ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 20 Ιούλη 2010
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Συσπείρωση, ετοιμότητα και πάλη για τις λαϊκές ανάγκες

Την ανάγκη το ταξικό κίνημα και οι εργαζόμενοι να επιδείξουν ετοιμότητα, να οργανώσουν την πάλη τους και να αντιπαλέψουν μαζικά τις συνέπειες από την όξυνση των προβλημάτων που προκαλεί η καπιταλιστική κρίση και η αντεργατική επίθεση, υπογράμμισε η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ, που συνεδρίασε χτες, εκτιμώντας παράλληλα τα νέα αρνητικά δεδομένα που δημιούργησε συνολικά για την εργατική τάξη η κατάπτυστη Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που υπέγραψε η φιλοεργοδοτική πλειοψηφία της ΓΣΕΕ.

Τόσο εισηγητικά όσο και στις παρεμβάσεις των μελών της Εκτελεστικής Γραμματείας τονίστηκε πως «οι εξελίξεις βάζουν το ΠΑΜΕ και τα συνδικάτα μπροστά σε νέες ευθύνες», οι οποίες απαιτούν πλατύ άνοιγμα στους χώρους δουλειάς, συζήτηση με τους εργάτες, ιδεολογική παρέμβαση να μην περάσει η τρομοκρατία της εργοδοσίας, συσπείρωση και αλληλεγγύη στους εργαζόμενους που πλήττονται, στους απολυμένους, τους ανέργους, τους νέους.

Ειδικά για την Εθνική Συλλογική Σύμβαση, η Εκτελεστική Γραμματεία σημείωσε ότι «η ΓΣΕΕ με την υπογραφή της συμφώνησε στη μείωση των μισθών, παραιτήθηκε από κάθε αγώνα για την προστασία του εισοδήματος των εργαζομένων προς χάριν της ανταγωνιστικότητας και της αύξησης των κερδών των μονοπωλίων. Ο ΣΕΒ έχει κάθε λόγο να τρίβει τα χέρια του από ικανοποίηση... Αν το συνδικαλιστικό κίνημα δεν απαλλαγεί από το βάρος του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού, θα οδηγείται από ήττα σε ήττα».

Μπροστά σε αυτό το απροκάλυπτο έγκλημα σύσσωμη η εργατική τάξη πρέπει να το καταδικάσει. Να καταδικάσει τη στρατηγική της πλειοψηφίας που αναδεικνύει τη ΓΣΕΕ σε στυλοβάτη της κερδοφορίας και αφοπλίζει τους εργάτες μπροστά στον ταξικό αντίπαλο. Είναι ζήτημα πλέον και προσωπικής ευθύνης. Γι' αυτό το ΠΑΜΕ καλεί κάθε τίμιο συνδικαλιστή, κάθε συνδικαλιστική οργάνωση να πάρει θέση, να διαχωρίσει τη θέση της από την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, να παλέψει για την ανασύνταξη του κινήματος.

Αγώνας για το εργατικό εισόδημα

Ταυτόχρονα, παρά τους δυσμενείς όρους και το προηγούμενο που δημιουργεί η υπογραφή αυτής της Εθνικής Σύμβασης της ντροπής, παρά την ανοιχτή υπονόμευση των διεκδικήσεων των εργαζομένων από την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, τα συνδικάτα, οι ομοσπονδίες πρέπει με αποφασιστικότητα να οργανώσουν την πάλη για ουσιαστικές αυξήσεις στους κλάδους. Να μην υποκύψουν στους εκβιασμούς των εργοδοτών και στην προκλητικότητά τους που εμμένουν σε συμβάσεις σαν αυτή που υπέγραψε ο ΣΕΒ με τη ΓΣΕΕ.

Στο κέντρο της προσοχής των ταξικών συνδικάτων να μπουν τα μεγάλα και οξυμένα προβλήματα της εργατικής οικογένειας, η οποία οδηγείται σε μεγάλες στερήσεις και φτώχεια.

Μεγάλα τμήματα των εργαζομένων θα βρεθούν αντιμέτωπα με αξεπέραστες δυσκολίες, εξαιτίας της κρίσης και των συνεπειών από την εφαρμογή των αντιλαϊκών μέτρων.

Δε θα μπορούν να πληρώσουν τα άκρως απαραίτητα για να επιβιώσουν.

Γι' αυτό οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ πρέπει να βρεθούν σε πλήρη ετοιμότητα για να αντιμετωπίσουν αυτή τη νέα κατάσταση. Να πάρουν πρωτοβουλίες, να οργανώσουν την παρέμβασή τους, με στόχο την πιο μεγάλη δυνατή συσπείρωση στους χώρους δουλειάς και στη γειτονιά.

