ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 20 Ιούνη 2018
Σελ. /24
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΛΑΡΙΣΑΣ
Ανυπαρξία αντικεραυνικών έργων στους χώρους άθλησης

Την ανυπαρξία έργων αντικεραυνικής προστασίας στους χώρους όπου αθλείται και γενικότερα συναθροίζεται η νεολαία, ανυπαρξία για την οποία φέρουν ευθύνη οι προηγούμενες και η σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, καθώς και οι δημοτικές αρχές της Λάρισας, συμπεριλαμβανομένης της σημερινής που στηρίζεται από ΣΥΡΙΖΑ, ΛΑΕ και Κίνημα Αλλαγής, πλήρωσε ο 15χρονος ποδοσφαιριστής που χτυπήθηκε από κεραυνό την περασμένη βδομάδα την ώρα της προπόνησης σε γήπεδο στη Λάρισα και παραμένει νοσηλευόμενος σε κρίσιμη κατάσταση στο νοσοκομείο.

Αυτά καταγγέλλει η «Λαϊκή Συσπείρωση» δήμου Λαρισαίων, σημειώνοντας ότι «επί 20 χρόνια τώρα, οι αθλητικές εγκαταστάσεις δεν έχουν αντικεραυνικό σύστημα, γιατί τέτοια έργα δεν είναι επιλέξιμα ούτε από τις κυβερνήσεις, ούτε από τα ευρωπαϊκά προγράμματα, καθότι δεν αποφέρουν κέρδη μέσω της ανταπόδοσης».

Αναφερόμενη στην εξαγγελία από τον δήμαρχο για έργα αντικεραυνικής προστασίας, τα οποία θα πληρώσει και πάλι ο δημότης, καθώς θα γίνουν με δημοτικούς πόρους, η «Λαϊκή Συσπείρωση» επισημαίνει ότι «δεν αθωώνει τη δημοτική αρχή από το γεγονός ότι έχουν αφήσει τη νεολαία εντελώς απροστάτευτη σε χώρους μαζικής άθλησης και συνάθροισης». Και συνεχίζει: «Μάλιστα, ορισμένοι από τη δημοτική αρχή προσπάθησαν να ρίξουν το φταίξιμο στην "έλλειψη παιδείας" που υπάρχει γύρω από αυτά τα θέματα στη νεολαία, αθωώνοντας την εγκληματική πολιτική των κυβερνήσεων και των κομμάτων που τις στηρίζουν. Ομως, την ίδια στιγμή που αδιαφορεί για την υγεία και ασφάλεια της νεολαίας και προσπαθεί να της φορτώσει το φταίξιμο, η δημοτική αρχή Λαρισαίων ξοδεύει πακτωλό εκατομμυρίων ευρώ από το δημοτικό ταμείο για δράσεις που εξυπηρετούν τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων του Τουρισμού, όπως είναι λ.χ. η ολοκλήρωση του "Προσκηνίου Πολιτισμού", το αρχαίο θέατρο, οι αστικές αναπλάσεις πέριξ του εμπορικού κέντρου».

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» καλεί τους εργαζόμενους, τις λαϊκές οικογένειές, τη νεολαία της Λάρισας να απαιτήσουν από την κυβέρνηση εδώ και τώρα να γίνουν όλοι οι απαραίτητοι έλεγχοι από τις αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες σε όλες τις αθλητικές εγκαταστάσεις (δημόσιες - ιδιωτικές), αλλά και σε χώρους μαζικής συνάθροισης, όπως πάρκα, ανοιχτά θέατρα κ.λπ. Να διεκδικήσουν αύξηση των πόρων για τη συντήρηση και τη λειτουργία των αθλητικών υποδομών και να καταργηθεί η ανταποδοτική χρήση τους. Να μην επαναπαυθούν από τις δημόσιες εξαγγελίες του δημάρχου και να απαιτήσουν από τη δημοτική αρχή να πάρει άμεσα όλα εκείνα τα μέτρα ώστε να εγκατασταθεί σύστημα αντικεραυνικής προστασίας σε όλες τις δημοτικές υπαίθριες εγκαταστάσεις, αλλά και σε δημόσια κτίρια όπου δεν υπάρχει.

