ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 20 Ιούνη 2019
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Κάλεσμα στους εργαζόμενους στα σούπερ μάρκετ να συμμετέχουν μαζικά στις αρχαιρεσίες

Για ένα δυνατό κλαδικό σωματείο, οργανωτή της πάλης για τις ανάγκες των εργαζομένων

Η μάχη των αρχαιρεσιών συνεχίζεται, στα γραφεία του Συλλόγου, στα παραρτήματα και σε χώρους δουλειάς
Η μάχη των αρχαιρεσιών συνεχίζεται, στα γραφεία του Συλλόγου, στα παραρτήματα και σε χώρους δουλειάς
Συνεχίζονται οι αρχαιρεσίες στον Σύλλογο Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας.

Στη μάχη για την ενίσχυσή του, ο Σύλλογος απευθύνει ιδιαίτερο κάλεσμα στους εργαζόμενους στα σούπερ μάρκετ.

Με ανακοίνωσή του απευθύνεται σε κάθε εργαζόμενο που από τη δουλειά του θησαυρίζουν οι μεγαλέμποροι, εργάζεται με 4ωρα και «ευέλικτα» ωράρια, μοχθεί καθημερινά στο ταμείο, στα ψυγεία, στις αποθήκες και τα ράφια, ζει με την αγωνία της ανανέωσης της σύμβασης και προσπαθεί να βγάλει τον μήνα.

«Αλήθεια, πώς θα ακουστεί η δική μας φωνή, αν όχι οργανωμένα, μέσα από το σωματείο μας; Πώς θα διεκδικήσουμε τον μισθό, το ωράριο και τα υπόλοιπα δικαιώματά μας;», είναι το ερώτημα που θέτει.

«Το μέλλον δεν είναι ατομική υπόθεση και δεν μπορεί να είναι η μόνιμη ανασφάλεια, η εργοδοτική τρομοκρατία, η φτώχεια, η ανεργία, η ζητιανιά για ψίχουλα. Απάντηση μπορεί να είναι μόνο ένα σωματείο μαζικό, δυνατό. Σωματείο - οργανωτής της πάλης για τα δικαιώματα και τις ανάγκες μας», υπογραμμίζει.

Να δοθεί αποφασιστική απάντηση στα στηρίγματα της εργοδοσίας

Δίπλα στα παραπάνω, ο Σύλλογος επισημαίνει την ανάγκη να δοθεί απάντηση στα στηρίγματα της εργοδοσίας μέσα στο εργατικό κίνημα, τη δράση των οποίων οι εργαζόμενοι στα σούπερ μάρκετ έχουν γνωρίσει από πρώτο χέρι.

«Εχεις πείρα και μνήμη πως σε αρκετά σωματεία προσπάθησαν να εκβιάσουν τη συμμετοχή σου με πιέσεις και τρομοκρατία μέσω των διευθυντών - προϊσταμένων. Αυτών που συμμετέχουν στα ψηφοδέλτια και εκλέγονται ως αντιπρόσωποι στην Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων, στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας και στη ΓΣΕΕ, καθορίζοντας τους συσχετισμούς υπέρ της εργοδοσίας», σημειώνει ο Σύλλογος και συνεχίζει:

«Μονόδρομος για να σπάσει το εργοδοτικό απόστημα είναι η ισχυροποίηση του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, σωματείου που η εργοδοσία δεν μπορεί να βάλει στο χέρι, βρίσκεται στην αντίπερα όχθη από τη σήψη και τη δυσοσμία του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, που οι εργαζόμενοι γνωρίζουν γιατί συμμετέχουν, ποιους και τι ψηφίζουν και όχι γιατί πιέστηκαν ή τους ήρθε εργοδοτική εντολή στα καταστήματα ότι "πρέπει να πάνε"».

Το πρόγραμμα των εκλογών

Οι εργαζόμενοι μπορούν να ψηφίζουν στα γραφεία του Συλλόγου (Αγίας Φιλοθέης 5β, πλατεία Μητροπόλεως) τις εξής μέρες και ώρες: Πέμπτη 20/6, Παρασκευή 21/6 και Σάββατο 22/6 (1 μ.μ. - 9 μ.μ.). Κυριακή 23/6 (9 π.μ. - 9 μ.μ.).

Κάλπες θα στηθούν επίσης στα παραρτήματα του Συλλόγου και σε χώρους δουλειάς: Στην Καλλιθέα (Αραπάκη 69, στοά Καραντινού, 1ος όροφος) την Πέμπτη 20/6 (11 π.μ. - 7 μ.μ.). Στο «Praktiker» στο Ελληνικό (Βοσπόρου 24) την Παρασκευή 21/6 (11 π.μ. - 7 μ.μ.). Στο Μενίδι (Δεκελείας 42) την Κυριακή 23/6 (10 π.μ. - 6 μ.μ.). Στο Ιλιον (Χρυσηίδος και Μενελάου) την Κυριακή 23/6 (10 π.μ. - 6 μ.μ.).

