ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 20 Ιούλη 2013 - 2η έκδοση
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΕ ΝΟΤΙΩΝ ΣΥΝΟΙΚΙΩΝ ΤΗΣ ΚΟΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ανοιχτές δωρεάν παραλίες για όλο το λαό

Η Τομεακή Επιτροπή Νοτίων Συνοικιών της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση για τη δυνατότητα πρόσβασης των εργαζομένων, συνταξιούχων, νέων στις παραλίες της Αττικής:

«Κάθε καλοκαίρι ολοένα και μεγαλύτερο μέρος των εργαζομένων, των ανέργων, των αυτοαπασχολούμενων, των συνταξιούχων δεν καταφέρνει να πάει για διακοπές. Ανθρωποι του μόχθου, της βιοπάλης που σηκώνουν στις πλάτες τους τα βάρη της καπιταλιστικής κρίσης, ζώντας στη φτώχεια, την ανεργία και την ανασφάλεια, δεν έχουν τη δυνατότητα ούτε για ένα μπάνιο στη θάλασσα.

Η λαϊκή οικογένεια καλείται να πληρώσει ακριβά για τις μετακινήσεις της (διόδια, βενζίνες και εισιτήρια στα ΜΜΜ). Επιπλέον, πολλές από τις πιο ωραίες παραλίες της Αττικής παραχωρούνται σε επιχειρηματίες για εκμετάλλευση, με αποτέλεσμα το επιπρόσθετο κόστος εισόδου να τις καθιστά απαγορευτικές για το μεγαλύτερο μέρος του λαού.

Υπεύθυνοι για αυτά τα προβλήματα είναι η κυβέρνηση της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, όπως και οι Δημοτικές αρχές. Καλούμε τους εργαζόμενους, τους νέους και τις νέες να μη δεχτούν να πληρώνουν για να κάνουν ένα μπάνιο.

Η ξεκούραση και η αναψυχή αποτελούν δικαίωμα της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων που τους στερείται, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν όλα τα απαραίτητα μέσα και οι προϋποθέσεις για να εξασφαλιστούν δωρεάν.

Το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα μέσα από τον κοινό αγώνα τους να βάλουν φραγμό στην αντιλαϊκή πολιτική που αποτελεί οδοστρωτήρα κάθε εργατικού δικαιώματος και να την ανατρέψουν.

Να διεκδικήσουν:

  • Δωρεάν και ελεύθερη πρόσβαση σε όλες τις ακτές.
  • Εξασφάλιση όλων των απαραίτητων υποδομών και υπηρεσιών στις παραλίες που θα παρέχονται δωρεάν στο λαό.
  • Κατάργηση όλων των διοδίων.
  • Δημόσιες - σύγχρονες - ασφαλείς - φθηνές - τακτικές αστικές συγκοινωνίες για το λαό. Επέκταση του δικτύου σε όλο το λεκανοπέδιο της Αττικής με μέσα μαζικής μεταφοράς που θα λειτουργούν συμπληρωματικά μεταξύ τους.
  • Μείωση της τιμής του εισιτηρίου στα ΜΜΜ κατά 50%, ώστε να ανακουφιστεί η πλειοψηφία των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων.
  • Δωρεάν μετακίνηση των ανέργων, των ΑμΕΑ ή άλλων εργαζομένων που έχουν ανάγκη, των μαθητών, των φοιτητών, των στρατευμένων νέων».
ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ ΚΤΙΣΜΑΤΑ
Οποιος πληρώνει μπορεί και τα «τακτοποιεί»

Στην ίδια εισπρακτική λογική με τα προηγούμενα κινείται και το νέο σχέδιο νόμου για τη νομιμοποίηση και «τακτοποίηση» των αυθαιρέτων, που κατέθεσε προχτές στη Βουλή προς συζήτηση, το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και αναμένεται να έρθει προς ψήφιση τον Αύγουστο. Παράλληλα, αφήνει ανοιχτό να «τακτοποιηθούν» μια σειρά αυθαίρετα που βρίσκονται σε αιγιαλό, σε αρχαιολογική ζώνη καθώς και αυθαίρετα τα οποία κατασκευάστηκαν σε εποχή που δεν απαγορεύονταν οι οικοδομικές εργασίες.

Συγκεκριμένα, το σχέδιο νόμου χωρίζει τα αυθαίρετα κτίσματα σε πέντε κατηγορίες:

- Αυθαίρετες κατασκευές που κτίστηκαν πριν το 1975, για τις οποίες προβλέπεται οριστική εξαίρεση από την κατεδάφιση (νομιμοποίηση) καταβάλλοντας 500 ευρώ.

- Αυθαίρετες κατασκευές που υφίστανται πριν το 1983 και μετά το 1975, για τις οποίες προβλέπεται οριστική εξαίρεση από την κατεδάφιση, καταβολή παραβόλου και 15% του ειδικού προστίμου που ισχύει και τώρα με βάση τον Ν. 4014/11.

