ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 20 Ιούλη 2016
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΕΜΕΝ - «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ»
Καταγγέλλουν παραβιάσεις ακόμα και σε στοιχειώδη δικαιώματα

Περιοδείες σε λιμάνια της Πελοποννήσου και της Δυτικής Ελλάδας έκαναν τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία

Μεταξύ άλλων, έλεγχοι από τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία έγιναν στο λιμάνι της Πάτρας, όπου επίσης διαπιστώθηκαν σοβαρές παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας
Μεταξύ άλλων, έλεγχοι από τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία έγιναν στο λιμάνι της Πάτρας, όπου επίσης διαπιστώθηκαν σοβαρές παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας
Παραβίαση των συλλογικών και διεθνών συμβάσεων εργασίας, καθώς και των οργανικών συνθέσεων, διεύρυνση της «μαύρης» - ανασφάλιστης εργασίας, υπονόμευση της ασφάλειας των ναυτεργατών, των επιβατών και των πλοίων, είναι όσα αποκαλύφθηκαν από τις περιοδείες που έκανε αντιπροσωπεία των ναυτεργατικών σωματείων ΠΕΜΕΝ και «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» στα πλοία των λιμανιών Πάτρας, Κυλλήνης, Ρίου, Ηγουμενίτσας και Κέρκυρας.

Οπως καταγγέλλουν τα σωματεία, «σ' αυτή την κατάσταση συνένοχη είναι και η πλειοψηφία της ΠΝΟ, με τη συμβιβαστική της τακτική και την υπεράσπιση του "κοινωνικού εταιρισμού", υπογράφει άθλιες Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, αποτελεί τον κυβερνητικό - εργοδοτικό συνδικαλισμό, υπονομεύοντας αγωνιστικές - απεργιακές κινητοποιήσεις». Συγκεκριμένα, σύμφωνα με υπόμνημα που καταθέτουν τα ναυτεργατικά σωματεία προς όλες τις αρμόδιες αρχές:

  • Στη γραμμή Πάτρα - Ιταλία δρομολογούνται πλοία με σημαίες ελληνική, ιταλική και Μάλτας, δεν εφαρμόζονται για το σύνολο των ναυτεργατών ΣΣΕ - Κοινωνική Ασφάλιση, οι υπουργικές αποφάσεις για τα υπό ελληνική σημαία πλοία έχουν δημιουργήσει συνθέσεις - «λάστιχο», που καθορίζονται κατ' εντολή των εφοπλιστών, με εντατικοποίηση της δουλειάς των ναυτεργατών.
  • Στη γραμμή Πάτρα - Κεφαλονιά, στο Ε/Γ-Ο/Γ «SPEEDRUNNER III» της διαχειρίστριας εταιρείας «IONIANGROUP» προγραμματίζονται δρομολόγια στα οποία θα εργάζονται οι ναυτεργάτες μέχρι και 16 ώρες ημερησίως!
  • Στην πορθμειακή γραμμή Ρίου - Αντίρριου, στα πλοία της γραμμής με τις μειωμένες οργανικές συνθέσεις, αποτέλεσμα των συναλλαγών ανάμεσα σε εφοπλιστές - ΥΝΑ - Διοίκηση ΠΕΝΕΝ και τοπικό σωματείο, σε συνδυασμό με τις αυξημένες ανάγκες, προκαλείται εντατικοποίηση της δουλειάς, με ναυτεργάτες πολλαπλών καθηκόντων (παρκαδόροι από άλλες ειδικότητες κ.ά.).
  • Στη γραμμή Ηγουμενίτσα - Ιταλία, στο Ε/Γ-Ο/Γ «BARI», σημαίας Κύπρου, της ναυτιλιακής εταιρείας «NOBEL MARITIME INC», με 49 ναυτεργάτες (από Ελλάδα 32, Αίγυπτο 7, Ρουμανία 5, Αλβανία 3, Μαυροβούνιο 1, Βουλγαρία 1), δεν εφαρμόζεται ΣΣΕ για όλους τους ναυτεργάτες, δεν είναι ασφαλισμένοι στο ΝΑΤ. Στο Ε/Γ-Ο/Γ «PRINCE», σημαίας Κύπρου, της ναυτιλιακής εταιρείας «EUROPEAN SEAWAYS INC», με 38 ναυτεργάτες (από Ελλάδα 7, Ρουμανία 24, Αλβανία 1, Μαυροβούνιο 3, Σερβία 1, Σρι Λάνκα 1, Γερμανία 1), δεν εφαρμόζεται ΣΣΕ για όλους τους ναυτεργάτες, δεν είναι ασφαλισμένοι στο ΝΑΤ. Στο Ε/Γ-Ο/Γ «VASTERVIK», σημαίας Κύπρου, της ναυτιλιακής εταιρείας «EUROPEAN MANAGEMENT MARITIME CORP», από τους 54 ναυτεργάτες που είναι ναυτολογημένοι, οι 49 έχουν ΣΣΕ - Κοινωνική Ασφάλιση, ενώ σε όλους οφείλονται δεδουλευμένες αποδοχές μηνών.
  • Στην πορθμειακή γραμμή Ηγουμενίτσα - Κέρκυρα, από το 2008 στη ΣΣΕ των πορθμείων, με ευθύνη και της τότε διοίκησης του τοπικού σωματείου, δεν εφαρμόζεται η ωριαία ανάπαυση, τα δρομολόγια είναι κατ' εντολή των εφοπλιστών με την έγκριση της λιμενικής αρχής, υπέρβαση ωραρίων με εντατικοποίηση της εργασίας και χωρίς να καταγράφονται οι πραγματικές ώρες εργασίας, πραγματοποιούνται εργασίες εν πλω, δεν δίνονται ρεπό και δεν αμείβονται όπως προβλέπεται (άρθρο 27) από τη ΣΣΕ.
Ταλαιπωρία στα Μητρώα Εργατών Θαλάσσης