Να δυναμώσουν οι δεσμοί με τον εργατόκοσμο

Αιτήματα αιχμής της παρέμβασης των ταξικών συνδικάτων που βέβαια θα συζητηθούν και θα εμπλουτιστούν μέσα από τη συζήτηση με τους εργαζόμενους μπορούν να είναι η διεκδίκηση:

  • Ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης με ευθύνη του κράτους για τους ανασφάλιστους, τους ανέργους και όσους δεν έχουν τις προϋποθέσεις για ανανέωση βιβλιαρίων.
  • Να παγώσουν τα τιμολόγια των ΔΕΚΟ για ανέργους, ανασφάλιστους, απολυμένους, για όσους είναι απλήρωτοι.
  • Δωρεάν εισιτήρια για όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Να καταργηθούν τα τροφεία στους παιδικούς σταθμούς.
  • Να απαγορευτεί κάθε πλειστηριασμός σε πρώτη κατοικία μέχρι κάποια αξία, να καταργηθεί ο ανατοκισμός για δάνεια πρώτης κατοικίας, να επιδοτούνται οι φοιτητές που δεν μπορούν να στεγαστούν στις φοιτητικές εστίες κλπ.

Η οργάνωση αυτής της πάλης, οι πρωτοβουλίες για λαϊκή δράση που θα ανακουφίζει τους εργαζόμενους από την άγρια αντιλαϊκή πολιτική, απαιτεί να δυναμώσουν ακόμα περισσότερο οι δεσμοί του ΠΑΜΕ με τους εργάτες και τις εργάτριες, οι δεσμοί των σωματείων και των ομοσπονδιών με τα μέλη του. Απαιτεί το συνδικάτο να γίνει η ραχοκοκαλιά και το στήριγμα κάθε λαϊκής παρέμβασης, να γίνει το αποκούμπι στα μάτια των εργαζομένων, στο εργοστάσιο, στη γειτονιά, παντού. Και βέβαια σε αυτή τη γραμμή πάλης του ταξικού κινήματος και της ανάγκης για συνολικές ανατροπές, για άλλο δρόμο ανάπτυξης, να κερδίζονται συνειδήσεις, να μπολιάζονται οι νέες δυνάμεις που μπαίνουν στη μάχη.

ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΕΚΑ
Επικροτεί τη μείωση των μισθών

Το διθύραμβο προς την άθλια συμφωνία της ΓΣΕΕ καταδικάζει η παράταξη της «Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας»

Τη σύμβαση της ντροπής που μειώνει τους μισθούς των εργατών για τρία ολόκληρα χρόνια, κάνοντας πράξη το μνημόνιο, «χαιρετίζει» η πλειοψηφία (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ) του Εργατικού Κέντρου Αθήνας. Σε ανακοίνωσή της δίνει κάλυψη στο έγκλημα που διέπραξε η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ και χωρίς τσίπα φτάνει στο σημείο να χαρακτηρίζει τη μείωση των μισθών ως «σημαντική κατάκτηση», όταν τα ίδια τα στελέχη της Συνομοσπονδίας - έστω και προσχηματικά - μίλαγαν για «σύμβαση λιτότητας».

Σχολιάζοντας την τοποθέτηση της πλειοψηφίας του ΕΚΑ, ο συνδυασμός της «Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας» υπογραμμίζει ότι το ΕΚΑ επιβεβαιώνει το ρόλο του, ως βασικό στήριγμα του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, ως δεκανίκι και δεξί χέρι της καπιταλιστικής εργοδοσίας και της κυβέρνησης.

Στην ανακοίνωσή της η παράταξη της ΔΑΣ-ΕΚΑ μεταξύ άλλων σημειώνει: «Το ΕΚΑ αποδεικνύεται φορέας της ίδιας αντιδραστικής αντίληψης των εργοδοτών και της κυβέρνησης που λέει ότι έχουμε κρίση η οποία δεν οφείλεται στα κέρδη και στους καπιταλιστές και ότι χρειάζονται θυσίες "απ' όλους". Το ΕΚΑ όχι μόνο αρνείται και αυτό, να διεκδικήσει με βάση τις ανάγκες της εργατικής τάξης, αλλά απεναντίας βοηθά την τρόικα, βοηθά την κυβέρνηση και τον ΣΕΒ να μειώσουν τους μισθούς τουλάχιστον κατά 6% ετησίως. Βοηθά στον κύριο στόχο του κεφαλαίου να γίνει ακόμη πιο φθηνή η εργατική μας δύναμη. Χαρακτηριστικό του ξεπεσμού και της πλήρους υποταγής στο κεφάλαιο και στις αξιώσεις του είναι το κάλεσμά του στους καπιταλιστές "να σεβαστούν" τα δικαιώματα και τις θέσεις εργασίας την ίδια ώρα που στο Λεκανοπέδιο Αττικής είναι σε εξέλιξη ο πιο άγριος εργατικός μεσαίωνας...».

