ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 20 Ιούνη 2019
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
Δυναμώνει η τουρκική προκλητικότητα

Μαζί με την προσπάθεια δημιουργίας τετελεσμένων, όπως δείχνουν και σχέδια του ψευδοκράτους για τα Βαρώσια (περιοχή της Aμμοχώστου)

Τα γεωτρύπανα που πυκνώνουν στα ανοιχτά της Κύπρου προμηνύουν νέες απειλές για τους λαούς (φωτ. από τις εργασίες του «Stena Icemax», που επιχείρησε για λογαριασμό της αμερικανικής «ExxonMobil»)
Τα γεωτρύπανα που πυκνώνουν στα ανοιχτά της Κύπρου προμηνύουν νέες απειλές για τους λαούς (φωτ. από τις εργασίες του «Stena Icemax», που επιχείρησε για λογαριασμό της αμερικανικής «ExxonMobil»)
Κλιμακώνει η Τουρκία τις προκλήσεις της, στο πλαίσιο ευρύτερων ανταγωνισμών και αναδιατάξεων στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο που φέρουν ατόφια την αντιλαϊκή «σφραγίδα» ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και των γεωπολιτικών τους σχεδιασμών απέναντι σε αντιπάλους τους και κυρίως απέναντι στη Ρωσία.

Ο Πρόεδρος της χώρας, Ρ. Τ. Ερντογάν, από την Τραπεζούντα επανέλαβε ότι οι τουρκικές Ενοπλες Δυνάμεις έχουν πάρει τη θέση τους στη Μεσόγειο και οι έρευνες (που η Αγκυρα επιμένει ότι ξεκίνησε με δύο γεωτρύπανα) συνεχίζονται κανονικά. Και πρόσθεσε: «Είπαν ότι θα βγάλουν ένταλμα σύλληψης του προσωπικού μας εκεί. Κι εμείς τι τους είπαμε; Να με συγχωρέσετε, "αν σας περνά ελάτε να τους πάρετε", τους είπαμε. Δεν θα μπορέσουν να τους πάρουν. Δεν φτάνει η δύναμή τους γι' αυτό. Επειδή εμείς είμαστε Τουρκία, είμαστε Τούρκοι. Δεν θα δώσουμε ευκαιρία γι' αυτό». Ο Ερντογάν εξέφρασε ξανά ενόχληση για τις κινήσεις της Γαλλίας στη Μεσόγειο (μίας από τις δυνάμεις με τις οποίες η Τουρκία οξύνει ένα πολύπλευρο παζάρι), διαμαρτυρόμενος ότι η Γαλλία δεν διαθέτει καν ακτογραμμή στην περιοχή και «δεν μπορεί να μιλάει».

Την ίδια στιγμή, ενδεικτικές της πλήρους στοίχισης όλων των αστικών κομμάτων στις αξιώσεις της τουρκικής πλουτοκρατίας ήταν οι προχτεσινές ιδιαίτερα προκλητικές δηλώσεις του Κεμάλ Κιλιντσάρογλου, ηγέτη του κεμαλικού - σοσιαλδημοκρατικού CHP, του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης. Χαρακτήρισε την «ειρηνευτική επιχείρηση» (δηλαδή την τουρκική εισβολή) στην Κύπρο το 1974 «ένα από τα σημαντικότερα βήματα στην εξωτερική μας πολιτική» και τονίζοντας ότι «τώρα η πολιτική στην Κύπρο πρέπει πια να αλλάξει. Χρειάζεται να ανοίξει μία νέα περίοδος, να υπάρξει νέα ώθηση», ζήτησε ανοιχτά να αναγνωριστεί το ψευδοκράτος. Συνεχίζοντας τις προκλήσεις, ο Κιλιντσάρογλου μίλησε για «16 νησιά στο Αιγαίο που ανήκαν σε εμάς» και «πήγαν και τα κατέλαβαν» οι Ελληνες, «παρότι δε, σύμφωνα με τη Λοζάνη, τα νησιά έπρεπε να είναι αποστρατιωτικοποιημένα, μετέφεραν ακόμα και στρατιωτικές μονάδες εκεί».

