ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 20 Ιούλη 2013 - 2η έκδοση
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΥΓΕΙΑΣ - ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Ολοι στην πανελλαδική απεργία την Τετάρτη 24 Ιούλη

Στην Αττική οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ οργανώνουν απεργιακή συγκέντρωση στις 10.30 π.μ. στην Πολυκλινική

Κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στην Πανελλαδική 24ωρη απεργία, την Τετάρτη, 24 Ιούλη απευθύνει στους εργαζόμενους στα νοσοκομεία η Πανελλαδική Γραμματεία Υγείας - Πρόνοιας του ΠΑΜΕ. Την απόφαση για την απεργία πήραν η ΠΟΕΔΗΝ και η ΟΕΝΓΕ.

Ολόκληρη η ανακοίνωση της Πανελλαδικής Γραμματείας έχει ως εξής:

    «Οχι στη διαθεσιμότητα και στις απολύσεις. Στους ταξικούς αγώνες βρίσκεται η λύση!Οχι στα δημόσια νοσοκομεία επιχειρήσεις, στις συγχωνεύσεις και καταργήσεις.Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία για όλο το λαό!
  • Ολοι στη μάχη - Ολοι στην απεργία την Τετάρτη 24 Ιούλη 2013

Συγκέντρωση των δυνάμεων του ΠΑΜΕ στην Αττική, στην Πολυκλινική 10.30 πμ.

Η ΠΟΕΔΗΝ και η ΟΕΝΓΕ αποφάσισαν πανελλαδική απεργία στις 24 Ιούλη. Μια απεργία που με το περιεχόμενο και την τακτική τους η πλειοψηφία των παρατάξεων στις ομοσπονδίες αυτές την υπονομεύουν. Εμπόδια βάζουν επίσης σε πολλά ΔΣ των σωματείων και οι παρατάξεις ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ με την όποια προβιά του ακομμάτιστου και του ανεξάρτητου και αν φοράνε! Είναι θιασώτες των "βιώσιμων" νοσοκομείων, της επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία. Συναίνεσαν με το κλείσιμο των νοσοκομείων και τώρα σηκώνουν θόρυβο με "αγωνιστικές" κορόνες. Είναι και αυτοί μέρος του προβλήματος!

Ομως η κυβέρνηση πρέπει να πάρει απάντηση. Γι' αυτό και την υπόθεση της απεργίας την παίρνουν στα χέρια τους οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ. Μαζί με τους εργαζόμενους δίνουμε τη μάχη ξεπερνώντας τα εμπόδια που βάζουν οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες.

Να μην πάει ούτε μια ώρα χαμένη. Ολα τα ΔΣ να συνεδριάσουν. Να συγκληθούν γενικές συνελεύσεις. Δίνουμε απάντηση στην πολιτική που μετράει τι και πόσα νοσοκομεία χρειαζόμαστε, πόσους νοσηλευτές, παρασκευαστές και με τη μεζούρα της "υγιούς επιχειρηματικότητας", με τα κέρδη των καπιταλιστών!! Εμείς μετράμε με τις λαϊκές ανάγκες!

Καμιά διαθεσιμότητα δεν πρέπει να περάσει! Κανένα νοσοκομείο να μην κλείσει να μη συγχωνευτεί! Κανένας δεν περισσεύει και κανένα νοσοκομείο και ίδρυμα Πρόνοιας. Αυτό που περισσεύει είναι η επιχειρηματική δράση στην Υγεία, η εκμετάλλευση των ασθενών και του προσωπικού.

Νοσοκομεία επιχειρήσεις, διαθεσιμότητα και απολύσεις είναι αδέρφια δίδυμα!

Τα γεννάει η πολιτική που στηρίζει την ανταγωνιστικότητα, την ανάπτυξη που στηρίζεται στα κέρδη. Αυτή η πολιτική γεννά τη φτώχεια και την εξαθλίωση. Αυτή η πολιτική δεν σταματά όποιος και αν είναι στη διακυβέρνηση του σάπιου καπιταλιστικού συστήματος που στέλνει τους ασθενείς στον Καιάδα αν δεν έχουν να πληρώσουν και μας στην ανεργία!!! Αυτή η πολιτική γεννά τους μισθούς και τις συντάξεις ψίχουλα, γεννά τις αρρώστιες.

Αυτή η πολιτική και οι φορείς της θα ανατραπούν από τη δύναμη των εργαζομένων από τη λαϊκή συμμαχία και από κανένα Σωτήρα!! Δεν μπορούν να συνυπάρξουν κέρδη και δικαιώματα. Κέρδη και υγεία! Γι' αυτό και η κυβέρνηση αποφάσισε να βάλει στον προθάλαμο των απολύσεων 2.500 εργαζόμενους στην Υγεία. Γι' αυτό καταργεί νοσοκομεία που δεν είναι "βιώσιμα", δηλαδή κερδοφόρα!

