ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 20 Ιούλη 2013 - 1η έκδοση
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΑΤΤΙΚΗ
«Στο πόδι» για τη σωτηρία των Κέντρων Υγείας

Στις 23 Ιούλη 2013 θα γίνει συγκέντρωση διαμαρτυρίας φορέων και κατοίκων της περιοχής στο υπουργείο Υγείας, ώρα 10.30 π.μ.

Με το συντονισμό της πάλης τους απαντούν στη σφοδρή αντιλαϊκή επίθεση της συγκυβέρνησης οι κάτοικοι και οι φορείς της Ανατολικής Αττικής που προχωρούν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας την Τρίτη, 23 Ιούλη, στις 10.30 το πρωί, διεκδικώντας ταυτόχρονα την αναβάθμιση των οχτώ Κέντρων Υγείας της περιοχής.

Η κινητοποίηση αποφασίστηκε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Κορωπί, με πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου και στην οποία πήραν μέρος εκπρόσωποι σωματείων, λαϊκών επιτροπών, ομάδων γυναικών, επιτροπών ανέργων και οργανώσεων συνταξιούχων. Η μεταφορά για τη συμμετοχή στη συγκέντρωση θα γίνει με πούλμαν απ' τις εξής αφετηρίες: Λαύριο: Αγαλμα Μεταλλωρύχων, 8.30 π.μ. Κερατέα: Κεντρική Πλατεία, 8.50 π.μ. Καλύβια: Δημαρχείο, 9.10 π.μ. Μαρκόπουλο: Νεκροταφείο 9.20 π.μ.

Στην Ανατολική Αττική λειτουργούν τα Κέντρα Υγείας Λαυρίου, Ραφήνας, Μαρκόπουλου, Καλυβίων, Νέας Μάκρης, Καπανδριτίου, Κορωπίου και Σπάτων. Από αυτά λείπουν βασικές ειδικότητες, όπως παιδιάτρων, παθολόγων, καρδιολόγων καθώς και νοσηλευτικού προσωπικού. Επίσης, απαξιώνονται εγκαταστάσεις και σύγχρονα μηχανήματα (υπέρηχοι, ακτινολογικά, αιματολογικά εργαστήρια κ.λπ.) τα οποία δε λειτουργούν εξαιτίας έλλειψης αναλώσιμων ή ειδικοτήτων (χειριστών των συγκεκριμένων μηχανημάτων π.χ. ακτινολόγοι κ.λπ.).

Γονείς που έχουν μικρά παιδιά και πρέπει να γραφτούν στα σχολεία είναι υποχρεωμένοι να πληρώνουν ιδιώτες γιατρούς για τις ιατρικές γνωματεύσεις, συνταξιούχοι για να γράψουν τα φάρμακά τους υποχρεούνται να δίνουν χρήματα για μια συνταγογράφηση.

Από αυτές τις υποτυπώδεις παροχές αποκλείονται όλοι οι άνεργοι και οι οικογένειές τους, που δεν έχουν μπορέσει να θεωρήσουν τα βιβλιάριά τους.

Στο παιχνίδι της απαξίωσης μπαίνουν οι ΜΚΟ και Δήμοι οι οποίοι «επενδύουν» στο κενό που αφήνει το κράτος και με το λεγόμενο «εθελοντισμό» το απαλλάσσουν από την ευθύνη για πλήρη κάλυψη των αναγκών του πληθυσμού στα θέματα υγείας.

«Τα νοσοκομεία έχουν σκοπό να τα συγχωνεύσουν, όπως επίσης και τα Κέντρα Υγείας. Στην περιοχή της Ανατολικής Αττικής έχουν σκοπό να αφήσουν σε 24ωρη λειτουργία ένα Κέντρο Υγείας», τονίζουν οι εκπρόσωποι των φορέων και καλούν το λαό της περιοχής να παλέψει για πραγματικά δημόσια και δωρεάν Υγεία. Να σταματήσει τώρα ο αποκλεισμός των ανέργων από τις παροχές υγείας. Να μη συγχωνευτούν το ΚΕΘΕΑ με τον ΟΚΑΝΑ. Το κράτος να χρηματοδοτήσει επαρκώς τον ΕΟΠΥΥ από τον κρατικό προϋπολογισμό. Ολα τα Κέντρα Υγείας της περιοχής της Ανατολικής Αττικής να λειτουργούν σε 24ωρη βάση και να στελεχωθούν με μόνιμο προσωπικό των απαραίτητων ειδικοτήτων.

ΛΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΘΕΡΜΑΪΚΟΥ
Πανεξόρμηση την Κυριακή ενάντια στο ξεπούλημα...