CHAMPIONS LEAGUE
Με αντίπαλο τη Βασιλεία ο ΠΑΟΚ

Η ελβετική Βασιλεία είναι η πρώτη ομάδα την οποία θα αντιμετωπίσει ο ΠΑΟΚ στην προσπάθειά του για είσοδο σε όμιλο του Champions League 2018-19, όπως προέκυψε από τη χτεσινή κλήρωση της UEFA για τον 2ο προκριματικό γύρο των μη πρωταθλητριών ομάδων. Ο πρώτος αγώνας θα γίνει στην Τούμπα, στις 24 ή 25 Ιούλη, και η ρεβάνς στην Ελβετία, στις 31 Ιούλη ή την 1η Αυγούστου.

Η Βασιλεία τα τελευταία χρόνια θεωρείται η πιο σταθερή ελβετική ομάδα σε εγχώριο και πανευρωπαϊκό επίπεδο. Μέχρι να την «εκθρονίσει» την περασμένη σεζόν η Γιουνγκ Μπόις, είχε κατακτήσει 7 συνεχόμενα πρωταθλήματα, ενώ έχει πραγματοποιήσει και τουλάχιστον αξιοπρεπείς παρουσίες στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, με πιο πρόσφατη στο τελευταίο Champions League, όταν έφτασε μέχρι τους «16» και αποκλείστηκε από τη Μάντσεστερ Σίτι.

Επίσης για τον 2ο γύρο των μη πρωταθλητών θα αναμετρηθούν Αγιαξ και Στουρμ Γκρατς.

SUPER LEAGUE
Ενα βήμα από την Αντερλεχτ ο Βράνιες

ΑΕΚ: Πολύ κοντά στη μεταγραφή του στη βελγική Αντερλεχτ βρισκόταν αργά χτες το βράδυ, σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, ο Βόσνιος στόπερ της ΑΕΚ Ογκνιες Βράνιες, μετά τη συμφωνία των δύο συλλόγων. Η Αντερλεχτ ικανοποίησε τα αιτήματα της «Ενωσης» τόσο σε οικονομικό επίπεδο, όπου ανέβασε την προσφορά της κοντά στα 3,5 εκατ. ευρώ, αλλά και σε ορισμένους άλλους όρους, όπως η ύπαρξη ρήτρας σε ενδεχόμενη μεταγραφή του σε άλλη ελληνική ομάδα. Η μεταγραφή αναμένεται να ανακοινωθεί το αργότερο μέχρι σήμερα.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Με εξωαγωνιστικά προβλήματα ξεκίνησε η προετοιμασία του Ολυμπιακού για τη νέα σεζόν, με τον Μανώλη Σιώπη να ανακοινώνει στον τεχνικό της ομάδας Πέδρο Μαρτίνς την πρόθεσή του να φύγει, αφού έχει πρόταση από άλλη ομάδα. Αυτή φέρεται να είναι η πολωνική Λεχ Πόζναν, ωστόσο από τον Ολυμπιακό αφήσαν να εννοηθεί ότι πίσω από την υπόθεση κρύβονται προθέσεις άλλης ελληνικής ομάδας.

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Την ώρα που στον Παναθηναϊκό ακόμα δεν έχει ανακοινωθεί και επίσημα η συμφωνία με τον Γιώργο Δώνη για την ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας, πρόβλημα προέκυψε και με την παραμονή του Κάτσε στην ομάδα. Ο ΠΑΟΚ, στον οποίο ανήκει ο παίκτης, φέρεται να ζήτησε από τους «πράσινους» να πληρώσουν μεγαλύτερο μέρος στο συμβόλαιό του απ' όσο εκείνοι προτείνουν.

ΜΠΑΣΚΕΤ - ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΔΡΩΝ
Με αλλαγές η αποστολή για Ισραήλ και Εσθονία

Χωρίς αρκετούς παίκτες από Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό, αλλά και αυτούς που αγωνίζονται στο NBA, θα παρουσιαστεί η Εθνική ομάδα μπάσκετ στις δύο ερχόμενες υποχρεώσεις της, με αντιπάλους Ισραήλ και Εσθονία, στο φινάλε της πρώτης φάσης των προκριματικών για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2019. Η Εθνική έχει ήδη εξασφαλίσει την πρόκριση στον β' προκριματικό γύρο, που θα ξεκινήσει τον ερχόμενο Νοέμβρη.