ΤΩΡΑ! ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ δίνουμε απάντηση στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης. Χτίζουμε την ενότητά μας, τη συμμαχία μαζί με τα φτωχά λαϊκά στρώματα, για την ανατροπή της.

Ολοι στον αγώνα, να ανοίξει ο δρόμος για να καταργηθεί η επιχειρηματική δράση σε Υγεία - Πρόνοια. Να γίνουν μαζικές προσλήψεις μόνιμου και αποκλειστικής απασχόλησης προσωπικού. Να μονιμοποιηθούν όλοι οι επικουρικοί και οι συμβασιούχοι χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Για διέξοδο από τη κρίση σε όφελος του λαού, με άλλο δρόμο ανάπτυξης, που θα ικανοποιεί τις ανάγκες του. Διέξοδος υπέρ του λαού με διαχείριση της κρίσης με οδηγό την ΕΕ, την ανταγωνιστικότητα και το κέρδος δεν μπορεί να υπάρξει.

ΚΑΝΕΝΑΣ ΦΟΒΟΣ ΚΑΜΙΑ ΥΠΟΤΑΓΗ! ΤΩΡΑ ΜΕ ΤΟ ΠΑΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ!».

ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Επικοινωνιακή συγκάλυψη της διάλυσης

Με μια επικοινωνιακού τύπου περιοδεία σε νοσοκομεία της Δυτικής Αττικής, που συνοδεύτηκε με μεγαλόστομες υποσχέσεις, επιχείρησε χτες ο υπουργός Υγείας να συγκαλύψει τη διαλυτική πολιτική της συγκυβέρνησης με τις συγχωνεύσεις των νοσοκομείων και των πολυιατρείων του ΕΟΠΥΥ και τον οικονομικό στραγγαλισμό των λειτουργικών δαπανών στα δημόσια νοσοκομεία.

Οι προσπάθειες συγκάλυψης των πρακτικών της κυβέρνησης ενισχύθηκαν αντικειμενικά στη διάρκεια της επίσκεψης του υπουργού με όσα έγιναν στο «Αττικόν» - θέμα το οποίο έφτασε μέχρι και τη Βουλή, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Σίμο Κεδίκογλου να μιλά για χειροδικία σε βάρος του υπουργού Υγείας.

Αρχικά ο υπουργός Υγείας επισκέφτηκε το «Κρατικό» Νοσοκομείο της Νίκαιας, όπου τα βασικά αιτήματα για προσλήψεις νοσηλευτών και γιατρών -έστω και επικουρικών- καθώς και την ενίσχυση των κονδυλίων για λειτουργικές δαπάνες ο υπουργός τα αντιπαρήλθε με την υπόσχεση ότι θα τα εξετάσει.

Κατά τα άλλα ο υπουργός υποσχέθηκε ενίσχυση με προσωπικό μέσω της κινητικότητας από άλλους τομείς -οι οποίοι δεν είναι βέβαια ούτε γιατροί ούτε νοσηλευτές... Επίσης υποσχέθηκε, γενικόλογα, ενίσχυση του νοσοκομείου, ώστε να αντεπεξέλθει στην αντιμετώπιση των «οικονομικά αδύνατων».

Η υποκριτική διάσταση των υποσχέσεων αποδεικνύεται από το γεγονός ότι το νοσοκομείο δεν μπορεί πια να προσφέρει στους οικονομικά αδύνατους, ούτε τα φάρμακα που ανήκουν στην αρνητική λίστα. Δηλαδή φάρμακα που συνταγογραφούνται μεν αλλά δεν καλύπτονται από τα Ταμεία, όταν αγοράζονται από τα φαρμακεία της γειτονιάς. Τώρα η ρύθμιση αυτή εφαρμόζεται και μέσα στα φαρμακεία των νοσοκομείων.

Ετσι οι «οικονομικά αδύνατοι» άρρωστοι θα πρέπει να πληρώσουν από την τσέπη τους για 152 φάρμακα ή να μην τα προμηθευτούν καθόλου, αφού δεν μπορούν να τα δώσουν δωρεάν τα φαρμακεία των νοσοκομείων.

Στο «Αττικόν»

Στο «Αττικόν», οι εργαζόμενοι υποδέχτηκαν τον υπουργό Υγείας με συγκέντρωση και συμμετοχή κατοίκων από τη γύρω περιοχή. Είχε προηγηθεί απόφαση του ΔΣ του Σωματείου για τη συγκέντρωση, το οποίο στην ανακοίνωση που εξέδωσε μιλούσε για «ανεπιθύμητο υπουργό στο "Αττικόν"».

