ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 20 Ιούνη 2020 - Κυριακή 21 Ιούνη 2020
Σελ. /40
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΒΙΟΠΑΛΑΙΣΤΕΣ ΑΓΡΟΤΕΣ - ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ
Προετοιμάζουν τη βδομάδα δράσης για τα οξυμένα προβλήματα

Συσκέψεις σε κλίμα αγωνιστικής αποφασιστικότητας σε όλη τη χώρα

Από την κινητοποίηση των αγροτών στη Λαμία την περασμένη Δευτέρα
Από την κινητοποίηση των αγροτών στη Λαμία την περασμένη Δευτέρα
Στην τελική ευθεία μπαίνουν σε όλη τη χώρα οι προετοιμασίες των Αγροτικών Συλλόγων και των Ομοσπονδιών για την οργάνωση πολύμορφων κινητοποιήσεων στο πλαίσιο της βδομάδας αγωνιστικής δράσης από τις 28 Ιούνη μέχρι τις 5 Ιούλη, που αποφάσισε η Γραμματεία της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων. Στις συζητήσεις που αναπτύχθηκαν στις συσκέψεις και στις περιοδείες που έγιναν σε δεκάδες χωριά τις προηγούμενες μέρες, αναδείχθηκαν η κοροϊδία της κυβέρνησης που αρνείται να πάρει συγκεκριμένα μέτρα στήριξης των αγροτοκτηνοτρόφων που επλήγησαν από την πανδημία, τα προβλήματα με τις εξευτελιστικές τιμές, αλλά και το γεγονός ότι συντηρείται το απαράδεκτο καθεστώς με τις ανεπαρκείς και καθυστερημένες αποζημιώσεις από τις φυσικές καταστροφές. Ταυτόχρονα, αποτυπώθηκε η θέληση του αγροτικού κόσμου να παλέψει οργανωμένα, πιέζοντας την κυβέρνηση για την ικανοποίηση αιτημάτων που αφορούν την ίδια την επιβίωσή τους.

Σε αυτό το πλαίσιο, αναμένεται να γίνουν ταυτόχρονα και συντονισμένα παραστάσεις διαμαρτυρίας έξω από τα καταστήματα του ΕΛΓΑ σε όλη τη χώρα την 1η Ιούλη. Ενδεικτικά για αυτήν τη μέρα, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Περιφέρειας Πελοποννήσου και τοπικοί Αγροτικοί Σύλλογοι καλούν σε Παμπελοποννησιακή κινητοποίηση στον ΕΛΓΑ στην Τρίπολη στις 11 π.μ.

Τη Δευτέρα 22 Ιούνη, στις 12.30 το μεσημέρι, θα πραγματοποιηθεί συνάντηση αντιπροσωπείας της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, στο υπουργείο, για να συζητηθεί το επικαιροποιημένο πλαίσιο αιτημάτων της Ομοσπονδίας.

Ανοιχτή συγκέντρωση το Σάββατο 20 Ιούνη, στις 7.30 μ.μ., στην πλατεία του χωριού, διοργανώνει ο Αγροτικός Σύλλογος Ανθήλης, ζητώντας να σταματήσει η κοροϊδία της παρακράτησης εδώ και τρεις μήνες της συνδεδεμένης ενίσχυσης των βαμβακοπαραγωγών της περιοχής.

Σύσκεψη με τους βιοπαλαιστές παραγωγούς της Μεσσαράς θα γίνει τη Δευτέρα 29 Ιούνη, στις 7 μ.μ., στο Πολύκεντρο Δήμου Φαιστού στις Μοίρες. Θα συζητηθούν τα προβλήματα με την απώλεια εισοδήματος στα κηπευτικά λόγω περιοριστικών μέτρων, η απώλεια εισοδήματος στο λάδι λόγω δάκου, τα προβλήματα με τις ζημιές στα θερμοκήπια λόγω χαλαζιού, το μεγάλο κόστος παραγωγής, οι χαμηλές τιμές παραγωγού σε σταφύλι, λάδι και άλλα προϊόντα, το χτύπημα στη ρακή.

