ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 20 Ιούλη 2016
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΑΓΩΝΑ ΣΤΟΝ «ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟ»
Στα καταστήματα συζητιέται το κάλεσμα για απεργία

Η πρόταση είναι για την Παρασκευή, μέρα που απεργούν οι εργαζόμενοι του ομίλου στη Β. Ελλάδα και οι συνάδελφοί τους στην «Αφοί Καρυπίδη»

Από παλιότερη κινητοποίηση σε κατάστημα του «Μαρινόπουλου» στη Θεσσαλονίκη
Από παλιότερη κινητοποίηση σε κατάστημα του «Μαρινόπουλου» στη Θεσσαλονίκη
Με καθημερινές εξορμήσεις και συζητήσεις στα καταστήματα «Μαρινόπουλος» στην Αττική, τα κλαδικά σωματεία και οι Επιτροπές Αγώνα που συγκροτήθηκαν μετά την τελευταία στάση εργασίας, καλούν τους εργαζόμενους μέσα από Γενικές Συνελεύσεις και συλλογικές διαδικασίες να υιοθετήσουν την πρόταση για απεργία στον όμιλο στις 22 Ιούλη, όπως έχει ήδη αποφασίσει το Σωματείο των Εργαζομένων στα καταστήματα της Βόρειας Ελλάδας.

Η ανακοίνωση των Επιτροπών Αγώνα, που διακινείται από χέρι σε χέρι μέσα στα καταστήματα, αναφέρει μεταξύ άλλων: «Πήραμε την κατάσταση στα χέρια μας, κόντρα στην επίθεση της εργοδοσίας και των ανθρώπων της, κόντρα στο κλίμα αναμονής, φόβου και ψεύτικων αυταπατών που καλλιεργούν μέσα στα καταστήματα (...) Προσπερνάμε την πλειοψηφία του επιχειρησιακού μας σωματείου που δεν παίρνει μέτρα οργάνωσης και αγωνιστικές πρωτοβουλίες, φτάνοντας στο σημείο να καλεί ανοιχτά σε συμβιβασμό και σε μη συμμετοχή σε κινητοποιήσεις και απεργίες».

Οι Επιτροπές Αγώνα σημειώνουν ακόμα την ανάγκη «να γίνει υπόθεση όλων η επιτυχία της απεργίας. Να ενημερώσουμε όλα τα καταστήματα για τις αποφάσεις μας, καλώντας τους συναδέλφους σε συντονισμένο, ενιαίο αγώνα», ενώ καλούν σε παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας, τη μέρα που έχει καθοριστεί η νέα τριμερής συνάντηση με την εργοδοσία.

Στο πλαίσιο της χτεσινής δράσης στον όμιλο, το Παράρτημα Μενιδίου - Φυλής του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας πραγματοποίησε μαζική εξόρμηση στα καταστήματα της «Μαρινόπουλος» στην περιοχή, όπως είχε κάνει και τη Δευτέρα. Συνδικαλιστές των εμποροϋπαλλήλων μοίρασαν το κάλεσμα των Επιτροπών Αγώνα σε απεργία, με αίτημα την άμεση καταβολή όλου του μισθού και του επιδόματος αδείας, τη διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας, καμιά βλαπτική μεταβολή στις σχέσεις εργασίας. Εκδήλωσαν επίσης την αλληλεγγύη τους στους εργαζόμενους και ταυτόχρονα ενημέρωσαν τους καταναλωτές για τις εξελίξεις στον όμιλο.

Απεργούν και στην «Αφοί Καρυπίδη»

Για την επιτυχία της απεργίας την Παρασκευή 22 Ιούλη στα καταστήματα του ομίλου «Μαρινόπουλος» δουλεύει και το σωματείο της Βόρειας Ελλάδας, ενώ για την ίδια μέρα απεργία αποφάσισε και το Πανελλαδικό Σωματείο των Εργαζομένων στις επιχειρήσεις «Αφοί Καρυπίδη» (πρώην «Αρβανιτίδη»).

Οι εργαζόμενοι στα καταστήματα της επιχείρησης «Μαρινόπουλος» θα πραγματοποιήσουν απεργιακή συγκέντρωση στις 10.30 στο κατάστημα του Βαρδάρη στη Θεσσαλονίκη. Πρόκειται για τη δεύτερη απεργιακή κινητοποίηση που προκηρύσσει το σωματείο της Βόρειας Ελλάδας, διεκδικώντας την καταβολή του μισθού και του επιδόματος αδείας, παλεύοντας συνολικά για τα δικαιώματα και τις θέσεις εργασίας, που βρίσκονται ανάμεσα στις συμπληγάδες της «εξυγίανσης» και του «λουκέτου».

