ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 20 Ιούλη 2013 - 1η έκδοση
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Δεν υπάρχει δίκαιη λύση του Κυπριακού στα πλαίσια της ΕΕ και του ΝΑΤΟ

Από την απόβαση του Αττίλα στην Κύπρο
Από την απόβαση του Αττίλα στην Κύπρο
Για τα 39 χρόνια από την εισβολή των τουρκικών στρατευμάτων στην Κύπρο, στις 20 Ιούλη του 1974, μετά το πραξικόπημα με τη στήριξη της δικτατορίας των συνταγματαρχών στην Ελλάδα και του ΝΑΤΟ, σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Το έγκλημα σε βάρος του κυπριακού λαού οργανώθηκε και εκτελέστηκε στα πλαίσια του ΝΑΤΟ και συνεχίζεται εδώ και 39 χρόνια, με την τουρκική εισβολή και κατοχή του 37% της Κύπρου. Το δρόμο για την εισβολή άνοιξε το πραξικόπημα της ΕΟΚΑ Β' σε βάρος της κυπριακής κυβέρνησης σε συνεργασία με την ελληνική χούντα.

Η ιστορία αλλά και οι κατοπινές εξελίξεις αναδεικνύουν ότι δεν υπάρχει δίκαιη λύση του Κυπριακού στα πλαίσια των ιμπεριαλιστικών οργανισμών, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Χρειάζεται να δυναμώσει η λαϊκή πάλη ενάντια στον ιμπεριαλισμό, σε μια περίοδο μάλιστα που εξυφαίνονται νέα σχέδια τύπου "Ανάν" σε βάρος του Κυπριακού λαού από τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, ενώ προωθείται από την κυβέρνηση Αναστασιάδη η ένταξη της Κύπρου στο νατοϊκό "Συνεταιρισμό για την ειρήνη". Χρειάζεται να δυναμώσει η πάλη για αποδέσμευση της Ελλάδας από τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, το ΝΑΤΟ, την ΕΕ, για απεμπλοκή από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, τις συμφωνίες και τις επεμβάσεις, που προωθούνται στην περιοχή με στόχο την εκμετάλλευση των ενεργειακών πηγών και δρόμων.

Το ΚΚΕ εκφράζει την αλληλεγγύη του στον Κυπριακό λαό στηρίζοντας τη θέση για Κύπρο ανεξάρτητη, χωρίς ξένα στρατεύματα, βάσεις και εγγυήτριες δυνάμεις, Κύπρο κυρίαρχη με ενιαία διεθνή προσωπικότητα και ιθαγένεια, διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία».

Στην Αθήνα και ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ

Πολιτική στήριξη στην κυβέρνηση για την κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσής της, θα προσφέρει ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιου, που έρχεται αύριο στην Αθήνα και θα έχει διαδοχικές επαφές με τον πρωθυπουργό, Αντ. Σαμαρά και τον Ελληνα ομόλογό του Γ. Στουρνάρα.

Σκοπός της επίσκεψης, είναι η προετοιμασία του ταξιδιού του Ελληνα πρωθυπουργού στις ΗΠΑ στις 8 Αυγούστου, όπου θα συναντηθεί με τον Αμερικάνο πρόεδρο Μπάρακ Ομπάμα. Σύμφωνα με το αμερικάνικο υπουργείο Εξωτερικών, ο Τζ. Λιου θα επισκεφθεί την Ελλάδα «για να συζητήσει σχετικά με την εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στη χώρα αυτή της Ευρωζώνης και τις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ενωσης για να υποστηριχθεί η οικονομική ανάπτυξη». Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στο πλαίσιο των επαφών, θα συζητηθεί και το θέμα της χορήγησης νέου δανείου στην Ελλάδα από την τρόικα.

Η άφιξη του Τζ. Λιου στην Ελλάδα, γίνεται μόλις τρεις μέρες μετά την επίσκεψη του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Β. Σόιμπλε στη χώρα. Η ατζέντα των συζητήσεων των δυο ξένων αξιωματούχων με την ελληνική κυβέρνηση, αφορά τις παραινέσεις προς τη δικομματική κυβέρνηση για την ένταση των ρυθμών στην προώθηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και στην υλοποίηση του σκληρού δημοσιονομικό πρόγραμμα, σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων.

