ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 20 Ιούνη 2015
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ - ΔΝΤ
Παζάρια γύρω από τη χρεοκοπία του λαού

Με την κατάθεση και νέων συνοδευτικών αντιλαϊκών μέτρων από την πλευρά της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ συνεχίζονται τα παζάρια με τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς (Κομισιόν - ΔΝΤ - ΕΚΤ), εν όψει και της έκτακτης Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης, την ερχόμενη Δευτέρα. Την ίδια μέρα, θα προηγηθεί και νέα συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης (συμβούλιο Γιούρογκρουπ), καθώς σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας, Μ. Σαπέν, «μια Σύνοδος Κορυφής, όπως αυτή, προετοιμάζεται από τους υπουργούς Οικονομικών, επομένως θα συνεδριάσει και το Γιούρογκρουπ».

«Η σύγκληση του Συμβουλίου Κορυφής είναι θετική εξέλιξη στο δρόμο για συμφωνία», επισημαίνει σε ανακοίνωση που εξέδωσε, νωρίς χτες το πρωί, το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά: «Οσοι επενδύουν στην κρίση και σε σενάρια τρόμου, θα διαψευστούν».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντ. Τουσκ, ο οποίος συγκάλεσε τη Σύνοδο Κορυφής, τονίζει: «Πλησιάζουμε το σημείο, όπου η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να διαλέξει μεταξύ μιας καλής προσφοράς συνεχιζόμενης υποστήριξης ή να χρεοκοπήσει».

Συμπληρώνουν τις αντιλαϊκές σελίδες

Το πλαίσιο της αντιλαϊκής διαβούλευσης προκύπτει και από την ομιλία του υπουργού Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη, στο πλαίσιο του προχτεσινού Γιούρογκρουπ: «Στο δημοσιονομικό κομμάτι, οι θέσεις είναι πραγματικά κοντά, ειδικά για το 2015. Για το 2016, το υπολειπόμενο κενό είναι της τάξης του 0,5% του ΑΕΠ. Εχουμε προτείνει παραμετρικά μέτρα, που ανέρχονται στο 2% του ΑΕΠ, έναντι του 2,5% στο οποίο επιμένουν οι θεσμοί».

Με βάση τα παραπάνω, προκύπτουν τα εξής:

-- Η συγκυβέρνηση προτείνει μέτρα ύψους 3,6 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση, ωστόσο κάποια από αυτά δεν πείθουν τους «θεσμούς» ως προς την αποτελεσματικότητά τους και αναζητούνται νέες παρεμβάσεις και ισοδύναμα αντιλαϊκά μέτρα.

-- Χώρια από τα προηγούμενα, τα παζάρια συνεχίζονται και γύρω από την κάλυψη της απόστασης που απομένει (0,5% του ΑΕΠ) ή για ακόμη 900 εκατ. ευρώ...

Παρουσιάζοντας τις κυβερνητικές προτάσεις στο Γιούρογκρουπ, ο Γ. Βαρουφάκης, ανάμεσα σε άλλα, εστίασε στα παρακάτω:

Εκτενή ατζέντα ιδιωτικοποιήσεων και μάλιστα για τη δεκαετή περίοδο 2015-2025.

Να καταστεί το συνταξιοδοτικό σύστημα «βιώσιμο», με την «ελαχιστοποίηση» των λεγόμενων πρόωρων συνταξιοδοτήσεων. Προβλέπονται μεταρρυθμίσεις, μέσω της «μακρόχρονης αναλογιστικής μελέτης», μειώσεις λειτουργικού κόστους, ενοποιήσεις ασφαλιστικών ταμείων.

«Βραχυπρόθεσμο πρόγραμμα για περιορισμένους πλειστηριασμούς», για τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων στις τράπεζες.

«Απελευθέρωση κλειστών αγορών» για προϊόντα και υπηρεσίες. Με την παρεχόμενη τεχνογνωσία του ΟΟΣΑ, προβλέπονται για την απελευθέρωση του κατασκευαστικού τομέα, του χονδρικού εμπορίου, άρση «γραφειοκρατικών εμποδίων» για τους επιχειρηματίες, καθώς και η δημιουργία κώδικα για τα ηλεκτρονικά και έντυπα ΜΜΕ.

«Κατάργηση πολλών εισφορών υπέρ τρίτων». Πρόκειται για διάφορα τέλη που αποτελούν πηγή εσόδων για ασφαλιστικά ταμεία, καθώς και για τους ΟΤΑ.

«Μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση», με την εισαγωγή «συστημάτων αξιολόγησης», αλλά και με μειώσεις στο μισθολογικό κόστος.

