ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 20 Ιούνη 2019
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΤΗΣ «ΔΕΛΤΑ» ΣΤΟ ΠΛΑΤΥ ΗΜΑΘΙΑΣ
Με απεργία και συγκέντρωση αλληλεγγύης συνεχίστηκαν οι κινητοποιήσεις

Από τη χτεσινή κινητοποίηση αλληλεγγύης στην Αλεξάνδρεια
Από τη χτεσινή κινητοποίηση αλληλεγγύης στην Αλεξάνδρεια
Τη συμπαράστασή τους στους απεργούς του εργοστασίου της «ΔΕΛΤΑ» στο Πλατύ Ημαθίας διαδήλωσαν χτες βράδυ εργαζόμενοι της περιοχής, συμμετέχοντας μαζικά στη συγκέντρωση αλληλεγγύης που πραγματοποιήθηκε στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας. Μετά και τη χτεσινή απεργία, οι εργαζόμενοι θα καθορίσουν τις επόμενες αγωνιστικές τους κινήσεις απέναντι στο σχεδιαζόμενο «λουκέτο» στο εργοστάσιο, μέσα από Γενική Συνέλευση μαζί με την Ομοσπονδία και τα κλαδικά σωματεία.

Στη συγκέντρωση αλληλεγγύης μίλησαν ο Γιάννης Διάκογλου, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών Πέλλας - Ημαθίας, ο Γιάννης Αλευράς, δημοτικός σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στο δήμο Αλεξάνδρειας, και ο Κώστας Κατσιμένης, γραμματέας της Ομοσπονδίας Εργαζομένων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών.

Κεντρικός ομιλητής της συγκέντρωσης ήταν ο Χάρης Κυριαζίδης, πρόεδρος του Συνδικάτου Βιομηχανικού Επισιτισμού Κ. Μακεδονίας.

Ολοι οι ομιλητές ανέδειξαν την ανάγκη οι εργαζόμενοι, συμπορευόμενοι με τα κλαδικά σωματεία και την Ομοσπονδία, καθώς και με τη συμπαράσταση των αγροτών και των αυτοαπασχολούμενων που πλήττονται από τις εξελίξεις στη «ΔΕΛΤΑ», να παλέψουν ενωμένοι ώστε να μην προστεθεί και αυτή η επιχείρηση στα κουφάρια άλλων επιχειρήσεων που έκλεισαν, όπως αυτά της ζάχαρης και των ζωοτροφών. Ακόμα, τους κάλεσαν να διεκδικήσουν την απορρόφηση των εργαζομένων του εργοστασίου στο Πλατύ σε άλλες επιχειρήσεις του ομίλου που υπάρχουν στην περιοχή, για όσο χρονικό διάστημα ισχυρίζεται η επιχείρηση ότι χρειάζεται να γίνει ο εκσυγχρονισμός του εργοστασίου.

Η κινητοποίηση ολοκληρώθηκε με πορεία στους δρόμους της Αλεξάνδρειας, με κεντρικό σύνθημα «Χωρίς εσένα γρανάζι δεν γυρνά, εργάτη μπορείς χωρίς αφεντικά».

ΠΕΜΕΝ - «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» - ΠΕΕΜΑΓΕΝ
ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ εναλλάσσουν τη σκυτάλη και σε βάρος των ναυτεργατών

«Δημαγωγία και εμπαιγμό για τους ναυτεργάτες» χαρακτηρίζουν τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ την ανακοίνωση που εξέδωσε στις 18 Ιούνη το τμήμα Ναυτιλίας του ΣΥΡΙΖΑ, για να εμφανίσει προκλητικά τη σημερινή κυβέρνηση ως ...προστάτη τάχα των δικαιωμάτων και των θέσεων εργασίας των ναυτεργατών, απέναντι στη ΝΔ, της οποίας, όπως αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ, «ο διωγμός των Ελλήνων ναυτικών από τα πλοία και η αντικατάστασή τους με χαμηλόμισθους αλλοδαπούς αποτελεί σταθερή πολιτική επιλογή της για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του πιο σκληρού, αναχρονιστικού εφοπλιστικού κεφαλαίου».

