ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 20 Ιούνη 2020 - Κυριακή 21 Ιούνη 2020
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Μεγάλη πυρκαγιά σε εργοστάσιο στον Ασπρόπυργο
  • Αποκαλυπτική έκθεση της Πυροσβεστικής επιβεβαιώνει τους φόβους κατοίκων και εργαζομένων
  • Ανακοίνωση της Κομματικής Οργάνωσης Βορειοδυτικής Αττικής του ΚΚΕ

INTIME NEWS

Φωτιά ξέσπασε, μετά τις 2 το μεσημέρι της Παρασκευής, σε επιχείρηση ανταλλακτικών και λιπαντικών αυτοκινήτων, επί της λεωφόρου ΝΑΤΟ στον Ασπρόπυργο. Μάλιστα, η φωτιά ήταν τόσο μεγάλη που οι καπνοί ήταν ορατοί από την Αθήνα. Η φωτιά είχε πάρει μεγάλη έκταση εξαιτίας των εύφλεκτων υλικών και καιγόταν η επιχείρηση, ωστόσο δεν υπήρξε κίνδυνος επέκτασης σε παρακείμενους χώρους. Οι εργαζόμενοι εγκατέλειψαν το χώρο και μέχρι το απόγευμα δεν υπήρξε πληροφόρηση για τυχόν εγκλωβισμένους.

Στο σημείο είχαν σπεύσει και επιχειρούσαν 30 άνδρες της Πυροσβεστικής με 10 οχήματα. Λόγω της φωτιάς είχε διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στη λεωφ. ΝΑΤΟ και στα δύο ρεύματα από το ύψος της οδού Μεγαρίδας έως την οδό Τριγώνη. Δυόμισι ώρες μετά την εκδήλωση της φωτιάς, οι φλόγες είχαν περιοριστεί σε ορισμένο χώρο της επιχείρησης.

Αποκαλυπτική έκθεση

Η πυρκαγιά στο εργοστάσιο με λιπαντικά στον Ασπρόπυργο είναι ένα ακόμα περιστατικό, που προστίθεται σε παρόμοιες φωτιές που έχουν ξεσπάσει το τελευταίο διάστημα, μετατρέποντας την περιοχή σε θάλαμο αερίων, ως αποτέλεσμα των ελλείψεων σε μέτρα πρόληψης στην περιοχή. Μια τεράστια περιοχή, με άναρχη χωροθέτηση βιομηχανιών, όπως διυλιστηρίων και χημικών εργοστασίων, αποθηκών, με κατεργασία επικίνδυνων αποβλήτων κ.ά., χωρίς στοιχειώδη μέτρα προστασίας για ενδεχόμενο Βιομηχανικό Ατύχημα Μεγάλης Εκτασης.

Αποκαλυπτική έκθεση: «Χρήση φιαλών προπανίου χωρίς τα απαιτούμενα μέτρα πυροπροστασίας» διαπίστωσε η Πυροσβεστική σε πρόσφατη πυρκαγιά στον Ασπρόπυργο
Αποκαλυπτική έκθεση: «Χρήση φιαλών προπανίου χωρίς τα απαιτούμενα μέτρα πυροπροστασίας» διαπίστωσε η Πυροσβεστική σε πρόσφατη πυρκαγιά στον Ασπρόπυργο
Δεν υπάρχουν οδοί ασφαλούς διαφυγής, δεν έχει γίνει καμιά άσκηση εκκένωσης για τους δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους και κατοίκους. Δεν υπάρχουν στελεχωμένες υπηρεσίες πυρόσβεσης ή αντιμετώπισης άλλων έκτακτων καταστάσεων.