ΤΡΙΤΟΣ ΝΕΚΡΟΣ ΕΡΓΑΤΗΣ ΜΕΣΑ ΣΕ ΕΞΙ ΜΗΝΕΣ ΣΤΗΝ ΞΑΝΘΗ
Σε σφαγείο για τους εργαζόμενους οικοδόμους μετατρέπεται το εργοτάξιο του «ΑΚΤΩΡ»

Τραγικό θάνατο βρήκε ακόμα ένας εργάτης σε εργοτάξιο της εταιρείας «ΑΚΤΩΡ» στο Δημάριο της Ξάνθης, το μεσημέρι της Παρασκευής, ενώ άλλοι δύο τραυματίστηκαν σοβαρά, όταν τοιχίο αντιστήριξης από κολόνες κατέρρευσε και τους καταπλάκωσε.

Ο 47χρονος Γκιριτλή Τζιχάτ, από το χωριό Κένταυρος, είναι ο δεύτερος εργάτης στο συγκεκριμένο εργοτάξιο της «ΑΚΤΩΡ», στον υπό κατασκευή οδικό άξονα Ξάνθης - Εχίνου - ελληνοβουλγαρικών συνόρων, που πέφτει νεκρός εν ώρα εργασίας, καθώς μόλις πριν από 6 μήνες είχε χάσει τη ζωή του σε εργατικό «ατύχημα» ένας ακόμη 23χρονος εργαζόμενος.

Σε ανακοίνωσή της, η Γραμματεία Ξάνθης του ΠΑΜΕ εκφράζει τα βαθιά συλλυπητήρια και την αλληλεγγύη της στην οικογένεια, στους συγγενείς, στους φίλους και τους χωριανούς του συναδέλφου, τονίζοντας ότι πρόκειται για τον τρίτο εργάτη που χάνει τη ζωή του από τις αρχές του έτους. Απαιτεί την άμεση διαλεύκανση των αιτιών του «ατυχήματος» και τον καταλογισμό των ευθυνών, τη λήψη ουσιαστικών μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στο συγκεκριμένο εργοτάξιο, καθώς και την άμεση στήριξη της οικογένειας του εργαζόμενου, τονίζοντας ότι κανένα ουσιαστικό μέτρο δεν πάρθηκε παρά τις καταγγελίες της μετά το τελευταίο εργατικό «ατύχημα», όπου στον ίδιο χώρο έχασε τη ζωή του ο 23χρονος Αντώνης Δέλλιος. Υπογραμμίζει ότι η ανάπτυξη που στηρίζεται στο κέρδος των λίγων έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση του αριθμού των εγκλημάτων σε βάρος της εργατικής τάξης, μια ανάπτυξη που «η σημερινή, αλλά και οι προηγούμενες κυβερνήσεις στηρίζουν».

Τα συλλυπητήριά της εκφράζει και η Ομοσπονδία Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας και απαιτεί σε ανακοίνωσή της την άμεση λήψη μέτρων προστασίας των εργαζομένων.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΟΑΕΔ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ
Αλμα στους ανέργους και το Μάη

Τα 1.162.955 άτομα έφτασαν το Μάη οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ, καταγράφοντας αύξηση 25,13% σε σύγκριση με το Μάη του 2019!

Συγκεκριμένα, ενώ το Μάη του 2019 καταγράφονταν 929.396 εγγεγραμμένοι άνεργοι, φέτος το Μάη καταγράφονται 233.559 άνεργοι περισσότεροι, αποτυπώνοντας κυρίως το γεγονός ότι δεν προσλήφθηκαν εκατοντάδες χιλιάδες εποχικοί εργαζόμενοι στον Τουρισμό και στην Εστίαση (οι οποίοι, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, εξακολουθούν να μην έχουν προσληφθεί έως και σήμερα, ενώ το μέλλον τους είναι αβέβαιο και για τους επόμενους μήνες).

