ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 20 Ιούλη 2019 - Κυριακή 21 Ιούλη 2019
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΕ - ΔΝΤ - ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΙ ΟΜΙΛΟΙ
Υπενθυμίζουν τις αντιλαϊκές δεσμεύσεις, σημειώνουν προσδοκίες...

Eurokinissi

«

Σε θετικό κλίμα» ξεκινούν οι αντιλαϊκές διεργασίες και τα παζάρια κυβέρνησης και ευρωπαϊκών «θεσμών» με φόντο τον 4ο κύκλο της «ενισχυμένης εποπτείας», στον οποίο συγκαταλέγονται η διαμόρφωση των μεγεθών του κρατικού προϋπολογισμού για το 2020 και το νέο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2020 - 2023, ενώ βέβαια στον ίδιο κύκλο μεταφέρεται και το αντιλαϊκό πακέτο με τις «ουρές» και τις «εκκρεμότητες» της 3ης «μεταμνημονιακής αξιολόγησης».

Σ' αυτό το φόντο, οι ευρωπαϊκοί «θεσμοί» αποστέλλουν διαδοχικά σινιάλα αναφορικά με την κλιμάκωση των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων, ενώ η κυβέρνηση από την πλευρά της διαβεβαιώνει «επενδυτές» και «θεσμούς» για το το γεγονός ότι θα οικοδομήσει πάνω στην «κληρονομιά» των μνημονίων και των προκατόχων της, με ρότα τη διατήρηση των όρων και των δεσμεύσεων της συμφωνίας, ως «συγκοινωνούντα δοχεία» για τη διαμόρφωση του «φιλοεπενδυτικού περιβάλλοντος».

Δεδομένες οι αντιλαϊκές κατευθύνσεις

Ενδεικτικές είναι οι παρεμβάσεις που έγιναν στο συνέδριο του «Economist» που πραγματοποιήθηκε αυτή τη βδομάδα στην Αθήνα. Σ' αυτό το πλαίσιο έρχονται στην επιφάνεια οι αντιλαϊκές κατευθύνσεις, η στρατηγική και οι δεσμεύσεις της συμφωνίας στο Γιούρογκρουπ, που φέρει φαρδιά - πλατιά την υπογραφή της προηγούμενης κυβέρνησης και που σε κάθε περίπτωση έρχεται να διεκπεραιώσει με περαιτέρω κλιμάκωση και με επιταχυνόμενους ρυθμούς η σημερινή.

Συγκεκριμένα:

  • Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλ. Ρέγκλινγκ, υπογράμμισε πως η «μεταρρυθμιστική» ατζέντα που προωθεί η νέα κυβέρνηση, με στόχο την τόνωση της επιχειρηματικότητας και τη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος, είναι καλοδεχούμενη, συμπληρώνοντας ότι από τα όσα είναι γνωστά μέχρι σήμερα, είναι «ενθαρρυντικό ότι τηρούνται οι δεσμεύσεις και το πλαίσιο που έχει συμφωνηθεί». Υπενθυμίζοντας τους βασικούς άξονες των δεσμεύσεων για την «τόνωση της ανταγωνιστικότητας και της ανάπτυξης», στάθηκε στο ζήτημα της διατήρησης των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, σημειώνοντας πως δεν πρέπει να αναιρεθούν «μεταρρυθμίσεις» που έχουν ήδη υλοποιηθεί στο πλαίσιο των προγραμμάτων, με συγκεκριμένη αναφορά στην αγορά εργασίας. Οπως είπε, τυχόν αυξήσεις στον κατώτατο μισθό θα πρέπει να εναρμονίζονται με τις εξελίξεις σε επίπεδο παραγωγικότητας, προκειμένου να διαφυλαχθεί η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας. Τόνισε, εξάλλου, ότι είναι απαραίτητο να υλοποιηθούν «νέες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, προκειμένου να ενισχυθούν η παραγωγικότητα και η ανταγωνιστικότητα», δίνοντας έμφαση στις «ανησυχητικές δημογραφικές προοπτικές» της χώρας, τις οποίες βέβαια οι «θεσμοί» συνδυάζουν με το ζήτημα των νέων αντιλαϊκών παρεμβάσεων στην Κοινωνική Ασφάλιση. Για τα «δημοσιονομικά κενά» στον κρατικό προϋπολογισμό, τα οποία έχει εντοπίσει η Κομισιόν, ο Κλ. Ρέγκλινγκ σημείωσε ότι είναι πιθανό «να επιδράσουν αρνητικά στην ανάπτυξη και να υπονομεύσουν τις μεταρρυθμίσεις». Ο ίδιος συνέδεσε τη μείωση των φόρων που προαναγγέλλει η κυβέρνηση στο φόρο εισοδήματος (μισθωτοί, συνταξιούχοι) με τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης, παραπέμποντας ουσιαστικά στην περαιτέρω μείωση του αφορολόγητου ορίου σε μισθωτούς - συνταξιούχους. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, το συγκεκριμένο τμήμα του φορολογικού σχεδιασμού μεταφέρεται σε επόμενο νομοσχέδιο, καθώς τα σχετικά παζάρια με τους ευρωπαϊκούς «θεσμούς» - αλλά και για τις «μειώσεις» στον ΕΝΦΙΑ - βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, με φόντο και τα «δημοσιονομικά κενά» που έχει εντοπίσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
  • Ο πρόεδρος της Ομάδας Εργασίας του Γιούρογκρουπ, Χ. Φάιλμπριφ, έβαλε στην πρώτη γραμμή το ζήτημα της κλιμάκωσης των «μεταρρυθμίσεων». «Πρώτα οι μεταρρυθμίσεις και μετά η συζήτηση για τους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων, όχι το αντίθετο», τόνισε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι για την ώρα δεν υπάρχουν χώρος και κεφάλαια για την αλλαγή της συμφωνίας σχετικά με τα πλεονάσματα.
  • Από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο επικεφαλής του κλιμακίου για την ελληνική οικονομία, Ντ. Κοστέλο, τόνισε ότι «υπάρχει σημαντικό περιθώριο βελτίωσης του κλίματος για την επιχειρηματική δραστηριότητα και τις επενδύσεις». Μάλιστα ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, επιβραβεύοντας την προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, έκανε λόγο για την υλοποίηση εκτεταμένων «μεταρρυθμίσεων» για τον έλεγχο της κρατικής δαπάνης στην Υγεία και σημείωσε πως «το βασικό μήνυμα είναι ότι έχει επιτευχθεί πρόοδος, αλλά η υλοποίηση μέχρι στιγμής θα λέγαμε ότι είναι ελλιπής σε διάφορα πεδία», όπως στο «clawback».
  • Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Π. Ντόλμαν, εστίασε μεταξύ άλλων στην «ανάγκη για περισσότερη ευελιξία στην αγορά εργασίας», για τη δημιουργία θέσεων εργασίας, στην «ενίσχυση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος με μείωση της γραφειοκρατίας», σε τραπεζικό δανεισμό «φιλικό για την ανάπτυξη», καθώς και στην αντιμετώπιση του προβλήματος από τη γήρανση του πληθυσμού. Σύμφωνα με τον ίδιο, θα χρειαστεί μια 10ετία για την επιστροφή της ελληνικής οικονομίας στα προ κρίσης επίπεδα.
Οι προσδοκίες των βιομηχάνων

Ο ΣΕΒ, από την πλευρά του, στο μηνιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων με αφορμή την έκδοση 7ετούς κρατικού ομολόγου με επιτόκιο 1,9% επισημαίνει πως «η βελτιωμένη στάση των αγορών απέναντι στη νέα ελληνική κυβέρνηση αντανακλά την αυξανόμενη εμπιστοσύνη των επενδυτών στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, όπως διαμορφώνονται με την αναμενόμενη εφαρμογή ενός φιλοαναπτυξιακού προγράμματος σε καθεστώς δημοσιονομικής και νομισματικής σταθερότητας». Τονίζει ακόμη ότι η νέα κυβέρνηση διαθέτει ένα συνεκτικό και στοχευμένο πρόγραμμα φορολογικών ελαφρύνσεων και διαρθρωτικών «μεταρρυθμίσεων», με βάση τα όσα ανακοινώθηκαν στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο, «αλλά και την αναγκαία προς τούτο τεχνοκρατική υποδομή».

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), Θ. Τρύφων, μιλώντας στο συνέδριο του «Economist» τόνισε: «Η φαρμακοβιομηχανία μπορεί να στηρίξει άμεσα και έμπρακτα, με επενδύσεις 500 εκατ. ευρώ, την ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομίας, με την προϋπόθεση ότι θα μειωθεί άμεσα η υπερφορολόγηση που υφίσταται σήμερα ο κλάδος, θα υπάρχει ένα σταθερό και προβλέψιμο επιχειρηματικό περιβάλλον και ένα τριετές πλαίσιο φαρμακευτικής πολιτικής».

Είναι φανερό ότι η προσέλκυση κερδοφόρων επενδύσεων, τόσο στο Φάρμακο όσο και συνολικά, προϋποθέτει νέες παρεμβάσεις στήριξης από την κυβέρνηση ΝΔ, σε συνέχεια βέβαια αυτών του ΣΥΡΙΖΑ. Ετσι, ο πρόεδρος της ΠΕΦ τόνισε ότι προϋποθέσεις για την επίτευξη του επενδυτικού στόχου της φαρμακοβιομηχανίας είναι «φορολογικά κίνητρα, συμψηφισμός των παραγωγικών επενδύσεων και των δαπανών έρευνας και ανάπτυξης της φαρμακοβιομηχανίας με τις υποχρεωτικές επιστροφές (clawback) που της επιβάλλονται, οι οποίες υπονομεύουν την αναπτυξιακή δυναμική της»...