Είναι χαρακτηριστική η έκθεση της Πυροσβεστικής για μια από τις τελευταίες φωτιές που ξέσπασε σε εργοστάσιο ανακύκλωσης στην ίδια περιοχή, η οποία επιβεβαιώνει τις τραγικές ελλείψεις σε μέτρα προστασίας, που μπορεί να αποβούν μοιραίες. Οπως αναφέρεται στην έκθεση, μετά από έλεγχο στις εγκαταστάσεις διαπιστώθηκε ότι υπήρχαν «εμφανείς ενδείξεις επηρεασμού από προγενέστερη πυρκαγιά και εντός αυτών γίνονταν αποθηκεύσεις και διεργασίες ανακύκλωσης». Επίσης, ότι αυτές οι διεργασίες γίνονταν «σε μεγάλους όγκους, καθώς και χρήση και αποθήκευση φιαλών προπανίου δίχως να έχουν ληφθεί τα απαιτούμενα προληπτικά και κατασταλτικά μέτρα πυροπροστασίας»!

Η ειρωνεία είναι ότι την ώρα που ξέσπαγε η φωτιά της Παρασκευής στο εργοστάσιο στον Ασπρόπυργο, βάζοντας ξανά σε κίνδυνο μια ολόκληρη περιοχή, ο πρωθυπουργός, Κυρ. Μητσοτάκης, αποθέωνε την «ιδιωτική πρωτοβουλία», παραλαμβάνοντας τη δωρεά των 20 οχημάτων που πρόσφερε βιομήχανος στην Πυροσβεστική Υπηρεσία...

«Θάλαμος επικίνδυνων αερίων»

Ανακοίνωση με αφορμή την πυρκαγιά εξέδωσε η Κομματική Οργάνωση Βορειοδυτικής Αττικής του ΚΚΕ.

Σε αυτήν επισημαίνει: «Η πυρκαγιά που ξέσπασε σε εργοστάσιο στην περιοχή του Ασπροπύργου, δυστυχώς πλέον δεν αποτελεί ένα σπάνιο φαινόμενο.

Εργαζόμενοι και κάτοικοι της περιοχής έρχονται συχνά αντιμέτωποι με πολλούς κινδύνους. Εργοστάσια και επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, και μάλιστα πολλά από αυτά με εύφλεκτα υλικά, δεν παίρνουν μέτρα πρόληψης. Τα θεωρούν κόστος, και για τα κέρδη τους θέτουν σε κίνδυνο όσους εργάζονται αλλά και συνολικά την υγεία και τη ζωή του λαού της περιοχής. Οι συχνές πυρκαγιές κόβουν κυριολεκτικά την ανάσα και μετατρέπουν συχνά την περιοχή σε θάλαμο επικίνδυνων αερίων.

Την ίδια στιγμή, με ευθύνη της σημερινής κυβέρνησης, όπως και των προηγούμενων, οι έλεγχοι είναι ελλιπείς έως ανύπαρκτοι, αλλά πολύ περισσότερο δεν υπάρχουν μέτρα και σχέδιο πρόληψης και αντιμετώπισης ενός πιθανού βιομηχανικού ατυχήματος, σε μια περιοχή όπως ο Ασπρόπυργος, που η βιομηχανική δραστηριότητα εκτείνεται δίπλα ή και μέσα στον οικιστικό ιστό.

Απαιτούμε:

  • Να παρθούν τώρα όλα τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης και προστασίας στα εργοστάσια και τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην περιοχή. Η τήρησή τους να ελέγχεται συστηματικά από τους αρμόδιους φορείς του κράτους.
  • Να συγκροτηθεί, τώρα, ολοκληρωμένο σχέδιο για την πρόληψη και την αντιμετώπιση ενός πιθανού βιομηχανικού ατυχήματος στην περιοχή.

Καλούμε τους εργαζόμενους να πάρουν την υπόθεση της διεκδίκησης στα χέρια τους, δυναμώνοντας τον αγώνα για την προστασία της ζωής μας».