Στις επιλογές του Θανάση Σκουρτόπουλου για τα δύο τελευταία παιχνίδια, σε σχέση με την αρχική λίστα απουσιάζουν τα ονόματα των ΝΒΑερ Τάιλερ Ντόρσεϊ και Κώστα Κουφού, καθώς και αυτά των Νικ Καλάθη, Ιαν Βουγιούκα, Κώστα Παπανικολάου, Κώστα Σλούκα, Ντούσαν Σάκοτα, Λεωνίδα Κασελάκη και Αντώνη Κόνιαρη. Εκτός έμειναν, για λόγους ξεκούρασης, και οι Γιάννης Αντετοκούνμπο, Γιώργος Παπαγιάννης και Γιώργος Πρίντεζης.

Αναλυτικά η αποστολή: Βαγγέλης Μάντζαρης, Νίκος Γκίκας, Λευτέρης Μποχωρίδης, Δημήτρης Κατσίβελης, Γιαννούλης Λαρεντζάκης, Γιάννης Αθηναίου, Ιωάννης Παπαπέτρου, Θανάσης Αντετοκούνμπο, Χάρης Γιαννόπουλος, Χρήστος Σαλούστρος, Παναγιώτης Βασιλόπουλος, Ντίνος Μήτογλου, Λίνος Χρυσικόπουλος, Γιάννης Μπουρούσης, Βαγγέλης Μαργαρίτης.

1ος ΟΜΙΛΟΣ
Πέταξαν στους «16» τα «Μινγκ»

Η διοργανώτρια του Μουντιάλ Ρωσία έγινε χτες η πρώτη ομάδα που εξασφάλισε την πρόκρισή της στους «16» της διοργάνωσης, μετά τη δεύτερη νίκη της για τον 1ο όμιλο, αυτήν τη φορά επί της Αιγύπτου με 3-1, για τη 2η αγωνιστική. Προκρίθηκε για πρώτη φορά - ως Ρωσία - στον β' γύρο, ενώ οι Αιγύπτιοι αποκλείστηκαν πρόωρα.

Το πρώτο ημίχρονο του αγώνα είχε γρήγορο ρυθμό αλλά όχι πολλές καλές φάσεις. Στην έλλειψη κρίθηκαν τα πάντα. Πολύ νωρίς οι Ρώσοι άνοιξαν το σκορ χάρη σε αυτογκόλ του Φατχί (47'), ενώ στη συνέχεια κυριάρχησαν και μέσα σε ένα τρίλεπτο (59' - 62') «καθάρισαν» το ματς, με γκολ των Τσερίσεφ και Τζιούμπα. Οι Αιγύπτιοι προσπάθησαν να αντιδράσουν στο τελευταίο εικοσάλεπτο και στο 72' μείωσαν με εύστοχο πέναλτι του Σαλάχ. Παρά την πίεση όμως δεν κατάφεραν να πετύχουν τίποτα περισσότερο. Οι Ρώσοι, με σωστή κυκλοφορία της μπάλας και αμυντική λειτουργία, έλεγξαν το ρυθμό μέχρι τέλους.

Για την πρόκριση και η Ουρουγουάη

Την πρόκρισή της στους «16» από σήμερα θέλει να εξασφαλίσει και η Ουρουγουάη, με αντίπαλο τον «αδύναμο κρίκο» του ομίλου, Σαουδική Αραβία. Η λατινοαμερικάνικη ομάδα στοχεύει στη νίκη και με καλύτερη αγωνιστική εικόνα σε σχέση με την πρεμιέρα, όπου παρά τη νίκη δεν ενθουσίασε. Καλύτερο πρόσωπο επιδιώκουν να δείξουν και οι Σαουδάραβες, μετά και τις επικρίσεις που δέχτηκαν στο εσωτερικό της χώρας για την κάκιστη εμφάνιση στην πρεμιέρα.

