ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 20 Ιούνη 2017
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΥ - ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ
Ετοιμάζουν απεργιακή κινητοποίηση μέσα στον Ιούλη

36 σωματεία έχουν πάρει ήδη απόφαση για απεργία και απευθύνουν σχετικό κάλεσμα στους εργαζόμενους του κλάδου

Σε απεργιακή κινητοποίηση μέσα στην καρδιά της τουριστικής σεζόν καλούν τους εργαζόμενους του κλάδου του Τουρισμού - Επισιτισμού σωματεία και συνδικαλιστές που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ.

«Δεκάδες σωματεία του κλάδου απ' όλη την Ελλάδα σε καλούν να ενώσεις μαζί τους τη φωνή σου, να ακουστεί δυνατά παντού: Φτάνει πια! Για τους εργοδότες κέρδη και χλιδή και για μας μίζερη ζωή», αναφέρουν στο κάλεσμά τους. Οπως εξηγούν, η πλειοψηφία των εργαζομένων του κλάδου δουλεύουν χωρίς Συλλογικές Συμβάσεις, με ατελείωτα ωράρια, ανασφάλιστοι και απλήρωτοι.

Μέχρι στιγμής την πρόταση για απεργιακή κινητοποίηση στις 19 Ιούλη στηρίζουν 36 σωματεία του κλάδου απ' όλη τη χώρα.

Στην προγραμματισμένη για αύριο συνεδρίαση της ολομέλειας της Ομοσπονδίας Επισιτισμού - Τουρισμού (ΠΟΕΕ-ΥΤΕ), οι εκπρόσωποι των σωματείων θα θέσουν το ζήτημα, ζητώντας να παρθεί σχετική απόφαση.

«Δεν θέλουμε να σωπάσουμε υπομένοντας να τελειώσει το μαρτύριο που περνάμε καθημερινά, είτε ψάχνοντας μια δουλειά των 400 ευρώ, είτε δουλεύοντας τελικά για πολύ λιγότερα», τονίζουν στην ανακοίνωσή τους οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ σε Επισιτισμό - Τουρισμό - Ξενοδοχεία.

Η ανάπτυξη των κερδών τους περνά πάνω από τις ζωές μας

Στο φόντο αυτό, οργανώνουν πρωτοβουλίες με σκοπό να ενημερωθεί κάθε κλάδος για τα αιτήματα των εργαζομένων στον Τουρισμό, να αποκαλυφθεί η μεγάλη κλοπή και η βαθιά εκμετάλλευση από τους εργοδότες, να κατανοηθεί ότι η ανάπτυξη των επιχειρήσεων και των κερδών τους περνά πάνω από τη ζωή και τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Μεταξύ άλλων, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ περιγράφουν το τοπίο στον κλάδο ως εξής:

«Χιλιάδες από μας είμαστε εποχικά εργαζόμενοι με εισόδημα 4.000 ευρώ το χρόνο, δηλαδή λιγότερα από 330 ευρώ το μήνα. Αλλοι τόσοι βγάζουμε λιγότερα γιατί μας έχουν στη δουλειά για τρεις μέρες τη βδομάδα. Αλλοι τόσοι βγάζουμε τα ίδια, δουλεύοντας κάθε μέρα, χωρίς σταματημό, 10 και παραπάνω ώρες μέσα από "δουλεμπορικά" γραφεία. Νέοι και νέες, που μπαίνουν στο επάγγελμα με όνειρα, τους κοιμίζουν σε κοντέινερ, δουλεύουν τζάμπα, για να αποκτήσουν δήθεν εργασιακή εμπειρία. Κι αν τους δίνουν κάτι, δεν φτάνει ούτε για να πηγαινοέρχονται στη δουλειά. Η κατάσταση για όσους από μας έχουμε μια πιο σταθερή εργασία δεν είναι καλύτερη. Ο μάγειρος και ο σερβιτόρος, που ταΐζουν πάνω από 300 άτομα τη φορά, αμείβονται με λιγότερα από 30 ευρώ την ημέρα. Η καμαριέρα που τακτοποιεί πάνω από 25 δωμάτια, πότε στο 8ωρο, πότε στο 10ωρο, πότε στο 12ωρο, αμείβεται στην καλύτερη περίπτωση με 20 ευρώ, ενώ το δωμάτιο οι ξενοδόχοι το νοικιάζουν τουλάχιστον 100 ευρώ την ημέρα».