- Για μικρές αυθαίρετες παραβάσεις (πέργκολες, μπάρμπεκιου κ.λπ.) προβλέπεται οριστική εξαίρεση από την κατεδάφιση με την καταβολή 500 ευρώ.

- Αυθαίρετες κατασκευές ή αλλαγές χρήσης με παραβίαση έως 40% της κάλυψης και δόμησης και έως 20% του ύψους (σε σύγκριση με την οικοδομική άδεια). Προβλέπεται οριστική εξαίρεση από την κατεδάφιση μετά τη συμπλήρωση της Ταυτότητας Κτιρίου με καταβολή του παραβόλου και ειδικού προστίμου.

- Αυθαίρετες κατασκευές ή αλλαγές χρήσης εκτός όλων των παραπάνω κατηγοριών (ολόκληρα κτίρια χωρίς οικοδομική άδεια ή με υπέρβαση άνω του 40% της κάλυψης). Προβλέπεται «τακτοποίηση» για 30 χρόνια με καταβολή παραβόλου και του ειδικού προστίμου που προβλέπεται και τώρα.

Η ελάχιστη μηνιαία δόση ορίζεται στα 50 ευρώ και η ελάχιστη εξαμηνιαία στα 300 ευρώ. Σε περίπτωση εφάπαξ καταβολής, μέσα στο πρώτο εξάμηνο, παρέχεται έκπτωση 20% επί του συνολικού προστίμου. Εάν καταβληθεί το 30% του προστίμου μέσα στο πρώτο εξάμηνο, η έκπτωση περιορίζεται στο 10% του προστίμου.

Στις ειδικές ομάδες του πληθυσμού (άτομα με αναπηρία, παλιννοστούντες ομογενείς, πολύτεκνοι, τρίτεκνοι κ.ά.), για τις οποίες είχε προβλεφθεί μείωση του ειδικού προστίμου ως και 85%, προστίθενται και οι μακροχρόνια άνεργοι. Γι' αυτούς προβλέπεται έκπτωση 30% του προστίμου της τακτοποίησης του αυθαιρέτου (και όχι 50% όπως αρχικά προβλεπόταν) εφόσον πρόκειται για κύρια κατοικία.

Δημοσιεύτηκε το ΠΔ για τον περιορισμό των διαδηλώσεων

Το δρόμο για την απαγόρευση διαδηλώσεων ανοίγει ΠΔ που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα της κυβέρνησης.

Συγκεκριμένα, το σχετικό ΠΔ αναφέρει: «Οι συναθροίσεις διεξάγονται κατά τρόπο που δεν διαταράσσεται παρά στο μέτρο του απολύτως αναγκαίου η οδική κυκλοφορία και η κοινωνικοοικονομική ζωή της πόλης». Στη συνέχεια, αναφέρει ότι «σε πόλεις με πληθυσμό άνω των 100.000 κατοίκων δεν επιτρέπεται η κατάληψη ολόκληρου του οδοστρώματος και η πλήρης διακοπή της κυκλοφορίας από ιδιαίτερα μικρές, σε σχέση με τη σημασία της συγκεκριμένης οδού για την εξυπηρέτηση της οδικής κυκλοφορίας και της κοινωνικοοικονομικής ζωής της πόλης, συναθροίσεις».

Ουσιαστικά με το Προεδρικό Διάταγμα για τις διαδηλώσεις, η κυβέρνηση κλιμακώνει την αντιλαϊκή επίθεση και την εφαρμογή του δόγματος «νόμος και τάξη» εναντίον των εργαζομένων και αφήνει τα πάντα ανοιχτά. Ούτε λίγο ούτε πολύ ακόμα και μια συγκέντρωση 1.000, 5.000 ή 10.000 ανθρώπων σε κεντρικό δρόμο μεγάλης πόλης μπορεί να κρίνεται ότι είναι μικρή σε σχέση με την εξυπηρέτηση της κυκλοφορίας και των συμφερόντων των ξενοδόχων ή των μεγαλεμπόρων της περιοχής... Αλλωστε, στη συνέχεια το ΠΔ αναφέρει: «Η εκτίμηση περί του ιδιαίτερα μικρού μεγέθους της συνάθροισης και η δυνατότητα περιορισμού της σε μέρος του οδοστρώματος ανήκει στον αρμόδιο αστυνομικό διευθυντή, ο οποίος εκδίδει σχετική απόφαση...».