Η βαθμολογία: Ρωσία 6 (σε 2 αγώνες), Ουρουγουάη 3 (σε 1 αγώνα), Αίγυπτος 0 (σε 2 αγώνες), Σαουδική Αραβία 0 (σε 1 αγώνα).

8ος ΟΜΙΛΟΣ
«Καμικάζι» και «λιοντάρια»

Ανω - κάτω έγινε με το «καλημέρα» ο 7ος όμιλος, αφού τα αουτσάιντερ Ιαπωνία και Σενεγάλη ανέτρεψαν τα προγνωστικά και πέτυχαν μεγάλες νίκες, οι οποίες δίνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον στη συνέχεια του ομίλου.

Η Ιαπωνία επικράτησε με 2-1 της Κολομβίας, νίκη στην οποία καταλυτικό ρόλο έπαιξε η αποβολή πολύ νωρίς (3') με απευθείας κόκκινη κάρτα του Κ. Σάντσεζ, ο οποίος υπέπεσε σε χέρι και πέναλτι για τους Ιάπωνες, το οποίο μετέτρεψε σε γκολ ο Καγκάουα για το 1-0. Οι Κολομβιανοί, ανακάμπτοντας μετά το 30', ισοφάρισαν με τον Κιντέρος στο 39'. Στην επανάληψη όμως οι Ιάπωνες αξιοποίησαν το αριθμητικό τους πλεονέκτημα. Πήραν τον έλεγχο, δημιούργησαν αρκετές ευκαιρίες και τελικά πέτυχαν και γκολ που τους έδωσε τη νίκη, στο 73' με τον Οσάκο.

Σπουδαία νίκη πήρε και η Σενεγάλη με 2-1 σε βάρος της πολύ κατώτερης του αναμενόμενου Πολωνίας. Τα «λιοντάρια» κράτησαν στο μεγαλύτερο μέρος του αγώνα μακριά από την περιοχή τους την Πολωνία, ενώ είχαν και αποτελεσματικότητα στις αντεπιθέσεις. Το σκορ άνοιξε με αυτογκόλ του Τσιόνεκ στο 37' και στο 60' ο Νιάνγκ ουσιαστικά «καθάρισε» το ματς, σ' ένα γκολ για το οποίο διαμαρτυρήθηκαν οι Πολωνοί, οι οποίοι το μόνο που κατάφεραν ήταν να μειώσουν στο 86' με τον Κρικόβιακ.

Η βαθμολογία: Ιαπωνία 3, Σενεγάλη 3, Κολομβία 0, Πολωνία 0.

2ος ΟΜΙΛΟΣ
Στους Ιβηρες ο πρώτος λόγος

Μετά τη μεταξύ τους ισοπαλία (3-3) στην πρεμιέρα του ομίλου, τον καλύτερο μέχρι στιγμής αγώνα της διοργάνωσης, Ισπανία και Πορτογαλία ψάχνουν σήμερα βήμα πρόκρισης, αντιμετωπίζοντας το Ιράν και το Μαρόκο αντίστοιχα για τη 2η αγωνιστική.

Οι Ισπανοί κόντρα στο πρωτοπόρο της βαθμολογίας Ιράν είναι το απόλυτο φαβορί, μετά και τα δείγματα που άφησε η εμφάνιση κόντρα στους Πορτογάλους την πρώτη αγωνιστική. Χωρίς αγωνιστικά προβλήματα, επιδιώκουν τη νίκη που θα τους φέρει στην κορυφή. Από την άλλη, οι Ιρανοί εμφανίζονται ανεβασμένοι ψυχολογικά μετά την επικράτηση επί του Μαρόκου στην πρεμιέρα, που τους έδωσε ελπίδες πρόκρισης.

Η δε Πορτογαλία, αφού απέφυγε στις καθυστερήσεις την ήττα από την Ισπανία, στοχεύει με τη σειρά της στην πρώτη της νίκη στη διοργάνωση που θα τη φέρει στην κορυφή, με αντίπαλο το Μαρόκο, που δεν έχει περιθώρια νέας απώλειας.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

15.00 Πορτογαλία - Μαρόκο (ΕΡΤ1)

18.00 Ουρουγουάη - Σαουδική Αραβία (ΕΡΤ1)

21.00 Ισπανία - Ιράν (ΕΡΤ1)



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