ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 20 Ιούλη 2017
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ
Απαιτεί δωρεάν Προσχολική Αγωγή για όλα τα παιδιά

Δρομολογείται η κατασκευή δυο νέων παιδικών σταθμών

Να διασφαλίσει άμεσα η κυβέρνηση όλες τις προϋποθέσεις για δομές Προσχολικής Αγωγής αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν για όλα τα παιδιά, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, με αποκλειστική ευθύνη του κράτους, επαρκή χρηματοδότηση, κατάλληλη υλικοτεχνική υποδομή και στελέχωση με επιστημονικό παιδαγωγικό και βοηθητικό προσωπικό, απαιτεί η δημοτική αρχή Πετρούπολης, που σε ανακοίνωσή της με αφορμή τα αποτελέσματα του προγράμματος της ΕΕΤΑΑ, ανακοινώνει ότι δρομολογεί και την κατασκευή δυο νέων παιδικών σταθμών.

Σε ανακοίνωσή της, σημειώνει μεταξύ άλλων ότι «για μία ακόμη χρονιά η ΕΕΤΑΑ πέταξε έξω από τους παιδικούς σταθμούς παιδιά που την προηγούμενη χρονιά φοίτησαν στους παιδικούς σταθμούς του δήμου, προκαλώντας μεγάλη ανησυχία στους γονείς. Είναι πάγια θέση μας, ως δημοτική αρχή, ότι ο ρόλος των παιδικών σταθμών δεν έχει χαρακτήρα φύλαξης των βρεφών και των νηπίων, αλλά εστιάζει στην ομαλή ψυχοσωματική και κοινωνική ανάπτυξη των παιδιών. Από αυτή τη θέση μας πηγάζει και η πάγια τακτική μας - και μάλιστα είμαστε ο μόνος δήμος που το πράττει - τα παιδιά αυτάνα συνεχίζουν και τη νέα χρονιά να φοιτούν στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς, ανεξάρτητα από το αν πήρανε ή όχι τη χρηματοδότηση από το πρόγραμμα».

Αφού θυμίζει ότι από το 2011 έχει καταργήσει τα τροφεία για όλα τα παιδιά στους παιδικούς σταθμούς της Πετρούπολης, η δημοτική αρχή επισημαίνει:

«Η συμμετοχή μας στο πρόγραμμα της ΕΕΤΑΑ "Εναρμόνιση Επαγγελματικής και Οικογενειακής Ζωής" μας εξασφαλίζει μια ετήσια επιδότηση από την Ευρωπαϊκή Ενωση, δίνοντάς μας τη δυνατότητα να καλύπτουμε μόνο ένα μέρος των λειτουργικών εξόδων των παιδικών σταθμών και της μισθοδοσίας των υπαλλήλων. Σε καμία περίπτωση δεν αρκεί για την πλήρη κάλυψη των συνολικών δαπανών των παιδικών σταθμών. Για παράδειγμα, το έτος 2016 η επιδότηση από το πρόγραμμα ανήλθε στα 841.700 ευρώ, ενώ ο δήμος συνείσφερε από τον προϋπολογισμό του το ποσό των 723.250 ευρώ.

Γίνεται κατανοητό ότι η κατάργηση των τροφείων είναι καθαρά απόρροια της πολιτικής μας αντίληψης, η οποία δεν βασίζεται σε κανενός είδους επιδότηση. Αλλωστε, διαπερνά όλες τις δομές του δήμου, αφού σε όλες τις πολιτιστικές και αθλητικές δράσεις τα παιδιά συμμετέχουν χωρίς μηνιαία συνδρομή, εκτός του Κολυμβητηρίου και του Ωδείου που συμμετέχουν με μικρή συνδρομή.

