ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 20 Ιούλη 2001
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΠΕΡΓΙΕΣ ΤΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ ΤΟΥ ΙΚΑ
Κυβερνητικός αυταρχισμός με καρμπόν
  • Οδηγούνται και πάλι στα δικαστήρια για να κηρυχτούν παράνομες και καταχρηστικές οι απεργίες. Η αγωγή εκδικάζεται σήμερα, ώρα 12 το μεσημέρι
  • Η νέα πρωτοφανής και αστήρικτη παραπομπή στα δικαστήρια δημιουργεί «πελώρια ερωτηματικά για αυτή καθεαυτή πλέον την άσκηση του δικαιώματος απεργίας των εργαζομένων», καταγγέλλει η Ομοσπονδία των Γιατρών

Στο ίδιο εδώλιο -όπως και στις 4.7.2001 - θα καθίσουν οι γιατροί του ΙΚΑ
Στο ίδιο εδώλιο -όπως και στις 4.7.2001 - θα καθίσουν οι γιατροί του ΙΚΑ
Για δεύτερη φορά μέσα σε 16 μέρες η κυβέρνηση οδηγεί τους γιατρούς του ΙΚΑ στα δικαστήρια, ζητώντας να κηρυχτούν οι απεργιακές τους κινητοποιήσεις παράνομες και καταχρηστικές. Πρόκειται για νέο κατρακύλισμα της κυβέρνησης στο βάραθρο του αυταρχισμού που οδηγεί στη φαλκίδευση του δικαιώματος της απεργίας.

Ετσι η κοινή πρόσκληση των υπουργών Υγείας και Εργασίας, που έστειλαν στις 10.7.2001 προς την Ομοσπονδία των Γιατρών του ΙΚΑ (ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ), για να συζητηθούν σήμερα «θέματα εργασιακών σχέσεων των γιατρών στο σχεδιαζόμενο σύστημα ενιαίας πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας», ήταν το πρόσχημα μέχρι να δείξουν το πραγματικό πρόσωπο του αυταρχισμού.

Χτες λοιπόν οι υπουργοί Εργασίας Τ. Γιαννίτσης και Υγείας Αλ. Παπαδόπουλος ανακοίνωσαν ότι δε θα γίνει η σημερινή συνάντηση με την ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ, επειδή συνεχίζει από σήμερα μια «παράνομη απεργία». Η κυβέρνηση επικαλείται την απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου της Αθήνας της 5.7.2001 για την προηγούμενη απεργία της ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ.

Ταυτόχρονα, όμως, για να «σιγουρευτεί» η κυβέρνηση, ο διοικητής του ΙΚΑ Μ. Νεκτάριος κατέθεσε χτες νέα αγωγή κατά της ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ, με την οποία ζητά να κηρυχτεί η απεργία παράνομη και καταχρηστική, γιατί υπάρχει το δεδικασμένο της προηγούμενης απόφασης. Επίσης υποστηρίζει ότι τα αιτήματα της απεργίας είναι τα ίδια με εκείνα της προηγούμενης, αλλά διατυπωμένα με διαφορετικό τρόπο.

Η εκδίκαση της αγωγής θα γίνει σήμερα στη Σχολή Ευελπίδων στο κτίριο 5, στις 12 το μεσημέρι.

Ταυτόχρονα η κυβέρνηση, αξιοποιώντας το χαρτί της διασπαστικής πολιτικής, καλεί σήμερα στο λεγόμενο διάλογο το Σύλλογο Γιατρών ΙΚΑ (ΣΕΥΠΙΚΑ) Αθήνας - Πειραιά, όπως είχε συμφωνηθεί στο πλαίσιο των επαφών του Οργανισμού Μεσολάβησης Διαιτησίας (ΟΜΕΔ). Η Γενική Συνέλευση του ΣΕΥΠΙΚΑ Αθήνας - Πειραιά ανέστειλε μια 48ωρη απεργία - για χτες και σήμερα - για να ευοδωθεί οσημερινός διάλογος. Η συνάντηση θα γίνει σήμερα στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων (Σταδίου 29), ώρα 10.30 πμ.