Επικρίνοντας την κυβέρνηση Ερντογάν ως «ανίκανη», που δεν αντιδρά σύμφωνα με τα συμφέροντα της Τουρκίας και έτσι «κάθε μέρα χάνεται και κάτι. Κάθε μέρα!», υποστήριξε ότι «ακόμα και δικαιώματα που μας έδωσαν οι διεθνείς συνθήκες εμείς δεν μπορούμε να τα ασκήσουμε». Και κατέληξε: «Εχουμε να αντιμετωπίσουμε μία ακόμη χειρότερη κατάσταση: Στην Ανατολική Μεσόγειο υπάρχουν μεγάλα αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου. Η Αμερική είναι εκεί, η Αίγυπτος είναι εκεί, το Ισραήλ είναι εκεί, η Ελλάδα είναι εκεί, η Κυπριακή Δημοκρατία είναι εκεί. Το μόνο κράτος που δεν είναι εκεί είναι η Τουρκία», ζητώντας επανεξέταση συμμαχιών και προτείνοντας σύναψη συμφωνίας με την Αίγυπτο, επειδή «κάτι τέτοιο θα έλυνε πολλά προβλήματα».

Στο μεταξύ, ο ΥΠΕΞ Μ. Τσαβούσογλου, μιλώντας χτες στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση της Μεσογείου, στην Αγκυρα, και χαρακτηρίζοντας τον «διαμοιρασμό του φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο ένα από τα πιο σημαντικά ζητήματα», ισχυρίστηκε ότι «εμείς δεν βλέπουμε το φυσικό αέριο γύρω από την Κύπρο και στην Ανατολική Μεσόγειο ως ένα ζήτημα που μας χωρίζει, και δεν θέλουμε να το βλέπουμε έτσι (...) Επιθυμούμε να ενισχύσουμε την ευημερία και σταθερότητα της Ανατολικής Μεσογείου και της Κύπρου, μοιραζόμενοι από κοινού τις πηγές γύρω από την Κύπρο και τη Μεσόγειο... Είναι πάρα πολύ αυτό που ζητάμε; Είναι τόσο απλό. Θα μάθουμε να μοιραζόμαστε». Μάλιστα, για το Κυπριακό είπε ότι «σήμερα συζητάμε ανεπίσημα για το τι θα διαπραγματευτούμε με την ελληνοκυπριακή διοίκηση νοτίου Κύπρου, την ΤΔΒΚ (σ.σ. το ψευδοκράτος), την Ελλάδα και τη Βρετανία».

Σχέδια για τα Βαρώσια και «παζάρια» για το Κυπριακό

Τις προκλήσεις κλιμακώνει και το ψευδοκράτος, επιδιώκοντας τετελεσμένα που προσδοκά να ενισχύσουν και τη διαπραγματευτική ισχύ Αγκυρας - κατεχόμενων στα παζάρια για το Κυπριακό, που δεν έχουν σταματήσει.

