ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 20 Ιούνη 2019
Σελ. /28
ΕΚΛΟΓΕΣ ΙΟΥΛΗΣ 2019
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ
Κάλπικα διλήμματα και διαφήμιση της «φιλοεπενδυτικής» πολιτικής του

Τη φιλοεπενδυτική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ διαφήμισε χτες σε συνέντευξή του στον τ/σ «OPEN» ο Αλ. Τσίπρας, κατηγορώντας μάλιστα τη ΝΔ ότι «δεν έφερε επενδύσεις». Προπαγανδίζοντας ουσιαστικά τα δωράκια στο κεφάλαιο, τα οποία έχουν τη μερίδα του λέοντος στο 1,5 δισ. των λεγόμενων «θετικών μέτρων», που υποστήριξε ότι «αφορούν όλη την κοινωνία», τόνισε χαρακτηριστικά, ανταγωνιζόμενος με τη ΝΔ σε δεσμεύσεις απέναντι στα μονοπώλια: «Εμείς, που μας λένε ότι είμαστε εχθροί των επενδύσεων, έχουμε κάνει δεκάδες, εκατοντάδες επενδύσεις. Η ανάπτυξη στο 2 και 2,5% δεν ήρθε με κάποιο μαγικό τρόπο. Αλλά ήρθε με επενδύσεις, οι οποίες ήρθαν για πρώτη φορά. Το 2018 η Ελλάδα έχει ρεκόρ ξένων άμεσων επενδύσεων δεκαετίας».

Τα παραπάνω συνόδευσε με αναφορές στο «σχέδιο» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι «καταφέραμε αυτό που το '15 φαινόταν απίθανο, να βγούμε από τα μνημόνια», εννοώντας τη «μέχρι κεραίας» εφαρμογή τους. Και πρόσθεσε, καλώντας τους εργαζόμενους να υπομένουν τις θυσίες για ξεροκόμματα, ότι «τώρα είναι η ώρα στοχευμένα να βοηθήσουμε, να ελαφρύνουμε και αυτούς που έβαλαν μεγαλύτερη δύναμη για να πάει το κάρο μπροστά». Μάλιστα, στην προσπάθειά του να φουντώσει τα κάλπικα διλήμματα, επικαλέστηκε τις προθέσεις της ΝΔ για μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων, όταν αυτή η μείωση περιλαμβάνεται και στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ - μόλις προχτές το παρουσίασε στον ΣΕΒ - ενώ πριν από λίγο καιρό μαζί με τη ΝΔ ψήφισαν τις φοροαπαλλαγές στο κεφάλαιο.

Σε άλλο σημείο, στη λογική του εκβιασμού απέναντι στα λαϊκά στρώματα, επικαλέστηκε τις «δεσμεύσεις που έχουν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες, το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο» και το ότι «παρακολουθούν όλοι από κοντά την απόδοση της ελληνικής οικονομίας», προσθέτοντας ότι για να μην πάρει «κίτρινη κάρτα» η Ελλάδα, θα πρέπει να καταφέρνει τους στόχους της, δηλαδή το τσάκισμα των εργατικών δικαιωμάτων.

Παρά την παραδοχή αυτή του ασφυκτικού πλαισίου, που κάνει θρύψαλα το «αφήγημα» της «μεταμνημονιακής εποχής», ο Αλ. Τσίπρας επανέλαβε ότι ο ελληνικός λαός πρέπει να επιβραβεύσει το δικό του αντιλαϊκό έργο, γιατί αλλιώς «θα υπάρξουν φωνές την επόμενη μέρα για να αρχίσει να ξηλώνεται το πουλόβερ». Και έκανε λόγο για «κινδύνους της επόμενης μέρας», για «επιστροφή στο 2010 και το 2014» αν εκλεγεί η ΝΔ, καλώντας το λαό να ξεχάσει ότι η επόμενη κυβέρνηση θα πατήσει στις «ράγες» των αντιδραστικών δεσμεύσεων που η σημερινή κυβέρνηση έχει ήδη θέσει.

ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
Σε ρυθμό ΝΑΤΟ, εφησυχασμού και δεσμεύσεων στο κεφάλαιο

Την άποψη ότι η ΕΕ πρέπει να προχωρήσει σε κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας αν κλιμακωθεί η προκλητικότητά της εξέφρασε χτες το βράδυ, μιλώντας στο «Star», ο Κυρ. Μητσοτάκης, λέγοντας ότι θα θέσει το θέμα σήμερα στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στις Βρυξέλλες.

Στο εσωτερικό ζήτησε να χαραχτεί «εθνική γραμμή» για τις «σοβαρές εξελίξεις» και να υπάρξει ένας «ξεκάθαρος οδικός χάρτης», αξιοποιώντας τις «συμμαχίες» και παραπέμποντας σε κοινή γραμμή με την κυβέρνηση στη στήριξη του ευρωατλαντικού πλαισίου, εκεί ακριβώς δηλαδή που καλλιεργείται και εκδηλώνεται η τουρκική προκλητικότητα.