Πριν την άφιξη του υπουργού είχαν καταφθάσει στο νοσοκομείο δυνάμεις των ΜΑΤ και της Αστυνομίας. Οταν έφτασε ο υπουργός οι συγκεντρωμένοι άρχισαν να φωνάζουν συνθήματα, όπως «Δωρεάν υγεία για όλο το λαό, για κάθε μετανάσταη και ανασφάλιστο». Σε κάποια στιγμή κάποιος πέταξε εναντίον του υπουργού έναν καφέ και ακούστηκαν γιουχαΐσματα.

Τελικά ο υπουργός με τη συνοδεία των ΜΑΤ μπήκε από την πίσω πόρτα στο νοσοκομείο. Πήγε στο αμφιθέατρο και, με την παρουσία ΜΑΤ στις δύο πόρτες, συναντήθηκε με τη διοίκηση και με μερίδα πανεπιστημιακών γιατρών.

Ετσι πίσω απ' αυτή την άσφαιρη αντιπαράθεση που ξεκίνησε μετά σε μιντιακό επίπεδο επισκιάστηκαν τα προβλήματα του νοσοκομείου: Το ξεχείλισμα από τα ράντζα και τις δραματικές ελλείψεις προσωπικού που έχει ως αποτέλεσμα να μένουν κλειστά τα 13, από τα 27 κρεβάτια της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας και οι 7 από τις 14 χειρουργικές αίθουσες. Στο νοσοκομείο δουλεύουν μόλις 11 τραυματιοφορείς, από 70 που έπρεπε να υπάρχουν. Οι αναμονές των αρρώστων στα επείγοντα του παθολογικού τομέα φτάνουν μέχρι και τις 9 ώρες.

Ο υπουργός Υγείας κατέληξε στο Κέντρο Υγείας Περιστερίου, όπου υποσχέθηκε και εκεί ότι όσο είναι ο ίδιος υπουργός το Κέντρο δεν θα κλείσει. Και υποσχέθηκε βαρύγδουπα ότι «στο σύστημα με λιγότερους πόρους θα παρέχει καλύτερη υγεία»...

ΔΡΑΜΑ
Πολύμορφες κινητοποιήσεις για την Υγεία

Συγκέντρωση στο νοσοκομείο οργανώνουν στις 24 Ιούλη οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας και οι φορείς της κοινωνικής συμμαχίας

Από τις παρεμβάσεις στο νοσοκομείο την προηγούμενη βδομάδα
Από τις παρεμβάσεις στο νοσοκομείο την προηγούμενη βδομάδα
Με πολύμορφες παρεμβάσεις, το ΠΑΜΕ Υγείας Πρόνοιας στη Δράμα, συνεχίζει τον αγώνα ενάντια στην υποβάθμιση και την εμπορευματοποίηση της Υγείας, τον αποκλεισμό των ασθενών από το δικαίωμα στη δημόσια και δωρεάν Υγεία. Επόμενος αγωνιστικός σταθμός είναι η συγκέντρωση την Τετάρτη 24 Ιούλη, στις 9 το πρωί στην είσοδο του νοσοκομείου της περιοχής την οποία οργανώνουν το ΠΑΜΕ Υγείας Πρόνοιας, η ΟΓΕ, η τοπική Γραμματεία της ΠΑΣΕΒΕ και το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων.

Την περασμένη Τρίτη, στη διάρκεια της απεργίας, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ πραγματοποίησαν δίωρο αποκλεισμό των ταμείων του Νοσοκομείου Δράμας ενημερώνοντας ασθενείς και συνόδους για τα νέα αντεργατικά κυβερνητικά μέτρα στην Υγεία.

Την Πέμπτη, πραγματοποίησαν παρέμβαση προκειμένου να βρεθεί φάρμακο σε ασθενή με βιβλιάριο της Πρόνοιας που αντιμετωπίζει προβλήματα καρδιάς. Κατήγγειλαν την έλλειψη φαρμακοποιού και φαρμάκων στο νοσοκομείο της Δράμας που εξακολουθεί για μήνες με αποτέλεσμα να στέλνουν τους ασθενείς να αγοράσουν οι ίδιοι τα φάρμακά τους ή να τους στέλνουν να εξυπηρετηθούν στο κοινωνικό φαρμακείο.

Οπως καταγγέλλουν οι φορείς που οργανώνουν την κινητοποίηση, το νοσοκομείο της Δράμας με τη μείωση κατά 15% της χρηματοδότησής του για το 2014, από 8,5 εκατ. σε 7,3 εκατ. ευρώ, οδηγείται μαθηματικά σε κλείσιμο.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org