Την Τρίτη το βράδυ έγινε γνωστό ότι ο Κουντρέτ Οζερσάι, «υπουργός Εξωτερικών», «αντιπρόεδρος» και κατά πολλούς ισχυρός άνδρας του ψευδοκράτους, ανακοίνωσε απόφαση του «υπουργικού συμβουλίου» για τη σύσταση ομάδας ειδικών που θα προχωρήσει σε «επιστημονική καταγραφή» της κατάστασης στην κλειστή πόλη της Αμμοχώστου, των περιουσιακών στοιχείων, ακινήτων και μη. Οπως είπε, «με βάση τα στοιχεία που θα προκύψουν, το συμβούλιο των υπουργών θα αξιολογήσει τους όρους δράσης στα Βαρώσια, που αποτελούν νόμιμη στρατιωτική ζώνη στην ΤΔΒΚ». Τα Βαρώσια είναι «φιλέτο» στην ευρύτερη περιοχή της Αμμοχώστου και μέχρι την τουρκική εισβολή του 1974 μεγάλο τουριστικό θέρετρο για όλη τη Μεσόγειο. Μετά την εισβολή «σφραγίστηκε» και με βάση σχετικές συμφωνίες το άνοιγμα και η «αξιοποίηση» της περιοχής συνδέονται με τη λύση του Κυπριακού. Να σημειωθεί πάντως ότι η «αξιοποίηση» της Αμμοχώστου την τελευταία 4ετία εντάχθηκε στη συζήτηση για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης μεταξύ κυπριακής κυβέρνησης και ψευδοκράτους.

Ανάμεσα σε άλλα, ο Οζερσάι είπε ότι θα δρομολογηθούν και μέτρα για μαρωνίτικα χωριά, συγκεκριμένα ότι ένας αριθμός σπιτιών θα επιστραφούν σε Μαρωνίτες.

Ο δε «πρωθυπουργός» του ψευδοκράτους Ερσίν Τατάρ είπε ότι «η κλειστή πόλη των Βαρωσίων, η οποία είναι πόλη - φάντασμα, θα γίνει και πάλι Λας Βέγκας», προσθέτοντας πως «η ΤΔΒΚ θα αποκτήσει εμπορική αξία (...) Οι Ελληνοκύπριοι μπορεί να έχουν αντιρρήσεις, αλλά στην τελική η περιοχή ανήκει στη δική μας δικαιοδοσία. Φυσικά θα πρέπει να αξιολογήσουμε το ζήτημα με την Τουρκία. Ο,τι πρέπει να γίνει θα γίνει. Αυτά τα σχέδια είναι μόνο η αρχή».

Ο Κύπριος ΥΠΕΞ Νίκος Χριστοδουλίδης σχολίασε πως πρόκειται για «κίνηση εντυπωσιασμού» και τόνισε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα αντιμετωπίσει αυτά τα σχέδια του ψευδοκράτους.

Μέσα σ' αυτές τις συνθήκες, έγινε γνωστό ότι πριν από μερικές μέρες ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης συναντήθηκε με τον Οζερσάι, με τον πρώτο να λέει ότι απλά βρέθηκαν σε «ένα κοινωνικής φύσεως δείπνο» και ότι «ούτε πρόθεση περί συνομιλιών υπήρξε ή οποιαδήποτε συζήτηση, εκτός από τη γενική θεώρηση στου Κυπριακού, ούτε βεβαίως και περιφρόνηση του Τουρκοκύπριου ηγέτη κ. Ακιντζί», συμπληρώνοντας πως «δεν νομίζω ότι χρειάζεται να παίρνω άδεια με ποιους θα συντρώγω ή όχι, ιδιαίτερα όταν πρόκειται περί καθαρά κοινωνικού γεγονότος». Τουρκοκυπριακά δημοσιεύματα (εφημερίδα «Χαμπερτζί») επικαλούνταν πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η συνάντηση Αναστασιάδη - Οζερσάι εντάσσεται στην προσπάθεια διερεύνησης «του ενδεχόμενου για την επίτευξη ενός "κουκουλωμένου consensus" (σ.σ. ομοφωνίας) στο θέμα των δύο κρατών». Ο Μπαρίς Μπουρτζιού, εκπρόσωπος του Ακιντζί, αντέδρασε για το ότι δεν ενημερώθηκε σχετικά ο «Πρόεδρος» του ψευδοκράτους.

Και η σύνθετη διαπραγμάτευση της Τουρκίας με ΗΠΑ - ΕΕ

Τη «μεγάλη εικόνα» μέσα στην οποία «τρέχουν» οι εξελίξεις σε Αιγαίο, Κύπρο, Μεσόγειο αναδεικνύει και το σκληρό παζάρι που δυναμώνει ανάμεσα στην Τουρκία και τη Δύση - ειδικά τις ΗΠΑ, αλλά και την ΕΕ.

