ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 20 Ιούνη 2018
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
«Εξω τα καζάνια του θανάτου από το Πέραμα!»

Ανακοίνωση εξέδωσε η Κομματική Οργάνωση Περάματος του ΚΚΕ με αφορμή την απόφαση της κυβέρνησης για μονιμοποίηση της λειτουργίας των καζανιών, με ρύθμιση που περιελήφθη στο πολυνομοσχέδιο για τα προαπαιτούμενα της 4ης «αξιολόγησης». Σε αυτήν τονίζεται ανάμεσα σε άλλα:

«(...) Η κυβέρνηση στο πολυνομοσχέδιο που κατέθεσε για τα προαπαιτούμενα της 4ης αξιολόγησης, εκτός από την επιπλέον φοροαφαίμαξη του λαού, στο άρθρο 70 δίνει παράταση για 20 χρόνια στη λειτουργία των καζανιών του θανάτου, ακόμα και αν σήμερα χαρακτηρίζονταν οι εγκαταστάσεις πετρελαιοειδών ως μη συμβατές. Με το νομοσχέδιο αυτό θωρακίζει ακόμα περισσότερο τα επιχειρηματικά σχέδια που φέρνουν το θάνατο στο Πέραμα. Αυτή είναι η απάντηση της κυβέρνησης στα δίκαια αιτήματα του Περαμαϊκού λαού, για την άμεση μετεγκατάσταση των καζανιών του θανάτου.

Από την πλευρά της δημοτικής αρχής η κοροϊδία δεν έχει όρια! Μόλις έμαθε για το άρθρο 70, δήλωσε ότι θα κλείσει τις λειτουργίες του δήμου, δήθεν ότι αντιδρά σε αυτήν την πολιτική. Δυστυχώς γι' αυτή, το θέμα βρωμάει από παντού!

Εμφανίζεται ως "αγωνιστική" διότι θέλει να κουκουλώσει τη συμφωνία της με τα επιχειρηματικά σχέδια. Η δημοτική αρχή ΣΥΡΙΖΑ, σε συμφωνία με την "Cosco", φέρνει ξαφνικά θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο με το οποίο παραχωρεί μέρος της έκτασης του Ορμου του Αρμού Περάματος στην "Cosco". Ο στόχος είναι η επιπλέον επέκταση της προβλήτας ΙΙΙ, η οποία σχετίζεται με τα πετρελαιοειδή. Μάλιστα το θέμα έρχεται μετά τους πανηγυρισμούς της για την παραχώρηση του Αρμού στο Πέραμα. Αυτή λοιπόν είναι η δημοτική αρχή ΣΥΡΙΖΑ! Παραδίδει στα μεγάλα επιχειρηματικά σχέδια μια από τις ελάχιστες προσβάσεις στη θάλασσα και ελεύθερες περιοχές για το λαό του Περάματος.

(...) Μάλιστα η "Cosco" ζητάει να φτιάξει "έξοδο κινδύνου" από την πλευρά του Αρμού. Ομως το κόλπο είναι παλιό! Στην πραγματικότητα, ζητά μια είσοδο απεργοσπασίας, όπως επιβεβαιώνει η πείρα της μάχης των λιμενεργατών πριν λίγες μέρες. Για να γίνει εύληπτο ότι θα παραδοθεί ο Αρμός και θα μικρύνει η μορφολογία του, το πλασάρουν μαζί με την ανάληψη της ευθύνης από την πλευρά της "Cosco" να αναπλάσει τον εναπομείναντα χώρο. Η εξαγορά είναι μια παλιά μέθοδος των μονοπωλίων! Προειδοποιούμε ότι έστω και ένα εκατοστό αν μετακινηθεί ο τοίχος που χωρίζει τον Αρμό από τη δραστηριότητα της "Cosco", δεν είναι τίποτα άλλο από την αμφισβήτηση όλου του χώρου προοπτικά!

Ο λαός του Περάματος είναι πιο δυνατός

Ομως, ο λαός του Περάματος είναι πιο δυνατός σήμερα! Διότι απέκτησε νέα πείρα και παρακαταθήκη από τον αγώνα των λιμενεργατών της "Cosco" στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ. Εναν αγώνα που με μαζί με αυτόν των εργατών της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης δείχνουν το δρόμο που πρέπει να βαδίσει κάθε λαϊκός άνθρωπος. Το δρόμο του ανυποχώρητου αγώνα ενάντια στα επιχειρηματικά σχέδια, τα μονοπώλια και τους πολιτικούς εκφραστές τους.