Κάηκε μεγάλη δασική έκταση στο Μαρτίνο

Διεκόπη η κυκλοφορία των οχημάτων στην Εθνική Οδό Αθηνών - Λαμίας

Μεγάλη φωτιά εκδηλώθηκε την Παρασκευή σε δασική έκταση στο Μαρτίνο Φθιώτιδας. Στον τόπο επιχείρησαν αρχικά 38 πυροσβέστες με 12 οχήματα, δύο πεζοπόρα τμήματα, δύο αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο. Η φωτιά ήταν σε εξέλιξη μέχρι αργά το βράδυ.

Η πυρκαγιά, που ξεκίνησε από άγνωστη αιτία, βοηθούμενη από ισχυρούς ανέμους, εξαπλώθηκε γρήγορα σε δύο μέτωπα, ένα προς τη Λάρυμνα και ένα προς το Μαρτίνο, κινούμενη το απόγευμα προς την Εθνική Οδό Λαμίας - Αθηνών, απειλώντας να περάσει την Εθνική Οδό με κατεύθυνση προς το Μαρτίνο.

Κάποια στιγμή, όμως, οι φλόγες υπερκέρασαν την Εθνική Οδό. Στην Εθνική Οδό Λαμίας - Αθηνών στο ύψος του Μαρτίνου υπήρχαν πυκνοί καπνοί και είχε κλείσει προσωρινά η κυκλοφορία και στα δύο ρεύματα, για να αποφευχθούν πιθανά ατυχήματα. Η διακοπή της κυκλοφορίας ήταν από την 125,7 χθ Α.Κ. Μαρτίνου έως και την 115 χθ Κάστρου Βοιωτίας και διεξαγόταν μέσω παρακαμπτηρίων οδών. Γύρω στις 6 το απόγευμα, οι πυροσβεστικές δυνάμεις είχαν ενισχυθεί και στο σημείο επιχειρούσαν 64 πυροσβέστες με 17 οχήματα, τέσσερα πεζοπόρα τμήματα, πέντε αεροσκάφη, ένα ελικόπτερο. Την επιχείρηση συνέδραμαν 4 υδροφόρες και 2 μηχανήματα έργου της Τοπικής Διοίκησης.

Ακόμα, σε εξέλιξη ήταν πυρκαγιά σε χορτολιβαδική έκταση στην περιοχή Μαζαράκι, στον δήμο Δυτικής Αχαΐας. Στο σημείο επιχειρούσαν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής, με 25 πυροσβέστες και εφτά οχήματα, καθώς και ένα πεζοπόρο τμήμα.

Συναγερμός, εξάλλου, σήμανε αργά το βράδυ της Πέμπτης εξαιτίας πυρκαγιάς που ξέσπασε κοντά στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης μεταναστών της ΒΙΑΛ, στο Χαλκειός της Χίου. Στο σημείο έσπευσαν δυνάμεις της Πυροσβεστικής και κατάφεραν να αποτρέψουν την εξάπλωση της φωτιάς. Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε πολύ κοντά στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης, κάτι που ανησύχησε τις αρχές. Το αξιοσημείωτο είναι ότι πρόκειται για την τέταρτη πυρκαγιά που εκδηλώθηκε μέσα σε μία μέρα στην ευρύτερη περιοχή.

Μνημόσυνο

ΘΑΝΑΣΗΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
ΘΑΝΑΣΗΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
ΦΩΤΟ

Την Κυριακή 21/6, στις 9 π.μ., στο χωριό Τσαπουρνιά στη Β. Εύβοια θα πραγματοποιηθεί το ετήσιο μνημόσυνο του συντρόφου και στελέχους του Κόμματος ΘΑΝΑΣΗ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ.