...της δημόσιας και δημοτικής περιουσίας

Πανεξόρμηση ενάντια στο ξεπούλημα δημόσιας και δημοτικής περιουσίας μέσω του ΤΑΙΠΕΔ, αλλά και μέσω εταιρείας του Δήμου Θερμαϊκού, προγραμματίζει την Κυριακή 21 Ιούλη, η Λαϊκή Επιτροπή Δήμου Θερμαϊκού στη Θεσσαλονίκη, μαζί με το Σωματείο Εργαζομένων στις Τουριστικές Επισιτιστικές Επιχειρήσεις Θεσσαλονίκης - Πιερίας - Χαλκιδικής.

Η κυβέρνηση μέσω ΤΑΙΠΕΔ βγάζει στο σφυρί 19 οικόπεδα και αγροτεμάχια στο Δήμο Θερμαϊκού, ανάμεσα στα οποία περιλαμβάνονται τα κάμπινγκ Επανομής και Αγίας Τριάδας. Ταυτόχρονα, ο δήμος αναζητά «επενδυτές» για 5 δημοτικά ακίνητα στο όνομα της δήθεν ανάπτυξης. Την ίδια ώρα, βέβαια, αντιδρά στην πώληση των δύο κάμπινγκ, όχι γιατί διαφωνεί με την πολιτική της κυβέρνησης αλλά γιατί θέλει ο ίδιος να διαχειριστεί την «αξιοποίηση» των φιλέτων.

Το κάμπινγκ της Επανομής, δημιουργήθηκε από τον ΕΟΤ πριν περίπου 40 χρόνια μετά από αναγκαστική απαλλοτρίωση κοινοτικής τότε έκτασης, με μικρή αποζημίωση. Την τελευταία δεκαετία οι εγκαταστάσεις του έχουν εγκαταλειφθεί. Ο Δήμος διεκδίκησε την επιστροφή της έκτασης (3.210.155 τ.μ.) και των εγκαταστάσεων και δικαιώθηκε το 2008 με απόφαση του ΣτΕ. Η απόφαση αυτή δεν εκτελέστηκε γιατί στο μεταξύ δεν έχει προσδιοριστεί το τίμημα της αποζημίωσης που θα έπρεπε να καταβάλει.

Με απόφαση της κυβέρνησης το κάμπινγκ της Επανομής πέρασε στο ΤΑΙΠΕΔ και ο Δήμος κατέθεσε προσφυγή στο ΣτΕ.

Το κάμπιγκ στην Αγία Τριάδα (έκταση 162 στρεμμάτων) ανήκει στην ΕΤΑ και παραμένει κι αυτό εγκαταλειμμένο τα τελευταία χρόνια. Και σ' αυτό το κάμπινγκ ο Δήμος έχει διεκδικήσεις καθώς το κράτος οφείλει το 56% της αξίας ως εισφορά σε γη και χρήμα από την ένταξή του στο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο.

Η Λαϊκή Επιτροπή Θερμαϊκού καταγγέλλει ότι κυβέρνηση και δήμος, παρά τις διαφωνίες τους, εφαρμόζουν την ίδια πολιτική. Με ανακοίνωσή της σημειώνει:

«Προωθούν την τουριστική ανάπτυξη του τόπου μας προσφέροντας "γην και ύδωρ" στους επενδυτές. Ανατρέπουν κάθε περιορισμό που υπήρχε στην δόμηση και άρουν κάθε προστασία του περιβάλλοντος. Παραλίες, δάση, βουνά, περιοχές NATURA, αρχαιολογικοί χώροι όλα παραδίνονται.

Από αυτή την "ανάπτυξη" κανένα όφελος δε θα έχουν οι εργαζόμενοι, οι μικροί επαγγελματίες και αγρότες, οι νέοι και οι άνεργοι.

Υπόσχονται νέες θέσεις εργασίας ενώ έχουν επιβάλει εργασιακές συνθήκες γαλέρας, μισθούς πείνας και οδηγούν ολοένα και περισσότερους στη φτώχεια και εξαθλίωση.

Η περίφημη "ανταγωνιστικότητα" οδήγησε 3.000 μικρά ξενοδοχεία και άλλες πολλές μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις σε λουκέτο τα τελευταία 3 χρόνια"».

Καλούν το λαό να παλέψει ενάντια στο ξεπούλημα της δημόσιας και δημοτικής περιουσίας. Να διεκδικήσει αγωνιστικά:

-- Την αξιοποίηση των ακινήτων για σχολεία, κοινωνικές υπηρεσίες, χώρους πρασίνου, αθλητισμού και πολιτισμού χωρίς επιχειρηματική δραστηριότητα.

-- Τη δημιουργία κατάλληλων και σύγχρονων υποδομών για τουρισμό και αναψυχή που να καλύπτει πρώτα από όλα τις ανάγκες των λαϊκών οικογενειών.

-- Την ελεύθερη πρόσβαση στις ακτές και τη διάνοιξη του παραλιακού μετώπου.

