ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 20 Ιούνη 2020 - Κυριακή 21 Ιούνη 2020
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Για την Παγκόσμια Μέρα Προσφύγων

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του Κόμματος

Associated Press

Με αφορμή την 20ή Ιούνη, Παγκόσμια Μέρα Προσφύγων, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:

Τα εκατομμύρια των ξεριζωμένων που κάθε χρόνο προστίθενται στον τραγικό αριθμό των προσφύγων και εσωτερικά εκτοπισμένων παγκόσμια και που στα τέλη του 2019 έφτασαν τα 79,5 εκατ., εκ των οποίων πάνω από 30 εκατ. παιδιά, είναι η ζωντανή απόδειξη της βαρβαρότητας του ιμπεριαλιστικού πολέμου και της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης.

Στην Ελλάδα πληθαίνουν οι πρόσφυγες και οι αιτούντες άσυλο, που δεινοπαθούν στα άθλια hot spots, στους καταυλισμούς, στις ουρές της Υπηρεσίας Ασύλου, που αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο της έξωσης από τις δομές και τα προγράμματα στέγασης, που μεταφέρονται από τα νησιά στην ενδοχώρα και αφήνονται αβοήθητοι.

Η κυβέρνηση της ΝΔ, συνεχίζοντας και κλιμακώνοντας τον αντιδραστικό, επικίνδυνο αλλά και αδιέξοδο δρόμο όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων, σε εφαρμογή και της πολιτικής της ΕΕ, διολισθαίνει σε όλο και μεγαλύτερη καταστολή, στην καταπάτηση δικαιωμάτων και της Συνθήκης της Γενεύης, ενώ αναβαθμίζει τη συμμετοχή στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και αποστολές που έχουν βάλει φωτιά στην περιοχή και έχουν γιγαντώσει το προσφυγικό πρόβλημα.

Βαφτίζουν τους περισσότερους αιτούντες άσυλο «μετανάστες». Μιλάνε επίσημα για «ρήτρα ευελιξίας και παρέκκλισης» από το διεθνές δίκαιο, δηλαδή για καταπάτησή του. Προχωρούν σε μαζικές απορρίψεις αιτήσεων ασύλου, ενώ πληθαίνουν οι αναφορές σε «εισβολή» και «λαθρομετανάστες». Εχουν μεγάλες ευθύνες για την καταγεγραμμένη αύξηση των ρατσιστικών επιθέσεων και συμπεριφορών. Αυτή η πολιτική όχι μόνο είναι απάνθρωπη, αλλά οξύνει και γιγαντώνει τα προβλήματα τόσο των προσφύγων όσο και των λαών στις χώρες υποδοχής.

Η κυβέρνηση επικαλείται την εργαλειοποίηση του Προσφυγικού - Μεταναστευτικού από την τουρκική κυβέρνηση, αλλά αποκρύπτει ότι οι ίδιες οι ελληνικές κυβερνήσεις - χτες του ΣΥΡΙΖΑ, σήμερα της ΝΔ - συναίνεσαν και συνέβαλαν σε αυτή την εργαλειοποίηση, με τη Συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας και τα συνεχή παζάρια με την τουρκική κυβέρνηση, στις πλάτες των προσφύγων.

Ο κ. Μητσοτάκης, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στο Ισραήλ, δε βρήκε λέξη να πει για το δράμα του παλαιστινιακού λαού από την παράνομη κατοχή εδαφών της χώρας από το κράτος - δολοφόνο, τη στιγμή που οι Παλαιστίνιοι πρόσφυγες παγκόσμια έχουν φτάσει τα 5,6 εκατομμύρια.

Η κυβέρνηση της ΝΔ αναβαθμίζει τη συμμετοχή του Frontex και της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας για το Ασυλο (EASO) στη διαχείριση του Προσφυγικού, με την πλήρη συμφωνία του ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων κομμάτων, στο όνομα της δήθεν αλληλεγγύης της ΕΕ. Αποσιωπούν ότι πρόκειται για προπέτασμα καπνού για να συνεχίσει η Ελλάδα να είναι η φυλακή, το σύγχρονο στρατόπεδο συγκέντρωσης για πρόσφυγες και μετανάστες.