Σε σύγκριση με τον Απρίλη του 2020, ο απόλυτος αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων εμφανίζεται μειωμένος κατά 22.058 άτομα, ωστόσο η πραγματική τάση αποτυπώνεται στο παραπέρα άνοιγμα της «ψαλίδας»: Ετσι, ενώ τον φετινό Απρίλη οι εγγεγραμμένοι άνεργοι σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του 2019 ήταν αυξημένοι κατά 211.526 άτομα (αύξηση 21,73%), όπως ήδη σημειώσαμε παραπάνω, το Μάη στην αντίστοιχη σύγκριση είναι αυξημένοι κατά 233.559 άτομα (αύξηση 25,13%).

Τέλος, σε αντίθεση με την κυβερνητική προπαγάνδα περί «διεύρυνσης της στήριξης των ανέργων», το σύνολο των επιδοτούμενων ανέργων για το μήνα Μάη ανήλθε στα 178.799 άτομα, δηλαδή μόλις στο 15,37% του συνόλου των εγγεγραμμένων ανέργων, ενώ το 85% έμεινε χωρίς καμία στήριξη.

ΚΑΡΔΙΤΣΑ
Μουσική διαμαρτυρία για τα Αγραφα

Την Κυριακή 21 Ιούνη, στις 8.30 μ.μ.

Μουσική διαμαρτυρία διοργανώνουν την Κυριακή 21 Ιούνη, στις 8.30 μ.μ., στην πλατεία Παυσιλύπου, τα δεκάδες εργατικά σωματεία και μαζικοί φορείς που έχουν συγκροτήσει το Συντονιστικό Αγώνα για τα Αγραφα. Με αυτόν τον τρόπο δίνουν αγωνιστική συνέχεια στη δράση που αναπτύσσουν ενάντια στην καταστροφή του περιβάλλοντος για τα κέρδη των μονοπωλίων και στην παράδοση του φυσικού και ενεργειακού πλούτου στα μονοπώλια.

Στη μουσική διαμαρτυρία έχουν δηλώσει συμμετοχή οι τραγουδοποιοί και ερμηνευτές: Διονύσης Τσακνής, Δημήτρης Μυστακίδης, Γιώργος Αγγελής, Γιώργος Αλεξανδρής, Στέφανος Γατσαποστόλης, Ειρήνη Γιαννούλα, Βαγγέλης Δημάκης, Γιώργος Καραδήμος, Χρήστος Κατσάνος, Δημήτρης Λατσάρας, Δημήτρης Μιαρίτης, Ναπολέων Μουλιάκος, Δήμος Μπαλάφας, Ντίνος Οικονόμου, Φάνης Οικονόμου, Αγγελος Παπαδημητρίου, Νίκος Πεταλάς, Ρίτσα Πέτσα, Αρης Φιαλιάγκας.

Σε σχετικό κάλεσμά τους οι φορείς μεταξύ άλλων αναφέρουν: «Στις 21 Ιουνίου να ακουστούν σε όλη την Καρδίτσα και σε όλη τη χώρα τα δίκαια αιτήματά μας. Αγωνιζόμαστε ενάντια στην απελευθέρωση - ιδιωτικοποίηση του ενεργειακού τομέα, που γίνεται μέσα από την εγκατάσταση ιδιωτικών αιολικών πάρκων που σχεδιάζονται να λειτουργούν με γνώμονα το κέρδος και όχι για τις δικές μας ανάγκες. Δίνουμε μάχη για να έχουν πρόσβαση σε επαρκή και φθηνή Ενέργεια τα λαϊκά νοικοκυριά, τη μείωση - εξάλειψη του βαθμού ενεργειακής εξάρτησης της χώρας μας, την ασφάλεια των εργαζομένων, την προστασία του περιβάλλοντος. Ολοκλήρωση των έργων του Αχελώου, για την κάλυψη των αρδευτικών, περιβαλλοντικών αναγκών της περιοχής, με παράλληλη κατασκευή υδροηλεκτρικών εργοστασίων για την παραγωγή φτηνού ρεύματος για τον λαό». Ταυτόχρονα, επισημαίνουν ότι στηρίζουν τα δίκαια αιτήματα των μουσικών για διασφάλιση εισοδήματος για όλους.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org