ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 20 Ιούνη 2020 - Κυριακή 21 Ιούνη 2020
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΝΤΑΣΗ ΣΤΗ ΜΕΘΟΡΙΟ ΚΙΝΑΣ - ΙΝΔΙΑΣ
Αναδεικνύει σοβαρές αντιθέσεις που παραμένουν

Από την κηδεία των Ινδών στρατιωτικών που σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις με Κινέζους

Copyright 2020 The Associated

Από την κηδεία των Ινδών στρατιωτικών που σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις με Κινέζους
Το πρώτο περιστατικό με θύματα μετά από το 1962 ήταν αυτό που σημειώθηκε στις αρχές της βδομάδας στην κοιλάδα Γκαλουάν (δυτικά Ιμαλάια), ανάμεσα σε μεθοριακά στρατεύματα Κίνας και Ινδίας, ενώ μάλιστα πριν από λίγα 24ωρα είχαν ξεκινήσει συνομιλίες στρατιωτικών για την ένταση που υπήρχε εδώ και καιρό στην περιοχή.

Στην τηλεφωνική συνομιλία που είχαν την Τετάρτη οι ΥΠΕΞ των δύο χωρών, Γουάνγκ Γι και Σουμπραχμανιάμ Τζαϊσανκάρ, φάνηκε ότι επικράτησε κοινή διάθεση για να πέσουν οι τόνοι, αφού (σύμφωνα με την κινεζική πλευρά) οι δύο πλευρές συμφώνησαν «να κατευνάσουν την ένταση» και «να αντιμετωπίσουν κατά τρόπο ισότιμο τα σοβαρά γεγονότα που προκλήθηκαν».

Ωστόσο, το ίδιο το θερμό επεισόδιο με σύγκρουση στρατιωτών σώμα με σώμα (μόνο η ινδική πλευρά είχε 20 θύματα, η δε κινεζική δεν δίνει διευκρινίσεις για τις απώλειες) είναι χαρακτηριστικό της τεταμένης ατμόσφαιρας που διαμορφώνεται μεταξύ των δύο ανερχόμενων δυνάμεων, που δεν «συνυπάρχουν» απλά στην ίδια γειτονιά, αλλά διεκδικούν με αξιώσεις τη θέση τους στη διεθνή ιμπεριαλιστική πυραμίδα, όπου η υποχώρηση των ΗΠΑ από την πρώτη θέση και η απειλή της από την Κίνα δημιουργούν «ντόμινο» ανταγωνισμών αλλά και διεργασιών.

Πάντως, τα ινδικά ΜΜΕ σχολίασαν με ενόχληση ότι το Πεκίνο «για πρώτη φορά» - όπως τουλάχιστον υποστηρίζει το Νέο Δελχί - βγήκε και μίλησε για «πλήρη κυριαρχία» που το ίδιο έχει στην κοιλάδα Γκαλουάν, «ενώ αυτή - συνέχιζαν - αποτελεί διαφιλονικούμενη περιοχή». Σημειωτέον ότι οι δύο χώρες έχουν κοινά σύνορα που εκτείνονται γύρω στα 3.500 χιλιόμετρα και διάφορες εδαφικές διαφορές, η δε συνεργασία τους σε διακρατικές ενώσεις όπως οι BRICS ποτέ δεν κατάφεραν να σβήσουν σοβαρές αντιθέσεις που παραμένουν σε πολλά θέματα.

Αλλωστε, ο πρωθυπουργός της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι, μόλις ανακοινώθηκε πως οι νεκροί της ινδικής πλευράς έφτασαν τους 20 μίλησε για «κατάλληλη απάντηση» που θα δοθεί, προσθέτοντας ότι η θυσία των στρατιωτών «δεν θα πάει χαμένη». Ινδικά ΜΜΕ σημείωναν δε ότι «χωρίς πλήρη αποκατάσταση του καθεστώτος που υπήρχε έως τώρα, αποζημιώσεις για τα θύματα όπως και έντιμη δέσμευση για την πλήρη συμμόρφωση με κάθε διμερή συμφωνία, οι συνομιλίες με το Πεκίνο δεν θα σημαίνουν τίποτα άλλο από κενές λέξεις».