Το ΚΚΕ, μαζί με την ταξική αλληλεγγύη του απέναντι στους πρόσφυγες, στους αιτούντες άσυλο και τους μετανάστες, απευθύνει κάλεσμα για κοινή πάλη Ελλήνων εργαζομένων, προσφύγων και μεταναστών για:

  • Να καταργηθούν όλοι οι νόμοι και οι αποφάσεις που καταπατούν τα δικαιώματα των προσφύγων και αιτούντων άσυλο, έτσι όπως προβλέπονται στη Συνθήκη της Γενεύης.
  • Κατάργηση των Κανονισμών του Δουβλίνου και της Συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας.
  • Κλείσιμο όλων των hot spots των νησιών, με μεταφορά των αιτούντων άσυλο στην ηπειρωτική χώρα και στις χώρες προορισμού τους. Διευκόλυνση όλων των εγκλωβισμένων στην Ελλάδα προσφύγων και μεταναστών για μετάβαση στις χώρες προορισμού τους, με προτεραιότητα στους ασυνόδευτους ανηλίκους και στους δικαιούχους οικογενειακής επανένωσης.
  • Να στελεχωθεί η Υπηρεσία Ασύλου με το αναγκαίο προσωπικό, να μονιμοποιηθούν οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι, να διασφαλιστούν γρήγορες και σύμφωνες με τη Συνθήκη της Γενεύης διαδικασίες ασύλου για όσους επιθυμούν να παραμείνουν στην Ελλάδα, να παρθούν μέτρα υγιεινής και ασφάλειας για τους εργαζόμενους.
  • Να δοθεί η δυνατότητα υποβολής αιτήσεων ασύλου στο έδαφος της Τουρκίας και απευθείας μετακίνησής τους στις χώρες προορισμού τους.
  • Να ανακληθούν άμεσα οι αποφάσεις για την έξωση των προσφύγων από τις δομές. Να βρεθεί άμεσα στέγη, με την αξιοποίηση διαμερισμάτων, κλειστών ξενοδοχείων και κτιρίων που ανήκουν στο Δημόσιο.
  • Να εξασφαλιστεί η διαμονή σε ανοιχτούς και αξιοπρεπείς χώρους φιλοξενίας των αιτούντων άσυλο, σε διαμερίσματα και ξενοδοχεία για όσο διάστημα παραμείνουν στην Ελλάδα, με εξασφάλιση των απαραίτητων όρων υγείας και υγιεινής.
  • Να ληφθούν μέτρα ουσιαστικής και εξατομικευμένης στήριξης και ένταξης στην κοινωνία των προσφύγων.
  • Να απομονωθούν οι ρατσιστικές, ξενοφοβικές και μισαλλόδοξες πράξεις και συμπεριφορές που εκμεταλλεύονται το πρόβλημα και επιδιώκουν τον αποπροσανατολισμό της πάλης του ελληνικού λαού.
ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ - ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΚΑΤΕΘΕΣΕ ΤΟ ΚΚΕ
Μειωμένος ΦΠΑ τώρα για όλα τα νησιά του Αιγαίου

Με αφορμή τις ανακοινώσεις του υπουργείου Οικονομικών ότι για πέντε νησιά, και συγκεκριμένα για Λέρο, Λέσβο, Κω, Σάμο και Χίο, παρατείνεται για άλλους πέντε μήνες (μέχρι τις 31/12/2020) ο μειωμένος ΦΠΑ, ως «αντιστάθμισμα» στη μετατροπή των νησιών αυτών σε φυλακή της ΕΕ για πρόσφυγες και μετανάστες, το ΚΚΕ επαναφέρει το αίτημα για επαναφορά του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ μόνιμα και για όλα τα νησιά του Αιγαίου.

Σ' αυτήν ακριβώς την κατεύθυνση, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κόμματος κατέθεσε χτες τροπολογία - προσθήκη στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικών «Πλαίσιο χορήγησης μικροχρηματοδοτήσεων, ρυθμίσεις χρηματοπιστωτικού τομέα και άλλες διατάξεις», με την οποία απαιτεί την επαναφορά των διατάξεων του άρθρου 21 του ν. 2859/2000 (Κώδικας ΦΠΑ) για τον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου.

Την ίδια τροπολογία είχε καταθέσει το ΚΚΕ και τον Φλεβάρη του 2019, απορρίφθηκε όμως από την τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Η τροπολογία

Στην Αιτιολογική Εκθεση της τροπολογίας - προσθήκης αναφέρεται: «Με το τρίτο μνημόνιο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που ψηφίστηκε και από τα άλλα κόμματα (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι), επιβλήθηκε η κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου.

Ο μειωμένος ΦΠΑ αποτελούσε ένα μέτρο - αντιστάθμισμα στις συνέπειες που δυσκολεύουν τη ζωή των νησιωτών.

Η προσωρινή διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ με αλλεπάλληλες ρυθμίσεις μόνο στα πέντε νησιά μέχρι τις 31-12-2020, και με πρόφαση το Προσφυγικό, είναι μία ενέργεια νομιμοποίησης των επικίνδυνων και αντιδραστικών επιλογών της ΕΕ, που μετατρέπει τα νησιά σε μόνιμους χώρους εγκλωβισμού των προσφύγων και μεταναστών.

Το ΚΚΕ διεκδικεί την κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη λαϊκής κατανάλωσης και στα πλαίσια αυτά προτείνει τη διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ στο σύνολο των νησιών του Αιγαίου».