Αδιαπραγμάτευτο το δικαίωμα της απεργίας

Η ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ με ανακοίνωσή της καταγγέλλει ως πρωτοφανή και αστήρικτη τη νέα παραπομπή στα δικαστήρια των απεργιακών κινητοποιήσεων των γιατρών. «Δημιουργεί πελώρια ερωτηματικά για αυτή καθεαυτή πλέον την άσκηση του δικαιώματος απεργίας των εργαζομένων» τονίζει η ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα ότι σήμερα ξεκινά το νέο απεργιακό αγώνα και προσέρχεται στα δικαστήρια για να υποστηρίξει το αδιαπραγμάτευτο απεργιακό δικαίωμα του κλάδου. Η ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ καλεί όλους τους γιατρούς να παρακολουθήσουν τη δίκη ,καθώς και την ΑΔΕΔΥ, τη ΓΣΕΕ, τον ΠΙΣ, τον ΙΣΑ και άλλους ιατρικούς συλλόγους.

Η ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ στην ανακοίνωσή της καταγγέλλει ακόμα την απροκάλυπτη απεργοσπαστική μεθόδευση του ΙΚΑ, που υιοθετήθηκε από τους υπουργούς Εργασίας και Υγείας ώστε να ακυρώσουν τη σημερινή «συνάντηση με το πανελλήνιο συνδικαλιστικό όργανο των γιατρών του ΙΚΑ, που οι ίδιοι είχαν ορίσει, και καλούν σε διάλογο αναρμόδιες απεργοσπαστικές μειοψηφίες». Μ' άλλα λόγια, παρά την εκδήλωση για δεύτερη φορά του κυβερνητικού αυταρχισμού, η ηγεσία της ΣΕΥΠΙΚΑ επιμένει ακόμα στην αυταπάτη του διαλόγου.

Σήμερα το πρωί συνεδριάζει εκτάκτως η Ολομέλεια της Διοίκησης της ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ για να εκτιμήσει την κατάσταση και να πάρει τις ανάλογες αποφάσεις.

Αποφάσεις για την έναρξη των κινητοποιήσεων από σήμερα - σύμφωνα με το πρόγραμμα της ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ - πήραν οι γενικές συνελεύσεις των Συλλόγων των Γιατρών (ΣΕΥΠΙΚΑ) Θεσσαλονίκης και Πάτρας και ο Σύλλογος Συμβασιούχων Γιατρών ΙΚΑ Αττικής.

Επίσης με χτεσινή ανακοίνωσή του ο ΣΕΥΠΙΚΑ Νομαρχίας Πειραιά, δηλώνει ότι συμμετέχει στην απεργία του ΣΕΥΠΙΚΑ.

Ο Σύλλογος των Γιατρών του ΙΚΑ (ΣΕΥΠΙΚΑ) Αθήνας - Πειραιά ανακοίνωσε ότι θα προσέλθει στο σημερινό διάλογο, ενώ για τη Δευτέρα θα κάνει Γενική Συνέλευση στο ξενοδοχείο «Νοβοτέλ» από τις 10 π.μ. έως τις 3 μ.μ.

Το χρονικό των εξελίξεων

Η τακτική του διαλόγου και των διαμεσολαβητών αποδεικνύεται ότι αποτελούν ματαιότητα και προσχήματα για ζητήματα που χρειάζονται πολιτική βούληση.

  • Προχτές λοιπόν έγινε στον ΟΜΕΔ ο δημόσιος διάλογος με τη διοίκηση του ΙΚΑ, μετά από πρόσκληση της ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ.