Αλλά και από την κινεζική πλευρά, ο Γουάνγκ Γι επισήμανε ότι «η Ινδία δεν πρέπει να παρερμηνεύσει την κατάσταση στα σύνορα ή να υποτιμήσει τη δέσμευση της Κίνας να διαφυλάξει την εδαφική της κυριαρχία». Την ίδια στιγμή, ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, Ζάο Λιζιάν, στην καθημερινή ενημέρωση συντακτών την Πέμπτη, με νόημα σημείωνε ότι «ως οι δύο μεγαλύτερες αναπτυσσόμενες χώρες και αναδυόμενες αγορές, Κίνα και Ινδία έχουν πολύ περισσότερα συμφέροντα από ό,τι διαφορές. Και οι δύο πλευρές πρέπει με εμπιστοσύνη να ακολουθήσουν τη σημαντική συναίνεση που επιτεύχθηκε ανάμεσα στις ηγεσίες των δύο χωρών για να εγγυηθούν ότι οι σινο-ινδικές σχέσεις θα συνεχιστούν στο σωστό δρόμο και σύμφωνα με τα συμφέροντα και τις προσδοκίες (και) των πλευρών».

ΣΥΡΙΑ - ΛΙΒΑΝΟΣ
Σε κλοιό νέων κυρώσεων και πιέσεων

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Οι ΗΠΑ εντείνουν τις πιέσεις σε βάρος της κυβέρνησης του Σύρου Προέδρου Μπασάρ Ασαντ και εμμέσως πλην σαφώς και σε εκείνη του Λιβανέζου πρωθυπουργού, Χασάν Ντιάμπ, σε μία προσπάθεια να περιορίσουν και την επιρροή ανταγωνιστών όπως η Ρωσία και το Ιράν, που έχουν ενισχύσει τις θέσεις τους από την αρχή της ιμπεριαλιστικής επέμβασης και του πολέμου εδώ και 9 χρόνια.

Αυτήν τη φορά, οι ΗΠΑ δεν χρησιμοποίησαν αεροπορικές επιδρομές ή χερσαίες επιθέσεις, αλλά τη γνωστή και δοκιμασμένη μέθοδο σκλήρυνσης των οικονομικών κυρώσεων. Ενεργοποίησαν έτσι, ένα εξάμηνο μετά την έγκρισή τους από το Κογκρέσο, δέσμη κυρώσεων που αναφέρεται στο νόμο «Καίσαρα», με άμεσο στόχο 39 Σύρους επιχειρηματίες και υψηλόβαθμους αξιωματούχους, μεταξύ των οποίων ο Σύρος Πρόεδρος Μπασάρ Ασαντ και η σύζυγός του, Ασμα.

Οι κυρώσεις αυτές δεν αφορούν μόνο την επιβολή οικονομικών και ταξιδιωτικών κυρώσεων αλλά και την τιμωρία όσων ξένων ατόμων, οργανισμών ή εταιρειών συναλλάσσονται με τις συριακές αρχές. Το Ιράν έσπευσε, διά του εκπροσώπου του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, να χαρακτηρίσει τις νέες κυρώσεις των ΗΠΑ «οικονομική τρομοκρατία που στρέφεται κατά του συριακού λαού».

Ανάλογη αντίδραση επιφύλαξε και ο ηγέτης της λιβανέζικης σιιτικής οργάνωσης «Χεζμπολάχ», Χασάν Νασράλα, που στηρίζει την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Χασάν Ντιάμπ σε μία περίοδο όξυνσης της καπιταλιστικής κρίσης που ταλανίζει τον Λίβανο. Ο Νασράλα ωστόσο δεν παρέλειψε να καταγγείλει και τη στάση της Αμερικανίδας πρέσβειρας στη Βηρυτό, Ντόροθι Σι, λέγοντας πως είναι πίσω από την πρόσφατη έλλειψη δολαρίων στις αγορές του Λιβάνου. Η Σι μάλιστα τελευταία δείχνει να εντείνει τις ασφυκτικές πιέσεις στην κυβέρνηση Ντιάμπ, προειδοποιώντας για «συνέπειες» σε περίπτωση που δεν εφαρμοστούν οι νέες κυρώσεις των ΗΠΑ στη Συρία, με την οποία ο Λίβανος έχει στενές διαπλεκόμενες σχέσεις μεταξύ άλλων και στον τομέα της οικονομίας και των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών.