-- Την πραγματική προστασία και ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΑΝΑΠΗΡΟΥΣ - ΧΡΟΝΙΩΣ ΠΑΣΧΟΝΤΕΣ
Τροχιοδεικτική βολή για νέες περικοπές

Τροχιοδεικτική βολή για τις σχεδιαζόμενες περικοπές στα επιδόματα και στις παροχές των αναπήρων και των χρονίως πασχόντων αποτελούν τα «αποτελέσματα επανελέγχου επιδοματούχων τυφλότητας Πρόνοιας» που ανακοίνωσε χτες η διοίκηση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ από το Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) στην Κάλυμνο, για επιδοματούχους περιοχών Καλύμνου, Λέρου, Αστυπάλαιας, Πάτμου, Λειψών και Ρόδου.

Από τους 152 επανεξετασθέντες στην Κάλυμνο η επιτροπή έκρινε τυφλούς τους 52 (34,21%) και από τους 125 επανεξετασθέντες στη Ρόδο έκρινε τυφλούς τους 116 (92,8%). «Το ποσοστό μη τυφλών που προέκυψε στις επανακρίσεις Καλύμνου επιβεβαιώνει εκ νέου το φαινόμενο της χορήγησης παροχών σε μη δικαιούχους και την επιτακτική ανάγκη για περαιτέρω επανελέγχους και σε άλλες περιοχές που παρουσιάζουν μεγάλο ποσοστό επιδοματούχων τυφλότητας σε σχέση με τον εθνικό μέσο όρο», επισημαίνει στην ανακοίνωσή του το ΙΚΑ. Ακόμα και έτσι να είναι τα πράγματα, εκείνο που, εν πρώτοις, επιβεβαιώνεται είναι τα αποτελέσματα των ρουσφετολογικών πρακτικών από τα δύο κόμματα εξουσίας προς τους αναπήρους. Ακόμα και σε αυτά τα αποτελέσματα δε διευκρινίζεται αν η τυφλότητα διαπιστώθηκε με βάση το γράμμα του νόμου ή αν αυτοί που έπαιρναν επιδόματα ήταν πλήρως υγιείς. Διότι τυφλός με βάση το νόμο είναι εκείνος που, σε γενικές γραμμές, δεν μπορεί να δει ένα τραπεζάκι μακρύτερα από 20 εκατοστά. Και σε ορισμένες περιπτώσεις οι επιτροπές - κρίνοντας με κοινωνικά κριτήρια - απέδωσαν την τυφλότητα, κάνοντας διασταλτική ερμηνεία του νόμου.

Ακολουθώντας την πρακτική «μαζί με τα ξερά καίγονται και τα χλωρά» η κυβέρνηση ετοιμάζεται για νέες περικοπές χρησιμοποιώντας ως άλλοθι τα μέχρι τώρα αποτελέσματα των πολιτικών που εφαρμόστηκαν.

Βρέθηκε λύση για τη νοσηλεύτρια με σκλήρυνση κατά πλάκας

Μετά από δυναμική παρέμβαση της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων στη διοίκηση του «Ιπποκράτειου» Νοσοκομείου, η νοσηλεύτρια με σκλήρυνση κατά πλάκας, που υποχρεώθηκε σε εργασίες αναντίστοιχες με την κατάστασή της, θα αναλάβει καθήκοντα με βάση τις γνώσεις της, την 15ετή πείρα της και τα όρια που επιβάλλονται από τη νόσο και τη θεραπεία για την αντιμετώπισή της.

Την παραπάνω δέσμευση ανέλαβε χτες η διοίκηση μετά την παράσταση διαμαρτυρίας της ΣΕΑΑΝ αποδίδοντας τη μέχρι τώρα απαράδεκτη μεταχείριση της νοσηλεύτριας σε... παρεξήγηση. «Απαιτήσαμε, τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΣΕΑΑΝ, την προστασία της νοσηλεύτριας γιατί αν υπάρχει μια τέτοια συμπεριφορά απέναντι σε εργαζόμενη που ξέρει να υπερασπιστεί και να προστατεύσει τον εαυτό της, καταλαβαίνει ο καθένας ποια είναι η συμπεριφορά σ' αυτούς που έχουν φόβο απέναντι στην ασθένεια ή στην εξουσία... Αυτή η συμπεριφορά και στάση αναπαράγει αυτό που βγαίνει από το αυγό του φιδιού, του βάρβαρου αυτού συστήματος, με τον πιο ξεδιάντροπο τρόπο, ότι ο εργαζόμενος κοστίζει, πολύ δε περισσότερο ο ασθενής, ο ανάπηρος, ο χρονίως πάσχων, ο ηλικιωμένος. Τα 'βγαλαν στα "site" τους τα φασιστοειδή της Χρυσής Αυγής, τα αναπαράγουν στελέχη της κυβέρνησης και της ΕΕ, μεγαλοδημοσιογράφοι και θέλουν να μολύνουν την κοινωνία. Απομονώστε τους, αποκρούστε τους, είναι επικίνδυνοι».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