ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 20 Ιούνη 2018
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΓΑΛΛΙΑ
Προωθούν κοινή πρόταση στην Ευρωζώνη

Για κοινό «επενδυτικό» προϋπολογισμό, μετεξέλιξη του ESM και τραπεζική ένωση έκαναν λόγο Μέρκελ και Μακρόν

Από τη χτεσινή συνάντηση στο παλάτι «Μέσεμπεργκ»

Copyright 2018 The Associated

Από τη χτεσινή συνάντηση στο παλάτι «Μέσεμπεργκ»
Τη συμφωνία τους για τη δημιουργία ενός ξεχωριστού προϋπολογισμού της Ευρωζώνης, που θα χρηματοδοτεί επενδύσεις στην ΕΕ, ανακοίνωσαν χτες η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, και ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, μετά τη συνάντησή τους και τη συνεδρίαση του γαλλογερμανικού συμβουλίου υπουργών στο παλάτι «Μέσεμπεργκ» έξω από το Βερολίνο. Το βράδυ είχε προγραμματιστεί να συμμετάσχει στις συνομιλίες και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ. Η κοινή πρόταση Γερμανίας - Γαλλίας θα κατατεθεί στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 28 - 29 Ιούνη, και χτες ανακοινώθηκαν τα πρώτα αποτελέσματα του πολύμηνου παζαριού μεταξύ των δύο ισχυρότερων οικονομιών της ΕΕ. Επίσης η Μέρκελ δήλωσε σχετικά με το πρόγραμμα της Ελλάδας ότι ελπίζει πως στο Γιούρογκρουπ της Πέμπτης «θα καταφέρουμε να κάνουμε το τελευταίο βήμα στο πρόγραμμα».

Οι ηγέτες Γερμανίας και Γαλλίας δηλώνουν ότι επιδιώκουν μια «επενδυτική επίθεση» πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ στην ΕΕ, και γι' αυτόν το σκοπό θα δημιουργηθεί ένας προϋπολογισμός της Ευρωζώνης στο πλαίσιο των υπαρχουσών δημοσιονομικών δομών. Η Γερμανίδα καγκελάριος παραδέχτηκε ότι οι συζητήσεις για τη «μεταρρύθμιση» της Ευρωζώνης ήταν το δυσκολότερο μέρος των διαπραγματεύσεων με τη Γαλλία, αλλά επιτεύχθηκαν οι απαραίτητοι συμβιβασμοί. Ο νέος προϋπολογισμός πρόκειται να ενσωματωθεί από το 2021 και τα κεφάλαιά του θα χρησιμοποιούνται για επενδύσεις για την προώθηση της «οικονομικής σύγκλισης» των χωρών της Ευρωζώνης.

Ο Μακρόν πρόσθεσε ότι πρόκειται για έναν «πραγματικό προϋπολογισμό με ετήσια έσοδα και δαπάνες». Δεν δόθηκε το ύψος του προϋπολογισμού, όμως θα ελέγχεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Ανοίγουμε ένα νέο κεφάλαιο σε όλο το εύρος», τόνισε η καγκελάριος, καθώς «χρειαζόμαστε ευρωπαϊκές απαντήσεις», αναφερόμενη στην ανάγκη η ΕΕ να σταθεί στον παγκόσμιο ανταγωνισμό με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα.

ESM και τραπεζική ένωση

Το σημερινό ευρωπαϊκό ταμείο διάσωσης, ESM (Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας), πρόκειται να εξελιχθεί σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο, προκειμένου «να παράσχει στο ευρώ μόνιμη προστασία έναντι νέων χρηματοπιστωτικών κρίσεων». Επιπλέον, προγραμματίζονται πιο ομοιόμορφοι τραπεζικοί κανόνες - ο ΕSM θα παρεμβαίνει στο μέλλον ως το τελευταίο «δίχτυ ασφαλείας» για τις αποτυχίες των τραπεζών - έτσι ώστε με δημόσια χρήματα να μπορούν να διασωθούν οι τράπεζες. «Αυτό θα εισαγάγει ένα νέο εργαλείο για βραχυπρόθεσμα προβλήματα αστάθειας και ρευστότητας σε μεμονωμένα κράτη - μέλη», εξήγησε η Αγκ. Μέρκελ.

