ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 20 Ιούλη 2013 - 2η έκδοση
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
Ενάντια στην ιδιωτική εκπαίδευση και δίπλα στους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς

Με το ΔΣ της ΟΙΕΛΕ συναντήθηκε χτες αντιπροσωπεία του Τμήματος Παιδείας της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Ν. Σοφιανό

Στιγμιότυπο από τη χτεσινή συνάντηση
Στιγμιότυπο από τη χτεσινή συνάντηση
Τη σταθερή θέση του ΚΚΕ ενάντια σε κάθε μορφής επιχειρηματική δραστηριότητα στην εκπαίδευση και στο πλευρό των ιδιωτικών εκπαιδευτικών εξέφρασε η αντιπροσωπεία του Τμήματος Παιδείας της ΚΕ του ΚΚΕ με επικεφαλής το Νίκο Σοφιανό, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, στη διάρκεια συνάντησης με το ΔΣ της ΟΙΕΛΕ.

Οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας των ιδιωτικών εκπαιδευτικών αναφέρθηκαν στις εξελίξεις που δρομολογεί πρόσφατη εγκύκλιος της διεύθυνσης ιδιωτικής εκπαίδευσης του υπουργείου Παιδείας. Η εγκύκλιος Φ.18/93893/Δ5/12-7-2013 ουσιαστικά υπαγορεύει ότι οι απολύσεις, αποζημιώσεις, σχέσεις εργασίας των ιδιωτικών εκπαιδευτικών θα διέπονται από το νόμο 4046/2012 (Μνημόνιο 2). Με άρση των περιορισμών στις απολύσεις, με χαμηλότερες αποζημιώσεις και κατάργηση κάθε διάταξης που αντιμετωπίζει ενιαία τους δημόσιους και ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς. Ολες οι διατάξεις για το εργασιακό καθεστώς των εκπαιδευτικών που ίσχυαν σύμφωνα με το Ν. 682/1977 καταργούνται.

Η συζήτηση κινήθηκε και γενικότερα στις εξελίξεις στην εκπαίδευση, στις καταργήσεις των ειδικοτήτων στα ΕΠΑΛ και ΕΠΑΣ και την πολύμορφη «πριμοδότηση» της ιδιωτικής εκπαίδευσης.

«Δεν κάνουμε πίσω από την αδιαπραγμάτευτη θέση μας για κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας στο χώρο της εκπαίδευσης και της κατάρτισης, ανεξαρτήτως βαθμίδας», τόνισε ο Ν. Σοφιανός σημειώνοντας την αντίθεση του ΚΚΕ στην αντίληψη ότι μπορεί να συνυπάρχει η ιδιωτική με τη δημόσια εκπαίδευση. Οπως τόνισε, αυτή η αντίθεση καθόλου δεν αμβλύνει για το ΚΚΕ την ανάγκη να υπερασπιστεί και τους εργαζόμενους στην ιδιωτική εκπαίδευση και τα παιδιά που φοιτούν σε αυτή. Σε αυτήν την κατεύθυνση, δήλωσε προς τους εκπροσώπους της ΟΙΕΛΕ ότι το ΚΚΕ θα αναλάβει πρωτοβουλίες και στη Βουλή και για το ζήτημα της πρόσφατης εγκυκλίου και για τα γενικότερα ζητήματα που απασχολούν τους εργαζόμενους στην ιδιωτική εκπαίδευση.

Ο Ν. Σοφιανός τόνισε, μεταξύ άλλων, τόνισε ότι εξελίσσονται αλλαγές με πρόσχημα την κρίση, που είναι προαποφασισμένες και σχεδιασμένες στο πλαίσιο της ΕΕ εδώ και χρόνια. Τόνισε ότι στις σημερινές συνθήκες, δεν αρκεί να είναι κάποιος μόνο σε αντίθεση με τα όσα προωθούνται αλλά πρέπει να αντλεί συμπεράσματα, καθώς μάλιστα ετοιμάζεται εναλλαγή διαχειριστών. Είναι κρίσιμο, είπε, να «ξεδοντιαστούν» μια σειρά επιχειρήματα, με τα οποία το μεγάλο κεφάλαιο απευθύνεται στο λαό ότι π.χ. πρέπει να γίνει «αξιολόγηση» και «μεταρρυθμίσεις», ότι πρέπει να περιοριστεί το «μεγάλο κράτος» κ.λπ. καθώς αυτή η λογική συνδυάζεται με τη στήριξη του ιδιωτικού τομέα στον ένα ή τον άλλο βαθμό. Οπως σημείωσε, μεταξύ άλλων, οι εξελίξεις στην ιδιωτική εκπαίδευση, με την κερδοφορία των σχολαρχών σε βάρος των δικαιωμάτων των ιδιωτικών εκπαιδευτικών, είναι αντίστοιχες με τις εξελίξεις σε όλους τους τομείς, καθώς μειώνεται από τη μία βίαια η τιμή της εργατικής δύναμης και από την άλλη δίνεται ζεστό χρήμα και πολιτική ενίσχυση στο μεγάλο κεφάλαιο.