Στον τομέα της Προσχολικής Αγωγής καταβάλλουμε τεράστιες προσπάθειες, προκειμένου να διευρύνουμε τις υποδομές, ώστε όλο και περισσότερα παιδιά να φοιτούν στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς. Αποτέλεσμα αυτών των προσπαθειών είναι η άμεση έναρξη της κατασκευής του δεύτερου ιδιόκτητου παιδικού σταθμού, στη συμβολή των οδών Κερασόβου και Θράκης, ενώ από τη μεριά του δήμου έχει χαρακτηριστεί ο χώρος για τον τρίτο ιδιόκτητο παιδικό σταθμό στη συμβολή των οδών Σαλαμίνος και Περικλέους και έχουμε ξεκινήσει τις διαδικασίες για ένταξη του έργου σε χρηματοδότηση».

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ
Χαράτσια στο λαό για τη χρηματοδότηση μεγαλοεπιχειρηματιών

Την παραπέρα επιβάρυνση των λαϊκών στρωμάτων, μέσα από την υλοποίηση και είσπραξη νέων χαρατσιών, σηματοδοτούν οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης για την προώθηση της ανακύκλωσης, τα οφέλη από την οποία θα καρπώνονται και πάλι οι μεγαλοεπιχειρηματίες και ιδιώτες.

Αυτό έγινε εκ νέου καθαρό, χτες, στη διάρκεια της συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου (ΔΣ) της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτη Φάμελλου, ο οποίος κάτω από την πίεση της επιβολής προστίμων στη χώρα αν μέχρι το 2020 δεν ανακτά και ανακυκλώνει το 50% των απορριμμάτων, παρουσίασε σειρά χρηματοδοτικών εργαλείων για την προώθηση της ανακύκλωσης. Οπως φάνηκε, η κυβέρνηση συνδέει την ανακύκλωση με την επιβολή αντικινήτρων, τα οποία ανοίγουν πόρτες για το παραπέρα χαράτσωμα του λαού, όπως το τέλος ταφής, το «πληρώνω όσο πετάω», το τέλος για τη χρήση της πλαστικής σακούλας. Κι αυτό όταν, σήμερα, τα νοικοκυριά χρυσοπληρώνουν, ως καταναλωτές συσκευασιών, περίπου 22 με 30 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο, για ανακύκλωση, η οποία δεν γίνεται κιόλας. «Τα χρήματα αυτά, αντί να επιστρέφουν στους δήμους και τους συνδέσμους τους για την προώθηση της ανακύκλωσης, σε σημαντικό μέρος εκτρέπονται σε χαριστικές, προκλητικές χρηματοδοτήσεις μεγαλοεπιχειρηματιών στον τομέα της εμπορίας βιομηχανικών και εμπορικών αποβλήτων συσκευασίας και στους ιδιώτες που διαχειρίζονται είτε τα δικά τους κέντρα διαλογής ανακυκλώσιμων υλικών, είτε αυτά που κατασκεύασε η Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης και Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ) ΑΕ», υπογράμμισε χαρακτηριστικά εκ μέρους της «Λαϊκής Συσπείρωσης» η Ελπίδα Παντελάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Η ίδια τόνισε ότι η κυβέρνηση φέρνει το θέμα της ανακύκλωσης «σαλαμοποιημένο», κάτω από την πίεση των προστίμων, όταν δεν λύνει το διαχρονικό πρόβλημα των σκουπιδιών. Αναφερόμενη δε στα 10 εκατομμύρια ευρώ που είπε ο αναπληρωτής υπουργός ότι θα δοθούν για την επικαιροποίηση των Τοπικών Σχεδίων Ανακύκλωσης, έκανε λόγο για «σταγόνα στον ωκεανό». Στηλίτευσε δε το γεγονός ότι η κυβέρνηση ανοίγει εκ νέου το θέμα με το τέλος ταφής, με κατεύθυνση να το διαθέτει στην ανακύκλωση.