Εν μέσω αυτών των πιέσεων, η κυβέρνηση Ασαντ έχει να αντιμετωπίσει μία διαρκώς επιδεινούμενη οικονομική κρίση με χαρακτηριστική τη συνεχή υποτίμηση της συριακής λίρας, η ισοτιμία της οποίας με το δολάριο ξεπερνά τις 3.000 από περίπου 45 που ήταν το 2011, πριν ξεσπάσει ο πόλεμος.

Στις αξιοσημείωτες εξελίξεις καταγράφεται ακόμα η επιτυχής προσπάθεια δεκάδων οργανώσεων και κομμάτων των Κούρδων της Συρίας (μεταξύ των οποίων οι φιλοαμερικανικές «Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις» SDF) να φτιάξουν στα μέσα της βδομάδας μία «ένωση» που πιθανότατα να τους εκπροσωπήσει σε μελλοντικές διαπραγματεύσεις για τη λεγόμενη «μεταβατική περίοδο» και την εξεύρεση «πολιτικής λύσης» που θα τερματίσει τον πολυετή πόλεμο.

Την ίδια ώρα, η ΕΕ προετοιμάζει τη διοργάνωση της 4ης «Διεθνούς Συνδιάσκεψης» στις Βρυξέλλες στις 29 και 30 Ιούνη, με στόχο υποτίθεται την «υποστήριξη του μέλλοντος της Συρίας και της περιοχής».

Ρωσικά μαχητικά αναχαίτισαν αμερικανικά

ΜΟΣΧΑ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη τύπου «Su-30», «Su-35» και «Mig-31» απογειώθηκαν από αεροδρόμιο που υπάγεται στην Ανατολική Στρατιωτική Διοίκηση για να αναχαιτίσουν δύο αμερικανικά βομβαρδιστικά τύπου «Β-52Η» που πετούσαν πάνω από τη Θάλασσα του Οχότσκ, ανακοίνωσε την Παρασκευή το ρωσικό υπουργείο Αμυνας.

Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται ότι τα δύο αμερικανικά βομβαρδιστικά δεν παραβίασαν τα σύνορα της Ρωσίας, ήταν υπό διαρκή επιτήρηση και σε σημαντική απόσταση από τα σύνορα της χώρας, όπως και ότι τα ρωσικά αεροσκάφη ενήργησαν με βάση τους διεθνείς κανόνες χρήσης του εναέριου χώρου πάνω από ουδέτερη θάλασσα, χωρίς να παραβιάσουν τα σύνορα άλλων χωρών.

Την Τετάρτη το ρωσικό υπουργείο Αμυνας είχε ανακοινώσει ότι τα ραντάρ παρακολουθούσαν τις πτήσεις των αμερικανικών βομβαρδιστικών πάνω από το βορειοανατολικό τμήμα του Ειρηνικού Ωκεανού.