«Ξεκινάμε τώρα ένα δεύτερο στάδιο στη ζωή του κοινού μας νομίσματος», είπε ο Μακρόν για την αντιμετώπιση των κρίσεων και τη σταθερότητα στην Ευρωζώνη.

Προκειμένου ο τραπεζικός τομέας στην ΕΕ να καταστεί περισσότερο ανθεκτικός στην κρίση, θα προχωρήσει η ολοκλήρωση της Τραπεζικής Ενωσης. Οι δύο ηγέτες τόνισαν ότι τα αποτελέσματα της συνάντησης πρέπει τώρα να εμπλουτιστούν από τις άλλες χώρες - μέλη.

Οι συνομιλίες αφορούσαν τέσσερα βασικά ζητήματα: Τη «μεταρρύθμιση» της οικονομικής και νομισματικής ένωσης, την ενίσχυση και «σύγκλιση» της ευρωπαϊκής εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής, μια κοινή πολιτική ασύλου και μια ισχυρότερη ερευνητική συνεργασία, όπως στην τεχνητή νοημοσύνη.

Για τη μετανάστευση η καγκελάριος επανέλαβε ότι «είναι μια κοινή ευρωπαϊκή πρόκληση». Και οι δύο υπογράμμισαν ότι θα ενισχυθεί η προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ και η Frontex θα στελεχωθεί με περισσότερο προσωπικό.

ΑΣΙΑ - ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Νέα επίσκεψη του Κιμ στην Κίνα

Ενώ ΗΠΑ - Νότια Κορέα ακύρωσαν γυμνάσια που είχαν προγραμματίσει για τον Αύγουστο

ΠΕΚΙΝΟ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΣΕΟΥΛ - ΤΟΚΙΟ.--

Ενδεικτική των νέων διαστάσεων που παίρνουν τα παζάρια στην περιφέρεια είναι η νέα επίσκεψη που πραγματοποιεί από χτες στο Πεκίνο ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν, μια βδομάδα μετά την επίσημη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.

Την είδηση της επίσκεψης Κιμ (τρίτη από το Μάρτη) μετέδωσε το κρατικό κινεζικό πρακτορείο «Σινχουά» αναφέροντας ότι οι επαφές του αναμένεται να ολοκληρωθούν σήμερα. Η άφιξη Κιμ στην κινεζική πρωτεύουσα αναμενόταν αμέσως μετά τη συνάντηση Τραμπ - Κιμ στη Σιγκαπούρη, δεδομένων καταρχάς του πρωταγωνιστικού ρόλου που το Πεκίνο θέλει να διασφαλίσει στη διαδικασία «διευθέτησης» του Κορεατικού ζητήματος αλλά και της (όποιας) «αποπυρηνικοποίησης της Κορεατικής Χερσονήσου» ακολουθήσει.

Αντίστοιχα βέβαια έχουν κινητοποιηθεί και άλλα ισχυρά ιμπεριαλιστικά κέντρα, όπως η Ρωσία, που καθόλου τυχαία έσπευσε να υποβάλει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ πρόταση άμεσης επανεξέτασης των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί σε βάρος της Βόρειας Κορέας. Ενώ θυμίζουμε ότι ο Πρόεδρός της, Βλαντιμίρ Πούτιν, κάλεσε τον Κιμ να επισκεφτεί επίσημα τη Μόσχα.

Στο μεταξύ, τη Δευτέρα το βράδυ το αμερικανικό Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι ΗΠΑ και Ν. Κορέα ανέστειλαν τις στρατιωτικές ασκήσεις «Ulchi Freedom Guardian», μετά τις σχετικές ανακοινώσεις που έκανε ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ από τη Σιγκαπούρη, στις 12 Ιούνη, αναφέροντας ότι μετά την έναρξη διαπραγματεύσεων με την Πιονγιάνγκ «δεν αρμόζει να διεξάγουμε στρατιωτικά γυμνάσια και παιχνίδια πολέμου» και προσθέτοντας ότι ο τερματισμός τους θα επιτρέψει «την εξοικονόμηση πολλών χρημάτων», αφού «τα στρατιωτικά γυμνάσια είναι πολύ ακριβά και εμείς πληρώνουμε για τα περισσότερα από αυτά». Η εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Ντάνα Ουάιτ, δήλωσε ότι ο σχεδιασμός των αμερικανο-κορεατικών ασκήσεων που αναμένονταν για τον Αύγουστο σταμάτησε και ότι «δεν υπάρχει απόφαση για άλλες επικείμενες ασκήσεις (στην περιοχή)». Σύμφωνα με το «Ρόιτερς», συμπλήρωσε ότι τα γυμνάσια των ΗΠΑ με άλλες χώρες του Ειρηνικού θα συνεχιστούν.

