ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 20 Ιούνη 2020 - Κυριακή 21 Ιούνη 2020
Σελ. /40
Συγκλίσεις...

Δίνοντας το στίγμα της αντιπαράθεσης στο εσωτερικό της ΕΕ για το λεγόμενο «Ταμείο Ανάκαμψης» και τον «πολυετή προϋπολογισμό», η ηγέτες των «τεσσάρων τσιγκούνηδων» (Ολλανδία, Δανία, Αυστρία, Σουηδία), όπως τους ονομάζουν οι υπόλοιποι 23 ...ανοιχτοχέρηδες, σημείωναν σε κοινό τους άρθρο ότι «δεν υφίσταται η έννοια των νέων ή φρέσκων χρημάτων» και πως «τα χρήματα που θα δαπανηθούν τώρα θα πρέπει να κερδηθούν και να αποπληρωθούν από τους φορολογούμενους». Στη βάση αυτή, η ομάδα των «τεσσάρων» επιμένει ότι η ευρωπαϊκή βοήθεια, που θα χρηματοδοτήσει μέτρα στήριξης των επιχειρηματικών ομίλων στην κρίση, θα πρέπει να αποτελείται κυρίως από δάνεια και όχι από επιχορηγήσεις, ώστε κάθε χώρα να έχει πρόσβαση με τον «κουμπαρά» της και η επιστροφή των χρημάτων στα ευρωπαϊκά ταμεία να είναι ευκολότερα απαιτητή από όσους δανειστούν. Ο αντίλογος βέβαια καθόλου δεν αμφισβητεί ότι αυτά τα χρήματα θα πρέπει να επιστραφούν, προβάλλει όμως μια διαφορετική αναλογία ανάμεσα στα δάνεια και τις επιχορηγήσεις στο χρηματοδοτικό πακέτο της ΕΕ. Επομένως, συμφωνούν στο πού θα πάνε τα χρήματα (στα μονοπώλια) και ποιος θα τα πληρώσει (ο λαός), διαφωνούν όμως στη μορφή που θα έχουν τα κονδύλια και στη μοιρασιά της λείας.

... και διαφορές

Υπάρχει όμως και η άλλη πλευρά. Την ανέδειξε τις προάλλες στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών, ξεκαθαρίζοντας ότι «τζάμπα γεύμα δεν υπάρχει στην Ευρώπη» και ότι «προϋποθέσεις πάντα υπάρχουν στα κονδύλια». Η διαπίστωση αυτή είναι μια επανάληψη των όσων είχε δηλώσει πριν από λίγες μέρες ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, επιβεβαιώνοντας ότι τα κονδύλια της ΕΕ προϋποθέτουν από τα κράτη «να καταθέσουν εθνικά σχέδια ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, τα οποία θα συμφωνηθούν με την Επιτροπή και στα οποία θα θέτουν συγκεκριμένα ορόσημα για την εκταμίευση των δόσεων της χρηματοδότησης». Πρόσθεσε επίσης ότι «στο εργαλείο αυτό (σ.σ. το πρόγραμμα της Κομισιόν) υπάρχει ισχυρότερη διασύνδεση με τις μεταρρυθμίσεις ώστε να αντιμετωπιστούν οικονομικά και κοινωνικά διαρθρωτικά προβλήματα και υπάρχει ισχυρότερη διασύνδεση με το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο και τις συγκεκριμένες συστάσεις ανά χώρα». Σταϊκούρας και Ντομπρόβσκις περιγράφουν τα μνημόνια διαρκείας της ΕΕ, που σε συνδυασμό με το πακέτο της Κομισιόν θα αποτελέσουν μοχλό επιτάχυνσης προαποφασισμένων αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων, τις οποίες θα πληρώσουν βέβαια οι λαοί. Αφού λοιπόν ο λαός δοκίμασε στην προηγούμενη κρίση την «περιοριστική» συνταγή διαχείρισης της κρίσης, ήρθε η ώρα να γευτεί και την «επεκτατική». Για να την απολαύσει, μάλιστα, τον βάζουν να τη δοκιμάσει δυο φορές: Μια με τις αντιλαϊκές ανατροπές, που είναι όρος για την εκταμίευση των κονδυλίων, και μια με τη φορολογία και τις περικοπές, προκειμένου να επιστραφούν τα χρήματα που θα ροκανίσουν τα μονοπώλια στη διάρκεια της κρίσης.

