ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 20 Ιούνη 2018
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΡΟΩΘΕΙΤΑΙ ΓΙΓΑΝΤΙΑΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΑΙΟΛΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ
Καταστρέφουν τις βουνοκορφές των Αγράφων!

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» Περιφέρειας Θεσσαλίας καλεί τους κατοίκους της περιοχής, τους μαζικούς φορείς να αντιδράσουν άμεσα και να αγωνιστούν για να αποτρέψουν την ανεπανόρθωτη καταστροφή

Στις βουνοκορφές των Αγράφων πάνω από τη Λίμνη Πλαστήρα (φωτ.) σχεδιάζεται η εγκατάσταση μεγάλης έκτασης αιολικού πάρκου με τραγικές συνέπειες

Eurokinissi

Στις βουνοκορφές των Αγράφων πάνω από τη Λίμνη Πλαστήρα (φωτ.) σχεδιάζεται η εγκατάσταση μεγάλης έκτασης αιολικού πάρκου με τραγικές συνέπειες
Στο πλαίσιο της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των ελληνικών κυβερνήσεων για την προώθηση της «απελευθέρωσης» της Ενέργειας, μέσω της στρατηγικής για την «πράσινη ανάπτυξη» με στόχο, εκτός των άλλων, να βρουν επενδυτική διέξοδο τα συσσωρευμένα κεφάλαια των μονοπωλίων, στην περιοχή του νομού Καρδίτσας προωθείται μια γιγαντιαία επένδυση αιολικού πάρκου 300 και άνω ανεμογεννητριών, στις βουνοκορφές των Αγράφων, στη Νιάλα, στην Κοιμωμένη των Αγράφων και το Βουτσικάκι, πάνω από τη Λίμνη Πλαστήρα.

Οι ανεμογεννήτριες αυτές καλύπτουν σε έκταση το 80% των βουνοκορφών των καρδιτσιώτικων Αγράφων, σε προστατευόμενες περιοχή NATURA και μάλιστα στο μεγαλύτερο υψόμετρο που έχουν ποτέ εγκατασταθεί ανεμογεννήτριες, ήτοι στα 1.500 - 2.000 μέτρα. Προϋποθέτουν τη διάνοιξη νέων δρόμων πολλών χιλιόμετρων σε κορυφογραμμές και πλαγιές, σε προστατευόμενα λόγω της ευαισθησίας τους οικοσυστήματα, εναέριες γραμμές πυλώνων υψηλής τάσης μέσα σε απόκρημνες και δασωμένες περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους.

Επομένως διαφαίνεται μετατροπή των Αγράφων από παρθένα φύση σε βιομηχανική ζώνη. Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων των αιολικών πάρκων που έχουν μέχρι σήμερα εγκριθεί αποκρύπτουν σκοπίμως το μέγεθος των επεμβάσεων επιχειρώντας να παρουσιάσουν την ανεπανόρθωτη και αμετάκλητη αλλοίωση του φυσικού οικοσυστήματος και του ίδιου του ανάγλυφου των βουνών μας ως «περιβαλλοντικά φιλική» διαδικασία.

Το θέμα έφεραν στο Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας, με Επερώτηση που κατέθεσαν, οι κομμουνιστές περιφερειακοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Περιφέρειας Θεσσαλίας, Τάσος Τσιαπλές, Αστέρης Χαλάτσης και Γιώργος Λούμας, οι οποίοι καλούν τους κατοίκους της περιοχής, τους μαζικούς φορείς να αντιδράσουν άμεσα προς κάθε αρμόδια κατεύθυνση, να αγωνιστούν για να αποτρέψουν, πριν είναι αργά, την ανεπανόρθωτη καταστροφή των Αγράφων.

Στην Επερώτηση σημειώνεται ότι η «πράσινη ανάπτυξη» προωθείται με το πρόσχημα της προστασίας του περιβάλλοντος και της αποτροπής της κλιματικής αλλαγής, αλλά οι πραγματικοί στόχοι της συγκεκριμένης πολιτικής είναι:

-- Να επιταχυνθεί η «απελευθέρωση» του ενεργειακού τομέα απ' την κρατική προστασία.

-- Να περιοριστεί η εξάρτηση της ΕΕ απ' τα εισαγόμενα καύσιμα, ώστε να μειωθεί η σημερινή υπεροχή των ΗΠΑ και της Ρωσίας στο σκέλος του πετρελαίου και του φυσικού αερίου έναντι της ΕΕ.