Αυτή η μάχη των λιμενεργατών απέδειξε ότι:

  • Η συσπείρωση και ενεργητική συμμετοχή των εργατών στα σωματεία τους κάνει τον αγώνα τους αποτελεσματικό, ικανό να τα βάζουν με μεγαθήρια, όπως αυτό της "Cosco".
  • Πάρα τον αρνητικό συσχετισμό και την ξεπουλημένη ηγεσία της ΓΣΕΕ, που έδινε κατεύθυνση στην απεργία να αγωνιστούν οι εργάτες για την ανταγωνιστικότητα των αφεντικών τους και τη χαμοζωή των ίδιων, οι ταξικές δυνάμεις και το σωματείο των λιμενεργατών (ΕΝΕΔΕΠ) έδειξαν ότι μπορεί να κερδίζεται ένας αγώνας, αν πετιούνται απ' έξω όλες οι εκκλήσεις για δήθεν κοινά συμφέροντα εργοδότη και εργαζόμενου.
  • Καμία μάχη δεν πρέπει να αφήνεται στη μοίρα της. Οπως έκαναν οι δυνάμεις της ΛΑΕ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, που υπονόμευσαν την απεργιακή μάχη, διότι "παρεξηγήθηκαν" με την ξεπουλημένη γραμμή της ΓΣΕΕ, επιβεβαιώνοντας τον δικό τους καιροσκοπισμό και βρώμικο ρόλο στο εργατικό κίνημα.
  • Η κυβέρνηση, το κράτος με τους μηχανισμούς του (τα δικαστήρια - με 5 αποφάσεις για παράνομη απεργία, τα Σώματα Ασφαλείας) θα χρησιμοποιούνται ενάντια σε κάθε μάχη για τα συμφέροντα των εργατών. Αλλά οι εργάτες με τα σωματεία τους, την αλληλεγγύη, την πείρα του ταξικού εργατικού κινήματος, μπορούν να τους αντιμετωπίσουν.
  • Επιβεβαίωσε το ρόλο των φασιστοειδών της Χρυσής Αυγής ως μακρύ χέρι της εργοδοσίας, που από την τρομοκρατία στη Ζώνη ενάντια στον αγώνα των εργατών για την εφαρμογή της ΣΣΕ, πέρασαν σε ανοικτή απεργοσπαστική δουλειά και τρομοκρατία στην απεργία των λιμενεργατών.
Αγώνας κόντρα στα επιχειρηματικά συμφέροντα

Αυτήν την πείρα να αξιοποιήσει ο λαός του Περάματος και σε συμπόρευση με το ΚΚΕ τον καλούμε να παλέψει:

  • Εξω τα καζάνια του θανάτου από το Πέραμα. Αμεση μετεγκατάσταση όλων των δεξαμενών πετρελαιοειδών (ενεργών και ανενεργών) εκτός οικιστικού ιστού με όλα τα απαραίτητα μέτρα για το περιβάλλον.
  • Ούτε σπιθαμή παραχώρησης στα επιχειρηματικά σχέδια του Αρμού.
  • Πάλη για Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, κανένας κάτω από τα 751 ευρώ. Μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας.
  • Ο χώρος του Αρμού να αναπλαστεί με ευθύνη του κράτους και της δημοτικής αρχής, εδώ και τώρα, εκσυγχρονίζοντας τις υποδομές των αλιέων και του δημοτικού καταστήματος που χρησιμοποιούν. Να αναπλαστεί ο υπόλοιπος χώρος ώστε να αξιοποιείται από το λαό του Περάματος για την αναψυχή του, χωρίς καμία επιχειρηματική δραστηριότητα.
  • Ο χώρος των δεξαμενών να αποδοθεί στο λαό του Περάματος, με απαλλοτρίωση, χωρίς αποζημιώσεις. Να μετατραπεί σε χώρο πρασίνου και ανάσας για το λαό του Περάματος, χωρίς επιχειρηματική δραστηριότητα, με ευθύνη του κρατικού προϋπολογισμού».
Νεκρό προσφυγόπουλο μέσα σε βόθρο

Με τραγικό τρόπο αναδείχθηκε για άλλη μια φορά η ευθύνη του κράτους για την απουσία ανθρώπινων συνθηκών διαβίωσης και αναγκαίων μέτρων ώστε τα παιδιά των προσφύγων να ζουν σε κατά το δυνατόν κανονικές συνθήκες, στα (κατ' ευφημισμό) κέντρα φιλοξενίας για τους πρόσφυγες.