Οράματα

Η ανακοίνωση της Τουρκίας ότι Ερντογάν και Τραμπ συμφώνησαν για στενότερη συνεργασία στη Λιβύη επιβεβαιώνει ότι έχει «ανοίξει» πολύ το παζάρι για την επόμενη μέρα στην περιοχή και ότι οι διευθετήσεις «τρέχουν με χίλια», καθώς τα ανοιχτά μέτωπα αλληλοσυνδέονται και αλληλοεπηρεάζονται, όπως συμβαίνει και με τα Ελληνοτουρκικά. Απ' αυτήν τη σκοπιά, είναι πραγματικά αστεία η προσπάθεια της κυβέρνησης ακόμα και τώρα να δημιουργήσει την αίσθηση ότι η «διπλωματική της αντεπίθεση» διαμορφώνει όρους ανάσχεσης της τουρκικής επιθετικότητας στην περιοχή και θωράκισης των κυριαρχικών δικαιωμάτων, ειδικά σε ό,τι αφορά το ανυπόστατο τουρκο-λιβυκό σύμφωνο. Το μόνο που δεν μπορεί να επικαλεστεί πάντως η κυβέρνηση είναι άγνοια του αμερικανοΝΑΤΟικού σχεδιασμού, στον οποίο είναι ενταγμένη και η ίδια, συμμετέχοντας στο παζάρι που έχει ανάψει στην περιοχή. Από τον περασμένο Φλεβάρη οι ΗΠΑ διαβεβαίωναν την Τουρκία ότι «τα συμφέροντά μας ταυτίζονται σε Συρία και Λιβύη», ενώ μόλις πριν από λίγους μήνες ο Στόλτενμπεργκ ενθάρρυνε την επέμβαση της Τουρκίας στη Λιβύη, λέγοντας ότι «είμαστε 30 χώρες στο ΝΑΤΟ και μπορούμε να έχουμε διάφορες θέσεις σε διαφορετικά θέματα, ωστόσο η Αγκυρα είναι ένας σημαντικός σύμμαχος». Αφού λοιπόν Ελλάδα και ΗΠΑ μοιράζονται «κοινά οράματα» στην περιοχή, όπως επαναλαμβάνει διαρκώς ο Πάιατ και πρώτα απ' όλα τη διαφύλαξη της ΝΑΤΟικής συνοχής στη νοτιοανατολική πτέρυγα της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας, οι εξελίξεις κάθε άλλο παρά έκπληξη προκαλούν, ρίχνοντας και το τελευταίο φύλλο συκής για τα «καλά» που έχει τάχα να περιμένει ο λαός από τον ευρωατλαντικό σχεδιασμό και τη βαθύτερη εμπλοκή της χώρας μας σ' αυτόν.

Ντεκόρ

Με φόντο 20 οχήματα που δώρισε βιομήχανος στο Πυροσβεστικό Σώμα, ο Κυρ. Μητσοτάκης βρήκε την ευκαιρία να αποθεώσει τη «γόνιμη σύμπλευση» με τον ιδιωτικό τομέα, που τάχα «συνέβαλε» και στην επιτυχή διαχείριση της πανδημίας. Πέρα από το γεγονός ότι το ντεκόρ των «δωρεών» αξιοποιείται για να «ξεπλυθεί» η κρατική ευθύνη για τις μεγάλες ελλείψεις στην πυρόσβεση, στην αντιπλημμυρική προστασία, στην Υγεία και αλλού, υπάρχει και η εξόφθαλμη κοροϊδία, που αποδεικνύεται εύκολα αν βάλει κανείς στο ζύγι όσα πήρε το κεφάλαιο στη διάρκεια της πανδημίας κι αυτά που «δώρισαν» οι ιδιώτες στα νοσοκομεία για τη διαχείρισή της: «Ζεστό» χρήμα, αντεργατικές ανατροπές που ήρθαν για να μείνουν, διεύρυνση του πλαισίου για μελλοντικές κερδοφόρες συμπράξεις, άρνηση επίταξης του ιδιωτικού τομέα της Υγείας είναι μερικά απ' όσα μπήκαν στο «ταμείο» των επιχειρηματικών ομίλων την προηγούμενη περίοδο, πολλαπλάσιας αξίας βέβαια από τα δυο - τρία μηχανήματα που δώρισαν οι ίδιοι στο σύστημα της Υγείας. Οσο για τις μεγαλοστομίες Μητσοτάκη ότι «φέτος είμαστε πιο έτοιμοι από ποτέ για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών», δεν είναι πρώτη φορά που ακούγονται. Οσο «έτοιμο» ήταν το σύστημα Υγείας για την πανδημία, άλλο τόσο «έτοιμο» είναι το κράτος για την αντιπυρική περίοδο, κάτι που οι ίδιοι οι πυροσβέστες επισημαίνουν (βλ. σελ. 17). «Ζήτω που καήκαμε», δηλαδή, και για τις «συμπράξεις» και για την «ετοιμότητα» που φέρνουν...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
Σάββατο 20 Ιούνη

1824 Ο οθωμανικός στόλος επιτίθεται στα Ψαρά και τα καταστρέφει ολοσχερώς.