Αντανακλά, όμως, ταυτόχρονα και τους έντονους ανταγωνισμούς ανάμεσα σε Γερμανία και ΗΠΑ για το έλεγχο των δρόμων της ενέργειας, των εμπορευμάτων, των υποδομών, του ορυκτού πλούτου, σε συνδυασμό και με τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσογείου, με δεδομένη τη γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας στην περιοχή. Ευρωπαϊκοί και Αμερικανικοί όμιλοι, το επόμενο διάστημα αναμένεται να διασταυρώσουν τα ξίφη τους, για τον έλεγχο και την εκμετάλλευση του ενεργειακού πλούτου και των υποδομών της Ελλάδας.

Οι συναντήσεις γίνονται σε μια περίοδο που μεγαλώνουν οι αντιθέσεις εντός της ΕΕ και οι διαφορές με ΗΠΑ - ΔΝΤ για τον τρόπο διαχείρισής της κρίσης. Καθώς και τις αποφάσεις που αφορούν το θέμα της «βιωσιμότητας» του ελληνικού κρατικού χρέους και τα σενάρια για «κούρεμα» (που στηρίζει το ΔΝΤ) των κρατικών ομολόγων ή τη χορήγηση νέου δανείου (που αντιπροτείνουν ΕΕ και Γερμανία) προς την Ελλάδα. Σε κάθε περίπτωση, όποια μορφή και αν επιλεγεί, θα συνοδευτεί από νέα σκληρά μέτρα.

«Η Ελλάδα έχει κινηθεί σε μία πολύ σημαντική κατεύθυνση, υλοποιώντας αναγκαίες μεταρρυθμίσεις», δήλωσε χτες στο πρακτορείο «Μπλούμπεργκ» ο Τζέικομπ Λιου, και πρόσθεσε ότι «οι Ελληνες έχουν δύσκολες αποφάσεις μπροστά τους», προαναγγέλλοντας ουσιαστικά τη συνέχιση της αντιλαϊκής επέλασης με νέα πακέτα μέτρων.

Αντιθέσεις για το «μείγμα» της διαχείρισης

Ο Αμερικάνος υπουργός Οικονομικών, από τη Μόσχα όπου βρέθηκε για τη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών και των διοικητών των Κεντρικών Τραπεζών της G-20 στη Μόσχα, με δηλώσεις του έφερε στην επιφάνεια και τις αντιθέσεις ΗΠΑ - ΕΕ για το μείγμα διαχείρισης της καπιταλιστικής κρίσης, αλλά και για τον επιμερισμό της ζημιάς από την αναπόφευκτη καταστροφή κεφαλαίου. «Η Ευρώπη πρέπει να εξετάσει προσεκτικά τι μπορεί να κάνει, για να κινηθεί και πάλι η μηχανή της ανάπτυξης. Ο κόσμος χρειάζεται την ανάπτυξη της ευρωπαϊκής οικονομίας», δήλωσε ο Τζ. Λιου στο πρακτορείο «Μπλούμπεργκ».

Ο Τζ. Λιου, με άρθρο του στους «Financial Times», κάλεσε τους Ευρωπαίους να επανεξετάσουν την πολιτική δημοσιονομικής λιτότητας που ακολουθούν και ανέφερε: «Η ζήτηση στην Ευρωζώνη υποχωρεί επί οκτώ συνεχόμενα τρίμηνα και βρίσκεται σήμερα στο 5%, κάτω από το επίπεδο όπου βρισκόταν το 2007 (...) Η Ευρώπη βρίσκεται τώρα σε θέση όπου μπορεί να δώσει μεγαλύτερη προτεραιότητα στην ενίσχυση της ζήτησης και στη μείωση της ανεργίας, το επίπεδο της οποίας έχει φτάσει σε ιστορικά επίπεδα. Η επανεξέταση του ρυθμού δημοσιονομικής εξυγίανσης είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση».

Την ίδια ώρα χτες, η Γερμανίδα καγκελάριος Αν. Μέρκελ, αναφερόμενη στο θέμα του ελληνικού δημόσιου χρέους ανέφερε: «Εχω πει επανειλημμένα ότι δε βλέπω κούρεμα χρέους για την Ελλάδα». Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στο Βερολίνο, ανέφερε ότι «η συζήτηση αυτή, ενδεχομένως να έχει ανυπολόγιστες συνέπειες, καθώς ίσως θα προκαλέσει μαζική ανασφάλεια» στους επενδυτές της Ευρωζώνης και θα μπορούσαν να τεθούν υπό αμφισβήτηση όσα έχουμε κάνει τα τελευταία χρόνια».

