ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 20 Ιούνη 2018
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΓΙΟΥΡΟΓΚΡΟΥΠ
«Κλειδώνουν» αντιλαϊκά μέτρα και «εποπτεία» σε ορίζοντα δεκαετιών

Copyright 2018 The Associated

Με τη θετική «έκθεση συμμόρφωσης» που ετοιμάζει η Κομισιόν αναφορικά με τα προαπαιτούμενα της 4ης «αξιολόγησης» όσο και συνολικά τις εκατοντάδες αντιλαϊκές παρεμβάσεις στο πλαίσιο του 3ου μνημονίου αλλά και πέραν αυτού (π.χ. κατακρεούργηση συντάξεων, αφορολόγητου ορίου) προσέρχεται η κυβέρνηση στην αυριανή συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ στο Λουξεμβούργο.

Την ίδια ώρα, με φόντο τις εύθραυστες ισορροπίες και τους συμβιβασμούς που εκδηλώνονται στο εσωτερικό της Ευρωζώνης αλλά και με την πλευρά του ΔΝΤ, τα παζάρια συνεχίζονται γύρω από τη μορφή του νέου «ενισχυμένου εποπτικού πλαισίου» της αντιλαϊκής πολιτικής, με αρχικό χρονοδιάγραμμα εφαρμογής στα 2 ή 3 χρόνια. Αυτό με τη σειρά του θα έρθει να «κουμπώσει» με τις όποιες ρυθμίσεις αναφορικά με τους χρόνους επιμήκυνσης του κρατικού χρέους, σε συνδυασμό και με το ύψος του «κεφαλαιακού αποθέματος» («μαξιλάρι ασφαλείας») που θα συγχρηματοδοτηθεί από την Ευρωζώνη (μέσω αδιάθετων υπολοίπων του τρέχοντος μνημονίου) και από τα ματωμένα πλεονάσματα που έχει συγκεντρώσει το ελληνικό κράτος.

Σε αυτό το φόντο, η καγκελάριος της Γερμανίας, Αγκ. Μέρκελ, σε χτεσινές δηλώσεις της υπογράμμισε: «Τώρα πιστεύω έχουμε τη χρονική στιγμή. Την Πέμπτη (στο Γιούρογκρουπ) ελπίζω να καταφέρουμε να κάνουμε με την Ελλάδα το τελευταίο βήμα στο πρόγραμμα. Τότε όλες οι χώρες του ευρώ θα είναι εκτός προγραμμάτων και τότε θα είναι η σωστή στιγμή για να πούμε τώρα πρέπει να καταστήσουμε την Ευρωζώνη ασφαλή έναντι κρίσεων».

«Αμπαλάρουν» το αντιλαϊκό πακέτο

Το νέο συνεκτικό αντιλαϊκό πακέτο («αξιολόγηση», εποπτικό πλαίσιο, χρέος, κεφαλαιακό απόθεμα) θα συζητηθεί στο αυριανό Γιούρογκρουπ, ενώ υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Ευρωζώνης σε χτεσινές δηλώσεις έδινε μεγάλες πιθανότητες («70% - 80%») για το κλείσιμο της συμφωνίας - πακέτο στο πλαίσιο της ίδιας συνεδρίασης.

Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, «υπάρχουν ακόμα σοβαρά ζητήματα να συζητηθούν» κυρίως στο ζήτημα της επέκτασης των ωριμάνσεων του κρατικού χρέους, στην εξαγορά των «ακριβών» δανείων του ΔΝΤ από την Ευρωζώνη και στο ύψος του «μαξιλαριού» ρευστότητας που συνδέεται με το ύψος της τελικής δόσης που θα λάβει το ελληνικό κράτος από το 3ο μνημόνιο.

Αναφορικά με τους χρόνους επιμήκυνσης της αποπληρωμής του κρατικού χρέους, έδειξε στην κατεύθυνση ενός συμβιβασμού στα 7 - 8 χρόνια. Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, η επιμήκυνση θα αφορά αποκλειστικά στα δάνεια του προηγούμενου - 2ου - μνημονίου. Να σημειωθεί ότι το ΔΝΤ έβαζε την πρόταση για 15ετή επιμήκυνση και η πλευρά της γερμανικής κυβέρνησης στα 3 με 5 χρόνια.