ΗΠΑ
Ενδοαστική κόντρα πίσω από το βιβλίο Μπόλτον

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Η ενδοαστική αντιπαράθεση στις ΗΠΑ έρχεται και πάλι στο προσκήνιο, με αφορμή ακόμη ένα νέο βιβλίο «αποκαλύψεων» που έχει βάλει «φωτιά» στον Λευκό Οίκο, σε χρονιά προεδρικών εκλογών. Συγγραφέας ο πρώην Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας, Τζον Μπόλτον, ένας αξιωματούχος που είχε την αμέριστη εμπιστοσύνη του Προέδρου των ΗΠΑ και τώρα χαρακτηρίζεται προδότης. Το βιβλίο «The Room Where it Happened» («Το Δωμάτιο όπου συνέβη ό,τι συνέβη») περιλαμβάνει «αποκαλύψεις» του Μπόλτον ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος έχει άγνοια βασικών πραγμάτων (π.χ. ότι η Βρετανία είναι πυρηνική δύναμη κ.ά.), ότι τρέφει ιδιαίτερη συμπάθεια σε αυταρχικούς ηγέτες, ότι «παρεμβαίνει» για να τους ξελασπώσει (π.χ. Ερντογάν σχετικά με την έρευνα του FBI για την τράπεζα Halkbank κ.ά.) ή πως είναι υπέρ των μέτρων καταστολής και πιο αντιδραστικών τακτικών σε βάρος πολιτικών δικαιωμάτων και της ελευθερίας του Τύπου. Ολα αυτά βέβαια από ένα «γεράκι» του πολέμου, που συντάσσεται - όπως φαίνεται - με τη μερίδα της αστικής τάξης που δεν στηρίζει τον Τραμπ. Η φθορά του Τραμπ είναι απότοκο της τραγικής εξέλιξης της πανδημίας, με πάνω από 120.000 νεκρούς, της επερχόμενης καπιταλιστικής κρίσης που αυξάνει κατακόρυφα την ανεργία, των κοινωνικών ανισοτήτων και των ρατσιστικών δολοφονιών, που έχουν αυξήσει κατακόρυφα τη λαϊκή οργή και για βδομάδες πραγματοποιούνται μαζικές κινητοποιήσεις.

ΚΟΡΕΑΤΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ
Δυσκολίες για την ειρηνευτική πρωτοβουλία των ΗΠΑ

Η Βόρεια Κορέα κατέστρεψε στις αρχές της βδομάδας το λεγόμενο «γραφείο διασύνδεσης», που είχε δημιουργηθεί το 2018 στην περιοχή Καεσόνγκ, στη μεθόριο με τη Νότια Κορέα, στο πλαίσιο της προσπάθειας επαναπροσέγγισης των δύο πλευρών και μιας ευρύτερης επιχείρησης «ειρήνευσης στη Χερσόνησο» που έφερε τη «βούλα» των ΗΠΑ.

Την προηγούμενη βδομάδα, η Πιονγιάνγκ είχε καταγγείλει την επανενεργοποίηση προπαγανδιστικών μηχανισμών από τη Νότια Κορέα και στελέχη της βορειοκορεατικής ηγεσίας κατηγόρησαν τη Νότια Κορέα ότι δεν κατέβαλε επαρκείς προσπάθειες για την αντιμετώπιση αυτής της εκστρατείας σε βάρος της, αλλά και ότι συνολικά η Σεούλ έχει καταστήσει τις διακορεατικές σχέσεις «μαριονέτα των ΗΠΑ».

Την επομένη, η Πιονγιάνγκ ανακοίνωσε πως θα ενισχύσει την παρουσία στρατευμάτων σε πρώην αποστρατιωτικοποιημένες εγκαταστάσεις στη μεθόριο, όπως το όρος Κουμγκάνγκ (που αποτελούσε έως τώρα σημαντικό τουριστικό θέρετρο για την περιοχή), αλλά και τη βιομηχανική ζώνη της Κεσόνγκ, όπου είχε προχωρήσει η οικονομική συνεργασία Βορρά και Νότου. Επίσης, απέρριψε τις εκκλήσεις της Σεούλ για διαπραγματεύσεις.

Τους τελευταίους μήνες οι προσπάθειες επανεκκίνησης των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στις δύο πλευρές είχαν «παγώσει», παρά τις συχνές πυκνές επισημάνσεις των ΗΠΑ για τη διάθεσή τους να προχωρήσει η αποπυρηνικοποίηση της περιοχής (όπως εννοούν οι μεγάλες πυρηνικές δυνάμεις την έννοια «αποπυρηνικοποίηση», κομμένη και ραμμένη στους δικούς τους σχεδιασμούς). Αξίζει να αναφερθεί το σχόλιο που έκανε για τις εξελίξεις ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ Ζάο Λιζιάν, επιλέγοντας απλά να επισημάνει ότι οι δύο πλευρές έχουν κοινή εθνική προέλευση και ότι «η Κίνα ως στενός γείτονας παραμένει σταθερά αφοσιωμένη στη βιώσιμη ειρήνη και σταθερότητα στη Χερσόνησο».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