-- Να προωθηθούν η σχετική ευρωενωσιακή τεχνολογία και τα αντίστοιχα «πράσινα» εμπορεύματα (όπως οι ανεμογεννήτριες) στη διεθνή αγορά.

Πολλαπλές αρνητικές συνέπειες

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» θεωρεί πως η εγκατάσταση των αιολικών πάρκων που προωθείται στα Αγραφα δεν γίνεται στο πλαίσιο μιας ισόρροπης ανάπτυξης για την ικανοποίηση των ενεργειακών αναγκών του λαού, αλλά, αντίθετα, αυτές οι ιδιωτικές επενδύσεις στον τομέα της Ενέργειας θα έχουν πολλαπλές αρνητικές συνέπειες για τους εργαζόμενους της περιοχής, καθώς:

α) Δεν θα συμβάλλουν στην παροχή φθηνής Ενέργειας - ηλεκτρικού ρεύματος - για τους κατοίκους. Το αντίθετο, μέσω της επέκτασης της ιδιωτικοποίησης, η τιμή του ρεύματος για τα λαϊκά νοικοκυριά αυξάνεται συνεχώς.

β) Δεν θα προστατεύουν το περιβάλλον, όπως ισχυρίζονται. Αντίθετα, επειδή ακριβώς γίνονται με σκοπό το κέρδος, θα γίνουν με το μικρότερο δυνατό κόστος, που σημαίνει: Πρόχειρες και ελλιπείς περιβαλλοντικές μελέτες, μικρή και ανύπαρκτη επιτήρηση του έργου από τις αρμόδιες κρατικές αρχές.

γ) Θα υπάρξουν καταπατήσεις περιουσιών κατοίκων σε περιπτώσεις όπου περνούν δρόμοι ή κατασκευάζονται πυλώνες μέσα από ιδιοκτησίες.

δ) Μέσω ενός περίπλοκου συστήματος θυγατρικών εταιρειών, εργολαβιών και υπεργολαβιών, γίνεται προσπάθεια να χτυπηθεί κάθε εργασιακό δικαίωμα, να πέσουν οι μισθοί των εργαζομένων στο έργο.

Στην Επερώτηση επισημαίνεται: «Σήμερα η χώρα μας έχει όλες τις προϋποθέσεις για να καλύψει τις ανάγκες των λαϊκών νοικοκυριών και της βιομηχανίας σε Ενέργεια. Διαθέτει έμπειρο, πολυάριθμο εργατικό δυναμικό υψηλής τεχνολογικής και επιστημονικής ειδίκευσης. Διαθέτει σημαντικές εγχώριες ενεργειακές πηγές, όπως τον λιγνίτη, το πετρέλαιο, το υδάτινο δυναμικό, τη γεωθερμία, τον αέρα, τον ήλιο. Αν όλα αυτά τα μέσα κοινωνικοποιηθούν, στο πλαίσιο του πανεθνικού κεντρικού επιστημονικού σχεδιασμού της παραγωγής, μπορούν σήμερα να καλύψουν αυτές τις ανάγκες. Αυτό που μπαίνει εμπόδιο στην ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, που δημιουργεί κινδύνους για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον είναι η εκμετάλλευση όλων αυτών των δυνατοτήτων με κριτήριο το κέρδος».

Οι περιφερειακοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» ρωτούν την περιφερειακή αρχή Θεσσαλίας:

-- Συμφωνεί με την κατασκευή των αιολικών πάρκων στην κορυφογραμμή των Αγράφων και αν όχι ποια συγκεκριμένα μέτρα προτίθεται να πάρει προκειμένου να ματαιωθεί αυτό το καταστροφικό έργο;

-- Προτίθεται να πάρει πρωτοβουλίες και ποιες προκειμένου να ακυρωθούν οι δύο Αδειες Εγκατάστασης Αιολικών Σταθμών πάνω στην ιστορική κορυφογραμμή της Νιάλας Αγράφων;

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ερώτηση για την καύση αποβλήτων από την ΑΓΕΤ στον Βόλο

Στο σοβαρό ζήτημα της καύσης αποβλήτων από την τσιμεντοβιομηχανία «ΑΓΕΤ Ηρακλής» - ιδιοκτησίας του μονοπωλιακού ομίλου της «LafargeHolcim» - στον Βόλο επανήλθε η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ με νέα Ερώτησή της προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς οι δραματικοί κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία, που αποκαλύπτονται καθημερινά, προκαλούν μεγάλες κινητοποιήσεις των κατοίκων.