Κατά τ' άλλα, ο Σ. Φάμελλος εστίασε στην ευθύνη των δήμων στην προώθηση της ανακύκλωσης και γενικά την υλοποίηση των τοπικών σχεδίων διαχείρισης, οι οποίοι, όπως είπε, πρέπει να βρουν τα σχετικά εργαλεία. Ο ίδιος ανακοίνωσε ότι είναι σε εξέλιξη δυο δημόσιες προκηρύξεις, η μια 25 εκατομμύρια ευρώ για ελαφριές υποδομές (πράσινα σημεία, κάδους) και η άλλη 310 εκατομμύρια ευρώ για βαριές (εργοστάσια διαχείρισης απορριμμάτων). Εκανε λόγο για ειδική χρηματοδότηση για τα νησιά και απόδοση 150 εκατομμυρίων ευρώ για τις μονάδες στην Αττική.

Κίνδυνος κατάρρευσης για τον Κωνσταντοπούλειο Οίκο Ευγηρίας

Παρέμβαση του δημάρχου Πατρέων στην αναπληρώτρια υπουργό Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Στο δρόμο κινδυνεύουν να μείνουν 92 ηλικιωμένοι που φιλοξενούνται στον Κωνσταντοπούλειο Οίκο Ευγηρίας και 43 εργαζόμενοι σε αυτόν, καθώς ορατός είναι ο κίνδυνος αναστολής της λειτουργίας του. Σχετική επιστολή, με την οποία ζητά την έκτακτη χρηματοδότηση του Κωνσταντοπούλειου από τον κρατικό προϋπολογισμό, απέστειλε χτες στην αναπληρώτρια υπουργό Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θ. Φωτίου, ο δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, υπογραμμίζοντας πως είναι η μόνη λύση που μπορεί να εξασφαλίσει τόσο τη συνέχιση παροχής φροντίδας υψηλού επιπέδου στους ηλικιωμένους που φιλοξενούνται στο Ιδρυμα, όσο και τη συνέχιση της εργασίας των εργαζομένων σε αυτό, χωρίς καμία μείωση στο μισθό.

Τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Κωνσταντοπούλειος Οίκος Ευγηρίας και ο διαφαινόμενος κίνδυνος αναστολής λειτουργίας του συζητήθηκαν σε προχτεσινή σύσκεψη. Στη σύσκεψη συμμετείχε, εκπροσωπώντας τον δήμο Πατρέων, ο αντιδήμαρχος Παναγιώτης Μελάς, ο οποίος ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι η συγκεκριμένη δομή, που φιλοξενεί και περιθάλπει ηλικιωμένους συνανθρώπους μας, αντιμετωπίζει άμεσο κίνδυνο κατάρρευσης.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Μέτρα πυροπροστασίας διεκδικεί η «Λαϊκή Συσπείρωση»

Τα μεγάλα προβλήματα που υπάρχουν στο σύστημα πυροπροστασίας στην Θεσσαλία, με ευθύνη της κυβέρνησης, της Περιφέρειας και των δήμων της περιοχής, αναδείχτηκαν στη συζήτηση που έγινε γι' αυτό το θέμα στο Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας, με πρωτοβουλία της «Λαϊκής Συσπείρωσης», που στηρίζεται από το ΚΚΕ.

Μιλώντας στη συνεδρίαση, ο Τάσος Τσιαπλές, επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης», σημείωσε ότι οι ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομές στο Πυροσβεστικό Σώμα συνεχώς μεγαλώνουν, η δασική υπηρεσία εξακολουθεί να είναι υποστελεχωμένη, η φύλαξη, η διάνοιξη δρόμων, ο καθαρισμός, ο εξοπλισμός και οι αναγκαίες υποδομές έχουν σχεδόν εγκαταλειφθεί.

Αναφερόμενος στα μέτρα που πρέπει να παρθούν, ξεχώρισε τα παρακάτω, καλώντας τους συνδικαλιστικούς φορείς των γεωργοκτηνοτρόφων, των εργατών, των ΕΒΕ και τους κατά τόπους μαζικούς φορείς, να κάνουν δική τους υπόθεση τη διεκδίκησή τους:

-- Ενιαίο αντιπυρικό σχεδιασμό για κάθε ορεινό όγκο, με την ευθύνη των δασικών υπηρεσιών και τη στήριξη της περιφέρειας και των δήμων.