Ταυτόχρονα, στην ίδια γραμμή εφησυχασμού με την κυβέρνηση, έκανε λόγο για «υπερβολική δραματοποίηση» και χαρακτήρισε «υπερβολή» την πρόσφατη σύγκληση του ΚΥΣΕΑ.

Μπροστά στις εκλογές της 7ης Ιούλη, ζήτησε «ισχυρή εντολή» και είπε καταρχάς ότι εφόσον εκλεγεί, θα κρατήσει ανοιχτή τη Βουλή το καλοκαίρι φέρνοντας «επείγοντα νομοσχέδια».

Επανέλαβε τις δεσμεύσεις του στο μεγάλο κεφάλαιο για μείωση της φορολογίας, για «κίνητρα» - έξτρα προνόμια και στήριξη της ρευστότητάς τους, αλλά και επιβράβευση της τακτικής εργοδοτών να δίνουν στους εργαζόμενους αντί για μισθό κουπόνια σίτισης ή δωρεάν μεταφοράς, λέγοντας ότι αυτό είναι «μοίρασμα πλούτου».

Αναφερόμενος στον κατώτατο μισθό, ουσιαστικά δεσμεύτηκε να συνεχίσει να εφαρμόζει τον νόμο «Βρούτση - Αχτσιόγλου», με την κυβέρνηση να διαμορφώνει το ύψος του, λέγοντας ότι είναι υπέρ της «αύξησής» του σε ποσοστό διπλάσιο από την αύξηση του ΑΕΠ, και εκτιμώντας ότι έτσι σε δύο χρόνια θα φτάσει στα 750 ευρώ.

Πρόσθεσε ότι δεν θα μειώσει άμεσα τον ΦΠΑ, παρά μόνο στην εστίαση, και ότι θα «εξετάσει τη δυνατότητα» να στηρίξει τους αγρότες μεταφέροντας περισσότερες πρώτες ύλες στον χαμηλό συντελεστή.

Σε ανάλογο πνεύμα, περιορισμού των προσδοκιών για τους συνταξιούχους, είπε ότι δεν θα υπάρχει καμία περαιτέρω μείωση συντάξεων και ότι στόχος του είναι η «έκτακτη στήριξη», με τα ψίχουλα που μοίρασε πριν από τις ευρωεκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ, να διατηρηθεί και του χρόνου.

Την ίδια ώρα, έκανε σαφές ότι αναζητεί νέες περικοπές των δημοσίων δαπανών και ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών του Δημοσίου, κάνοντας λόγο για «αξιολόγηση δαπανών», «στοχευμένες προσλήψεις» και παραπέμποντας στο σχήμα των ΣΔΙΤ για να μειωθεί το «λειτουργικό κόστος».

Τέλος, ανακοίνωσε ότι επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας της ΝΔ θα είναι ο πρώην ανώτατος δικαστικός και πρώην πρωθυπουργός Π. Πικραμένος, ενώ στην τελευταία θέση θα μπει ο ηθοποιός Κ. Μαρκουλάκης, ως «σύμβολο ευρείας διεύρυνσης της ΝΔ».

Το μνημονιακό ... «asset» Βαρουφάκης

Η επιστολική ψήφος Βαρουφάκη με την οποία λέει ΝΑΙ στο 3ο μνημόνιο
Η επιστολική ψήφος Βαρουφάκη με την οποία λέει ΝΑΙ στο 3ο μνημόνιο
Για να θυμούνται οι παλιότεροι και να μαθαίνουν οι νεότεροι...

Στις 10 Ιούλη 2015, σε μια μαραθώνια κοινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, παρουσιάστηκε η κυβερνητική πρόταση για το 3ο μνημόνιο, με τον πρωθυπουργό να ζητά τη στήριξή της προκειμένου να υπάρξει άμεσα συμφωνία με τους «θεσμούς»...

Ηταν εκείνο το βράδυ του Ιούλη που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, μετά την επέκταση της δανειακής σύμβασης τον Φλεβάρη με τη συμφωνία του τότε υπουργού Οικονομικών...

...Γιάνη... με ένα «ν»

έφερε προς επικύρωση το νέο μνημόνιο με μορφή σχεδίου νόμου και με τίτλο: «Για τη διαπραγμάτευση και σύναψη δανειακής σύμβασης με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM)».

Η λίστα των αντιλαϊκών προαπαιτούμενων μάλιστα είχε κατατεθεί στα Αγγλικά...

...άρα ο «Γιάνης» είχε καταλάβει...