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Κώστας Παπαδάκης, στην Ερώτηση επισημαίνει τα εξής:

«Η Απόφαση Εγκρισης Περιβαλλοντικών Ορων του 2017 αφορά την καύση τεράστιων ποσοτήτων αποβλήτων το χρόνο. Μόνο τα αστικά απόβλητα (οικιακά και προσομοιάζοντα με αυτά) ανέρχονται σε 410.000 τόνους. Αλλά και από μόνη της η ποσότητα των 100.000 τόνων RDF είναι εφιαλτική. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, κάνοντας χρήση της νομοθεσίας της ΕΕ για την αποτέφρωση των αποβλήτων, τετραπλασίασε τα επιτρεπόμενα όρια εκπομπών για επικίνδυνους ρύπους, όπως τον ολικό οργανικό άνθρακα (ΤΟC), και διατήρησε τον τετραπλασιασμό του επιτρεπόμενου ορίου του Διοξειδίου του Θείου (SO2). Η συγκεκριμένη υπόθεση αποτελεί άλλη μια χαρακτηριστική απόδειξη ότι η νομοθεσία της ΕΕ και των αστικών κυβερνήσεων και για τη διαχείριση των αποβλήτων, στο πλαίσιο της "κυκλικής οικονομίας", της "αποδοτικότητας των πόρων" και των "πράσινων τεχνολογιών", έχει αποκλειστικό στόχο να εξασφαλίζει νέα πεδία κερδοφορίας για τους μονοπωλιακούς ομίλους. Γι' αυτόν το σκοπό, τα όργανα της ΕΕ και οι ελληνικές κυβερνήσεις διαχρονικά θυσιάζουν την υγεία των εργαζομένων.

Στην απάντηση στην προηγούμενη Ερώτησή μας, η Επιτροπή επιχείρησε να ωραιοποιήσει την καύση αποβλήτων λέγοντας ότι "υπάρχουν, ωστόσο, περιπτώσεις όπου απόβλητα που δεν είναι κατάλληλα για ανακύκλωση μπορούν να υποβληθούν σε αποτελεσματική ανάκτηση Ενέργειας μέσω διαφορετικών διεργασιών μετατροπής αποβλήτων σε ενέργεια (π.χ. σε τσιμεντοκλιβάνους)". Αρκεί κατά την Επιτροπή "οι τσιμεντοκλίβανοι που επιτρέπονται στην ΕΕ (...) να συμμορφώνονται με την Οδηγία 2010/75/ΕΕ περί βιομηχανικών εκπομπών και να λειτουργούν εφαρμόζοντας τις βέλτιστες διαθέσιμες τεχνικές που ορίζονται για το συγκεκριμένο βιομηχανικό τομέα στην Απόφαση 2013/163/ΕΕ".

Το RDF, που αποτεφρώνεται στους τσιμεντοκλιβάνους της "ΑΓΕΤ Ηρακλής", παρά τις περί του αντιθέτου παραπλανητικές διαβεβαιώσεις της ελληνικής κυβέρνησης, της εταιρείας και της Επιτροπής, είναι απόβλητο, δηλαδή - κοινώς - "σκουπίδι", που προέρχεται από τη μηχανική επεξεργασία των αποβλήτων. Η καύση τέτοιων σκουπιδιών (SRF, RDF), που περιέχουν υψηλό ποσοστό πλαστικών και βαρέων μετάλλων, προκαλεί εκπομπές εξαιρετικά επικίνδυνων αέριων ρύπων, όπως διοξινών και φουρανίων, πτητικού υδράργυρου, αρωματικών κυκλικών υδρογονανθράκων, αλλά και άλλων επικίνδυνων ρύπων, όπως διοξειδίου του θείου (SO2), οξειδίων του αζώτου (NOΧ), ολικού οργανικού άνθρακα (TOC), καθώς και επικίνδυνων μικροσωματιδίων, που προκαλούν καρκινογενέσεις και άλλες σοβαρές βλάβες στον ανθρώπινο οργανισμό.

Επομένως, αποτελούν κενό γράμμα οι λεγόμενες "προδιαγραφές" και τα "προστατευτικά" όρια που δήθεν υπάρχουν στη νομοθεσία της ΕΕ, για να κάνουν την καύση RDF και αποβλήτων ακίνδυνη.

