ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 20 Ιούλη 2016
Σελ. /24
Το σύνθημα δόθηκε

Οι «κοινωνικοί εταίροι» επί το έργον

Eurokinissi

Οι «κοινωνικοί εταίροι» επί το έργον
«Τσακαλώτος και Μοσκοβισί συμφώνησαν χτες πως όλες οι εκκρεμότητες της παρούσας φάσης θα πρέπει να έχουν λήξει έως τα Χριστούγεννα. Αυτό σημαίνει ότι μέσα στον Αύγουστο θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί τα απομεινάρια της πρώτης αξιολόγησης για την εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ, ώστε από τον Σεπτέμβριο να αρχίσει η δεύτερη αξιολόγηση, στον πυρήνα της οποίας βρίσκονται τα Εργασιακά». Τι μας λέει αυτό το ρεπορτάζ (σχεδόν πανομοιότυπο στα ειδησεογραφικά σάιτς); Πως όσο κι αν η κυβέρνηση ισχυρίζεται πως μάχεται για τα δίκια των εργαζομένων και στήνει δήθεν «κοινωνικά μέτωπα», οι δηλώσεις των ομοτράπεζών της δεν αφήνουν περιθώρια για παρερμηνείες: «Χώρες οι οποίες απελευθέρωσαν την αγορά εργασίας, πέτυχαν αύξηση της απασχόλησης» δήλωσε ο Μοσκοβισί. Πετώντας στα σκουπίδια το δόλωμα περί αύξησης της απασχόλησης, αυτό που μένει είναι η «απελευθέρωση της αγοράς εργασίας». Το σύνθημα για τη νέα αντεργατική επίθεση έχει δοθεί.

Ποια κοινωνικά δίκτυα;

Ανάμεσα στις δεκάδες, λιγότερο ή περισσότερο σοβαρές αναλύσεις που δημοσιεύονται τις μέρες αυτές για την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία, σίγουρα στην πεντάδα των πιο «ευφάνταστων» φιγουράρει αυτή που λέει ότι το πραξικόπημα απέτρεψαν τα... social media, τα λεγόμενα «κοινωνικά δίκτυα», όπως το twitter, το facebook κ.τ.λ., με αφορμή και το κάλεσμα του Ερντογάν στο λαό μέσα από την εφαρμογή Facetime της «Apple». Οχι, δηλαδή, πως πέσαμε από τα σύννεφα, μιας που είναι γνωστή εδώ και χρόνια η προσπάθεια πολλών να παρουσιάσουν τα λεγόμενα «κοινωνικά δίκτυα», μια μορφή δηλαδή επικοινωνίας (με ιδιοκτήτες και διαχειριστές μεγάλους μονοπωλιακούς ομίλους, για να μην ξεχνιόμαστε) ως τάχα το «άπαν» της λαϊκής συμμετοχής, «επαναστατική δύναμη» και «αντικαταστάτη» του εργατικού και λαϊκού κινήματος. Απλά, όσο περισσότερα στοιχεία βγαίνουν στο φως για το βράδυ της περασμένης Παρασκευής, τόσο επιβεβαιώνεται ότι τα μόνα «κοινωνικά δίκτυα» που πράγματι «πήραν φωτιά», αποτρέποντας το πραξικόπημα, ήταν εκείνα που εδώ και χρόνια έχει στήσει ο Ερντογάν στον κρατικό μηχανισμό, τη ΜΙΤ και το στρατό.

Τα «κεκτημένα»

