ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 20 Ιούνη 2019
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΕΣ ΝΟΤΙΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ
«Πράσινο φως» για τις παραχωρήσεις στα μονοπώλια

Ψεύτικες οι προσδοκίες που καλλιεργούνται από ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ στο λαό για τα «οφέλη», επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η ΕΠ Κρήτης του ΚΚΕ

Την έγκριση του Ελεγκτικού Συνεδρίου έλαβαν οι συμβάσεις για την παραχώρηση των δύο θαλάσσιων περιοχών νότια και δυτικά της Κρήτης στην κοινοπραξία των μονοπωλιακών ομίλων «Total», «ExxonMobil» και ΕΛΠΕ, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για την τυπική ολοκλήρωση της διαδικασίας παραχώρησης, με την υπογραφή των συμβάσεων από τον αρμόδιο υπουργό Περιβάλλοντος και την κύρωσή τους από τη Βουλή. Ο σχετικός διαγωνισμός προκηρύχθηκε τον Δεκέμβρη του 2017 και σε διάστημα μικρότερο των δύο χρόνων τα θαλάσσια οικόπεδα κατακυρώθηκαν στην κοινοπραξία.

Αυτό είναι το δεύτερο «πακέτο» συμβάσεων με εξορυκτικούς ομίλους, αφού είχε προηγηθεί η υπογραφή των συμβάσεων για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στις θαλάσσιες περιοχές «Ιόνιο» και «Μπλοκ 10» στον Κυπαρισσιακό κόλπο, από τον υπουργό Περιβάλλοντος Γ. Σταθάκη και τους εκπροσώπους των ΕΛΠΕ και της ισπανικής «Repsol».

Ενεργειακή φτώχεια για το λαό - κερδοφορία για τους ομίλους

Με αφορμή τη χτεσινή εξέλιξη, ανακοίνωση εξέδωσε η Επιτροπή Περιοχής Κρήτης του ΚΚΕ, στην οποία τονίζεται:

«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, παίρνοντας τη σκυτάλη από τις προηγούμενες, συνεχίζει την παράδοση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης σε μεγάλους μονοπωλιακούς ομίλους.

Κυβέρνηση και αστοί αναλυτές προσπαθούν να καλλιεργήσουν κλίμα ψεύτικων προσδοκιών ότι θα έχει ο λαός μας τεράστια οφέλη ώστε να εξασφαλίσουν τη συναίνεση των εργαζομένων της περιοχής στα σχέδια καταλήστευσης του ενεργειακού πλούτου της χώρας μας.

Ομως η πραγματικότητα είναι πως το μόνο που εξασφαλίζεται είναι η απρόσκοπτη κερδοφορία των ενεργειακών μονοπωλιακών ομίλων. Την ίδια στιγμή, ο λαός καταδικάζεται σε ενεργειακή φτώχεια, καθώς στο πλαίσιο της ιδιωτικοποίησης της Ενέργειας, θα πληρώνεται ολοένα και ακριβότερα η χρήση της. Αντίστοιχα ο λαός θα χρυσοπληρώνει και όποιες υποδομές γίνουν για τις ανάγκες της εξόρυξης και της μεταφοράς της Ενέργειας.

Επιπλέον, αποκρύπτεται η βαθύτερη εμπλοκή της Ελλάδας στα επικίνδυνα σχέδια του έλεγχου των πηγών Ενέργειας και των δρόμων μεταφοράς τους και των επικίνδυνων ιμπεριαλιστικών αντιθέσεων στην περιοχή, ειδικά μεταξύ ΗΠΑ, ΕΕ, Ρωσίας, αλλά και μεταξύ περιφερειακών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, όπως η Τουρκία, το Ισραήλ κ.ά. Αυτό αποδεικνύεται και με τις πρόσφατες εξελίξεις με την κυπριακή ΑΟΖ, τις προκλητικές ενέργειες της τουρκικής άρχουσας τάξης και τις απειλές για γεωτρήσεις σε θαλάσσιες ζώνες που δεν της ανήκουν με βάση το Διεθνές Δίκαιο.

