ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 20 Ιούνη 2020 - Κυριακή 21 Ιούνη 2020
Σελ. /40
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΤΟ ΙΣΡΑΗΛ
Σε «νέα επίπεδα» η συνεργασία με το κράτος - δολοφόνο

Eurokinissi

Την «αναβάθμιση» της «στρατηγικής συνεργασίας» με το κράτος - δολοφόνο, συνεργασία που φέρει τη σφραγίδα των σχεδιασμών των ΗΠΑ, πιάνοντας το νήμα από εκεί που το άφησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, είχε ως στόχο η διήμερη επίσκεψη του πρωθυπουργού, Κυρ. Μητσοτάκη, Τρίτη και Τετάρτη, στο Ισραήλ, επικεφαλής πολυμελούς κυβερνητικής αντιπροσωπείας.

Οι συνομιλίες, που παρουσιάστηκαν από την κυβέρνηση με τους γνωστούς «διθυράμβους» για την «προώθηση της ειρήνης, της σταθερότητας και της ευημερίας», για τα «ισχυρά μηνύματα» που τάχα στάλθηκαν στην Τουρκία να τηρήσει το Διεθνές Δίκαιο κ.ο.κ., όχι μόνο δεν προσφέρονται για πανηγυρισμούς, αλλά χρειάζεται να χτυπήσουν «καμπανάκι» στο λαό, αφού μεταξύ άλλων αποτύπωσαν ότι προωθούνται διευθετήσεις υπό αμερικανοΝΑΤΟική ομπρέλα, με κερδισμένες τις αστικές τάξεις των δύο χωρών και χαμένους τους λαούς.

Με το Ισραήλ... για την τήρηση του Διεθνούς Δικαίου

Θα μπορούσε εξάλλου να ήταν το πιο σύντομο ανέκδοτο, αν δεν έκρυβε τόσο πόνο και αίμα για τους λαούς, ο ισχυρισμός της κυβέρνησης ότι μαζί με το Ισραήλ, το κράτος - δολοφόνο του Παλαιστινιακού λαού, που έχει μόνιμα «στραμμένη την κάννη» του στο Ιράν και τους υπόλοιπους λαούς ως πυλώνας των αμερικανικών σχεδίων στην περιοχή, θα υπερασπιστεί... το Διεθνές Δίκαιο, «την ασφάλεια και τη σταθερότητα» σε Ανατ. Μεσόγειο και Μ. Ανατολή.

Καμία σχέση με αυτά δεν έχουν τα σχέδια για ακόμη στενότερη στρατιωτική συνεργασία που συζητήθηκαν, με τον βασικό αυτό πυλώνα της ελληνο-ισραηλινής «στρατηγικής σχέσης» να φέρεται να ενισχύεται σε τομείς όπως η πολεμική βιομηχανία, η συνέχιση και αναβάθμιση των συνεκπαιδεύσεων με τη συμμετοχή των ΗΠΑ σε σενάρια που μεταξύ άλλων προσομοιώνουν επιθέσεις στο Ιράν και άλλες χώρες της περιοχής, κι ενώ μια σειρά από δημοσιεύματα επαναφέρουν τα σχέδια για κατασκευή ελληνο-ισραηλινού ραντάρ στην Ανατολική Κρήτη, το οποίο θα έχει τον έλεγχο του εναέριου χώρου από τα Δαρδανέλια μέχρι το Ιράν, άλλη μια υποδομή που θα βάζει το λαό μας ευθέως στο «στόχαστρο» των αντίπαλων ιμπεριαλιστικών κέντρων.

Αλλά και ο ισχυρισμός ότι με σχήματα, όπως αυτό των Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ, που στήνονται με την «υψηλή εποπτεία» ΗΠΑ - ΝΑΤΟ, κατοχυρώνονται τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας όχι μόνο είναι ανεδαφικός, αλλά διαψεύδεται από την ίδια την πραγματικότητα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι και κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του πρωθυπουργού στο Ισραήλ, και στην Κοινή Δήλωση που υπογράφτηκε, πέρα από ορισμένα ευχολόγια περί ανάγκης για «σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων όλων των κρατών στην υφαλοκρηπίδα τους και στην ΑΟΖ, σύμφωνα με το εθιμικό Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας», και διαφωνίας «με τις προσπάθειες παραβίασης αυτών των δικαιωμάτων με τρόπο που θέτει σε κίνδυνο τη σταθερότητα της Ανατολικής Μεσογείου και του Αιγαίου...», δικαιώματα τα οποία το ίδιο το Ισραήλ καταπατά απέναντι στους γείτονές του, οι Ισραηλινοί απέφυγαν ξανά να καταδικάσουν ρητά το ανυπόστατο τουρκο-λιβυκό σύμφωνο.