Η τροπολογία - προσθήκη έχει ως εξής: «Από την έναρξη ισχύος του παρόντος επαναφέρονται σε ισχύ οι διατάξεις των παραγράφων 4, 5 και 6 του άρθρου 21 του ν. 2859/2000 (Κώδικας Φόρου Προστιθέμενης Αξίας), που αφορούν τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου πελάγους, όπως ίσχυαν πριν από την κατάργηση των σχετικών μειώσεων, η οποία επιβλήθηκε από μεταγενέστερους νόμους και κανονιστικές διατάξεις. Κάθε διάταξη νόμου ή κανονιστικής πράξης με περιεχόμενο αντίθετο με τις διατάξεις του άρθρου αυτού καταργείται».

Τιμούν τον Καπετάν Διαμαντή

Εκδήλωση μνήμης και τιμής στον Καπετάν Διαμαντή (Γιάννη Αλεξάνδρου) διοργανώνουν η Επιτροπή Περιοχής Ανατολικής Στερεάς και Εύβοιας του ΚΚΕ, η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ και η Ενωση Φίλων Μνήμης Διαμαντή, την Κυριακή 21 Ιούνη στις 11 π.μ. στη Λιλαία Φωκίδας.

Η εκδήλωση διοργανώνεται στο πλαίσιο της συμπλήρωσης 71 χρόνων από τον θάνατο του ηρωικού Διοικητή της 2ης Μεραρχίας του ΔΣΕ και αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης (21 Ιούνη 1949) και θα πραγματοποιηθεί στο χώρο του «Μουσείου Διαμαντή, Εθνικής Αντίστασης και Λαογραφίας», που στεγάζεται στο πατρικό του σπίτι στη Λιλαία (Κάτω Αγόριανη) Φωκίδας.

Θα μιλήσει ο Αντώνης Αλεξός, μέλος της ΕΠ Ανατ. Στερεάς - Εύβοιας, και θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων.

Περιοδεία του Νίκου Καραθανασόπουλου στην Αχαΐα

Ο Νίκος Καραθανασόπουλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος, θα παρευρεθεί σε συγκέντρωση στον Ερύμανθο την Κυριακή 21 Ιούνη, στις 11 π.μ.

Τη Δευτέρα 22 Ιούνη, στις 11 π.μ., θα επισκεφθεί το Κέντρο Εκπαίδευσης Τεχνικού - το στρατόπεδο στα Ταμπάχανα στην Πάτρα. Το απόγευμα της ίδιας μέρας θα πραγματοποιήσει περιοδεία στις συνοικίες της Πάτρας Προσφυγικά και Γύφτικα.

Εκδήλωση - συζήτηση με εκπαιδευτικούς

Το Σάββατο 20 Ιούνη, στις 7 μ.μ., σε εκδήλωση - συζήτηση της Τομεακής Οργάνωσης Εκπαιδευτικών Αττικής του ΚΚΕ, στο Ανοιχτό Θεατράκι Σχολείων της Γκράβας, θα μιλήσει η Λουίζα Ράζου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος.

Στο Μαντούδι ο Γ. Μαρίνος

Στο πλαίσιο της πολιτικής δραστηριότητας των ΚΟ Ιστιαίας - Αιδηψού και Λίμνης - Μαντουδίου του ΚΚΕ, ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ και βουλευτής Εύβοιας του Κόμματος, το Σάββατο 20 Ιούνη θα βρεθεί στο δήμο Μαντουδίου - Λίμνης - Αγίας Αννας και θα πραγματοποιήσει: Στις 9 π.μ. συνάντηση και συζήτηση στον Πυροσβεστικό Σταθμό στη Χρόνια. Στις 10.30 π.μ. συνάντηση και συζήτηση με τον διοικητή και το προσωπικό του Πυροσβεστικού Κλιμακίου στο Μαντούδι. Στις 12 μ. συνάντηση και συζήτηση με τον διοικητή και το προσωπικό του Κέντρου Υγείας Μαντουδίου. Στις 8 μ.μ. σύσκεψη με κατοίκους της περιοχής στο δημαρχείο Μαντουδίου, με θέμα «Μένουμε δυνατοί, για να μην πληρώσουμε την κρίση τους».

Βιβλιοπαρουσίαση από τις ΚΟ Μετάλλου Αττικής

Οι Κομματικές Οργανώσεις στον κλάδο του Μετάλλου της Τομεακής Οργάνωσης Βιομηχανίας Αττικής του ΚΚΕ καλούν την Τετάρτη 24 Ιούνη, στις 6.30 μ.μ. στο δημαρχείο Χαϊδαρίου, σε βιβλιοπαρουσίαση της έκδοσης «Μισθός, τιμή και κέρδος» (Κ. Μαρξ). Θα μιλήσει ο Ηλίας Τσιμπουκάκης, μέλος του Τμήματος Οικονομίας της ΚΕ και της ΕΠ της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