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗ «MELLON»
Νέα απεργία σήμερα για τη Συλλογική Σύμβαση

Από την κινητοποίηση αλληλεγγύης έξω από τα γραφεία της εταιρείας στο Βελιγράδι
Από την κινητοποίηση αλληλεγγύης έξω από τα γραφεία της εταιρείας στο Βελιγράδι
Σε νέα απεργία προχωρούν σήμερα Πέμπτη οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση «Mellon Contact Services», συσπειρωμένοι στο επιχειρησιακό τους σωματείο, διεκδικώντας Συλλογική Σύμβαση για όλους τους εργαζόμενους, με βάση τις δικές τους ανάγκες.

Στο πλαίσιο της απεργίας θα γίνει συγκέντρωση έξω από τα γραφεία της εταιρείας στην Αθήνα στις 8 π.μ., στην οποία θα συμμετέχει και αντιπροσωπεία απεργών από τα γραφεία της Θεσσαλονίκης. Στη συνέχεια θα μεταβούν συγκροτημένα και θα πραγματοποιήσουν νέα συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Εργασίας, όπου στις 12 μ. έχει οριστεί να γίνει τριμερής συνάντηση. Θα ακολουθήσει νέα Γενική Συνέλευση.

Το Σωματείο χαιρετίζει τους δεκάδες εργαζόμενους σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη που συμμετείχαν μαζικά στις κινητοποιήσεις των προηγούμενων ημερών (μια στάση εργασίας και έξι συνεχόμενες μέρες απεργία), τονίζοντας ότι «παραμερίζοντας τις δυσκολίες του αγώνα, πίστεψαν στη δύναμή τους, πάλεψαν για τα δικαιώματά τους, έκαναν δική τους υπόθεση αυτόν τον αγώνα, από τον πιο παλιό μέχρι τον πιο νέο συνάδελφο. Οι εικόνες μιλάνε από μόνες τους. Συνάδελφοι που ταξίδεψαν από τη Θεσσαλονίκη, συνάδελφοι που ακύρωσαν άδειες, μητέρες που προτίμησαν να μη μείνουν στο σπίτι και ήρθαν με τα παιδιά τους, άλλες με τους συζύγους τους, συνδικάτα από άλλους κλάδους, ακόμα και από το εξωτερικό που συμπαραστάθηκαν στον αγώνα μας. Ολοι ήταν εδώ, από νωρίς το πρωί κάθε μέρα, με ενεργή συμμετοχή στις Γενικές Συνελεύσεις, όλοι βρέθηκαν επίσης κάτω από το υπουργείο, στη συγκέντρωση αλληλεγγύης των σωματείων, αποδεικνύοντας ότι το επιχείρημα ορισμένων ότι "όλοι αυτοί δεν ξέρουν τι ψηφίζουν και γιατί απεργούν", ήταν ένα επιχείρημα πανικού που κατέρρευσε ακαριαία».

Για τη σημερινή απεργία το Σωματείο τονίζει ότι «μπορούμε να είμαστε ακόμα περισσότεροι, να μη δουλέψει κανείς. Ακόμα και αυτοί οι λίγοι συνάδελφοι που τις προηγούμενες μέρες δεν έκαναν αυτό το βήμα, τους καλούμε να έρθουν μαζί μας».

Διεθνής αλληλεγγύη στον αγώνα των εργαζομένων

Την αλληλεγγύη τους στον δίκαιο αγώνα των εργαζομένων της «Mellon» εκφράζουν μια σειρά συνδικαλιστικές οργανώσεις άλλων χωρών.

Η συνδικαλιστική οργάνωση «SLOGA» από τη Σερβία πραγματοποίησε σχετική κινητοποίηση έξω από τα γραφεία της «Mellon» στο Βελιγράδι.

Ακόμα, ανακοινώσεις αλληλεγγύης έχουν εκδώσει η συνδικαλιστική οργάνωση Ενωση Συνδικάτων Βάσης (USB) Ιταλίας, η Παγκύπρια Συντεχνία Εργαζομένων στις Υπηρεσίες (ΠΑΣΕΥ ΠΕΟ) και συνδικάτα από τη Γαλλία.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ «ΕΡΓΑΝΗ»
Σταθερά στα ύψη η «ευελιξία» και η κινητικότητα

Μία στις δύο προσλήψεις κατά τον μήνα Μάη (50,16%) ήταν με σύμβαση μερικής απασχόλησης και εκ περιτροπής εργασία, ενώ το ίδιο υψηλό ποσοστό «ευελιξίας» στις νέες συμβάσεις καταγράφεται ολόκληρο το πεντάμηνο (Γενάρης - Μάης) του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με τα στοιχεία του συστήματος «Εργάνη».

Ειδικότερα, τον μήνα Μάη το 39,2% των νέων συμβάσεων ήταν συμβάσεις μερικής απασχόλησης, το 10,96% συμβάσεις με εκ περιτροπής εργασία και το 49,84% με πλήρη απασχόληση. Σημειώνεται πως ένα σημαντικό μέρος και αυτών των συμβάσεων, παρόλο που είναι με πλήρες ωράριο, είναι συμβάσεις ορισμένου χρόνου και άρα έχουν συγκεκριμένη ημερομηνία λήξης.