ΠΑΜΕ
Η Σωτηρία ζει στους καθημερινούς αγώνες του λαού και της νεολαίας

Κάλεσμα της Εκτελεστικής Γραμματείας του Μετώπου για συμμετοχή στην εκδήλωση την Πέμπτη 25 Ιούλη, στις 7.30 μ.μ., στη συμβολή των οδών Αγ. Αννης και Ιερά Οδός

Κάλεσμα συμμετοχής στην εκδήλωση τιμής και μνήμης για την Σωτηρία Βασιλακοπούλου, την Πέμπτη 25 Ιούλη στις 7.30 το απόγευμα, στο χώρο που βρισκόταν το εργοστάσιο της ΕΤΜΑ, απευθύνει στους εργαζόμενους και τη νεολαία το ΠΑΜΕ.

Η ανακοίνωση της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, αναφέρει:

«Τιμάμε για 33η χρονιά τη θυσία της αγωνίστριας, Σωτηρίας Βασιλακοπούλου.

Η θυσία της Σωτηρίας δείχνει το δρόμο της αντεπίθεσης, της οργάνωσης της πάλης της εργατικής τάξης, της νεολαίας, των λαϊκών στρωμάτων. Ιδιαίτερα σε συνθήκες καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης και επίθεσης του κεφαλαίου που βουλιάζει το λαό στη χρεοκοπία, χρειάζεται συντονισμένος ταξικός αγώνας.

Οπως και σήμερα έτσι και τα συνθήματα και το περιεχόμενο της ανακοίνωσης που μοίραζε έξω απ' τις πύλες της ΕΤΜΑ η Σωτηρία πριν 33 χρόνια, σημάδευαν τον ταξικό αντίπαλο, είχαν στόχο μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

Ο δρόμος της ανειρήνευτης ταξικής πάλης, της σύγκρουσης με τα μονοπώλια και το πολιτικό προσωπικό τους, η ανατροπή του συσχετισμού δύναμης στο κίνημα και στο πολιτικό επίπεδο, αποτελούν σήμερα ανάγκη για να βρει δικαίωση η θυσία της Σωτηρίας, η θυσία χιλιάδων αγωνιστών. Είναι μονόδρομος για να βρουν οριστική λύση τα προβλήματα και τα αδιέξοδα που μας δημιουργεί το εκμεταλλευτικό σύστημα.

Οργανώνουμε την πάλη μας, δυναμώνουμε την παρέμβασή μας στους τόπους δουλειάς, σε κάθε κλάδο, στις γειτονιές, στις σχολές μαθητείας, στα πανεπιστήμια. Εμείς έχουμε τη δύναμη, εμείς παράγουμε τον πλούτο, σε εμάς πρέπει να επιστρέψει. Χωρίς εμάς γρανάζι δε γυρνά.

Η Σωτηρία ζει στους καθημερινούς αγώνες του λαού και της νεολαίας. Συνεχίζουμε στα βήματά της.

Καλούμε τους εργαζόμενους, τη νεολαία στην εκδήλωση τιμής και μνήμης στην Σωτηρία, που οργανώνει το σωματείο και η Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας, Ιματισμού, Δέρματος Ελλάδας (ΟΕΚΙΔΕ), οι Επιτροπές Αγώνα του ΜΑΣ της Παντείου την Πέμπτη 25 Ιούλη, στις 7.30 το απόγευμα στο πρώην εργοστάσιο της ΕΤΜΑ (Αγ. Αννης & Ιερά Οδός)».

39ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»
Συνεχίζονται οι καλοκαιρινές εκδηλώσεις

Στις 19, 20 και 21 Σεπτέμβρη θα κορυφωθεί το καλοκαιρινό ταξίδι του 39ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», με τις κεντρικές εκδηλώσεις στην Αθήνα, στο Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Αντώνης Τρίτσης», στο Ιλιον. Μέχρι τότε, όμως, οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ απλώνονται σε όλη τη χώρα μεταφέροντας το μήνυμα του Φεστιβάλ που συμπυκνώνεται στο κεντρικό του σύνθημα (δανεισμένο από στίχο του Μπ. Μπρεχτ) «Αλλαξε τον κόσμο, το έχει ανάγκη».

Οι εκδηλώσεις που είναι προγραμματισμένες για τις επόμενες μέρες έχουν ως εξής:

  • Εργατικό Φεστιβάλ κάνουν οι Οργανώσεις Καβάλας της ΚΝΕ την Κυριακή 21/7, στις 7 μ.μ., στα Ποταμούδια (στο δημοτικό σχολείο), με δραστηριότητες για παιδιά με τίτλο «Παίζουμε, δημιουργούμε, λέμε παραμύθια», ομιλία για τις πολιτικές εξελίξεις, την ανεργία, την ταξική αλληλεγγύη και λαϊκό γλέντι.
  • Συνεχίζονται οι βραδιές θερινού σινεμά για νέους άνεργους και νέα ζευγάρια που διοργανώνει ο Εργατικός Τομέας Αχαΐας της ΚΝΕ, με ελεύθερη είσοδο, στο Λαϊκό Δημοτικό Θέατρο της Πάτρας. Τη Δευτέρα 22 Ιούλη, στις 9 μ.μ. προβάλλεται η ταινία «Μαθήματα Αμερικάνικης Ιστορίας» (1998), του Tony Kaye, με τους Edward Norton, Edward Furlong, Beverly D'Angelo. Υπόθεση: Ο Ντέρεκ είναι ένας οργισμένος νεαρός που η δολοφονία του πατέρα του από έναν έγχρωμο άνδρα, τον έχει μετατρέψει σε αδίστακτο ρατσιστή. Ασπάζεται τη ναζιστική ιδεολογία και κάτω από τη καθοδήγηση μιας ακροδεξιάς οργάνωσης ωθείται σε τρομοκρατικές ενέργειες εναντίον των έγχρωμων. Τελικά, συλλαμβάνεται και φυλακίζεται. Κατά τη διάρκεια της έκτισης της ποινής του, ο Ντέρεκ συνειδητοποιεί τη λανθασμένη συμπεριφορά του και μετανοεί. Οταν, όμως, αποφυλακίζεται επιστρέφει σπίτι του και συνειδητοποιεί ότι ο Ντάνι, ο μικρότερος αδελφός του, έχει ασπαστεί τις ίδιες ρατσιστικές ιδέες που αυτός είχε στο παρελθόν... (119')
  • Οι Τομεακές Οργανώσεις Αχαΐας της ΚΝΕ διοργανώνουν προφεστιβαλική εκδήλωση στο Αίγιο, την Παρασκευή 26 Ιούλη στην πλατεία παραλίας Αιγίου. Θα μιλήσει ο Νίκος Καραθανασόπουλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ακόμα συναυλία με τον Μίλτο Πασχαλίδη, θεατρικό από τη μαθητική ΟΒ ενάντια στο φασισμό και το ρατσισμό, συναυλία με μαθητικά συγκροτήματα με θέμα «4+1 τραγούδια ενάντια στο φασισμό», παράσταση Καραγκιόζη, διαγωνισμό γκράφιτι ενάντια στο φασισμό, επιτραπέζια παιχνίδια, σκάκι, πινγκ πονγκ και λαϊκό γλέντι με το συγκρότημα της ΚΝΕ.
Κινητοποιήσεις και συσκέψεις για την Παιδεία

Πολύμορφες δράσεις ενημέρωσης, συντονισμού και αγώνα συνεχίζονται σε διάφορες περιοχές της χώρας, ενάντια στις απολύσεις εκπαιδευτικών και την αναδιάρθρωση της δευτεροβάθμιας τεχνικής εκπαίδευσης.

Η ΕΛΜΕ Πειραιά διοργανώνει μεθαύριο Δευτέρα σύσκεψη στα γραφεία της (Κολοκοτρώνη 6) και συγκέντρωση στην Πλ. Κοραή στις 12.30 το μεσημέρι.

Η ΕΛΜΕ Κεφαλλονιάς - Ιθάκης διοργανώνει σύσκεψη την Πέμπτη 25 Ιούλη, στις 7.30 μ.μ. στο αμφιθέατρο του 2ου - 3ου Γυμνασίου και την ίδια μέρα, στις 9.30 το βράδυ συναυλία αλληλεγγύης στους απολυμένους εκπαιδευτικούς, έξω από την πρώην Νομαρχία.

Τη Δευτέρα, 22 Ιούλη, μέρα που τυπικά ξεκινά η διαθεσιμότητα, η ΟΛΜΕ διοργανώνει συγκέντρωση διαμαρτυρίας, στις 12 το μεσημέρι, στα γραφεία της.

Σε συναγερμό και κινητοποίηση καλεί τους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων των ΕΠΑΛ, όλους τους γονείς, η Ομοσπονδία Γονέων Αττικής. Μπροστά στις αλλαγές που έρχονται στην τεχνικοεπαγγελματική εκπαίδευση, απέναντι στο ξήλωμα ειδικοτήτων, τις απολύσεις εκπαιδευτικών, τις συνέπειες για τα παιδιά που φοιτούν σε ΕΠΑΛ και ΕΠΑΣ, η Ομοσπονδία καλεί να γίνουν άμεσα γενικές συνελεύσεις και να μετατραπούν τα ΕΠΑΛ σε χώρους συσπείρωσης και αγώνα.

Μεταξύ άλλων, η Ομοσπονδία προειδοποιεί ότι οι απολύσεις των εκπαιδευτικών ειδικοτήτων αποτελούν την αρχή των απολύσεων στην εκπαίδευση και δηλώνει την αντίθεσή της στα όσα φέρνει η κυβέρνηση με την εισαγωγή της μαθητείας στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Σημειώνει ότι η τεχνική εκπαίδευση πρέπει να είναι δημόσια και δωρεάν, να παρέχει πτυχίο με ουσιαστική ειδίκευση και πλήρη επάρκεια. Να παρέχεται μετά από μία ολοκληρωμένη γενική παιδεία από ένα ενιαίο αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν 12χρονο υποχρεωτικό σχολείο για όλους τους μαθητές, το οποίο θα μορφώνει ολοκληρωμένες προσωπικότητες.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