Ο συνδυασμός της ΔΑΣ που στηρίζεται από το ΠΑΜΕ καλεί τα πρωτοβάθμια σωματεία, τους συνδικαλιστές και τους εργαζόμενους:

  • Να ξεσηκώσουν θύελλα αντιδράσεων για τη σύμβαση της ντροπής.
  • Να συμμετάσχουν μαζικά στους αγώνες ενάντια στα μέτρα και στο σύνολο της αντιλαϊκής πολιτικής.
  • Να μην επιτρέψουμε να υποστούμε τις τραγικές συνέπειες των μέτρων, να οργανώσουμε τη μαζική αντίδραση παντού, για όσα μας βασανίζουν, για τους λογαριασμούς που δε θα μπορούμε να πληρώνουμε, τις δόσεις των δανείων, τη νοσοκομειακή περίθαλψη.
  • Να συμμετέχουμε μαζικά στον αγώνα για υπογραφή κλαδικών συμβάσεων που έχουμε ανάγκη.
ΚΛΑΔΙΚΕΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ
Στη μάχη για την υπογραφή τους οι ταξικές δυνάμεις

Στη μάχη για την υπογραφή κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των εργαζομένων, ρίχνονται οι ταξικές Ομοσπονδίες και Συνδικάτα, παρά και ενάντια στις πρόσθετες δυσκολίες που βάζει η κατάπτυστη υπογραφή της ΓΣΕΕ για μείωση των μισθών τα επόμενα τρία ολόκληρα χρόνια με βάση τη νέα ΕΓΣΣΕ.

Ετσι, στο «χορό» της αγωνιστικής διεκδίκησης για την υπογραφή ικανοποιητικής ΣΣΕ μπαίνει, μεθαύριο, Πέμπτη, η Ομοσπονδία Μισθωτών Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου. Καλεί τους εργαζόμενους σε συγκέντρωση, στις 7 μ.μ., στην πλατεία Κλαυθμώνος και σε μαζική παράσταση διαμαρτυρίας και διεκδίκησης στα γραφεία του ΣΕΒ.

ΠΕΜΕΝ - ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ
Αγωνιστική παρέμβαση ενάντια στην εφοπλιστική ασυδοσία

Ολοι σήμερα, στις 10 το πρωί, στο κτίριο της Ενωσης Μηχανικών

Να παρέμβουν μαζικά στη σημερινή διαπραγματευτική συνάντηση μεταξύ ΠΝΟ και Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ) για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας 2010, καλούν ναυτεργάτες, εργαζόμενους, μικρούς ΕΒΕ και αυτοαπασχολούμενους, τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ. Το αγωνιστικό ραντεβού είναι στις 10 το πρωί, στα γραφεία της Ενωσης Μηχανικών.

Η σημερινή αγωνιστική παρέμβαση, που διοργανώνουν ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, είναι απάντηση στην εντεινόμενη επιθετικότητα των εφοπλιστών. Πατώντας στην κατάπτυστη συμφωνία ΓΣΕΕ - ΣΕΒ, αλλά και στην τακτική της χειραγωγημένης από αυτούς πλειοψηφίας της ΠΝΟ, οι εφοπλιστές αξιώνουν - όπως έγινε στην τελευταία διαπραγματευτική συνάντηση με τους ακτοπλόους εφοπλιστές - την υπογραφή τριετών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας για το πετσόκομμα των μισθών! Ωστόσο, στη χτεσινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΝΟ, η πλειοψηφία αρνήθηκε την οργάνωση αγώνων και έθεσε τον κλάδο σε ...αγωνιστική επαγρύπνηση για μετά τις 15 Αυγούστου...!

Τα σωματεία, στο κάλεσμα που απευθύνουν για σήμερα, τονίζουν: «Ολοι την Τρίτη (σ.σ σήμερα) στα γραφεία της ΠΕΜΕΝ για να παρέμβουμε μαζικά στις διαπραγματεύσεις με τον ΣΕΕΝ, που ο πρόεδρός του είναι και εκπρόσωπος του κρουαζιερόπλοιου "ΖΕΝΙΤΗ" με τα 613 μέλη πληρώματος χωρίς έναν Ελληνα ναυτεργάτη, που είναι κοινωνικός εταίρος της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ για την άρση του καμποτάζ». «Ολοι στη συνάντηση, να μας δείξουν πού στον Πειραιά ψωνίζουν οι τουρίστες του "ΖΕΝΙΤΗ"».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