Πέρα βέβαια από τις δηλώσεις υπάρχει και η έως τώρα πείρα: Οι προηγούμενες διευθετήσεις θαλάσσιων ζωνών μεταξύ Ισραήλ και Κυπριακής Δημοκρατίας, οι οποίες παρουσιάστηκαν ως «θωράκιση» των κυριαρχικών δικαιωμάτων της δεύτερης, κάθε άλλο παρά απέτρεψαν τις τουρκικές προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου τα τουρκικά ερευνητικά σκάφη συνεχίζουν να «οργώνουν» την ΑΟΖ της Κύπρου.

Αναζητώντας «ρόλο για την Τουρκία» στα σχέδια συνεκμετάλλευσης

Στο επίκεντρο των συναντήσεων βρέθηκαν φυσικά και οι σχεδιασμοί στην Ενέργεια, με τον πρωθυπουργό να επισημαίνει μεταξύ άλλων την «τεράστια σημασία της τριμερούς σχέσης μεταξύ του Ισραήλ, της Ελλάδας και της Κύπρου, με τη συμβολή των ΗΠΑ που δημιουργεί το σχήμα 3+1», σημειώνοντας πως «ακριβώς σε αυτό το πλαίσιο (...) χτίστηκε και το όραμα για τον αγωγό "EastMed"».

Παρά βέβαια την προσπάθεια και εδώ να παρουσιαστούν οι τριμερείς και πολυμερείς συνεργασίες στην περιοχή, που στήνονται υπό αμερικανοΝΑΤΟική ομπρέλα για προβολή ισχύος απέναντι στην αυξανόμενη επιρροή και τους σχεδιασμούς Κίνας και Ρωσίας, ως τάχα «ασπίδα» για τα κυριαρχικά δικαιώματα Ελλάδας και Κύπρου, αυτό που επιβεβαιώνουν οι εξελίξεις είναι πως τα σχήματα αυτά αποτελούν το «καλούπι» για μια διευρυμένη συνεκμετάλλευση του ενεργειακού πλούτου, πάνω στο έδαφος και των επικίνδυνων «διευθετήσεων» που δρομολογούνται.

Αλλωστε, δεν περνάει απαρατήρητο το ότι η επίσκεψη έγινε σε μια περίοδο που Τουρκία και Ισραήλ διαμορφώνουν προϋποθέσεις επαναπροσέγγισης, επαναφέροντας σενάρια συνεργασίας και στον ενεργειακό τομέα, με την ενθάρρυνση των ΗΠΑ, που με κάθε μέσο προσπαθούν να κρατήσουν την Τουρκία στο «δυτικό στρατόπεδο», στόχο που συμμερίζεται και η ελληνική κυβέρνηση.

Με αφορμή μάλιστα την επίσκεψη Μητσοτάκη, περίσσεψαν οι σχετικές αναλύσεις. Ενδεικτικά, μία ανάλυση στο ισραηλινό «Begin-SADAT Center for Strategic Studies» τονίζει ότι «Ελλάδα και Ισραήλ θα μπορούσαν να καθοδηγήσουν μια προσεκτική πρωτοβουλία που θα εξυπηρετούσε τα δικά τους συμφέροντα όπως και αυτά των εταίρων τους στην Ανατολική Μεσόγειο: Μια συζήτηση για τους όρους κάτω από τους οποίους το "Φόρουμ για το Αέριο στην Ανατολική Μεσόγειο" θα μπορούσε να γίνει πιο περιεκτικό, με την πιθανότητα ενός πολυμερούς διαλόγου με την Τουρκία», επισημαίνοντας το ενδιαφέρον των ΗΠΑ για μια τέτοια εξέλιξη.

«Μήνυμα ελήφθη», θα μπορούσε να είναι η απάντηση της κυβέρνησης.