Παζάρια στις πλάτες του λαού

«Εχω επανειλημμένα προειδοποιήσει τον Αλ. Τσίπρα ότι δε θα πρέπει να βασίζεται σε μένα, ότι θα μπορέσω να αποτρέψω μια κατάρρευση των συνομιλιών σε κάθε περίπτωση», δηλώνει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζ. Κ. Γιούνκερ, σε συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel» και επισημαίνει ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει, προφανώς, παρεξηγήσει τις προσπάθειές του για την επίτευξη συμβιβασμού.

Η κυβέρνηση της Ελλάδας είναι απαραίτητο να συμφωνήσει με τους πιστωτές της για τους νέους όρους των δανειακών πληρωμών και να συνεχίσει τις δομικές μεταρρυθμίσεις, δήλωσε στο ρωσικό δορυφορικό δίκτυο «Ρωσία-24» ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών και εκπρόσωπος της Ρωσίας στην τράπεζα ανάπτυξης των BRICS, Σεργκέι Στορτσάκ. Ο ίδιος, σύμφωνα με ειδησεογραφικά πρακτορεία, σημειώνει: «Εκτός από τις προσπάθειες για ένα συμβιβασμό με τους δανειστές, δεν υπάρχει μέχρι στιγμής άλλη λύση».

Με επιστολή προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντ. Τουσκ, οι Ευρωπαίοι βιομήχανοι της «BUSINESSEUROPE» εκφράζουν «βαθύτατη ανησυχία» για «τις αρνητικές επιπτώσεις στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, από μια πιθανή αποτυχία στις διαπραγματεύσεις», τονίζοντας: «Επιμένουμε ότι μια συμφωνία μεταξύ των δύο μερών είναι εφικτή και μπορεί να βρεθεί προς αμοιβαίο όφελος».

Διαδοχικά μνημόνια

Η παράταση του υφιστάμενου ελληνικού προγράμματος μέχρι το τέλος του 2015, με πρόβλεψη για την κάλυψη των «χρηματοδοτικών υποχρεώσεων» προς το ΔΝΤ και την ΕΚΤ, στη διάρκεια του επόμενου εξαμήνου, αποτελεί το κεντρικό σενάριο της υπό διαμόρφωση αντιλαϊκής συμφωνίας. Προϋπόθεση για να επιτευχθεί συμφωνία, είναι να υποβάλει η ελληνική πλευρά νέες αξιόπιστες προτάσεις, γιατί διαφορετικά τη Δευτέρα θα συζητηθεί «ο τρόπος διαχείρισης μιας ελληνικής χρεοκοπίας», σύμφωνα με πηγές της Ευρωζώνης.

Τα παζάρια αναμένεται να συνεχιστούν μέσα στο Σαββατοκύριακο σε επίπεδο της Ομάδας Εργασίας (Euro Working Group) και στη συνέχεια, να αξιολογηθεί η κατάσταση από τους υπουργούς της Ευρωζώνης, πριν από τη Σύνοδο Κορυφής.

Συνεχίζονται οι εκροές καταθέσεων

Σε νέα αύξηση του ορίου χρηματοδότησης προς τις ελληνικές τράπεζες, μέσω του «έκτακτου μηχανισμού ρευστότητας» (ELA), προχώρησε το ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που συνεδρίασε εκτάκτως μέσω τηλεδιάσκεψης. Αν και οι πληροφορίες, σχετικά με το ύψος της πρόσθετης χρηματοδότησης, είναι αντιφατικές, τραπεζικές πηγές αναφέρουν ότι έφτασε στο ύψος των 3 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκροές καταθέσεων στο τελευταίο διήμερο έφτασαν στα 2 δισ. ευρώ.

«ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ»
Αυτόματος «κόφτης» στα κονδύλια για τις λαϊκές ανάγκες

Γ. Βαρουφάκης - Κρ. Λαγκάρντ στο Γιούρογκρουπ

Eurokinissi

Γ. Βαρουφάκης - Κρ. Λαγκάρντ στο Γιούρογκρουπ
Τη συγκρότηση ενός ακόμη αντιλαϊκού «θεσμού» ανακοίνωσε και επίσημα ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης, στο πλαίσιο της παρουσίασης των προτάσεων της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ κατά την προχτεσινή συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης (συμβούλιο Γιούρογκρουπ).

Πρόκειται για τη λειτουργία του «Δημοσιονομικού Συμβουλίου», με στόχο να εντοπίζει έγκαιρα τυχόν δημοσιονομικές αποκλίσεις και «ανισορροπίες», ενεργοποιώντας τους «αυτόματους μηχανισμούς διόρθωσης», που σημαίνουν νέα μέτρα είτε ως προς το σκέλος μείωσης των κρατικών κονδυλίων, είτε αύξησης των αντιλαϊκών φόρων ή συνδυασμό αυτών.