Σ' αυτόν η διοίκηση του ΙΚΑ ζήτησε να αναβληθεί η συνάντηση για τη Δευτέρα ενόψει της σημερινής προγραμματισμένης συνάντησης της ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ με τους υπουργούς και να σταματήσουν οι εξαγγελθείσες από σήμερα κινητοποιήσεις απ' την Ομοσπονδία. Ομως δεν μπόρεσε να δώσει καμιά απάντηση για τη μονιμοποίηση ή την ασφάλιση των συμβασιούχων γιατρών.

Ετσι η ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ ανακοίνωσε ότι προχωρά στις κινητοποιήσεις.

  • Ηδη από χτες το πρωί η διοίκηση του ΙΚΑ με ανακοίνωσή της υποστήριζε ότι «για τις απεργιακές κινητοποιήσεις της ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ ισχύει η απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθήνας που έκρινε παράνομη ως καταχρηστική κάθε απεργία μέχρι και την 3.8.2001».
  • Αμέσως μετά δόθηκε στη δημοσιότητα κοινή δήλωση των Τ. Γιαννίτση και Αλ. Παπαδόπουλο, η οποία ανέφερε ότι δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί η προγραμματισμένη συνάντηση με την ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ. «Η κυβέρνηση σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να ανεχθεί απροσχημάτιστους εκβιασμούς με ομήρους τους ασφαλισμένους και τους συνταξιούχους του ΙΚΑ. Καλούμε τους γιατρούς του ΙΚΑ να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και να αποδεχτούν τον ουσιαστικό διάλογο που προτείνει η κυβέρνηση. Η κυβέρνηση θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να προφυλαχτούν τα συμφέροντα των πολιτών και να ελαχιστοποιηθεί η όποια ταλαιπωρία» ανέφεραν οι δύο υπουργοί.
  • Και τα «απαραίτητα μέτρα» για οποία μιλούσαν οι υπουργοί είναι τα δικαστήρια.

Θυμίζουμε ότι η πρώτη προσφυγή της διοίκησης του ΙΚΑ κατά των γιατρών έγινε στις 3.7.2001 μετά από σύμφωνη γνώμη του υπουργού Εργασίας Τ. Γιαννίτση. Είχε προηγηθεί διυπουργική σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη στις 2.7.2001 για να εξευρεθεί λύση.

Πάντως η απεργία που αρχίζει σήμερα αποφασίστηκε στην Ολομέλεια της διοίκησης της ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ στις 12.7.2001 με ταυτόχρονη πρόσκληση σε δημόσιο διάλογο.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ
Απαράδεκτες οι δικαστικές διώξεις

Την απαράδεκτη τακτική της αναλγησίας, των δικαστικών διώξεων, των απειλών, των εκβιασμών που επέλεξαν η κυβέρνηση και η διοίκηση του ΙΚΑ, για να κάμψουν τον αγώνα των γιατρών του ΙΚΑ για δίκαιες θεσμικές και οικονομικές διεκδικήσεις, καταγγέλλει με ανακοίνωση του ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ), εκφράζοντας ταυτόχρονα και την αμέριστη συμπαράστασή του στις νέες απεργιακές κινητοποιήσεις τους.

Ο ΠΙΣ καταγγέλλει το γεγονός ότι δεν υπήρξε καμία θετική δέσμευση της κυβέρνησης και της διοίκησης του Ιδρύματος για τα αιτήματα των γιατρών του ΙΚΑ. «Πολύ περισσότερο, τονίζει στην ανακοίνωσή του, που μέσα σ' αυτό το μήνα της έντονης αντιπαράθεσης φάνηκε καθαρά πως σε αρκετά από τα ζητήματα που τίθενται είτε από πλευράς των ιατρών, είτε από πλευράς των αρμόδιων υπουργείων, υπάρχουν κοινές απόψεις που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε συμφωνία».

