς είχαν θέσει ως προϋπόθεση «το σχολείο θα συνεχίσει να λειτουργεί με κύριο στόχο τη μεταφορά του σε καινούργιο σύγχρονο κτίριο, που θα καλύπτει τις ανάγκες των μαθητών και των εκπαιδευτικών», καλώντας τους αρμόδιους φορείς, κυβέρνηση και δήμο, να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Σήμερα, το σχολείο, που δεν στεγάστηκε ποτέ σε νέο κτίριο αλλά παρέμενε στο ίδιο μισθωμένο και ακατάλληλο, βρέθηκε και πάλι αντιμέτωπο με κλείσιμο με τη λήξη της σύμβασης μίσθωσης. Η Ενωση καλεί τους Συλλόγους Γονέων, τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς, τα εργατικά σωματεία, όλο το λαό του Περιστερίου, σε αγώνα για να μην κλείσει το σχολείο. Απαιτώντας από το υπουργείο, από τη διοίκηση του δήμου, να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να χτιστεί άμεσα καινούριο σύγχρονο κτίριο, που θα καλύπτει τις ανάγκες των μαθητών και των εκπαιδευτικών - καμία σκέψη για κατάργηση, αναστολή, συγχώνευση του 28ου Δημοτικού Σχολείου.


Συγκροτήθηκε το ΔΣ της ΟΛΜΕ

Συγκροτήθηκε χτες Τετάρτη το προεδρείο του ΔΣ της ΟΛΜΕ, τα μέλη του οποίου προέρχονται από τις παρατάξεις ΔΑΚΕ, ΣΥΝΕΚ και ΠΕΚ. «Η σύνθεση του προεδρείου αποτυπώνει το κοινό πολιτικό και συνδικαλιστικό πλαίσιο αυτών των παρατάξεων, που εκφράστηκε στην κοινή τους στάση και στο 18ο Συνέδριο της ΟΛΜΕ, με τα γνωστά διαλυτικά αποτελέσματα», σημειώνουν οι εκπρόσωποι της «Αγωνιστικής Συσπείρωσης Εκπαιδευτικών». Οπως επισημαίνουν σε δήλωσή τους μετά τη συγκρότηση του ΔΣ, «η σύμπραξή τους αυτή εκφράζει και την ουσιαστική στήριξή τους διαχρονικά σε όλες τις αντιλαϊκές πολιτικές που τσακίζουν εργασιακά και μορφωτικά δικαιώματα. Στάθηκαν και στέκονται απέναντι στα δικαιώματα των συναδέλφων, ήταν και είναι βολικοί και πρόθυμοι συνομιλητές όλων των κυβερνήσεων, αποτελούν τους πυλώνες του κυβερνητικού συνδικαλισμού».

«Από την πλευρά μας δηλώσαμε ότι θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για να αντιπαλέψουμε αυτή την επικίνδυνη γραμμή μέσα στο συνδικάτο, για να είναι τα σωματεία στήριγμα και οργανωτές της πάλης των εκπαιδευτικών ενάντια σε παλιά και νέα αντιλαϊκά μέτρα», σημειώνουν οι εκπρόσωποι της ΑΣΕ.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org