Συνολικά τον περασμένο Μάη, το ισοζύγιο προσλήψεων - απολύσεων ήταν θετικό κατά 105.284 θέσεις εργασίας, αποτυπώνοντας κυρίως την αύξηση της εποχικής απασχόλησης την τουριστική περίοδο. Σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2018, το ισοζύγιο αυτό είναι ελαφρώς μικρότερο κατά 3.441 θέσεις εργασίας. Χαρακτηριστικά, το μεγαλύτερο θετικό ισοζύγιο προσλήψεων εμφανίζεται στα καταλύματα (48.147 παραπάνω θέσεις εργασίας) και στην εστίαση (26.581 θέσεις).

Ταυτόχρονα, τα στοιχεία του πρώτου πενταμήνου επιβεβαιώνουν την τεράστια κινητικότητα στην αγορά εργασίας, εξαιτίας της εξίσου τεράστιας «ευελιξίας». Ετσι, το διάστημα Γενάρης - Μάης 2019 έγιναν 1.130.113 αναγγελίες προσλήψεων και 865.054 απολύσεις. Οσον αφορά τις απολύσεις, το 56,5% (489.504 συμβάσεις) ήταν αποτέλεσμα καταγγελιών συμβάσεων αορίστου χρόνου ή λήξης συμβάσεων ορισμένου χρόνου, που επιβεβαιώνουν και την προσωρινότητα της εργασίας, αλλά και το γεγονός ότι οι εργοδότες μπορούν ελεύθερα να απολύουν εργαζόμενους, αξιοποιώντας το αντεργατικό οπλοστάσιο που έχουν στη διάθεσή τους.

Στάση εργασίας και κινητοποίηση στη «J&P ΑΒΑΞ»

Σε στάση εργασίας (τις δύο πρώτες ώρες του ωραρίου) και κινητοποίηση στη «J&P ΑΒΑΞ», στις 8.30 π.μ., καλεί σήμερα το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών. Απαιτεί υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης με αυξήσεις στους μισθούς, σταθερές εργασιακές σχέσεις, προστασία της μητρότητας, μείωση των ωρών εργασίας.

«Οι επισφαλείς μορφές εργασίας, με κορυφαία το μπλοκάκι ως δήθεν "συνεργασία" με τους εργοδότες, διαμορφώνουν ένα εργασιακό περιβάλλον ανασφάλειας, όπου ο εργαζόμενος καλείται να θυσιάσει όλα τα δικαιώματα που απορρέουν από την εξαρτημένη σχέση εργασίας (άδειες, δώρα, επιδόματα, δικαιώματα στην εγκυμοσύνη, προστασία από ομαδικές απολύσεις κ.ά.). Η εργοδοτική τρομοκρατία, οι απολύσεις, τα εργατικά ατυχήματα που όλο και πληθαίνουν, αποτελούν συνήθη φαινόμενα», σημειώνει χαρακτηριστικά το Σωματείο.

ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ ΣΧΟΛΗΣ ΜΕΤΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠ. ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
Διαμαρτυρία για την καθυστέρηση στην καταβολή του επιδόματος

Σε διαμαρτυρία στον ΟΑΕΔ για την καθυστέρηση που υπάρχει στην καταβολή των χρημάτων στους σπουδαστές της σχολής μετεκπαίδευσης του υπουργείου Τουρισμού καλούν σήμερα, Πέμπτη, στις 9 π.μ., τα σωματεία εργαζομένων στα ξενοδοχεία της Ρόδου «MIRAMARE», «SHERATON», «AMILIA MARE» και «PARADISE VILLAGE», μαζί με αποφοίτους των προγραμμάτων, αρκετοί εκ των οποίων είναι μέλη τους.

«Πέρσι λειτούργησαν ξανά κάτω από την πίεση και τους αγώνες των εργαζομένων του κλάδου οι σχολές μετεκπαίδευσης του υπουργείου Τουρισμού», υπενθυμίζουν τα σωματεία και παράλληλα επισημαίνουν ότι η επαναλειτουργία τους έγινε με κουτσουρεμένα τμήματα και σε λιγότερες περιοχές σε σχέση με το παρελθόν. Οπως εξηγούν, οι σχολές αυτές δίνουν μια δυνατότητα σε εργαζόμενους «οι οποίοι δουλεύουν χρόνια στον κλάδο, αλλά δεν έχουν πτυχίο, να κατοχυρώσουν ορισμένα στοιχειώδη επαγγελματικά δικαιώματα».

Παρότι η φοίτηση προϋποθέτει επίδομα μετεκπαίδευσης, με δεδομένο ότι το επίδομα ανεργίας όσων συμμετέχουν διακόπτεται, οι σπουδαστές όχι μόνο στη Ρόδο αλλά και συνολικά μέχρι σήμερα «δεν έχουν δει ευρώ στους λογαριασμούς τους, ενώ η απάντηση που έχουν πάρει όσοι ζήτησαν ενημέρωση, είναι να περιμένουν έως τον Σεπτέμβρη», καταγγέλλουν τα σωματεία και διεκδικούν την άμεση καταβολή του επιδόματος σε όσους συμμετείχαν στα προγράμματα.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org