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΥΠΕΞ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΤΟΥΡΚΙΑΣ
Στο «παζάρι» ενέργεια - ΑΟΖ - Κυπριακό

Τη σύγκληση του τρίτου «Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας» ανάμεσα στις κυβερνήσεις Ελλάδας και Τουρκίας στις αρχές του νέου χρόνου στην Αθήνα, δρομολόγησαν χτες ο υπουργός Εξωτερικών Ευαγ. Βενιζέλος με τον Τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου, κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους, στην Αγκυρα.

Στο Συμβούλιο, με τη συμμετοχή των πρωθυπουργών και των υπουργών των κυβερνήσεων των δυο χωρών, που θα πραγματοποιηθεί και ενόψει της ανάληψης από την Ελλάδα της προεδρίας της ΕΕ το πρώτο εξάμηνο του 2014, θα τεθούν επί τάπητος το σύνολο των ελληνοτουρκικών θεμάτων, με έμφαση στα σχέδια των δυο κυβερνήσεων για λογαριασμό των αστικών τάξεων των δυο χωρών, για συνεκμετάλλευση του ενεργειακού πλούτου του Αιγαίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη χτεσινή συνάντησή τους, οι δύο υπουργοί Εξωτερικών συζήτησαν το θέμα των θαλάσσιων ζωνών και του καθορισμού της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ), με τις ΗΠΑ και την ΕΕ να δρομολογούν ήδη καθεστώς συνεκμετάλλευσης του Αιγαίου, προκειμένου να εφορμήσουν τα ενεργειακά μονοπώλια στα κοιτάσματα υδρογονανθράκων. Επίσης αναφέρθηκαν εκτενώς στην κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου (ΤΑΠ), ο οποίος ξεκινάει από το Αζερμπαϊτζάν, διασχίζει την Τουρκία και την Ελλάδα, περνάει από την Αλβανία και μέσω υποθαλάσσιου αγωγού καταλήγει στην Ιταλία. Κυβερνητικά στελέχη, σημείωναν χτες ότι τα «ενεργειακά μπορούν να αναχθούν σε πρόσφορο πεδίο για διμερή συνεργασία και προσέγγιση μεταξύ των δυο χωρών».

Στη συνάντηση συζητήθηκε και το Κυπριακό, στο φόντο των σχεδίων των ιμπεριαλιστικών κέντρων για την προώθηση ενός νέου διχοτομικού «σχεδίου Ανάν» ακόμα και μέσα στο φθινόπωρο. Επίσης οι δυο υπουργοί αναφέρθηκαν στις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή και ειδικότερα σε Αίγυπτο και Συρία.


Για τους αναγνώστες του «Ριζοσπάστη»

Εάν δεν βρίσκετε τον «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ» στο περίπτερο τηλεφωνήστε μας στο 210.3320.816

ΕΔΥΕΘ
Εκδήλωση αλληλεγγύης στον κυπριακό λαό

Εκδήλωση αλληλεγγύης στον κυπριακό λαό διοργανώνουν η Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης (ΕΔΥΕΘ) και ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αγωνιστών (ΣΦΕΑ), την Τρίτη 23 Ιούλη, στις 7 μ.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου, με αφορμή τη συμπλήρωση 39 χρόνων από την τραγωδία της Κύπρου και την πτώση της χούντας.

Καλούν τον εργαζόμενο λαό και τη νεολαία να συμμετάσχει μαζικά και να τιμήσει τα θύματα της κυπριακής τραγωδίας και τους αντιδικτατορικούς αγώνες του λαού μας, να εκφράσει την αντίθεσή του στις προωθούμενες λύσεις οριστικής διχοτόμησης της Κύπρου.

Πολιτική συγκέντρωση στην Καλαμάτα

Η Τομεακή Επιτροπή Μεσσηνίας του ΚΚΕ απευθύνει πλατύ κάλεσμα στους εργαζόμενους, στη νεολαία και το λαό του νομού, να πάρουν μέρος στην πολιτική συγκέντρωση που διοργανώνει αύριο Κυριακή, στις 8.30 μ.μ., στο λιμάνι της Καλαμάτας. Θα μιλήσει ο Δημήτρης Αρβανιτάκης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