Καταλήγοντας, ο ΠΙΣ απευθύνει έκκληση προς όλες τις πλευρές να προχωρήσουν με ειλικρίνεια και ανοιχτό πνεύμα και χωρίς μικροψυχίες και εμπάθειες στο διάλογο που πρόκειται να αρχίσει για το μέλλον του ΙΚΑ και συνολικά της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, αφού «αυτό απαιτεί το συμφέρον ολόκληρου του ελληνικού λαού».

Η Ομοσπονδία Τύπου και Χάρτου

Τη συμπαράστασή της στον αγώνα των γιατρών του ΙΚΑ, εκφράζει με ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Μισθωτών Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου και καλεί την κυβέρνηση και τη διοίκηση του ΙΚΑ να ικανοποιήσουν τα αιτήματά τους.

«Η Υγεία είναι κοινωνικό αγαθό και πρέπει να παρέχεται σε όλους χωρίς διακρίσεις», επισημαίνει η Ομοσπονδία. Το ζήτημα της Υγείας, τονίζει, με αιχμή το πρόβλημα της λειτουργίας του ΙΚΑ του μεγαλύτερου Ασφαλιστικού οργανισμού της πλειοψηφίας των εργαζομένων και συνταξιούχων, θεωρούμε πως πρέπει να αντιμετωπιστεί με αναβάθμιση των υπηρεσιών, με πρώτο μέλημα την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, στη βάση της εξυπηρέτησης των εργαζομένων και συνταξιούχων, δεμένα με την ικανοποίηση των αιτημάτων των γιατρών.

Η Ομοσπονδία τονίζει ταυτόχρονα ότι πρώτιστο καθήκον του ΙΚΑ πρέπει να είναι η πάταξη της εισφοροδιαφυγής, της εισφοροαπαλλαγής και φυσικά η καταβολή από το κράτος, αυτών που τους αναλογούν.

«Για να γίνουν αυτά χρειάζεται πολιτική βούληση και υπευθυνότητα των κυβερνώντων», επισημαίνει τέλος η Ομοσπονδία και καταλήγει, τονίζοντας ότι τα χρήματα από τις εισφορές των εργαζομένων πρέπει να διατίθενται για τη βελτίωση και ποιοτική κάλυψη των αναγκών των ασφαλισμένων για ασφάλιση και περίθαλψη και όχι να διατίθενται στο Χρηματιστήριο.

Αναγκαία η δημιουργία Επιτροπής Αγώνα

Επικαιροποιείται η πρόταση της Δημοκρατικής Πανεπιστημονικής Κίνησης των Γιατρών του ΙΚΑ

«Οι αυταπάτες όμως πρέπει να τελειώσουν. Η κυβέρνηση δεν έδωσε λύση στα απεργιακά αιτήματα κάτω από την πίεση του αγώνα. Γιατί να καμφθεί από το διάλογο; Είναι φανερό ότι τα παζάρια άλλους στόχους εξυπηρετούν».

Η παραπάνω επισήμανση περιέχεται σε προχτεσινή ανακοίνωση της Δημοκρατικής Πανεπιστημονικής Κίνησης των Γιατρών του ΙΚΑ και αποδεικνύεται προφητική μετά και τις χτεσινές εξελίξεις.

Ετσι αποκτά μεγαλύτερη βαρύτητα η πρόταση της Πανεπιστημονικής για τη δημιουργία Επιτροπής Αγώνα, στην οποία θα συμμετέχουν εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας, των πρωτοβάθμιων συλλόγων, και θα διασφαλίζεται η συμμετοχή όλων των τάσεων. «Η Επιτροπή Αγώνα μπορεί και πρέπει να παρέμβει δυναμικά, να συντονίσει τον αγώνα, με στόχο να διασφαλίσει τη συνέχιση του αγώνα με εναλλαγή των μορφών και κοινή δράση όλων όσων έχουν αντικειμενικά συμφέροντα για την επίλυση των δίκαιων αιτημάτων των γιατρών και για Δημόσια Δωρεάν Υγεία και Ασφάλιση» τονίζει η Πανεπιστημονική.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