Την ίδια μέρα, η απεργιακή συγκέντρωση των εργαζομένων στα σούπερ μάρκετ «Καρυπίδη» έχει οριστεί για τις 10.30 στο κατάστημα της Καρόλου Ντηλ στη Θεσσαλονίκη. «Συνεχίζουμε τον αγώνα» ξεκαθαρίζει το σωματείο και προσθέτει ότι «δεν θα υποχωρήσουμε από τα αιτήματά μας, που είναι η άμεση καταβολή των δεδουλευμένων και η διατήρηση των θέσεων εργασίας».

Στο μεταξύ, απορρίφθηκε από το δικαστήριο η αίτηση ανακοπής που άσκησε η επιχείρηση, με αίτημα προσωρινής διαταγής κατά των αποφάσεων που εκδόθηκαν και που δικαίωναν τους εργαζόμενους της επιχείρησης για τα δεδουλευμένα 4,5 μηνών. Με την κίνηση αυτή η εργοδοσία επιχείρησε να μπλοκάρει δικαστικές διαταγές πληρωμών των εργαζομένων. Ψήφισμα στήριξης του αγώνα των εργαζομένων στην «Αφοί Καρυπίδη» εξέδωσαν οι Λαϊκές Επιτροπές Κέντρου - Ανω Πόλης, Τούμπας, 5ου Διαμερίσματος, Τριανδρίας και Καλαμαριάς.

Αλληλεγγύη από τη Σάμο

Τέλος, ο Σύλλογος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Σάμου εκφράζει τη στήριξη και την αλληλεγγύη του στους εργαζόμενους των καταστημάτων «Μαρινόπουλος» σε όλη την Ελλάδα και στη Σάμο (Χώρα, Καρλόβασι). Χαιρετίζει και συνεπικουρεί στην πρωτοβουλία των εργαζομένων μετά από απόφαση της Γενικής τους Συνέλευσης για δημιουργία Επιτροπής Αγώνα και εξορμήσεις σε όλους τους χώρους δουλειάς και τους καλεί σε εγρήγορση και αγωνιστική ετοιμότητα.

ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΕΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ
Σύσκεψη με τους κομμουνιστές δημάρχους και άλλους φορείς

Στόχος ο καλύτερος συντονισμός και η στήριξη του αγώνα τους

Από τη χτεσινή συνάντηση στα γραφεία του ΠΑΜΕ
Από τη χτεσινή συνάντηση στα γραφεία του ΠΑΜΕ
Ο καλύτερος συντονισμός του αγώνα για μόνιμη και σταθερή δουλειά, που δίνουν οι καθαρίστριες στα δημόσια σχολεία και οι συνάδελφοι/σσες στα εργολαβικά συνεργεία, καθώς και η στήριξη αυτού του αγώνα από συνδικάτα, φορείς του κινήματος και τους κομμουνιστές δημάρχους, ήταν το αντικείμενο σύσκεψης που έγινε χτες στα γραφεία του ΠΑΜΕ.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή στο χώρο της καθαριότητας των δημόσιων σχολείων και των εργολαβικών συνεργείων, το Συνδικάτο ΟΤΑ Ν. Αττικής, η Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων και κηδεμόνων, τα κλαδικά Σωματεία καθαριστριών δημόσιων σχολείων και εργολαβικών συνεργείων Πειραιά και Αθήνας, όπως επίσης οι δήμαρχοι Πετρούπολης Βαγγέλης Σίμος, Χαϊδαρίου Μιχάλης Σελέκος και Καισαριανής Ηλίας Σταμέλος. Το «παρών» έδωσαν επίσης εκπρόσωποι των δημοτικών Αρχών Πάτρας και Ικαρίας.

Θυμίζουμε ότι στα δημόσια σχολεία, ύστερα από αγώνες, για ένα μέρος των εργαζομένων οι συμβάσεις ανάθεσης έργου μετατράπηκαν σε συμβάσεις αορίστου χρόνου. Ο αριθμός των εργαζομένων με αυτό το καθεστώς δεν ξεπερνά τις 4.000. Ενα άλλο μέρος των συναδέλφων τους έγινε μόνιμο με καθεστώς μερικής απασχόλησης, ακόμα μιας ώρας τη μέρα! Παράλληλα, στα δημόσια σχολεία πάνω από 8.500 εργαζόμενοι απασχολούνται εδώ και χρόνια με συμβάσεις έργου στην πλειοψηφία τους αμείβονται με ποσά των 200 - 300 ευρώ μηνιαίως.