ΜΙΚΡΕΣ - ΜΙΚΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΚΗ ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ: Παρά την πρόσφατη απόρριψη από το δικαστήριο, ο Α. Τσοχατζόπουλος επανέφερε για άλλη μια φορά χτες το αίτημα για κλήτευση των μελών του ΚΥΣΕΑ. Ο πρώην υπουργός υποστήριξε ότι γι' αυτόν «το σκάνδαλο είναι πως τα υποβρύχια δεν έχουν ακόμη παραδοθεί», ενώ ζήτησε μέσω των συνηγόρων του η απολογία του να ξεκινήσει στις 2 Σεπτέμβρη και όχι στις 29 Ιούλη, λόγω τους όγκου της δικογραφίας και να έχει τον εύλογο χρόνο για να προετοιμαστεί. Πάντως, σύσσωμη η πλευρά των συνηγόρων εξέφρασε το αίτημα για διακοπή των συνεδριάσεων μέχρις τις 2 Σεπτέμβρη λόγω των καλοκαιρινών διακοπών.

ΠΥΡΚΑΓΙΑ ήταν σε εξέλιξη μέχρι χτες το βράδυ, σε δασική έκταση στη Δάφνη Βοιωτίας. Στον τόπο επιχειρούσαν 20 πυροσβέστες με οκτώ οχήματα και δύο αεροσκάφη. Εξάλλου, συνελήφθη προχτές 48χρονος αλλοδαπός, ως υπαίτιος πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε την περασμένη Πέμπτη σε χορτολιβαδική έκταση στην περιοχή Πύργος Μελισσουργού του Δήμου Σαρωνικού - Αναβύσσου.

ΥΠΟΘΕΣΗ ΓΑΒΑΛΑ: Σε φυλάκιση πέντε χρόνων με αναστολή, καταδικάστηκε από το Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας ο γνωστός επιχειρηματίας Λ. Γαβαλάς, ο οποίος συνελήφθη για τέταρτη φορά λίγες βδομάδες μετά την αποφυλάκισή του. Ο επιχειρηματίας κατηγορείται για ληξιπρόθεσμες και βεβαιωμένες οφειλές του έτους 2012 ύψους 1,5 εκατ. ευρώ.

Εκδηλώσεις αντιστασιακών
  • Στο μνημείο στη θέση «Χελιδονάκια» Λουτρόπυργου, προς τιμήν των 10 αγωνιστών που εκτέλεσαν οι Γερμανοί κατακτητές το 1944, θα βρεθούν αύριο, Κυριακή, στις 8 το βράδυ, το Παράρτημα Μεγάρων της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ και η Ομάδα Νέων Ν. Περάμου «Αντίπαλο Δέος». Με την εκδήλωση που διοργανώνουν οι δύο φορείς δεν αποτίουν μόνο φόρο τιμής στους εκτελεσμένους, αλλά στέλνουν μήνυμα στους νεοναζί που πρόσφατα βεβήλωσαν με φασιστικά σύμβολα και συνθήματα το μνημείο.
  • Αύριο Κυριακή, στις 10 το πρωί, πραγματοποιείται εκδήλωση στη μνήμη των 54 κομμουνιστών και άλλων αγωνιστών της ΕΑΜικής Αντίστασης, που κρέμασαν οι Γερμανοί φασίστες κατακτητές στο Πικέρμι (29/7/1944). Το μνημόσυνο οργανώνεται από την αδελφότητα των απαγχονισθέντων και τα παραρτήματα ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ των Μεσογείων στο χώρο της εκτέλεσης, στο Πικέρμι Αττικής (λεωφόρος Μαραθώνος).
ΚΑΛΑΜΑΤΑ
Αίρεται η άδεια για το φεστιβάλ των νεοναζί

Κάτω από τις έντονες παλλαϊκές αντιδράσεις που έχει προκαλέσει η αναγγελία του φεστιβάλ μίσους της Χρυσής Αυγής για τις 4 Αυγούστου στην Καλαμάτα, ο γενικός γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων Μ. Αγγελάκας, αναγκάστηκε να άρει την άδεια που είχε δώσει αρχικά στη φασιστική οργάνωση για να κάνει τις εκδηλώσεις της και απαγόρευσε οποιαδήποτε εκδήλωση στο Πάρκο του Λιμενικού Ταμείου ως τις 30 Αυγούστου.

Ο γενικός γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης επικαλείται παρεμβάσεις του Δήμου, της Αστυνομίας, του Λιμεναρχείου και επαγγελματικών φορέων για την «απρόσκοπτη λειτουργία της πόλης, εν μέσω της τουριστικής περιόδου και τη μη διασάλευση της ηρεμίας και της τάξης από εκδηλώσεις πολιτικού - κομματικού χαρακτήρα, με αρνητικές συνέπειες στην οικονομική και κοινωνική ζωή της Καλαμάτας». Ενώ προσθέτει ότι θα γίνονται και έργα οδοποιίας, από το Δήμο, στον περιβάλλοντα χώρο του Πάρκου. Ετσι απαγορεύει όχι μόνο το φασιστικό φεστιβάλ αλλά και κάθε άλλη εκδήλωση στο συγκεκριμένο χώρο μέχρι τέλος Αυγούστου.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