Αγοράκι ηλικίας 3,5 ετών βρέθηκε νεκρό σε βόθρο με λύματα εντός του καταυλισμού προσφύγων στη Θήβα, το βράδυ της Δευτέρας. Σύμφωνα με πληροφορίες, το παιδί, ιρακινής καταγωγής, παρακολουθούσε άλλους πρόσφυγες να παίζουν ποδόσφαιρο σε ένα μικρό γηπεδάκι, το οποίο βρίσκεται δίπλα στο βόθρο συγκέντρωσης λυμάτων. Οταν λίγο αργότερα έφυγαν από το χώρο του γηπέδου, το αγοράκι κάτω από αδιευκρίνιστες ακόμη συνθήκες φαίνεται ότι έπεσε στο βόθρο με τα λύματα, όπου και εντοπίστηκε από την Πυροσβεστική. Αδιευκρίνιστο παραμένει ακόμα αν υπήρχαν μέτρα προστασίας και αποφυγής ατυχήματος στο σημείο του βόθρου, με δεδομένο μάλιστα ότι στο χώρο ζουν οικογένειες με παιδιά.

Εκατοντάδες άτομα άρχισαν να φωνάζουν και να θρηνούν, ενώ υπήρξε και μεγάλη ένταση στο σημείο, επειδή οι πρόσφυγες αρνούνταν να παραδώσουν το άψυχο σώμα του παιδιού στο ΕΚΑΒ. Παρουσία ισχυρής αστυνομικής δύναμης και μετά από αρκετή ώρα, τα πράγματα ηρέμησαν, ενώ η σορός τελικά μεταφέρθηκε από το ασθενοφόρο στο νοσοκομείο για να ακολουθήσει η απαραίτητη νεκροψία - νεκροτομή.

Δουλέμποροι παράτησαν μετανάστες στην Εθνική οδό

Πάνω από 40 πρόσφυγες και μετανάστες, ανάμεσά τους 21 παιδιά, εγκαταλείφθηκαν χτες στην Εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Ευζώνων, κοντά στον κόμβο του Αγίου Αθανασίου, από διακινητές που τους μετέφεραν έναντι χρηματικής αμοιβής από την ελληνοτουρκική μεθόριο στο εσωτερικό της χώρας.

Οι περισσότεροι είναι Σύροι και Ιρακινοί, χωρίς ταξιδιωτικά έγγραφα, όπως διαπιστώθηκε κατά τους ελέγχους, σύμφωνα με πληροφορίες από την αστυνομία.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με όσα γίνονται γνωστά, σχεδόν καθημερινές είναι οι συλλήψεις διακινητών από τις αρχές της Βόρειας Ελλάδας. Χτες, αστυνομικοί της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Θεσσαλονίκης προχώρησαν στη σύλληψη τριών ατόμων, που φέρονται ως μέλη συμμορίας μεταφοράς αλλοδαπών. Πρόκειται για έναν Πακιστανό, έναν Βούλγαρο και μία Ρουμάνα, οι οποίοι εμπλέκονται στη μεταφορά 12 αλλοδαπών από την Αλεξανδρούπολη προς τη Θεσσαλονίκη. Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην αρμόδια Εισαγγελία.

Νέα παρέμβαση των ΗΠΑ για άδεια κρατούμενου

Χρήση της τρίτης 48ωρης άδειας εξόδου από τις φυλακές Κορυδαλλού έκανε χτες ο κρατούμενος Δ. Κουφοντίνας, μία μέρα μετά την έξοδό του από το Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας, όπου νοσηλευόταν μετά την απεργία πείνας που είχε ξεκινήσει. Σύμφωνα με την απόφαση του συμβουλίου των φυλακών, που χορήγησε την άδεια, ο καταδικασμένος σε 11 φορές ισόβια ως μέλος της «17Ν» θα πρέπει να εμφανίζεται μία φορά τη μέρα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του.

Παρέμβαση για το θέμα έκανε εκ νέου χτες η αμερικάνικη πρεσβεία, διά του πρέσβη Τζ. Πάιατ, χαρακτηρίζοντας τη χορήγηση της άδειας «ένα περαιτέρω κίνητρο για τους αναρχικούς οπαδούς του να διαπράττουν βίαιες και καταστροφικές πράξεις στο όνομά του».

Μαζική απόδραση

Τρεις κρατούμενοι απέδρασαν χτες από το Αστυνομικό Τμήμα Αργυρούπολης. Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για τρεις άνδρες από την Αλβανία, οι οποίοι είχαν συλληφθεί για περισσότερες από 70 κλοπές και διαρρήξεις, ενώ έχουν κατηγορηθεί και για βιασμούς και εμπόριο ναρκωτικών. Οι δράστες κατάφεραν να αποδράσουν κόβοντας τα κάγκελα του κελιού τους, το οποίο έβλεπε σε ακάλυπτο, και χρησιμοποιώντας την υδρορροή για να κατέβουν στο δρόμο από ύψος 10 μέτρων και να εξαφανιστούν. Είχαν συλληφθεί στις 13 Ιούνη. Οι έρευνες της αστυνομίας για τον εντοπισμό και τη σύλληψή τους βρίσκονταν σε εξέλιξη.Εκλογές Ιούνη 2023
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