Στις 26/6/2020 συμπληρώνεται ένας χρόνος από τότε που «έφυγε από κοντά μας. Αξιο στέλεχος του ΚΚΕ και πρωτεργάτης στους αγώνες του κλάδου του, στους ρετσινάδες, αφιέρωσε τη ζωή του στον αγώνα για τα δίκαια της εργατικής τάξης, για έναν κόσμο στο μπόι των ονείρων μας, για τον σοσιαλισμό. Από όποια θέση και αν του ανατέθηκε, υπηρέτησε με σεμνότητα, ανιδιοτέλεια και μαχητικότητα τους σκοπούς και τις ιδέες του τιμημένου ΚΚΕ. Αποτελεί παράδειγμα για τις νεότερες γενιές και στη μνήμη του δίνουμε την υπόσχεση ότι θα συνεχίσουμε τον αγώνα για τη δικαίωση των ιδανικών και των αξιών που και ο ίδιος αγωνίστηκε.

«ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ» - ΠΑΤΡΑ
Βδομάδα αφιερωμένη στους μικρούς αναγνώστες

Βδομάδα αφιερωμένη στους μικρούς φίλους της «Σύγχρονης Εποχής» ξεκινά στην Πάτρα τη Δευτέρα 22 Ιούνη, με εκδηλώσεις και προσφορές στο παιδικό - εφηβικό βιβλίο.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει:

Την Τρίτη 23/6, στις 7.30 μ.μ., καλλιτεχνικό εργαστήρι Θεάτρου Σκιών. «Φτιάξε το δικό σου Καραγκιόζη» με τον καραγκιοζοπαίχτη Μπάμπη Μακρή και τον θεατρολόγο - ερευνητή Θεάτρου Σκιών Αριστοτέλη Μακρή.

Την Παρασκευή 26/6, στις 7.30 μ.μ., βιβλιοπαρουσίαση με εκπλήξεις των παραμυθιών «Ενα ταξίδι στα χρώματα» και «Ο Πάνος και το ποτάμι», από την συγγραφέα Αννα Πλιάτσικα, με παράλληλη διερμηνεία από τον Γιώργο Αρτεμιάδη, του κέντρου ελληνικής νοηματικής «Talking Hands».

Τη βιβλιοπαρουσίαση θα ακολουθήσει εργαστήρι χειροτεχνίας (για ηλικίες 2 έως 5 ετών).

Οι εκδηλώσεις θα γίνουν στο αίθριο της «Σύγχρονης Εποχής» (Κανακάρη 159, Πάτρα). Τηλέφωνο 2610 222804, sepioa@gmail.com, www.sep.gr

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ
10 νέα κρούσματα και ένας ακόμη νεκρός

Αλλα 10 κρούσματα του νέου κορονοϊού ανακοίνωσε την Παρασκευή ο ΕΟΔΥ. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα 4 είναι ταξιδιώτες από το εξωτερικό (οι 3 εισερχόμενοι οδικώς από τα βόρεια σύνορα), τα 4 από τη Ροδόπη και άλλο ένα από την Περιφέρεια της Ξάνθης.

Επιπλέον, άλλος ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του, ανεβάζοντας το σύνολο των θανόντων στους 189. Δέκα άνθρωποι νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, ενώ 117 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων έφτασε τα 3.237. Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, από τις 4 Μάη, μέρα άρσης του «lock down», έως και τις 31 Μάη, δηλώθηκαν στην Ελλάδα 299 κρούσματα. Από την 1η Ιούνη έως και 19 Ιούνη έχουν καταγραφεί συνολικά 323 κρούσματα.

Υπενθυμίζεται επίσης ότι από την περασμένη Τετάρτη, λόγω αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου, η κοινότητα του Εχίνου (2.500 κάτοικοι) στην περιοχή της Ξάνθης έχει τεθεί σε αυστηρή απομόνωση, με απαγόρευση κυκλοφορίας όλο το 24ωρο, πλην μετάβασης σε καταστήματα τροφίμων ή φαρμακείο. Από τις 11 μέχρι και τις 18 Ιούνη έχουν καταγραφεί 91 κρούσματα και 6 θάνατοι στην περιοχή.

Σε καραντίνα βρίσκεται και ο οικισμός Αγίασμα στη Ροδόπη, όπου καταγράφεται κάθε μέρα μονοψήφιος αριθμός κρουσμάτων.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org