Η ΕΠ Κρήτης του ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους, τη νεολαία, το λαό της Κρήτης να μην τσιμπήσει στο επιχείρημα της δήθεν δίκαιης ή βιώσιμης ανάπτυξης που τόσο η ΝΔ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ χρησιμοποιούν.

Η αξιοποίηση των πλουτοπαραγωγικών πηγών της χώρας μπορεί να γίνει προς όφελος του λαού, μόνο στο πλαίσιο ενός ριζικά διαφορετικού δρόμου ανάπτυξης, όπου τα μέσα παραγωγής, οι πλουτοπαραγωγικές πηγές, οι εγχώριες πηγές Ενέργειας, τα μέσα παραγωγής και διανομής της Ενέργειας θα είναι κοινωνική ιδιοκτησία. Ενας τέτοιος δρόμος ανάπτυξης προϋποθέτει η εργατική τάξη, ο λαός να πάρει στα χέρια του το τιμόνι της εξουσίας και τα κλειδιά της οικονομίας».

Εκδηλώσεις και περιοδείες στη μάχη για ισχυρό ΚΚΕ
Στην Αττική

Σήμερα, Πέμπτη:

-- Στις 6.30 π.μ., ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ και υποψήφιος βουλευτής Δυτικού Τομέα, θα επισκεφτεί το γκαράζ του δήμου Αγ. Βαρβάρας και στις 10.45 π.μ. θα επισκεφτεί τον Προμηθευτικό Συνεταιρισμό Φαρμακοποιών Αττικής (ΠΡΟΣΥΦΑΠΕ) για να συζητήσει με τους εργαζόμενους.

-- Στις 8.30 μ.μ., ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ και υποψήφιος βουλευτής Α' Αθήνας, θα μιλήσει στο Παγκράτι, στην πλατεία Βαρνάβα.

-- Στις 9 π.μ., η Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ, βουλευτής και εκ νέου υποψήφια βουλευτής Β΄ Πειραιά, θα επισκεφτεί τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά για να συζητήσει με τους εργαζόμενους.

-- Στις 7.15 π.μ., η Βιβή Δάγκα, μέλος της ΚΕ και υποψήφια βουλευτής Επικρατείας, και η Δώρα Βασιλοπούλου, υποψήφια βουλευτής Δυτικού Τομέα, θα επισκεφτούν το Κέντρο Διανομής των ΕΛΤΑ στο Αιγάλεω και στις 8 π.μ. το κατάστημα των ΕΛΤΑ στο Αιγάλεω, για να συζητήσουν με τους εργαζόμενους.

-- Στις 10 π.μ., ο Βαγγέλης Μαρούπας, μέλος της ΚΕ και υποψήφιος βουλευτής Α΄ Πειραιά, θα επισκεφτεί το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και θα μιλήσει σε συγκέντρωση των εργαζομένων.

-- Στις 11 π.μ., ο Θανάσης Παφίλης, μέλος της ΚΕ, βουλευτής και εκ νέου υποψήφιος στον Βόρειο Τομέα, θα επισκεφτεί το Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών για να συζητήσει με τους εργαζόμενους. Στις 8.30 μ.μ., ο Θ. Παφίλης και η Ελσα Βακάλη, υποψήφια βουλευτής στον Βόρειο Τομέα, θα μιλήσουν στο Γαλάτσι, στο Μνημείο της Εθνικής Αντίστασης (Γαλατσίου και Αγ. Γλυκερίας).

-- Στις 11.45 π.μ., ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της ΚΕ, βουλευτής και εκ νέου υποψήφιος στο Νότιο Τομέα, θα επισκεφτεί την εταιρεία φαρμάκου «Boehringer Ingelheim» για να συζητήσει με τους εργαζόμενους. Στις 8 μ.μ., ο Χρ. Κατσώτης θα μιλήσει στην Ηλιούπολη, στην πλατεία Βεάκη. Θα χαιρετίσει ο Γιώργος Παλιούρας, υποψήφιος βουλευτής Νότιου Τομέα.