Τα σωματεία ξεσκεπάζουν την προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να στήσει κάλπικο δίπολο αξιοποιώντας την αντιλαϊκή πλειοδοσία της ΝΔ και στην ανακοίνωση αναφέρουν: «Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ συνέχισε την εφαρμογή της αντι-ναυτεργατικής νομοθεσίας των προηγούμενων κυβερνήσεων ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ενώ δεν δίστασε να ενισχύσει τα προνόμια και τις επιδοτήσεις στο εφοπλιστικό κεφάλαιο, για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και κερδοφορίας του.

Οι ναυτεργάτες δεν ξεχνούν: Οτι το 3ο μνημόνιο ψηφίστηκε με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ, όπως και η υλοποίηση των 2 προηγούμενων, με τραγικές συνέπειες για την εργατική - λαϊκή οικογένεια. Στην αναθεώρηση του Συντάγματος μαζί με τη ΝΔ και τα άλλα αστικά κόμματα, δεν τόλμησαν να τροποποιήσουν τα εφοπλιστικά προνόμια που διευρύνουν την ανασφάλιστη εργασία και συνέβαλε στα τεράστια ελλείμματα του ΝΑΤ».

Δεν ξεχνούν επίσης «τον νόμο Κατρούγκαλου 4387/2016, με τα πρόσθετα χτυπήματα στην Κοινωνική Ασφάλιση, τις περικοπές συντάξεων, τη φορολογία. Το χτύπημα των ΣΣΕ με μειώσεις μισθών και τις 180 αποφάσεις του υπουργού Ναυτιλίας Κουρουμπλή για Φ/Γ (φορτηγά) πλοία του εσωτερικού με οργανικές συνθέσεις που να μην εφαρμόζονται οι ΣΣΕ και η Κοινωνική Ασφάλιση».

Δεν ξεχνούν «την προκλητική εθελοντική φορολογία των εφοπλιστών που μείωσαν από 140 εκατ. ευρώ το χρόνο σε 40 εκατ. ευρώ!, διατηρώντας τις 56 νομοθετικές προνομιακές απαλλαγές, με αποκορύφωμα τον ν. 27/1975 που καθορίζει τη φορολογία με βάση τους κόρους του πλοίου και είναι λιγότερη από την εφορία που πληρώνει ένας Α' Πλοίαρχος ή Α' Μηχανικός».

Οπως δεν ξεχνούν «την παραπομπή στις ελληνικές καλένδες» της πρότασης νόμου (κατατέθηκε από το ΚΚΕ) για τον εκδημοκρατισμό του ναυτεργατικού συνδικαλιστικού κινήματος, αλλά και «τη συνέχιση της υποβάθμισης της ναυτικής εκπαίδευσης, στρώνοντας το έδαφος στις ιδιωτικές σχολές». Ξεκαθαρίζουν τέλος: «Οι ναυτεργάτες έχουν πλούσια εμπειρία από την αντιλαϊκή πολιτική του κεφαλαίου σε βάρος του συνόλου των δικαιωμάτων τους, η διέξοδος είναι στην ενίσχυση του ταξικού αγώνα με βάση τις σύγχρονες ανάγκες μας».

ΝΑΥΠΗΓΟΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΖΩΝΗ
Στάση εργασίας σήμερα για τα απανωτά «ατυχήματα»

Με στάση εργασίας σήμερα (10 π.μ. - 12 μ.) και συγκέντρωση μπροστά στο Ναυπηγείο Φρατζή στο Πέραμα, οι εργαζόμενοι της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης συνεχίζουν τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις διεκδικώντας την τήρηση των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς για να γυρίζουν στις οικογένειές τους σώοι και αβλαβείς.

Τη σημερινή κινητοποίηση αποφάσισαν το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας και το Σωματείο Ναυπηγοξυλουργών, καθώς τείνουν πλέον να γίνουν καθημερινά τα εργατικά «ατυχήματα» στη Ζώνη, τα οποία, όπως σημειώνεται σε καταγγελία των σωματείων, «αναδεικνύουν ότι πλέον τα μέτρα ασφαλείας είναι ανύπαρκτα και αυτό, σε συνδυασμό με την πίεση για την ολοκλήρωση των εργασιών, οδηγεί καθημερινά συναδέλφους στα νοσοκομεία ακόμα και με σοβαρές βλάβες στην υγεία τους».