Χαρακτηριστικά είναι τα όσα είπε την Πέμπτη (στον «Alpha») ο Θ. Ντόκος, αναπληρωτής σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του πρωθυπουργού προεξοφλώντας πως «πολλά θα γίνουν μέσα σε 3 μήνες, εντός και εκτός Τουρκίας, και πολλά θα κάνουμε εμείς: Με εσωτερική ενδυνάμωση, με συμμαχίες, με συνεχείς καταδίκες που ενοχλούν την Τουρκία, να ολοκληρωθεί η προσπάθεια να παρουσιάσουμε μια ατζέντα.

Να έχει π.χ. έναν νόμιμο ρόλο (η Τουρκία) στην Ανατολική Μεσόγειο. Ο Ερντογάν παραπονιέται συνεχώς ότι τον απομονώνουν. Να συμπεριληφθεί η Τουρκία με έναν ρόλο σε περιφερειακές συνεργασίες, όπως είναι το East and Μediteranean Gas Forum», πρόσθεσε, προϊδεάζοντας για επιτάχυνση των σχεδίων συνεκμετάλλευσης.

Μέσα εξάλλου σε αυτό το πλαίσιο πραγματοποιήθηκε και η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών, Ν. Δένδια, στην Αίγυπτο την Πέμπτη, που επανέφερε στο προσκήνιο σενάρια «μερικής οριοθέτησης» ΑΟΖ με το Κάιρο, που στην πράξη οδηγεί σε «διαγραφή» της επήρειας του Καστελόριζου και ακύρωση των θαλάσσιων συνόρων ανάμεσα σε Ελλάδα και Κύπρο, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για μια ευρύτερη «διευθέτηση» στην περιοχή με τη συμμετοχή και της Τουρκίας.

ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΑΜΥΝΑΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ
«Αέρα» για Τουρκία - πρεμούρα για «συνοχή»

Η αποκαλυπτική «αφωνία» των ΝΑΤΟικών για την Τουρκία και η πρεμούρα της κυβέρνησης να διασφαλιστεί η ευρωατλαντική «συνοχή», με βάση το σχετικό στόχο των ΗΠΑ, ξεχώρισαν στη διήμερη τηλεδιάσκεψη, μεσοβδόμαδα, των υπουργών Αμυνας της λυκοσυμμαχίας.

Ο ίδιος ο γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, έδωσε μία ακόμα «ηχηρή» απάντηση στα μυθεύματα ότι τάχα οι σχεδιασμοί τους αποτελούν «ασπίδα» για τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα, την «ασφάλεια και σταθερότητα» της περιοχής, όταν απέφυγε, παρά τις σχετικές ερωτήσεις δημοσιογράφων, να πει το παραμικρό για τη νέα εισβολή της Τουρκίας στα βόρεια του Ιράκ, όπως και για τη μεταφορά πολεμικού υλικού στη Λιβύη, επιβεβαιώνοντας έτσι τον «αέρα στα πανιά» της τουρκικής επιθετικότητας που δίνουν τα σχέδια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ στην περιοχή απέναντι στους ανταγωνιστές του.

Ολα αυτά λίγες μόνο ώρες πριν διά στόματος του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών προαναγγελθεί η «ενεργότερη» συνεργασία ΗΠΑ και Τουρκίας στη Λιβύη, με το βλέμμα στην ανακοπή της ρωσικής επιρροής, αφού, όπως χαρακτηριστικά σημείωνε σε ανάρτησή του στο διαδίκτυο ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, «η Ρωσία συνεχίζει να πιέζει για ένα στρατηγικό "πάτημα" ("strategic foothold") στη νότια πτέρυγα του ΝΑΤΟ νότια της Κρήτης».

Σε ένα τέτοιο φόντο, εξίσου αποκαλυπτική ήταν και η τοποθέτηση της κυβέρνησης, που για μια ακόμα φορά επιχείρησε να παρουσιάσει την ενεργότερη εμπλοκή στα σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ και την «πάση θυσία» διατήρηση της «ΝΑΤΟικής συνοχής», που δίνει αέρα στα πανιά της τουρκικής επιθετικότητας, ως τάχα απάντηση σε αυτή.