Τότε, λοιπό, το «asset» έστειλε επιστολική ψήφο (βλέπε φωτ.) και έλεγε:

«Σας γνωρίζω ότι αδυνατώ να παρευρεθώ στη σημερινή ονομαστική ψηφοφορία. Επιθυμώ διά της παρούσης να δηλώσω ότι εάν ήμουν σε θέση να ψηφίσω στη σημερινή ονομαστική ψηφοφορία επί του σχεδίου νόμου του υπουργείου Οικονομικών "Για τη διαπραγμάτευση και σύναψη δανειακής σύμβασης με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM)"

θα ψήφιζα ΝΑΙ».

* * *

Ο ίδιος άνθρωπος τον Νοέμβρη του 2016 έγραφε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης:

«Οσο το 3ο μνημόνιό τους καταρρέει (σ.σ. τους;;;) τόσο πιο αποφασισμένοι φαίνονται να με τιμούν με το μίσος τους επειδή δεν το υπέγραψα»...

Το τι θέλει να πει ο ποιητής, δεν το καταλαβαίνουμε...

...το 3ο μνημόνιο το είχε ΨΗΦΙΣΕΙ και μάλιστα με επιστολική ψήφο...

...το 3ο μνημόνιο το είχε ΥΠΟΓΡΑΨΕΙ και μάλιστα με επιστολική ψήφο...

...το 3ο μνημόνιο το είχε ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΕΙ ως υπουργός Οικονομικών επί 7 μήνες, με την «περήφανη διαπραγμάτευση» που κατέληξε σε επέκταση του 2ου μνημονίου...

...το 2ο ΜΝΗΜΟΝΙΟ το είχε αποθεώσει λέγοντας ότι συμφωνεί με το 70%...

* * *

Ο ίδιος άνθρωπος ζητά ψήφο για τις εκλογές στις 7 Ιούλη...

...πουλώντας αντιμνημονιακά παραμύθια...

και

...λέγοντας ξεδιάντροπα ότι θα συνεργαστεί και με ΣΥΡΙΖΑ και με ΝΔ αν χρειαστεί...

Ομως, όσο κι αν πλασάρεται ως «αντισυστημική δύναμη», «αλέκιαστη αριστερά», νέα εναλλακτική δύναμη κ.λπ. κ.λπ., δεν είναι τίποτε περισσότερο από ένα πιόνι στη σκακιέρα των συμφερόντων των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, της άρχουσας τάξης...


Κ. Πασ.

Κρίσιμα θέματα στην αντιλαϊκή ατζέντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Συνεδριάζει σήμερα και αύριο το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο με βασικό θέμα συζήτησης την ανάδειξη της νέας ηγεσίας των ευρωπαϊκών «θεσμών» (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ύπατος εκπρόσωπος για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτικής Αμυνας, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα). Στόχος είναι οι βασικές επιλογές να έχουν συμφωνηθεί μέχρι το τέλος της Συνόδου αύριο Παρασκευή και, πάντως, πριν από την πρώτη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υπό τη νέα σύνθεσή του, στις 2 Ιούλη, οπότε θα πρέπει να εκλεγεί ο νέος πρόεδρός του.

Θα συζητηθούν ακόμα η Στρατηγική Ατζέντα της Ενωσης για την επόμενη πενταετία, το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο για την περίοδο 2021 - 2027, η κλιματική αλλαγή, η αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης και των υβριδικών απειλών, η μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στη λογική του εφησυχασμού του λαού για τον επικίνδυνο ρόλο των ιμπεριαλιστικών συμμαχιών, Ελλάδα και Κύπρος ετοιμάζονται να θέσουν το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας στη Σύνοδο, ζητώντας να υπάρξει «καταδίκη» των ενεργειών της γείτονος στην κυπριακή ΑΟΖ και το Αιγαίο, με ανάδειξη των επιπτώσεων που αυτές έχουν στις σχέσεις της με την ΕΕ. Ο Αλ. Τσίπρας αναμένεται να ζητήσει υιοθέτηση μέτρων κατά της Τουρκίας όσο εκείνη επιμένει σε αυτήν τη συμπεριφορά.

Σε σχέση με την επιλογή του νέου προέδρου της Κομισιόν ο Αλ. Τσίπρας έχει ήδη εκφραστεί υπέρ του Φ. Τίμερμανς.

Στην πρόσκλησή του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντ. Τουσκ, δηλώνει «επιφυλακτικά αισιόδοξος» για την επιλογή νέων επικεφαλής των ευρωπαϊκών «θεσμών», καθώς πρόκειται για πεδίο όπου εκφράζονται έντονες διαφωνίες και αντιθέσεις.

Για τα υπόλοιπα θέματα της συνόδου στέκεται στην αντιδραστική «Στρατηγική Ατζέντα», που καθορίζει την κατεύθυνση της ΕΕ. Η αυριανή συνεδρίαση θα επικεντρωθεί στο ζήτημα της μεταρρύθμισης της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org