Επίσης, με καταγγελία τους, τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και ΠΕΕΜΑΓΕΝ σημειώνουν την «τριτοκοσμική κατάσταση που επικρατεί καθημερινά στα Μητρώα Εργατών Θαλάσσης (ΜΕΘ)», όπου «ναυτεργάτες, από νωρίς το πρωί, συγκεντρώνονται μήπως προλάβουν και εξυπηρετηθούν για έκδοση διπλωμάτων, πιστοποιητικών, ναυτικών φυλλαδίων, ιατρικών εξετάσεων, που απαιτούνται για την άσκηση του ναυτικού επαγγέλματος.

Αυτή η κατάσταση είναι σε γνώση του υπουργείου Ναυτιλίας και των υπηρεσιών του, ενώ ταυτόχρονα εκμεταλλεύονται αυτές τις συνθήκες ιδιωτικά γραφεία έναντι αμοιβής, σε ένα αδιαφανές κύκλωμα που τζιράρει τεράστια ποσά και ταυτόχρονα ταλαιπωρεί τους ναυτεργάτες, εκδίδοντας αντίστοιχα πιστοποιητικά και άλλων σημαιών, εκμεταλλευόμενοι την υποβάθμιση και την απαξίωση του δημόσιου φορέα». Τα σωματεία απαιτούν για άλλη μια φορά την άμεση παρέμβαση του υπουργείου και των υπηρεσιών του, για να σταματήσει η εκφυλιστική κατάσταση που επικρατεί στα ΜΕΘ.

Μαζικές απολύσεις εργολαβικών στα ορυχεία της ΔΕΗ

Περίπου 300 εργαζόμενους σε εργολαβίες μεταφοράς υλικών από τα ορυχεία της ΔΕΗ στη Δυτική Μακεδονία έχουν απολύσει εδώ και 1,5 μήνα οι εργολάβοι, επικαλούμενοι το γεγονός ότι δεν έχουν πληρωθεί από τη ΔΕΗ. Ταυτόχρονα, στους εργαζόμενους που απασχολούνται σε εργολαβίες τεχνικών έργων στα ορυχεία, οφείλονται δεδουλευμένα τριών έως έξι μηνών.

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση, το Σωματείο Εργατοτεχνιτών και Εργαζομένων στην Ενέργεια Δυτικής Μακεδονίας, με ανακοίνωσή του, καλεί τους εργαζόμενους σε αγώνα, με στόχο «ούτε μέρα καθυστέρηση στην καταβολή του συνόλου των δεδουλευμένων στους εργαζόμενους στις εργολαβίες και να μπει φρένο τώρα στις απολύσεις».

Οπως καταγγέλλει το σωματείο, «τα προηγούμενα χρόνια, όταν η ΔΕΗ παρουσίαζε επί μια δεκαετία κέρδη και η ρευστότητά της ήταν σε καλά επίπεδα, τίποτα δεν την εμπόδισε να αξιοποιεί στις εργολαβίες εργαζόμενους με 500 ευρώ, χωρίς να πληρώνονται προσαυξήσεις στις υπερωρίες, στα Σαββατοκύριακα, χωρίς δώρα και επιδόματα. Μαζί με τους εργολάβους έκαναν πάρτι με τον κλεμμένο ιδρώτα των εργαζομένων.

Οι εργολάβοι έκαναν τη βρώμικη δουλειά για τη ΔΕΗ. Με το ανάλογο τίμημα έπαιξαν το βρώμικο ρόλο να εφαρμόζουν δουλεμπορικές σχέσεις εργασίας και να ελέγχουν με την τρομοκρατία της απόλυσης τους εργαζόμενους. ΔΕΗ ΑΕ και εργολάβοι είναι οι πρώτοι που θα αξιοποιήσουν τα νέα μέτρα που ετοιμάζει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για την παραπέρα μείωση του κατώτερου μισθού, την κατάργηση των τριετιών, την απελευθέρωση των απολύσεων.