-- Στις 8 μ.μ., η Χριστίνα Παναγιωτακοπούλου, μέλος της ΚΕ και υποψήφια βουλευτής Δυτικού Τομέα, θα μιλήσει στο Αιγάλεω, στην πλατεία Αγ. Τριάδας (Λιούμη).

-- Στις 8 μ.μ., σε σύσκεψη στο Ε' Διαμέρισμα του Πειραιά στην πλατεία Βώκου θα μιλήσει ο Δημήτρης Ξεκαλάκης, υποψήφιος βουλευτής Α' Πειραιά.

-- Στις 8.30 μ.μ., η Λιάνα Κανέλλη, βουλευτής και εκ νέου υποψήφια στην Α' Αθήνας, και η Ελένη Μητικάρη, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ και υποψήφια βουλευτής στην Α' Αθήνας, θα μιλήσουν στα Πετράλωνα, στην πλατεία Μερκούρη.

Αύριο, Παρασκευή:

-- Στις 9 μ.μ., ο Νίκος Σοφιανός θα μιλήσει στους Αμπελόκηπους, στην πλατεία Πανόρμου. Χαιρετισμό θα απευθύνει η Βίκυ Μανιάτη, υποψήφια βουλευτής Α' Αθήνας.

-- Στις 6.45 π.μ., ο Θοδωρής Χιώνης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ και υποψήφιος βουλευτής Νότιου Τομέα, θα επισκεφτεί το γκαράζ του δήμου Ελληνικού - Αργυρούπολης για να συζητήσει με τους εργάτες του δήμου.

-- Στις 7 π.μ., ο Γιάννης Πρωτούλης θα επισκεφτεί τα ΕΛΤΑ Περιστερίου για να συζητήσει με τους εργαζόμενους.

-- Στις 7 π.μ., η Διαμάντω Μανωλάκου θα επισκεφτεί τον Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων (προβλήτα Ι) στο Ν. Ικόνιο για να συζητήσει με τους εργαζόμενους.

Στην Κεντρική Μακεδονία

Σήμερα, Πέμπτη:

-- Στις 5.30 π.μ., ο Γιάννης Δελής, βουλευτής του ΚΚΕ και εκ νέου υποψήφιος στην Α' Θεσσαλονίκης, θα πραγματοποιήσει περιοδεία στο εργοτάξιο καθαριότητας του δήμου Θεσσαλονίκης στο Ντεπώ. Στις 8.30 μ.μ., ο Γ. Δελής θα μιλήσει σε ανοιχτή σύσκεψη στα γραφεία της ΚΟΒ Παπάφη - Δόξα.

-- Στις 6.30 π.μ. η Κλεοπάτρα Χοροζίδη, υποψήφια βουλευτής Β' Θεσσαλονίκης, θα πραγματοποιήσει περιοδεία στο αμαξοστάσιο - μηχανουργείο του δήμου Κορδελιού - Ευόσμου.

-- Στις 11.30 π.μ. ο Λεωνίδας Στολτίδης, υποψήφιος βουλευτής Β' Θεσσαλονίκης, θα πραγματοποιήσει περιοδεία στο εργοστάσιο της ΕΚΜΕ.

-- Στη 1 μ.μ., ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος, υποψήφιος βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης, θα πραγματοποιήσει περιοδεία στην εταιρεία «Epsilon Net». Στις 7.30 μ.μ. θα μιλήσει σε ανοιχτή συγκέντρωση στο πάρκο Πλαστήρα.

-- Στις 7.30 μ.μ. ο Θανάσης Κουτσουράς, υποψήφιος βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης, θα μιλήσει σε ανοιχτή σύσκεψη οικοδόμων στην πλαζ Αρετσού στην Καλαμαριά.

-- Στις 8.30 μ.μ. ο Σωτήρης Αβραμόπουλος, στέλεχος του ΚΚΕ, θα μιλήσει σε εκδήλωση της ΚΟΒ Πεύκων.