Με βάση τα παραπάνω, η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ ερωτά πώς τοποθετείται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο αίτημα των κατοίκων του Βόλου και της ευρύτερης περιοχής:

-- Να σταματήσει αμέσως η καύση RDF/SRF, πετ κοκ και να απαγορευτεί η καύση σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ.

-- Να παρθούν μέτρα για την υγιεινή και ασφάλεια για τους εργαζόμενους στους χώρους δουλειάς, και ιδιαίτερα στις βιομηχανίες που επεξεργάζονται επικίνδυνα και βλαβερά υλικά».

«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΞΑΝΘΗΣ
Παρέμβαση με αφορμή την πυρκαγιά στον ΧΥΤΑ Ξάνθης

Μεγάλης έκτασης φωτιά ξέσπασε το βράδυ του Σαββάτου στον ΧΥΤΑ Ξάνθης, που βρίσκεται πίσω από το πρώην εργοστάσιο της ΕΒΖ. Μετά από πολύωρη μάχη που έδωσαν δυνάμεις της Πυροσβεστικής, η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο, ωστόσο οι κάτοικοι της περιοχής ανησυχούν, λόγω και της έντονης δυσοσμίας. Η «Λαϊκή Συσπείρωση» Ξάνθης με ανακοίνωσή της αναδεικνύει τους κινδύνους από ανάλογα περιστατικά, όπως τη φωτιά το 2011 στον ΧΥΤΑ Ξάνθης, και απαιτεί άμεσα μέτρα προστασίας των κατοίκων και της δημόσιας υγείας.

Οπως αναφέρει: «Η εμπειρία από ανάλογα περιστατικά σε ΧΥΤΑ (Σάμου, Φυλής, Μεσολογγίου, Κατερίνης κ.λπ.) έχει δείξει ότι μετά την πυρκαγιά υπάρχουν κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία, καθώς και ότι τα μέτρα που ανακοινώνουν οι αρμόδιες Υπηρεσίες αφορούν τις διοξίνες που παράγονται σε τέτοιες περιπτώσεις. Η πυρκαγιά στον ΧΥΤΑ Ξάνθης φέρνει στην επιφάνεια το τεράστιο πρόβλημα της πλημμελούς ταφής των απορριμμάτων, που σε περιόδους υψηλών θερμοκρασιών έχει πολλές φορές ως αποτέλεσμα την αυτανάφλεξή τους.

Απαιτούμε από τον Σύνδεσμο Διαχείρισης Απορριμμάτων νομού Ξάνθης (ΣΔΑΝΞ), ο οποίος έχει τεράστια ευθύνη για τη σημερινή κατάσταση. Να πάρει άμεσα μέτρα ώστε να γίνεται έγκαιρα η ταφή των σκουπιδιών. Να ελεγχθούν και συμπληρωθούν τα μέσα πυρόσβεσης του ΧΥΤΑ. Να γίνεται έγκαιρα κάθε χρόνο αποψίλωση της χαμηλής βλάστησης γύρω από τον ΧΥΤΑ, ώστε να αποφεύγεται η εξάπλωση της πυρκαγιάς. Να σκεπάζονται τα σκουπίδια με χώμα, για να απαλειφθεί ο κίνδυνος να πάρουν φωτιά. Σκουπίδια που μένουν εκτεθειμένα μπορούν να αναφλεγούν λόγω υψηλών θερμοκρασιών. Χρειάζονται έργα επέκτασης στον ΧΥΤΑ προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς. Αμεσα να εξευρεθούν νέοι ή νέος χώρος με επιστημονικά κριτήρια, εκ των προτέρων γνωστά. Να αποκλειστεί η συμμετοχή ιδιωτικών εταιρειών στη διαχείριση των σκουπιδιών, που πρέπει να είναι αποκλειστικά δημόσια. Προτεραιότητα στην πράξη στη χωριστή συλλογή με διαλογή στην πηγή των ανακυκλώσιμων υλικών, ώστε να μειωθεί και η ποσότητα των σκουπιδιών που οδηγούνται σε ΧΥΤΑ.

Μόνιμη και σταθερή δουλειά στους εργαζόμενους, με τήρηση των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας. Αμεση πρόσληψη εργαζομένων στην καθαριότητα. Να μειωθεί δραστικά το κόστος της διαχείρισης των απορριμμάτων που φορτώνεται στις πλάτες των λαϊκών νοικοκυριών, με πρόσθετη φορολόγηση του κεφαλαίου».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