Η εκπρόσωπος του νοτιοκορεατικού υπουργείου Αμυνας, Τσόι Χιούν-σου, ισχυρίστηκε ότι η αναστολή των ασκήσεων «Ulchi Freedom Guardian» θα συμβάλλει στη διατήρηση καλού κλίματος, ενώ χαρακτήρισε κρίσιμες τις διαπραγματεύσεις για την αποπυρηνικοποίηση με τη Βόρεια Κορέα.

Στο μεταξύ, ο εκπρόσωπος της ιαπωνικής κυβέρνησης, Γιοσιχίντε Σούγκα, έκρινε σκόπιμο να διευκρινίσει ότι δεν υπάρχουν σχέδια αλλαγής των στρατιωτικών ασκήσεων που η χώρα του διεξάγει με τις ΗΠΑ. «Οι ΗΠΑ βρίσκονται σε θέση να διατηρήσουν τις δεσμεύσεις τους σχετικά με την άμυνα των σύμμαχων εθνών τους και κατανοούμε ότι δεν έχει αλλάξει κάτι όσον αφορά τη συμμαχία Ιαπωνίας - ΗΠΑ και τη δομή των αμερικανικών στρατευμάτων που σταθμεύουν στην Ιαπωνία». Επιπλέον, σύμφωνα με τους «Τάιμς της Ιαπωνίας», ο υπουργός Αμυνας, Ιτσουνόρι Ονοντέρα, εξέφρασε κατανόηση για την αναστολή των αμερικανο-κορεατικών ασκήσεων, τις οποίες χαρακτήρισε ωστόσο «σημαντικό πυλώνα» για τη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιφέρεια.

ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΟΙ ΠΡΟΩΡΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
Σε πρώτο πλάνο πιθανές «προσαρμογές» στην εξωτερική πολιτική

ΑΓΚΥΡΑ.--

Η τουρκική πλουτοκρατία ετοιμάζεται να αναδιατάξει τις δυνάμεις της ώστε μετά τις πρόωρες διπλές εκλογές (προεδρικές και βουλευτικές) της 24ης Ιούνη να παζαρέψει ακόμα πιο αποφασιστικά συμμαχίες ωφέλιμες για την προώθηση των σχεδιασμών της.

Αν και τα διάφορα σενάρια που η αστική αρθρογραφία εκτιμά ότι «ανοίγουν» στις 25 Ιούνη μοιάζουν ακόμα αόριστα, όλοι ξεχωρίζουν το παζάρι που θα δυναμώσει τόσο με τις ΗΠΑ όσο και την ΕΕ, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα. Αρκετοί ξεχωρίζουν ότι ο βασικός αντίπαλος του Ερντογάν για την προεδρία, ο υποψήφιος του σοσιαλδημοκρατικού CHP, Μουχαρέμ Ιντζέ, επανειλημμένα έχει τονίσει ότι θέλει βελτίωση σχέσεων με Ουάσιγκτον αλλά και με Βρυξέλλες. Βέβαια, οι ίδιες φωνές προσθέτουν ότι ούτε το στρατόπεδο Ερντογάν υποστηρίζει (τουλάχιστον τώρα...) μια ραγδαία επιδείνωση των σχέσεων της Αγκυρας με τη Δύση. Επίσης, μεγάλη είναι η συζήτηση για την «πίεση» που θα ασκήσει στην επόμενη κυβέρνηση η είσοδος στη Βουλή του σοσιαλδημοκρατικού κουρδικού HDP, που αν περάσει το όριο του 10% μπορεί να στερήσει από το (σήμερα κυβερνών) ΑΚΡ μέχρι και 60 έδρες.