Το 24% (πάνω από 120 εκατομμύρια άνθρωποι) στην ΕΕ βρίσκονται με το ένα πόδι κάτω από το όριο της επίσημης φτώχειας, το 8% όσων δουλεύουν επίσης δεν μπορούν να ξεφύγουν από τα όρια αυτά, 7 εκατομμύρια την παλεύουν (λέμε τώρα) με λιγότερα από 5 ευρώ τη μέρα, το 9% δεν μπορούν να ζεστάνουν το σπίτι τους, τα mini-jobs και τα «zero hour contracts» σπάνε κόκαλα, το ίδιο και η ανεργία, με 22 εκατομμύρια να είναι στα αζήτητα των καπιταλιστικών οικονομιών της ΕΕ. Αυτό είναι το «κεκτημένο» της βαρβαρότητας του καπιταλισμού και της ΕΕ, από το οποίο, όπως μας καθησυχάζει η χτεσινή «Αυγή», αλλά και όλα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, «δε θα υπάρξουν αποκλίσεις» στην «αξιολόγηση» του Σεπτέμβρη. Ακόμη ένας λόγος δηλαδή για να σημάνει συναγερμός στους εργαζόμενους. Τα μόνα «κεκτημένα» γι' αυτούς έτσι κι αλλιώς είναι όσα κερδίζουν με τον αγώνα τους, κόντρα σε ΕΕ - κεφάλαιο και τις κυβερνήσεις τους.

Ο λαός ή τα παράσιτα

Από αναφορά της ελληνικής πρεσβείας στην Τιφλίδα της Γεωργίας: «Το μεροκάματο ενός εργαζομένου π.χ. σε σούπερ-μάρκετ για εργασία τις περισσότερες φορές άνω των 8 ωρών ανέρχεται στα 5 - 6 ευρώ. Περίπου το 9,2% του γεωργιανού πληθυσμού πλέον ζει σήμερα κάτω από το όριο της φτώχειας, ενώ με βάση μετρήσεις το ποσοστό του πληθυσμού που διαβιοί στα όρια της φτώχειας και της στέρησης, ακόμα και της καθημερινής τροφής, απαντάται τόσο στις αστικές όσο και στις αγροτικές περιοχές. Αξίζει επίσης να αναφερθεί ότι ένας μεγάλος αριθμός νοικοκυριών δεν διαθέτει κανένα εισόδημα από αμειβόμενη εργασία ή άλλη πηγή για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Το ποσοστό από το σύνολο του πληθυσμού που διαβιοί με κάτω από το 60% της μέσης κατανάλωσης φτάνει στο 22,4 % ενώ το 9,3% του πληθυσμού διαβιοί με κάτω από το 40% της μέσης κατανάλωσης». Αυτά ενώ, «η Γεωργία αποτελεί διάδρομο όδευσης πετρελαίου και φυσικού αερίου προς την Ευρώπη. Από το έδαφός της διέρχονται οι πετρελαιαγωγοί Μπακού - Σούπσα και Μπακού - Τιφλίδα - Τσεϊχάν και ο αγωγός φυσικού αερίου Μπακού - Τιφλίδα - Ερζερούμ (....) Η Γεωργία διαθέτει στο υπέδαφός της, χρυσό, σίδηρο, άνθρακα, χαλκό, γρανίτη, μάρμαρο και μεταλλικό νερό - επίσης σημαντικό εξαγώγιμο προϊόν της χώρας. Το 1/3 του εδάφους της χώρας καλύπτεται από δάση, ενώ επιφανειακά ύδατα επιτρέπουν τη δημιουργία υδρο-ηλεκτρικών έργων. Η εύφορη γη και το ευνοϊκό κλίμα της Γεωργίας επιτρέπουν την ανάπτυξη ευρέως φάσματος καλλιεργειών» κ.ά. Ωστόσο, πάντα και παντού, το θέμα είναι ποιος έχει τον πλούτο της χώρας στα χέρια του. Ο λαός ή τα παράσιτα.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1810 Η Κολομβία ανακηρύσσεται ανεξάρτητο κράτος.

1821 Ο Ομέρ Βρυώνης ανακαταλαμβάνει την Αθήνα και λύει την πολιορκία της Ακρόπολης.

1890 Κυκλοφορεί η εφημερίδα «Σοσιαλιστής», όργανο του «Κεντρικού Σοσιαλιστικού Συλλόγου», που ίδρυσε ο Στ. Καλλέργης.

1891 Ιδρύεται το Βουλγαρικό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα.