Να οργανώσουμε τον αγώνα μας μακριά από αυτούς που έπιναν και μας πίνουν το αίμα, που μας καλούν για μια ακόμα φορά να βάλουμε πλάτη για να σωθούν τα κέρδη τους. Με μορφές αγώνα που αποφασίζουμε εμείς μέσα από συλλογικές διαδικασίες».

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ξεκίνησε το πρόγραμμα δράσης με αιχμή την ανεργία

Με πικετοφορία στους δρόμους της Τούμπας ξεκίνησε χτες το πρόγραμμα δράσης που διαμόρφωσαν και υλοποιούν από κοινού ταξικά συνδικάτα της Θεσσαλονίκης, ύστερα από σύσκεψη που οργάνωσαν τις προηγούμενες μέρες, με αιχμή το οξυμένο πρόβλημα της ανεργίας και με αίτημα την ουσιαστική προστασία των ανέργων. Η πρωτοβουλία ανήκει στις εξής συνδικαλιστικές οργανώσεις: Συνδικάτο Οικοδόμων Θεσσαλονίκης, Ενωση Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης, Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης, Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Χημικής Βιομηχανίας Βόρειας Ελλάδας, Συνδικάτο Τύπου - Χάρτου Κεντρικής Μακεδονίας και Σωματείο Εργαζομένων στις Επιχειρήσεις Επισιτιστικών Προϊόντων Κεντρικής Μακεδονίας. Στις δράσεις που αποφασίστηκαν, συμμετέχουν επίσης Λαϊκές Επιτροπές και Επιτροπές Ανέργων.

Οι πικετοφορίες συνεχίζονται σήμερα στον Εύοσμο και η δράση θα κορυφωθεί με συλλαλητήριο στις αρχές Νοέμβρη. Μέχρι τότε, προγραμματίζονται συνεδριάσεις των ΔΣ και Γενικές Συνελεύσεις, καθώς και πρωτοβουλίες για τη συσπείρωση περισσότερων ανέργων και των οικογένειών τους στη δράση των ταξικών συνδικάτων και των Λαϊκών Επιτροπών. Ενδεικτικά, στις 27 Ιούλη θα γίνει κινητοποίηση στη ΔΕΗ της Παπαναστασίου, ενώ θα λειτουργήσουν και θερινά σινεμά, επίσης στα τέλη Ιούλη. Στις 28 Αυγούστου προγραμματίζεται συναυλία αλληλεγγύης για τους ανέργους στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, ενώ το πρόγραμμα δράσης πλαισιώνουν κινητοποιήσεις - παρεμβάσεις στα καταστήματα του ΟΑΕΔ για διεκδίκηση μέτρων ανακούφισης των ανέργων.

Στοιχεία για τους εγγεγραμμένους ανέργους τον Ιούνη

Σε 950.025 ανήλθαν οι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ άνεργοι (αναζητούντες και μη αναζητούντες εργασία) τον Ιούνη του 2016. Οι άνεργοι παρουσιάζουν αύξηση κατά 10.463 άτομα σε σχέση με το Μάη του 2016. Από το σύνολο των ανέργων επίδομα δικαιούνταν μόνο 88.336 άτομα, δηλαδή μόλις το 9,3% των εγγεγραμμένων. Οσον αφορά τους ανέργους που από τον ΟΑΕΔ καταγράφονται ως «αναζητούντες εργασία», περισσότεροι από τους μισούς (53%) είναι μακροχρόνια άνεργοι (σ.σ. εγγεγραμμένα στο μητρώο του ΟΑΕΔ για χρονικό διάστημα ίσο ή και περισσότερο των 12 μηνών). Το 37,5% αυτών είναι άντρες και το 62,5% γυναίκες. Το 40,94% ανήκει στην ηλικιακή ομάδα 30 - 44 ετών και το 22,81% στην ηλικιακή ομάδα 45 - 54 ετών.

Διαμαρτυρία για τις απολύσεις στην «Ευρωκλινική»

Σε διαμαρτυρία έξω από το υπουργείο Εργασίας την ώρα που θα γίνεται τριμερής συνάντηση με την εργοδοσία της «Ευρωκλινικής», για τις απολύσεις και τις συνδικαλιστικές διώξεις, καλεί το σωματείο εργαζομένων στην Ιδιωτική Υγεία, αύριο στη 1 μ.μ. Η εργοδοσία της «Ευρωκλινικής», δυο μέρες μετά την απεργία των εργαζομένων του κλάδου την 1η Ιούλη, εξήγγειλε απολύσεις πέντε εργαζομένων, μεταξύ των οποίων μέλη της διοίκησης του επιχειρησιακού σωματείου και εργαζόμενοι που πρωτοστάτησαν στην απεργία. «Με πρόσχημα την παραχώρηση τμήματος σε εργολαβική εταιρεία, η επιχείρηση προχωρά σε απολύσεις απεργών και συνδικαλιστών με προφανή στόχο την τρομοκράτηση των εργαζομένων», σημειώνει το σωματείο.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