Στο μεταξύ, ο ηγέτης του ΜΗΡ και εταίρος του Ερντογάν και του ΑΚΡ, Ντ. Μπαχτσελί, δήλωσε ότι «αν η προεδρία και το Κοινοβούλιο φτάσουν σε ένα σημείο στο οποίο δεν μπορούν να εργαστούν σε αρμονία, υπάρχουν διέξοδοι βάσει των συνταγματικών αλλαγών και αυτές μπορούν να εφαρμοστούν. Για παράδειγμα (...) θα μπορούσαν να εξεταστούν οι πρόωρες εκλογές».

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, έντονες αντιδράσεις προκάλεσε στην Αγκυρα η απόφαση της Γερουσίας των ΗΠΑ να εγκρίνει νομοσχέδιο με ρήτρα απαγόρευσης της παράδοσης των «F-35» της «Lockheed Martin» που έχει παραγγείλει η Τουρκία. Αν και η απόφαση έχει γνωμοδοτικό χαρακτήρα (για την οριστικοποίησή της απαιτείται έγκριση της κυβέρνησης), αυτή είναι ενδεικτική των αντιθέσεων αλλά και του παζαριού ανάμεσα σε Αγκυρα και Ουάσιγκτον.

Πάντως, ο Τούρκος πρωθυπουργός, Μπιναλί Γιλντιρίμ, χαρακτήρισε την απόφαση «ατυχή» και «αντίθετη με το πνεύμα στρατηγικής σύμπραξης». Ο ΥΠΕΞ, Μ. Τσαβούσογλου, υποστήριξε ότι (τουλάχιστον) δύο «F-35» θα παραδοθούν κανονικά στη χώρα του στις 21 του μήνα, σχολιάζοντας όμως ότι με τέτοιες συμπεριφορές «δεν μπορούμε να διατηρήσουμε υγιή σχέση (με τις ΗΠΑ)» και πρόσθεσε απευθυνόμενος στους Αμερικανούς: «Ελάτε να μιλήσουμε όπως κάναμε για το Μανμπίτζ. Η Τουρκία είναι ένας σημαντικός σύμμαχος και δεν μπορεί να συμμετέχει σε καμιά οντότητα που θέτει σε κίνδυνο το ΝΑΤΟ...».

ΕΚΘΕΣΗ «SIPRI»
Πιο εκσυγχρονισμένο το πυρηνικό οπλοστάσιο

ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ.--

Οι πυρηνικές δυνάμεις μειώνουν το οπλοστάσιό τους, ταυτόχρονα όμως το εκσυγχρονίζουν, σύμφωνα με έκθεση του σουηδικού Ινστιτούτου Ερευνών για την Ειρήνη «Sipri». Εννέα χώρες (ΗΠΑ, Ρωσία, Βρετανία, Γαλλία, Κίνα, Ινδία, Πακιστάν, Ισραήλ και Βόρεια Κορέα) διέθεταν στις αρχές του 2018 14.465 πυρηνικές κεφαλές, εκ των οποίων οι 3.750 ήταν ανεπτυγμένες. Στις αρχές του 2017, οι πυρηνικές κεφαλές παγκοσμίως ήταν 14.935.

Η μείωση του συνολικού αριθμού των πυρηνικών όπλων παγκοσμίως οφείλεται κυρίως στη Ρωσία και στις ΗΠΑ, οι οποίες διαθέτουν το 92% αυτών των όπλων και υποτίθεται ότι «συμμορφώνονται» με τη συνθήκη New START για μέτρα μείωσης και περιορισμού των επιθετικών στρατηγικών όπλων. Οι υπόλοιπες χώρες που έχουν πυρηνικά όπλα (Βρετανία 215 κεφαλές, Γαλλία 300, Κίνα 280, Ινδία 130-140, Πακιστάν 140-150, Ισραήλ 80 και Βόρεια Κορέα 10-20 - τα στοιχεία δεν είναι συγκεκριμένα για τη χώρα αυτή) «αναπτύσσουν (όλες) νέα συστήματα ή έχουν ανακοινώσει την πρόθεσή τους να το πράξουν», σημειώνει το «Sipri».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