Παράλληλα, τα σωματεία αναδεικνύουν το δικαίωμα των εργαζομένων και των οικογενειών τους στις διακοπές και την αναψυχή, που σήμερα αποτελούν πανάκριβο εμπόρευμα, απλησίαστο για τη μεγάλη πλειοψηφία: «Αυτή είναι η αλήθεια! Στην Ελλάδα της πρωτόγνωρης τουριστικής ανάπτυξης, με έσοδα που ξεπερνούν κάθε χρόνο τα 15 δισ. ευρώ, τα οποία βγαίνουν από τη δουλειά μας, η συντριπτική πλειοψηφία από μας που παράγουμε αυτόν τον τεράστιο πλούτο, δεν μπορεί να επιβιώσει. Στην Ελλάδα των 30 εκατ. τουριστών, των 10.000 ξενοδοχείων, των δεκάδων χιλιάδων επισιτιστικών καταστημάτων, ελάχιστοι συμπολίτες μας μπορούν να κάνουν διακοπές κι αναψυχή. Αυτός είναι ο τουρισμός που επιβάλλουν και που καταστρέφει κάθε μικρομάγαζο, κάθε επαγγελματία που έχει να ανταγωνιστεί τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους. Αυτήν την ανάπτυξη θέλουν να φέρουν παντού σε όλους τους κλάδους».

Μέσα από την απεργιακή κινητοποίηση που σχεδιάζουν, τα σωματεία διεκδικούν: Οι Συλλογικές Συμβάσεις να εφαρμόζονται υποχρεωτικά σε όλη την Ελλάδα. Δουλειά με αξιοπρέπεια, εισόδημα που να καλύπτει τις ανάγκες των εργαζομένων. Κατάργηση των Ενώσεων Προσώπων που δημιουργούν οι εργοδότες για να υπογράφουν μειώσεις μισθών. Μέτρα προστασίας των ανέργων και των οικογενειών τους, για όλο το διάστημα της ανεργίας. Κατάργηση των κάθε λογής «δουλεμπορικών». Ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς, υγείας και ασφάλειας στους χώρους εργασίας.

Απεργούν την Πέμπτη οι εργαζόμενοι στη Ναυπηγοεπισκευή

Στους εργαζόμενους στα Ναυπηγεία Χαλκίτη οργάνωσε χτες περιοδεία το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας, προετοιμάζοντας την 24ωρη απεργία των εργαζομένων στη Ναυπηγοεπισκευή, που έχει προκηρύξει για την Πέμπτη 22 Ιούνη. Με την απεργιακή κινητοποίηση, οι εργαζόμενοι στη Ναυπηγοεπισκευή συνεχίζουν τον αγώνα για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΣΣΕ) που θα επαναφέρει σε ισχύ την τελευταία υποχρεωτική Σύμβαση (2009 και 2010). Στο πλαίσιο της απεργίας θα γίνει συγκέντρωση, στις 8 π.μ., έξω από τα Ναυπηγεία Χαλκίτη. Την ίδια μέρα, στις 6.30 μ.μ., θα γίνει Γενική Συνέλευση στην κεντρική πύλη της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης Περάματος. Παράλληλα, το Συνδικάτο ενημερώνει τους εργαζόμενους και για τη διαδήλωση στο ΝΑΤΟικό στρατηγείο στη Θεσσαλονίκη, το Σάββατο 24 Ιούνη, που οργανώνει το ΠΑΜΕ στο πλαίσιο του Διημέρου Βαλκανικής Αντιπολεμικής και Αντιιμπεριαλιστικής Δράσης Συνδικάτων.

Διεκδικούν ανάκληση της απόλυσης στην «European Dynamics»

Εξω από την εταιρεία πληροφορικής «European Dynamics» στο Μαρούσι συγκεντρώθηκαν χτες το πρωί εργαζόμενοι, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής ν. Αττικής, απαιτώντας την ανάκληση της απόλυσης εργαζόμενου στην οποία προχώρησε η εργοδοσία την περασμένη Παρασκευή. Η απόλυση έγινε την τελευταία μέρα των αρχαιρεσιών του ΣΕΤΗΠ, ενώ ο εργαζόμενος ήταν δραστήριο μέλος του σωματείου και υποψήφιος με το ψηφοδέλτιο της «Ταξικής Ενότητας».