-- Ολοκληρωμένο και αναλυτικό σχεδιασμό για όλη την αντιπυρική περίοδο, ετοιμότητα των δυνάμεων και ειδικά μέτρα σε περίπτωση μεγάλης πυρκαγιάς και καταστροφών, στήριξη των κατοίκων, γεωργοκτηνοτρόφων και των πυροσβεστών.

-- Σε συνεργασία με τους δήμους, πρόγραμμα καθαρισμού και απομάκρυνσης της βλάστησης και των ξερών χόρτων που υπάρχουν σε ορεινούς όγκους, διαχωριστικές νησίδες και πρανή αυτοκινητοδρόμων.

-- Λήψη μέριμνας για τον καθαρισμό οικοπέδων με σκουπίδια, ξερά χόρτα.

-- Ελεγχο του δασικού οδικού δικτύου, συντήρηση και διάνοιξη τυχόν κλειστών τμημάτων του, ώστε να είναι εφικτή η πρόσβαση πυροσβεστικών οχημάτων.

-- Ελεγχο των δικτύων παροχής νερού που χρησιμοποιούνται για πυρόσβεση στους ορεινούς όγκους και επέκτασή τους, καθώς και των δεξαμενών νερού και των κρουνών που υπάρχουν.

Κρούσμα λοίμωξης από τον ιό του δυτικού Νείλου

Το πρώτο εργαστηριακά επιβεβαιωμένο περιστατικό λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου για την περίοδο μετάδοσης 2017 εμφανίστηκε στη χώρα μας, σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, σε κάτοικο αγροτικής περιοχής στην Αργολίδα. Ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται κυρίως μέσω του τσιμπήματος μολυσμένων «κοινών» κουνουπιών. Η βασική δεξαμενή του ιού στη φύση είναι τα άγρια πτηνά, από όπου μολύνονται τα κουνούπια, ενώ οι άνθρωποι δεν μεταδίδουν περαιτέρω τον ιό. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων οι ασθενείς παραμένουν ασυμπτωματικοί ή έχουν ήπια συμπτωματολογία, ενώ οι πιο σοβαρές εκδηλώσεις της νόσου, όπως π.χ. εγκεφαλίτιδα, αφορούν συνήθως άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, καθώς και άτομα με χρόνια υποκείμενα νοσήματα.

Τα μέτρα ατομικής προστασίας από τα κουνούπια περιλαμβάνουν τη χρήση εγκεκριμένων δραστικών εντομοαπωθητικών ουσιών σώματος και περιβάλλοντος, σιτών, κουνουπιέρων, κλιματιστικών κ.λπ., καθώς και την αποφυγή δημιουργίας λιμναζόντων νερών σε αυλές και μπαλκόνια.

Δικογραφία σε βάρος του ρασοφόρου

Δικογραφία σχηματίστηκε σε βάρος του αυτοαποκαλούμενου «πατέρα Κλεομένη» και άλλων τριών δραστών για τη βεβήλωση του Μνημείου Ολοκαυτώματος Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων της Λάρισας. Σύμφωνα με την αστυνομία, οι δράστες την περασμένη Δευτέρα, 17 Ιούλη, το μεσημέρι επικόλλησαν στην είσοδο γραφείων της Ισραηλίτικης Κοινότητας Λάρισας φυλλάδια με ρατσιστικό περιεχόμενο, ενώ στη συνέχεια επικόλλησαν όμοια φυλλάδια και πέταξαν αυγά στο Μνημείο Ολοκαυτώματος Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων της Λάρισας.

Σε ανακοίνωσή της η Εκκλησία της Ελλάδος αναφέρει ότι «ουδεμία σχέση» έχει με τον εν λόγω ρασοφόρο και λέει ότι «δεν είναι ούτε μοναχός, ούτε κληρικός της ορθοδόξου Εκκλησίας της Ελλάδος».
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org