-- Στις 8.30 μ.μ. ο Γιάννης Δελής θα μιλήσει σε ανοιχτή σύσκεψη στα γραφεία της ΚΟΒ Παπάφη - Δόξα.

Σε άλλες περιοχές

Σήμερα, Πέμπτη:

-- Στις 8.30 π.μ., στην Πελασγία, στη Λαϊκή, θα περιοδεύσει ο Κώστας Μπασδέκης, μέλος της ΚΕ και υποψήφιος βουλευτής Φθιώτιδας.

-- Στις 6.30 π.μ., στο Αγρίνιο, στο τσιμεντάδικο «Μπαρτσώκα», θα περιοδεύσει ο Μιχάλης Κατσιγιάννης, υποψήφιος βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας.

-- Στις 7 μ.μ., στην Αμφιλοχία, στα εμπορικά μαγαζιά της πόλης, θα περιοδεύσει η Ειρήνη Κωνσταντακοπούλου, υποψήφια βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας.

-- Στις 7.30 μ.μ., στο Αγγελόκαστρο - Λυσιμαχία θα περιοδεύσει ο Νίκος Παπαναστάσης, υποψήφιος βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας. Στις 8 μ.μ., θα μιλήσει στα Κλεισορρεύματα (καφενείο «Νικολόπουλου»).

-- Στις 9 μ.μ., στο Κανάλι Πρέβεζας (πιτσαρία Γ. Ζαρβαλιά), θα μιλήσει ο Γιώργος Πούμπης, υποψήφιος βουλευτής.

-- Στις 10 π.μ., σε τυπογραφεία στη ΒΙΠΕ Ηρακλείου, θα περιοδεύσει ο Γιάννης Γωνιανάκης.

-- Στις 10 π.μ., σε υπηρεσίες του δήμου Μινώα - Πεδιάδος στο Αρκαλοχώρι θα περιοδεύσει ο Νίκος Πατεράκης, υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ.

-- Στις 10 π.μ., στη ΔΕΥΑ Μαλλίων και στις εγκαταστάσεις του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) θα περιοδεύσει ο Μανώλης Συντυχάκης, βουλευτής Κρήτης και εκ νέου υποψήφιος.

ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ
Δεν θα πραγματοποιηθεί το Αντάμωμα στη Νάουσα

Η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ) ενημερώνει τους συναγωνιστές, φίλους και απογόνους της Αντίστασης και του ΔΣΕ ότι, φέτος, λόγω των αλλεπάλληλων εκλογικών αναμετρήσεων, δεν θα πραγματοποιηθεί το καθιερωμένο για τον Ιούνη Αντάμωμα των Αντιστασιακών στη Νάουσα, ενώ έχει ματαιωθεί και η προγραμματισθείσα για τις αρχές Ιούλη 5ήμερη εκδρομή - προσκύνημα στο Γράμμο - Βίτσι.

ΛΑΡΙΣΑ
Εκδήλωση του ΚΚΕ για τους επικίνδυνους σχεδιασμούς ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ

Σε εκδήλωση με θέμα: «Οι επικίνδυνες εξελίξεις στην περιοχή μας, ο ρόλος της Λάρισας στα σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, η θέση του ΚΚΕ και οι θέσεις των άλλων κομμάτων», που οργανώνει η ΚΟΒ Νεάπολης Λάρισας του ΚΚΕ, σήμερα Πέμπτη 20 Ιούνη, στις 8.30 μ.μ., στην πλατεία Νεάπολης, θα μιλήσει ο Ελισαίος Βαγενάς, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων.

Αναβολή λαχειοφόρου

Η Επιτροπή Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ ανακοινώνει ότι, λόγω των βουλευτικών εκλογών, η κλήρωση της λαχειοφόρου 2019 που είχε προγραμματιστεί για τις 25 Ιούνη 2019, αναβάλλεται και θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 16 Ιούλη 2019, μέρα κλήρωσης του λαϊκού λαχείου.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