Το ΣΕΤΗΠ κατήγγειλε από την πρώτη στιγμή την εκδικητική απόλυση και κινητοποιήθηκε την ίδια μέρα για την ακύρωσή της. Η χτεσινή συγκέντρωση έδωσε συνέχεια στις κινητοποιήσεις, με τη συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων να παίρνουν μέρος σε αυτή και να απαιτούν να γυρίσει ο συνάδελφός τους στη δουλειά. Για σήμερα Τρίτη, έχει οριστεί συνάντηση ανάμεσα στο Συνδικάτο και την εργοδοσία. Παράλληλα το ΣΕΤΗΠ προχώρησε σε καταγγελία στην Επιθεώρηση Εργασίας.

Ο

«ΚΑΡΥΠΙΔΗΣ»: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης πραγματοποίησαν χτες οι εργαζόμενοι της επιχείρησης «Καρυπίδης», συνεχίζοντας τον αγώνα για την πληρωμή των δεδουλευμένων τους και τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας. Την Πέμπτη 22/6, στις 10 π.μ., προγραμματίζουν νέα κινητοποίηση στο ΣΕΠΕ. Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν κυβέρνηση και υπουργείο Εργασίας, που για άλλη μια φορά κάνουν πλάτες σε μεγαλοεπιχειρηματίες του Εμπορίου προκειμένου να απαλλαγούν από την υποχρέωση να πάρουν μαζί με τα καταστήματα και τους εργαζόμενους της «Καρυπίδης».

«ΑΘΗΝΑΙΟΝ»: Νέα στάση εργασίας (11.00 - 14.00) και συγκέντρωση έξω από την κλινική «Αθήναιον» σήμερα, στις 11 π.μ., πραγματοποιεί το Σωματείο Προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών. Οι εργαζόμενοι στην κλινική που ανήκει στον όμιλο «Euromedica», συνεχίζουν να αγωνίζονται για το δικαίωμα της κανονικής μισθοδοσίας. Οι εργαζόμενοι του ομίλου, πανελλαδικά, ήδη μετρούν 7 χρόνια που εργάζονται σε καθεστώς απλήρωτης εργασίας, «αμείβονται με "έναντι", με "χαρτζιλίκια"», όπως καταγγέλλει το Σωματείο.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ «ΚΩΣΤΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΑΕ»
Γύρισαν στη δουλειά με ψηλά το κεφάλι

Στη δουλειά γύρισαν χτες οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση «Κώστας Γεωργίου ΑΕ», με το κεφάλι ψηλά και μετρώντας ήδη τα πρώτα αποτελέσματα του πολυήμερου αγώνα που έδωσαν. Οι εργαζόμενοι, μετανάστες στην πλειοψηφία τους από το Πακιστάν, ανέστειλαν χτες τις κινητοποιήσεις που είχαν ξεκινήσει στις 31 Μάη, με απόφαση της Γενικής τους Συνέλευσης, έξω από το εργοστάσιο.

Η μεγαλύτερη παρακαταθήκη του αγώνα είναι η οργάνωση των εργαζομένων, που πλέον είναι μέλη του κλαδικού τους σωματείου, της Πανελλαδικής Ενωσης Ελαιουργοσαπωνοποιών και Εργατοϋπαλλήλων Χημικής Βιομηχανίας Αττικής. Εχουν δημιουργήσει τη Σωματειακή τους Επιτροπή, για να μη βρίσκεται κανένας μόνος απέναντι στην εργοδοσία.

Μια σειρά από τα αιτήματα της κινητοποίησης, που αφορούσαν ζητήματα υγείας και ασφάλειας στο χώρο δουλειάς, έχουν αρχίσει να γίνονται πράξη. Ενδεικτικό για τον αντίκτυπο που είχε η οργάνωση και ο αγώνας των εργαζομένων, είναι το γεγονός ότι στο εργοστάσιο φτιάχτηκαν τουαλέτες, ενώ δεν υπήρχε παρά μόνο ένα παράπηγμα! Επιπλέον δημιουργήθηκε χώρος τραπεζαρίας προκειμένου οι εργαζόμενοι να μην είναι αναγκασμένοι να κάνουν διάλειμμα και να τρώνε δίπλα στις μηχανές.

Διαδηλώνουν αύριο οι συνταξιούχοι της Κρήτης

Μετά τις μεγάλες κινητοποιήσεις στη Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα, οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις συνεχίζουν με την κινητοποίηση που διοργανώνουν αύριο Τετάρτη στην Κρήτη. Η πανσυνταξιουχική κινητοποίηση θα γίνει στο Ρέθυμνο, στις 10.30 π.μ., στην πλατεία του Αγνώστου Στρατιώτη και θα έχει παγκρήτιο χαρακτήρα.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