Μάλιστα, όπως αποκάλυψε ο Γ. Βαρουφάκης, θα προβλέπονται τα παρακάτω αντιλαϊκά μέτρα:

«Αυτόματο φενάρισμα του ελλείμματος που να είναι θεσμοθετημένο και να εποπτεύεται από το Δημοσιονομικό Συμβούλιο, πάνω στο οποίο οι θεσμοί και εμείς (η συγκυβέρνηση) έχουμε συμφωνήσει».

Το νέο κρατικό όργανο θα «εποπτεύει την εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού σε εβδομαδιαία βάση». Ετσι, οι όποιες αποκλίσεις σε σχέση με τους αντιλαϊκούς δημοσιονομικούς στόχους θα «διορθώνονται» στην κυριολεξία μόλις αρχίζουν να διαφαίνονται.

«Θα προειδοποιεί αν ένας επιμέρους στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα πάει να καταπατηθεί, και αν χρειαστεί θα εφαρμόζονται αυτόματες οριζόντιες μειώσεις σε όλες τις δαπάνες». Με ξεκάθαρο τρόπο ο υπουργός της συγκυβέρνησης λέει ότι θα επέρχονται αυτόματες μειώσεις και στις συντάξεις, στα κάθε είδους επιδόματα, στις ήδη διαλυμένες επιχορηγήσεις προς τα ασφαλιστικά Ταμεία, στους μισθούς στο δημόσιο τομέα κ.λπ., και μάλιστα με «οριζόντιο χαρακτήρα». Και βέβαια η συγκυβέρνηση δίνει έμφαση στην «οριζόντια» μείωση των δαπανών, καθώς αυτές αποτελούν αντιλαϊκό μέτρο που θα έχει άμεση απόδοση για το κρατικό Ταμείο, καθώς από την ίδια ώρα που θα διαπιστώνουν αποκλίσεις θα ενεργοποιείται ο «αυτόματος μηχανισμός».

Πέρα από το συγκεκριμένο μέτρο, οι προτάσεις που η συγκυβέρνηση έχει καταθέσει στους «θεσμούς» αφορούν και την αρχική κατάρτιση των κρατικών προϋπολογισμών, την πιστή εκτέλεση των οποίων θα ελέγχει το «Δημοσιονομικό Συμβούλιο». Αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι θα υπάρξουν «βελτιώσεις» που θα περιλαμβάνουν τα ανώτατα όρια στις δαπάνες, ώστε «να ενισχυθεί η τήρηση του προϋπολογισμού στη διάρκεια του έτους».

Να σημειωθεί ότι η διαμόρφωση «δημοσιονομικού συμβουλίου» έχει προβλεφθεί σε εφαρμοστικό νόμο της προηγούμενης μνημονιακής περιόδου, ωστόσο η σχετική διάταξη, για την ώρα, παραμένει ανενεργή. Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έρχεται όχι μόνο να την εφαρμόσε,ι αλλά και επιπλέον να την εμπλουτίσει σε αντιλαϊκή κατεύθυνση. Σύμφωνα με τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς, το συγκεκριμένο όργανο θα λειτουργεί με το μανδύα του «ανεξάρτητου φορέα», και θα συγχωνευτεί με το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής.

Να σημειωθεί ότι η ενίσχυση του ρόλου των δημοσιονομικών συμβουλίων στην ΕΕ και την Ευρωζώνη αποτελεί μέρος του σχεδίου για την παραπέρα εμβάθυνση της ΟΝΕ και της ενισχυμένης δημοσιονομικής εποπτείας για όλα τα κράτη-μέλη, και μάλιστα με ειδικές ρήτρες για αυτά που βρίσκονται σε «προγράμματα διάσωσης».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ενεργοποιούν αυτόματες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις σε περίπτωση «υπερβάσεων»

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Σε σχόλιό του για τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών στη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Στη χτεσινή (σ.σ. προχτεσινή) συνέντευξη Τύπου, ο υπουργός Οικονομικών προσέθεσε τη νεότερη και πλέον αντιλαϊκή πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης, σύμφωνα με την οποία το Συμβούλιο Δημοσιονομικής Πολιτικής θα ενεργοποιεί αυτόματες περικοπές στις κρατικές δαπάνες, μεταξύ των οποίων και σε μισθούς και συντάξεις, αν υπάρχει υπέρβαση στον κρατικό προϋπολογισμό.

Αυτή η πρόταση, που αποτελεί και κατεύθυνση της ΕΕ, έρχεται να επιδεινώσει ακόμη περισσότερο τον αντιλαϊκό χαρακτήρα της κυβερνητικής πρότασης των 47 + 8 σελίδων».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