Χαρακτηριστικά, παρεμβαίνοντας στην τηλεδιάσκεψη, ο υπουργός Αμυνας Ν. Παναγιωτόπουλος υπογράμμισε «τη δέσμευση της Ελλάδος να συνεισφέρει σε πρωτοβουλίες που ενισχύουν τη Συμμαχία και την καθιστούν αποτελεσματικότερη» και τόνισε «τη σημασία να διαφυλαχθεί η συνοχή της προκειμένου να έχει τη δυνατότητα επιτελέσεως της αποστολής της». Εξ ου και ζήτησε «πλήρη συμμόρφωση των συμμάχων με το Διεθνές Δίκαιο, την αρχή της καλής γειτονίας και τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την ιδρυτική Συνθήκη του ΝΑΤΟ»!

Απογειώνοντας την κοροϊδία, εστιάζοντας στη Λιβύη, κάλεσε «οποιοδήποτε κράτος προβαίνει σε παραβίαση του αποκλεισμού όπλων (εμπάργκο), κατά παράβαση ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, να μεταβάλει τη στάση του». Σχετικά, δε, με το επεισόδιο μεταξύ Τούρκων και Γάλλων, εξωραΐζοντας την ιμπεριαλιστική συμμαχία, σημείωσε ότι τάχα «παρόμοιες συμπεριφορές που υπονομεύουν τη συνοχή και αλληλεγγύη του ΝΑΤΟ δεν προσιδιάζουν σε Συμμαχία με ισχυρούς δεσμούς και κοινές αξίες, αλλά σε ευκαιριακή ομάδα προώθησης επιμέρους συμφερόντων»...

Ξέπλυμα του σχεδίου ΗΠΑ - Ισραήλ για το Παλαιστινιακό

Αναμφίβολα, στα στοιχεία που ξεχώρισαν στην επίσκεψη Μητσοτάκη στο Ισραήλ είναι το γεγονός ότι πρόκειται για τον πρώτο Ελληνα πρωθυπουργό που επισκέφτηκε τη χώρα και απέφυγε να μεταβεί στα ελεύθερα παλαιστινιακά εδάφη και να συναντηθεί με την Παλαιστινιακή Αρχή.

Η κυβέρνηση της ΝΔ επί της ουσίας ξεπλένει έτσι την επικίνδυνη ισραηλινή πολιτική για την προσάρτηση παλαιστινιακών εδαφών στη Δυτική Οχθη και στηρίζει το σχέδιο ΗΠΑ - Ισραήλ, που ενισχύει την κατοχή στα παλαιστινιακά εδάφη. Σύμφωνα μάλιστα με πηγές, στα βήματα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που έλεγε πως «θα λειτουργούμε ως πρέσβης των θέσεων του Ισραήλ στην ΕΕ», στο τραπέζι των παζαριών φέρεται ότι βρέθηκε και η στάση της κυβέρνησης για το θέμα σε επίπεδο ΕΕ.

Και βέβαια η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και η προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ, προσπερνά το επίκαιρο αίτημα να προχωρήσει στην αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους, σύμφωνα με την ομόφωνη απόφαση της Βουλής.

Να υλοποιηθεί η απόφαση για αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους, ζητάει το ΚΚΕ

Να σημειωθεί ότι το αίτημα αυτό, να υλοποιηθεί η ομόφωνη απόφαση της Βουλής για αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους, επανέφερε μέσα στη βδομάδα με Ερώτησή της προς τον υπουργό Εξωτερικών η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ.

Σε αυτήν υπενθυμίζεται η σχετική απόφαση και ερωτάται ο υπουργός: «Τι προτίθεται να πράξει η ελληνική κυβέρνηση για την υλοποίηση της παραπάνω Ομόφωνης Απόφασης του Ελληνικού Κοινοβουλίου, που καλεί σε αναγνώριση του Κράτους της Παλαιστίνης;

Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προχωρήσει η ελληνική κυβέρνηση ώστε να αποτραπεί η παραπέρα προσάρτηση παλαιστινιακών εδαφών στο Ισραήλ, ώστε να παραμείνει ζωντανή η δίκαιη λύση των δύο κρατών, στο πλαίσιο της οποίας θα αναγνωριστεί το κυρίαρχο Παλαιστινιακό Κράτος, στη βάση των ορίων του 1967 και με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ;».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