1914 Γεννιέται στο Παλιοζογλώπι του Δήμου Ιτάμου στα Αγραφα της Καρδίτσας ο Χαρίλαος Φλωράκης. Το 1929 γίνεται μέλος της ΟΚΝΕ. Τη δεκαετία του 1930 δραστηριοποιείται στο συνδικαλιστικό κίνημα των τηλεγραφητών. Μετά την κήρυξη του πολέμου, ο Χ. Φλωράκης στέλνεται στο μέτωπο. Στις αρχές του Ιούνη του 1941 γίνεται μέλος του ΚΚΕ, το Μάη του 1942 περνάει στην παρανομία και το Δεκέμβρη αναπτύσσει δράση μέσα από τις γραμμές του ΕΛΑΣ, παίρνει μέρος στη μάχη του Δεκέμβρη του 1944 και στη συνέχεια εντάσσεται στον Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας, όπου φτάνει έως το βαθμό του συνταγματάρχη. Το 1949 εκλέγεται αναπληρωματικό και στη συνέχεια τακτικό μέλος της ΚΕ του Κόμματος. Το Σεπτέμβρη του 1949 περνάει στην ΕΣΣΔ. Το 1954 επιστρέφει στην Ελλάδα παράνομα, συλλαμβάνεται μετά από λίγους μήνες και δικάζεται το 1960. Απελευθερώνεται το 1966, με την εκδήλωση του πραξικοπήματος του 1967 συλλαμβάνεται ξανά και εξορίζεται μέχρι το 1971. Μετά τη διάσπαση του Κόμματος, ο Χαρίλαος συμμετέχει και συμβάλλει αποφασιστικά στη μάχη για την επικράτηση των αποφάσεων της 12ης Ολομέλειας. Τον Ιούνη του 1972, η 16η Ολομέλεια τον εκλέγει μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Στη 17η Ολομέλεια, το Δεκέμβρη, εκλέγεται Πρώτος Γραμματέας της ΚΕ του Κόμματος. Στο 9ο Συνέδριο του Κόμματος το 1973, επανεκλέγεται Α' Γραμματέας της ΚΕ. Στο 10ο Συνέδριο του Κόμματος (1978), το 11ο (1982) και το 12ο (1987) ο Χαρίλαος επανεκλέγεται ΓΓ της ΚΕ. Το καλοκαίρι του 1989, σε Ολομέλεια της ΚΕ, ο Χ. Φλωράκης κρίνει πως ήρθε το πλήρωμα του χρόνου για αλλαγή του Γραμματέα του Κόμματος. Ο ίδιος εκλέγεται Πρόεδρος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Ο ρόλος του Χ. Φλωράκη και στη διάσωση του ΚΚΕ κατά τη διάρκεια της εσωκομματικής κρίσης την περίοδο 1990-1991 και στην ανασυγκρότησή του και στην επιστροφή στις αρχές του υπήρξε αποφασιστικός. «Εφυγε» το Μάη του 2005.

1919 Γενικές απεργίες αλληλεγγύης στη Σοβιετική Ρωσία και Ουγγαρία πραγματοποιούνται σε Ιταλία και Σερβία.

1923 Δολοφονείται ο αρχηγός των Μεξικανών εξεγερμένων στρατηγός Πάντσο Βίγια.

1927 Συνέρχεται η Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ (20-25/7/1927), η οποία καταδικάζει τη νέα φραξιονιστική επίθεση των λικβινταριστών.

1937 Πεθαίνει ο Ιταλός μηχανικός και εφευρέτης Γουλιέλμο Μαρκόνι (πατέρας του ραδιοφώνου), που το 1909 τιμήθηκε με το Νόμπελ Φυσικής μαζί με τον Καρλ Φ. Μπράουν για τη συμβολή τους στην ανάπτυξη της ασύρματης τηλεγραφίας.

1944 Τα σοβιετικά στρατεύματα περνούν το δυτικό Μπουγκ και αρχίζουν να απελευθερώνουν την Πολωνία. Την επόμενη μέρα ιδρύεται η Πολωνική Επιτροπή Εθνικής Απελευθέρωσης, ενώ η 1η Πολωνική Στρατιά και ο Λαϊκός Στρατός ενώνονται σε κοινό στρατιωτικό σώμα.

1974 Πραγματοποιείται η εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο, με τμήματα του τουρκικού στρατού να αποβιβάζονται στο βόρειο τμήμα του νησιού.

1989 Πεθαίνει ο ζωγράφος Γιάννης Τσαρούχης.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