Να σημειωθεί ότι η συγκέντρωση επιλέχθηκε να γίνει στο συγκεκριμένο ναυπηγείο, διότι, όπως καταγγέλλουν τα σωματεία, έγινε προσπάθεια από την εργοδοσία να αποκρυφτεί ότι εκεί υπέστη σοβαρά εγκαύματα μεταλλεργάτης και μάλιστα συνταξιούχος, κατά τη διάρκεια επισκευής ρυμουλκού, την περασμένη βδομάδα.

Τα σωματεία επισημαίνουν ότι η ευθύνη για την επικίνδυνη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη Ζώνη ανήκει στην εργοδοσία, που αρνείται, μπροστά στο κυνήγι του κέρδους, ακόμα και την τήρηση στοιχειωδών μέτρων προστασίας της ζωής των εργαζομένων. Ενώ τονίζουν ότι την επιθετικότητα της εργοδοσίας τροφοδοτεί η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία για να εξυπηρετήσει εφοπλιστές και εργολάβους έφτασε στο σημείο να αρνείται να κηρύξει υποχρεωτική τη ΣΣΕ στη Ζώνη, όπου το μεγαλύτερο μέρος της (εκτός από το ημερομίσθιο και το ωράριο) αφορά ακριβώς τα μέτρα προστασίας των εργαζομένων, που πρέπει να λαμβάνονται στους χώρους δουλειάς.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΔΕΥΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
Παλεύουν ενάντια στις απολύσεις συμβασιούχων

Την απόλυση των 26 εργαζόμενων συμβασιούχων στο δήμο Καλαμάτας, οι οποίοι εργάζονταν από το 2015, ύστερα από δικαστική απόφαση που επεδίωξε και απέσπασε η δημοτική αρχή, καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων στις Δημοτικές Επιχειρήσεις Υδρευσης - Αποχέτευσης Μεσσηνίας.

Το Σωματείο ως άμεση αντίδραση καλεί σήμερα «όλους τους εργαζόμενους έξω από τα κεντρικά γραφεία, για να διαδηλώσουν την αντίθεσή τους και να ενημερώσουν τους δημότες για το τι συμβαίνει στη ΔΕΥΑΚ και για τον άμεσο κίνδυνο ιδιωτικοποίησης του νερού, που δρομολογούν τόσο οι απερχόμενες όσο και οι νέες κυβερνήσεις που θα προκύψουν μετά τις εκλογές, με τη σύμφωνη γνώμη και της πλειοψηφίας των δημοτικών αρχών».

Οπως μάλιστα καταγγέλλουν οι ίδιοι οι απολυμένοι, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ «απαίτησε από την δικαστή να απολυθούμε και να ανοίξει ο δρόμος για την είσοδο των εργολάβων ακόμα και σε υπηρεσίες λειτουργίας και συντήρησης».

Σημειώνουν επίσης ότι «όλα αυτά τα χρόνια η πλειοψηφία της δημοτικής αρχής ήταν απέναντι από τις διεκδικήσεις μας (...) Ηδη η δημοτική αρχή, η απερχόμενη και νέα, έχει σχέδιο ιδιωτικοποίησης, αμέσως μετά από τις απολύσεις που διακαώς επιθυμούσαν, με εργολάβους. Διά στόματος προϊστάμενων, καλούν τους ίδιους εργαζόμενους που θέλουν να απολύσουν, να φτιάξουν εταιρεία και να δώσουν προσφορά για να πάρουν τη δουλειά».

Τέλος, σημειώνουν ότι ο αγώνας τους είναι και «για τη στοιχειώδη λειτουργία της ΔΕΥΑΚ, στην οποία διαμορφώνεται εκρηκτική κατάσταση», αφού «με πολύ λιγότερο προσωπικό θα πρέπει να καλυφθεί ένας τεράστιος όγκος εργασιών».