Σε ό,τι αφορά το ύψος της τελευταίας εκταμίευσης από το 3ο μνημόνιο, επισήμανε ότι θα είναι σημαντικό, έτσι ώστε να ανεβάζει το «ταμειακό απόθεμα» περίπου σε 20 δισ. ευρώ. Ετσι, σημαντικό τμήμα της δόσης προορίζεται να φουσκώσει το «μαξιλάρι ασφαλείας». Στόχος, όπως είπε, είναι η εξυπηρέτηση των «δανειακών υποχρεώσεων» του ελληνικού κράτους έως και τις αρχές του 2020, με την προϋπόθεση ότι επιτυγχάνονται και οι δημοσιονομικοί στόχοι και τα πρωτογενή πλεονάσματα το 2019 και το 2020. Δηλαδή, σε κάθε περίπτωση μέσω των ματωμένων πλεονασμάτων που φορτώνουν στις λαϊκές πλάτες θα αποπληρώνονται τα μνημονιακά και άλλα δάνεια.

Κλιμάκωση των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων

Αλλος αξιωματούχος, από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αναφορικά με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις της επόμενης περιόδου, εστίασε στο άνοιγμα της αγοράς Ενέργειας, στις ιδιωτικοποιήσεις, στην εφαρμογή του νέου συστήματος κοινωνικών επιδομάτων (περαιτέρω συμπίεση κατά τις συστάσεις του ΟΟΣΑ κ.ά.), στην αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών στον ιδιωτικό τομέα και την αποφυγή δημιουργίας νέων, στην ολοκλήρωση του εθνικού κτηματολογίου έως το 2021.

Χαρακτηριστική είναι και η χτεσινή επισήμανση από τον επίτροπο Οικονομικών της ΕΕ, Π. Μοσκοβισί, ότι η ολοκλήρωση του κτηματολογίου «θα διευκολύνει τη συλλογή φόρων ακίνητης περιουσίας και θα συμβάλει στην τόνωση των επενδύσεων στον τομέα του τουρισμού και της βιομηχανίας».

Παράλληλα, ο Π. Μοσκοβισί, αναδεικνύοντας το αντιλαϊκό έργο της σημερινής κυβέρνησης, υπογράμμισε ότι «μέχρι το τέλος του προγράμματος που ξεκίνησε το 2015 η Ελλάδα θα έχει υλοποιήσει περισσότερες από 450 δράσεις»...

Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, οι αντιλαϊκές δεσμεύσεις της επόμενης περιόδου, πέρα από τα παραπάνω, θα καταγραφούν και σε ένα σχετικά ολιγοσέλιδο κείμενο - συμφωνία, το οποίο και θα συμπληρωθεί στη συνέχεια με βάση και τις αποφάσεις στο Γιούρογκρουπ.

Μεταξύ αυτών που οι πληροφορίες λένε ότι θα περιλαμβάνονται στη συμφωνία είναι:

-- Η επικύρωση της ρήτρας για τη «μη αναστροφή» των ουσιαστικών μεταρρυθμίσεων, δηλαδή του πυρήνα των αντιλαϊκών μέτρων και των τριών μνημονίων.

-- Η επιβεβαίωση του στόχου για πρωτογενή πλεονάσματα (3,5% μέχρι το 2022) ενώ για τη συνέχεια και σε ορίζοντα πολλών δεκαετιών η απόφαση αναμένεται να κλειδώσει με την επικείμενη συμφωνία στο Γιούρογκρουπ. Βάση της συμφωνίας αποτελεί προηγούμενη απόφαση του Γιούρογκρουπ, σύμφωνα με την οποία τα πρωτογενή πλεονάσματα θα διατηρηθούν «τουλάχιστον αλλά πλησίον στο 2% του ΑΕΠ έως το 2060». Σε αυτό το πλαίσιο, οι τελικές ρυθμίσεις για τα πλεονάσματα των επόμενων δεκαετιών θα διαμορφώνονται αντιστρόφως ανάλογα με το ύψος των διευκολύνσεων στο κρατικό χρέος, δηλαδή σε κάθε περίπτωση τα σπασμένα θα φορτώνονται στις λαϊκές πλάτες.

-- Μόνιμα στην ατζέντα βρίσκεται το ζήτημα της απομείωσης των «κόκκινων» τραπεζικών δανείων, με στόχο τη «σταθερότητα» του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Εν προκειμένω, οι εγχώριοι τραπεζικοί όμιλοι αναμένεται να υποβάλουν νέα επιχειρηματικά πλάνα με τους στόχους για τα επόμενα χρόνια.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