1870 Πεθαίνει ο Γάλλος συγγραφέας Ζιλ Ντε Γκονκούρ, από τον οποίο (και τον αδερφό του) πήρε το όνομά του το κορυφαίο λογοτεχνικό βραβείο της χώρας.

1923 Ξεκινούν οι εργασίες του Α' ιδρυτικού Συνεδρίου της Ενωσης Παλαιών Πολεμιστών και Θυμάτων Στρατού.

1933 Πεθαίνει η Γερμανίδα κομμουνίστρια Κλάρα Τσέτκιν, ηγετική μορφή του διεθνούς γυναικείου και επαναστατικού κινήματος.

1963 Η Σοβιετική Ενωση απειλεί το Ιράκ με διακοπή της οικονομικής βοήθειας για τις συνεχιζόμενες διώξεις Κούρδων αγωνιστών και κομμουνιστών.

1975 Ο Κωνσταντίνος Τσάτσος εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας, υποστηριζόμενος από τη Νέα Δημοκρατία.

1977 Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας κάνει δεκτή την προσφυγή χωροφύλακα κατά της απόφασης για την απόταξή του, επειδή διάβαζε τον «Ριζοσπάστη».

1978 Ισχυρή έκρηξη βόμβας στον αθηναϊκό κινηματογράφο «Ρεξ», με 14 τραυματίες, στην προβολή της σοβιετικής ταινίας «Πόλεμος σε όλα τα μέτωπα». Την ευθύνη αναλαμβάνει ακροδεξιά οργάνωση.

1983 Ο πρόεδρος της Βουλής Γιάννης Αλευράς ανακοινώνει την αναβολή του ανοίγματος του «Φακέλου της Κύπρου».

Κυριακή 21 Ιούνη

1874 Πεθαίνει ο Σουηδός φυσικός Αντερς Γιόνας Ανγκστρομ, του οποίου το όνομα δόθηκε στη μονάδα μέτρησης του φάσματος.

1905 Γεννιέται ο Γάλλος φιλόσοφος και συγγραφέας Ζαν Πολ Σαρτρ, από τους βασικότερους εκπροσώπους του «υπαρξισμού».

1930 Με απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών, διαλύεται, με βάση το «Ιδιώνυμο», η Βιομηχανική Ενωση Οικοδόμων Αθηνών.

1949 Σκοτώνεται σε μάχη στα Μάρμαρα Φθιώτιδας ο στρατηγός του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας Γιάννης Αλεξάνδρου (Διαμαντής), διοικητής της 2ης Μεραρχίας του ΔΣΕ. Οταν ο κυβερνητικός στρατός βρήκε το πτώμα του και κάποιοι θέλησαν να του κόψουν το κεφάλι για να το διαπομπεύσουν, ο διοικητής τους είπε: «Αφήστε τον. Μας ξεφτίλισε ζωντανός. Να μη μας ξεφτιλίσει και νεκρός».

1958 Πεθαίνει ο Γερμανός πιανίστας και συνθέτης Εντουαρντ Ερντμαν.

1963 Η Γαλλία θέτει εκτός ΝΑΤΟικής διοίκησης τις ναυτικές της δυνάμεις στον Ατλαντικό. Η κίνηση αυτή αποτελούσε αντίδραση στις προθέσεις των ΗΠΑ να θέσει το ατομικό οπλοστάσιο του στόλου υπό ΝΑΤΟική διοίκηση, ενώ η Γαλλία ήθελε να διατηρήσει τον πλήρη έλεγχο του δικού της οπλοστασίου.

1996 Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης συμφωνούν με τη Βρετανία τον τερματισμό της κρίσης που δημιουργήθηκε από τη νόσο των «τρελών αγελάδων». Η νόσος προκλήθηκε από την τροφή που δινόταν στις αγελάδες, η οποία περιείχε αλεσμένο κρέας και κόκαλα από άλλες αγελάδες (παρότι τα ζώα αυτά είναι φυτοφάγα). Ως αποτέλεσμα, πάνω από 180.000 αγελάδες στη Μ. Βρετανία αρρώστησαν, ενώ σχεδόν 4,5 εκατομμύρια θανατώθηκαν σε μια προσπάθεια να εξαφανιστεί η νόσος.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