Κινητοποίηση των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία

Η πάλη ενάντια στις επικείμενες απολύσεις χιλιάδων συμβασιούχων βρέθηκε στο επίκεντρο της χτεσινής πανελλαδικής στάσης εργασίας των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία, στο πλαίσιο της οποίας πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας.

Υπενθυμίζεται ότι με τον εφιάλτη της ανεργίας απειλούνται περίπου 2.800 εργαζόμενοι μέσω προγράμματος του ΟΑΕΔ, λόγω της επικείμενης λήξης της σύμβασής τους το Φλεβάρη - Μάρτη του 2020, ενώ τους επόμενους μήνες ακολουθεί η λήξη της σύμβασης άλλων 1.200 εργαζομένων του ίδιου προγράμματος. Αντιμέτωποι με την απόλυση είναι και χιλιάδες εργολαβικοί εργάτες, που δεν θα προσληφθούν με τις προωθούμενες συμβάσεις ορισμένου χρόνου, ενώ και όσοι προσληφθούν θα εργάζονται με πετσοκομμένα δικαιώματα (σε πολλές περιπτώσεις με 6ωρο και μικρότερο μισθό) και σύντομα θα βρεθούν ξανά αντιμέτωποι με την ανεργία. Παράλληλα, συνεχίζονται οι απολύσεις επικουρικών γιατρών πανελλαδικά, ενώ με απόλυση κινδυνεύουν και εκατοντάδες επικουρικοί άλλων ειδικοτήτων.

Κατά τη διάρκεια της χτεσινής συγκέντρωσης στο υπουργείο, αντιπροσωπεία των διαδηλωτών συναντήθηκε με τον υπουργό Υγείας, Α. Ξανθό, με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ να απορρίπτει για άλλη μια φορά το αίτημα για μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων και για μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σύμφωνα με τις ανάγκες. Ο υπουργός έκανε επίσης σαφές ότι δεν πρόκειται να δοθεί νέα παράταση στους συμβασιούχους του ΟΑΕΔ, αλλά στη νέα προκήρυξη θα έχουν μια ισχνή αύξηση της μοριοδότησης. Παράλληλα, επανέλαβε τη δέσμευσή του για την εφαρμογή της μνημονιακής αναλογίας 1:1 (μια πρόσληψη για κάθε αποχώρηση) και στην Υγεία, γεγονός που οδηγεί - ακόμη κι αν εφαρμοστεί - στη διατήρηση της σημερινής απαράδεκτης κατάστασης, με την τεράστια υποστελέχωση, τις συγχωνεύσεις και καταργήσεις τμημάτων, ανοίγοντας παράλληλα το δρόμο για απολύσεις χιλιάδων εργαζομένων με ελαστικές εργασιακές σχέσεις.

Η Γραμματεία Υγείας - Πρόνοιας του ΠΑΜΕ καλεί όλους τους εργαζόμενους στα δημόσια νοσοκομεία σε ενιαίο αγώνα μαζί με το λαό, «για ένα σύγχρονο, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας και Πρόνοιας, που θα καλύπτει πλήρως τις λαϊκές ανάγκες και θα εξασφαλίζει μόνιμη και σταθερή εργασία με πλήρη δικαιώματα σε όλους τους εργαζόμενους».

  • Στο πλαίσιο της χτεσινής στάσης εργασίας, το Σωματείο Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ πραγματοποίησε σύσκεψη με τους εργαζόμενους με ελαστικές εργασιακές σχέσεις. Αποφασίστηκε τη Δευτέρα 24/6 να γίνουν στάση εργασίας (8 π.μ. - 10 π.μ.) και Γενική Συνέλευση, με προοπτική κλιμάκωσης και συντονισμού του αγώνα με τα σωματεία εργαζομένων των άλλων νοσοκομείων και δημόσιων μονάδων Υγείας της Κρήτης, καθώς και των Σωματείων Εργαζομένων της Τοπικής Διοίκησης που έχουν στη δύναμή τους πολλούς εργαζόμενους με ελαστικές μορφές απασχόλησης.


Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