Κατά τη συζήτηση, οι σχολικές καθαρίστριες εξήγησαν στους δημάρχους και τους εκπροσώπους των δημοτικών Αρχών το τι πραγματικά συμβαίνει στον κλάδο τους, αλλά και τα αιτήματά τους. Από την πλευρά τους, οι δημοτικές Αρχές σημείωσαν πως ήδη έχουν παρθεί αποφάσεις των Δημοτικών τους Συμβουλίων, προκειμένου να υπάρχει ένα πρώτο βήμα πίεσης προς την κυβέρνηση.

Στάθηκαν στην ανάγκη ενημέρωσης των εργαζομένων στο χώρο για τις αποφάσεις αυτές, ως ένα από τα πολλά μέτρα ουσιαστικής στήριξης του αγώνα των καθαριστριών που σκοπεύουν να πάρουν και το επόμενο διάστημα. Ενδεικτικά, ο Βαγγέλης Σίμος τόνισε πως «την ίδια αγωνία περνάτε εσείς και περνάμε κι εμείς. Ο αγώνας αυτός είναι κοινός και δεν ξεκινά σήμερα», ενώ ο Μιχάλης Σελέκος υπογράμμισε πως υπάρχουν δύο πράγματα: «Η πολιτική θέση που παίρνεις, κάτι που εκφράστηκε με τις αποφάσεις των Συμβουλίων μας και η πρακτική στάση, το κατά πόσον μπορεί να υλοποιηθεί. Σ' αυτόν τον αγώνα είμαστε μαζί σας».

Νέος γύρος κινητοποιήσεων των αγροτών

Παράσταση διαμαρτυρίας στην Τράπεζα Πειραιώς στο Λαγκαδά οργάνωσε χτες το πρωί ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Λαγκαδά, στο πλαίσιο των αποφάσεων της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων για κατά τόπους κινητοποιήσεις των αγροτών. Η κινητοποίηση είχε στόχο να αναδείξει τα προβλήματα της μικρομεσαίας αγροτιάς και να καταγγείλει την υπέρογκη αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, τη φορολεηλασία σε βάρος των αγροτών και κτηνοτρόφων, το διαχωρισμό σε κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και μη, τη μη έγκαιρη εκτίμηση των ζημιών από τον ΕΛΓΑ και τα γενικότερα προβλήματα που οδηγούν στη φτώχεια και το ξεκλήρισμα.

Παράλληλα, οι αγρότες πρόβαλλαν τα δίκαια αιτήματά τους, στη βάση του πλαισίου που έχουν διαμορφώσει μέσα από την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, μαζί με άλλους Αγροτικούς Συλλόγους και συναδέλφους τους που πήραν μέρος στις αγροτικές κινητοποιήσεις το χειμώνα που μας πέρασε σε όλη τη χώρα. Ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Λαγκαδά συγκροτήθηκε πρόσφατα και με αφορμή τις πρόσφατες εκλογές για την ανάδειξη διοίκησης, το νεοεκλεγέν ΔΣ χαιρετίζει τους αγρότες και κτηνοτρόφους που με τη συμμετοχή τους έκαναν το πρώτο βήμα και έβαλαν τις βάσεις για το χτίσιμο του συνδικαλιστικού τους φορέα, που θα υπερασπίζεται τα συμφέροντά τους και θα οργανώνει την πάλη τους.

Επίσης, με κοινή ανακοίνωση - κάλεσμα, οι Αγροτοκτηνοτροφικοί Σύλλογοι Πελοποννήσου (Λακωνίας, Αρκαδίας, Αργολίδας, Κορίνθου) καλούν σε κινητοποίηση στην Τρίπολη, την Παρασκευή 29 Ιούλη, στις 10 π.μ., στα γραφεία του ΟΓΑ. Οπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, οι Αγροτικοί Σύλλογοι Πελοποννήσου οργανώνουν αυτήν την κινητοποίηση «ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Συντονιστικού Οργάνου των 69 μπλόκων να κηρύξει το τελευταίο δεκαήμερο του Ιουλίου ως αφετηρία της έναρξης του νέου κύκλου κινητοποιήσεων».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