Πατριδογνωμόνιο
Μια... απλή κανονικότητα!

Δυο βδομάδες μετά τις εκλογές και οι κουρασμένες από τα εκλογικά και καιρικά άθλια φαινόμενα μάζες πιπιλάμε, αθέλητα ή και με το ζόρι, την καραμέλα των ημερών: Κανονικότητα! Αυτοϋπονομεύουμε τη νοημοσύνη μας, θα μου πεις, και με το που τη διαβάζεις, άγνωστε - γνωστέ αναγνώστη μου. Πικρή, ξινή, λύσσα κι άνοστη μαζί αυτή η αλήθεια. Οχι ότι δεν εξηγείται ή αναλύεται ως αντικειμενική συνθήκη των ημερών. Κάθε άλλο μάλιστα, και δη επιβεβαιωμένη από το εκλογικό αποτέλεσμα.

Κανονικότητα είναι να βγαίνει το όλον, η ολομέλεια που λένε, του Συμβουλίου της Επικρατείας και να να ανατρέπει απόφαση του τμήματός του, αποφαινόμενη ότι είναι και νόμιμες, και ηθικές, και ωραίες και καλές ως «αναγκαίες» οι περικοπές του δέκατου τρίτου/τέταρτου και Δώρων κ.λπ. μισθών των δημοσίων υπαλλήλων, οπότε και των ιδιωτικών να δεις το βουνό το «δίκιο» πώς πλακώνει τις μάζες των εργαζομένων...

Κανονικότητα είναι να ασχολούνται οι κοπτόμενοι για τη μικρή αριθμητική παρουσία γυναικών στην κυβέρνηση και στο βουλευτήριο με το τι φόρεσαν για να προσέλθουν προς ορκωμοσίαν οι γυναίκες που εκλέχτηκαν.

Οπως ωσαύτως, κανονικότητα είναι να κρέμεται η ιδεολογική ταυτότητα των νικητών από μια γραβάτα που φόρεσαν, όπως ακριβώς κρεμάστηκε αυτή των ηττηθέντων από μια γραβάτα που έβγαλαν. Αλλωστε κανονικότητα είναι και η εναλλαγή στο μπάσε - βγάλε ιδεολογικώς και διαπαραταξιακώς όχι μόνο γραβάτες αλλά και ψήφους και συμπεράσματα.

Κανονικότητα είναι πλέον να προετοιμάζεται η φιέστα της ευρύτερης δυνατής προσαρμογής των τέως εκλογέων και νυν εισπρακτόρων του μηνύματος που οι ίδιοι έστειλαν στις κάλπες, ότι ο κάθε Μανολιός υπάρχει επειδή φοράει τα ρούχα του αλλιώς, οπότε και κυβερνάει διά της αλλαγής, που είναι σκέτη εναλλαγή εντός εκτός και επί τα αυτά, γιατί είναι πολλά τα λεφτά και πάντα σε λίγες τσέπες.

Κανονικότητα του πολιτικού μας άλλωστε πολιτισμού είναι επίσης να πέφτει το θύμα μόνο του πάνω στο μαχαίρι του φονιά φασίστα, όπως δήλωσε το κτήνος για μια «απλή ανθρωποκτονία», και να αναρωτιούνται κανονικά, μπλόγκια και δημόσια γράφοντες, γιατί δεν ήταν παρούσα να τον ακούει και η Μάγδα μάνα. Απορίες κανονικότητας.

Κανονικότητα δεν είναι μωρέ να ελέγχει τους αστυνομικούς, φορώντας πολιτικό κοστούμι, ο αρχηγός τους, που αποστρατεύτηκε επί φονική αποτυχία; Ποιος ξέρει καλύτερα να πετυχαίνει απ' αυτόν που την πάτησε και στο μέσο και στο μήνυμα;

Η θεωρία ότι η κανονικότητα του δικομματισμού/διπολισμού δεξιάς - σοσιαλδημοκρατίας είναι σκυταλοδρομία με τέρμα την απόλυτη κόλαση, ελέγχεται ως απολύτως ανακριβής, αντιεπιστημονική, πολιτικά ανορθόδοξη, αστικά και μικροαστικά απορριπτέα, βαθιά και επικίνδυνα κομμουνιστική, οπότε εδώ κι έναν αιώνα στην Ελλάδα, αμετανόητα κουκουέδικη. Αντικανονικώς λοιπόν κατατίθεται στους αγώνες που μόλις ξανάρχισαν, με σκοπό να πέσει η σκυτάλη από τα χέρια τους, κανονικότατα...


Της
Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