Ενδεικτική είναι η απάντηση του τουρκικού ΥΠΕΞ στην προχτεσινή απόφαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ (που εξέφρασε «σοβαρές ανησυχίες» και συνέστησε στην Τουρκία «αυτοσυγκράτηση», αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για κυρώσεις αλλά και ξεκαθαρίζοντας ότι η Τουρκία είναι «εταίρος - κλειδί»), που αποδίδει στην ΕΕ «μονομερή και εκτός πραγματικότητας στάση», καλώντας τη να την αλλάξει. Υποστηρίζει ότι η ΕΕ μετέτρεψε τις σχέσεις με την Τουρκία σε όμηρο του Κυπριακού, προσθέτει όμως πως «παρά την προκατειλημμένη αυτή στάση, η Τουρκία θα συνεχίσει να κάνει βήματα αποφασιστικά και ειλικρινή στην ενταξιακή της διαδικασία» και επιμένει ότι «η Τουρκία δεν απομακρύνεται από την ΕΕ, όπως ισχυρίζονται κάποιοι».

Μεταξύ άλλων η Αγκυρα εκφράζει δυσαρέσκεια για το ότι «η ΕΕ λαμβάνοντας αυτές τις αποφάσεις κινήθηκε όχι ως μια κοινότητα αρχών και αξιών αλλά σαν μια ομάδα διαπραγμάτευσης συμφερόντων» και εκτιμά πως «αυτή η κατάσταση είναι αντίθετη με τη φιλοσοφία ίδρυσης της ΕΕ». Καταλήγει αναφέροντας ότι «η ΕΕ στο παρελθόν ποτέ δεν πήρε μέρος σε διμερή ζητήματα που αφορούσαν αντικρουόμενους ισχυρισμούς περί θαλάσσιων αρμοδιοτήτων μεταξύ μελών της» αλλά και επαναλαμβάνοντας πως «αυτοί που προσπαθούν να αγνοήσουν την Τουρκία, η οποία έχει την μεγαλύτερη ακτογραμμή στην Ανατολική Μεσόγειο, δεν θα πετύχουν ποτέ αυτούς τους στόχους τους (...) Μέχρι να πραγματοποιηθεί αυτό, η Τουρκία θα διατηρήσει την αποφασιστικότητά της κάνοντας τα απαραίτητα βήματα με στόχο να προστατεύσει τόσο τα δικά της δικαιώματα και συμφέροντα στις δικές της περιοχές θαλάσσιας αρμοδιότητας όσο και τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων. Να μην έχει κανένας αμφιβολία γι' αυτό».

Στο ίδιο φόντο καταγράφονται και οι εντάσεις και αντιθέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας, όπως εκδηλώνονται και γύρω από τη συμφωνία της Αγκυρας να αγοράσει ρωσικούς πυραύλους «S-400».

Το αμερικανικό πρακτορείο «Μπλούμπεργκ» μετέδωσε χτες πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η Ουάσιγκτον εξετάζει τρία εναλλακτικά πακέτα κυρώσεων σε βάρος της Αγκυρας, στοχοποιώντας μεταξύ άλλων τη στρατιωτική της βιομηχανία και εξετάζοντας το ενδεχόμενο να «μπλοκάρει» την προμήθεια μιας σειράς εξαρτημάτων.

Τέλος, ο «Φιλελεύθερος» επικαλέστηκε πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η εταιρεία «Baker Hughes», που έχει έδρα στο Τέξας των ΗΠΑ και συνεργαζόταν με την τουρκική ΤΡΑΟ στις γεωτρήσεις στα ανοιχτά της Κύπρου, διέκοψε τη σχετική συνεργασία μετά τις τελευταίες εξελίξεις.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