ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 20 Ιούνη 2013
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗΣ
Πολλαπλά ωφέλιμος στο σύστημα ο φασισμός

Σε εκδήλωση της ΤΕ Υπαίθρου Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ στο Λαγκαδά, μίλησε ο καθηγητής σύγχρονης Ιστορίας του ΑΠΘ

«Ο σημερινός νεο - ναζισμός, όπως και ο παλαιός ναζισμός, δεν είναι εχθροί του καπιταλιστικού συστήματος, όπως τους αρέσει παραπλανητικά να παρουσιάζονται. Είναι μέρος του, είναι σάρκα του, είναι εργαλείο του, είναι η χειρότερη πολιτική εκδοχή του». Τα παραπάνω σημείωσε ο Γιώργος Μαργαρίτης, καθηγητής σύγχρονης Ιστορίας του ΑΠΘ, μιλώντας σε εκδήλωση της ΤΕ Υπαίθρου Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ για την αντιφασιστική νίκη των λαών, που έγινε στην πλατεία του Λαγκαδά, την περασμένη Παρασκευή.

Παρά τις προκλήσεις των χρυσαυγιτών, που προσπάθησαν να εμποδίσουν την εκδήλωση, βάζοντας σε λειτουργία ηχητική εγκατάσταση από τα γραφεία τους, απέναντι από την πλατεία του Λαγκαδά, η εκδήλωση έγινε κανονικά και προσέλκυσε το ενδιαφέρον του κόσμου.

Ο Γ. Μαργαρίτης σημείωσε μεταξύ άλλων: «Σε αυτή τη φάση έχει σημάνει η ώρα του σοσιαλισμού. Σ' αυτή τη φάση η αστική τάξη και το πολιτικό της σύστημα επιστρατεύει και χρησιμοποιεί το φασισμό, το ναζισμό, το ρατσισμό. Είναι κομμάτια του πραγματικού προσώπου του καπιταλιστικού συστήματος, όταν το τελευταίο δεν χρειάζεται πλέον να κρυφτεί πίσω από μεγάλες κουβέντες και απατηλούς θεσμούς. Πίσω από τη διπλή, απατηλή γλώσσα της σοσιαλδημοκρατίας».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του τόνισε: «Ο φασισμός, ο ναζισμός, είναι πολλαπλά ωφέλιμος στο σημερινό πολιτικό σκηνικό. Οι όποιες αντιφασιστικές κορόνες εκτοξεύονται από τις αστικές και σοσιαλδημοκρατικές πολιτικές δυνάμεις, υποκρύπτουν την "εργαλειακή" και επωφελή γι' αυτές χρήση του φαινομένου Χρυσή Αυγή για τα δικά τους σχέδια. Η πολιτική και κοινωνική σημασία της Χρυσής Αυγής υποβαθμίζεται μέσα από αυτή τη διαδικασία.

Επιπλέον, η παρουσία της και οι πρακτικές της "νομιμοποιούνται" καθώς έχουν χρησιμότητα και συγκεκριμένη λειτουργία μέσα στο παρόν πολιτικό σκηνικό. Ο φασισμός ποτέ δεν υπήρξε αυθύπαρκτο φαινόμενο. Λειτούργησε πάντοτε μέσα στο πλαίσιο εφαρμογής αντιλαϊκών και ιμπεριαλιστικών πολιτικών από τις κυρίαρχες κοινωνικά ομάδες και τους πολιτικούς τους εκφραστές.

Στιγμιότυπο από την εκδήλωση. Στο βήμα ο Γ. Μαργαρίτης
Στιγμιότυπο από την εκδήλωση. Στο βήμα ο Γ. Μαργαρίτης
Ο καπιταλισμός και ο επακόλουθος ιμπεριαλισμός τον χρησιμοποίησαν πάντα ως βοηθητικό εργαλείο για την εφαρμογή της πολιτικής τους. Ενίοτε του έδωσαν την εξουσία, όταν οι πολιτικές τους δυσκολίες το επέβαλαν. Για το λόγο αυτό η εργαλειακή χρήση -τα πολιτικά, επικοινωνιακά παιχνίδια με φασιστικά μορφώματα- είναι εξαιρετικά επικίνδυνη υπόθεση.

Η πάλη ενάντια στην άνοδο του φασισμού δεν μπορεί παρά να είναι υπόθεση κοινωνικών τάξεων και ομάδων που δεν έχουν κανένα συμφέρον από την όποια "αξιοποίηση" του φασιστικού φαινομένου. Των τάξεων δηλαδή και των ομάδων που βρίσκονται στη θέση του στόχου στις αντιλαϊκές πολιτικές που το ίδιο σύστημα που γεννά το φασισμό εφαρμόζει. Η εργατική τάξη, οι σύμμαχοί της, όσοι καταστρέφονται από την επέλαση του καπιταλισμού και την ιμπεριαλιστικού τύπου λεηλασία της χώρας μας, έχουν το συμφέρον και τη δύναμη να αντισταθούν σε αυτό το εργαλείο της αστικής καταπίεσης».

ΛΕΣΧΗ ΦΙΛΩΝ ΚΑΙ ΟΠΑΔΩΝ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗΝ ΤΣΕΧΙΑ
Από σήμερα οι παρουσιάσεις του Δοκιμίου Ιστορίας

Σε εκδηλώσεις στην Πράγα, στο Μπρνο και στην Οστράβα θα μιλήσει ο Διονύσης Αρβανιτάκης, μέλος της ΚΕ του Τμήματος Ιστορίας

Η Λέσχη Φίλων και Οπαδών του ΚΚΕ στην Τσεχία διοργανώνει εκδηλώσεις παρουσίασης του Δοκιμίου Ιστορίας του ΚΚΕ (Β' Τόμος) με τον Διονύση Αρβανιτάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ. Το αναλυτικό πρόγραμμα έχει ως εξής:

-- Στην Πράγα, στο Σπίτι Εθνικών Μειονοτήτων, σήμερα Πέμπτη, στις 6.30 μ.μ.

-- Στο Μπρνο, στη Λέσχη της Ελληνικής Κοινότητας στο Δημαρχείο, αύριο Παρασκευή, στις 10.30 π.μ. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, ο Δ. Αρβανιτάκης θα βραβεύσει 7 αγωνιστές και αγωνίστριες της Εθνικής Αντίστασης και μαχητές και μαχήτριες του ΔΣΕ από το Μπρνο με το αναμνηστικό «Τιμής Ενεκεν» της Λέσχης Φίλων και Οπαδών του ΚΚΕ, Τσεχίας.

-- Στην Οστράβα, το Σάββατο 22/6, στις 10.30 μ.μ. ο Δ. Αρβανιτάκης θα χαιρετίσει στην εκδήλωση αφιερωμένη στα 65 χρόνια από τον ερχομό των πολιτικών προσφύγων του ελληνικού εμφυλίου πολέμου (1946-1949). Μετά θα συναντηθεί με συντρόφους και πρώην πολιτικούς πρόσφυγες, όπως και με τους νέους μετανάστες από την Ελλάδα. Θα παρουσιαστεί η ψηφιακή έκθεση φωτογραφίας από τη ζωή των πολιτικών προσφύγων στην Τσεχοσλοβακία, θα γίνει προβολή του ντοκιμαντέρ «Η αλήθεια για τα παιδιά του εμφυλίου πολέμου» και η εκδήλωση θα κλείσει με αντάρτικα και επαναστατικά τραγούδια.

Μ' αυτές τις εκδηλώσεις, η Λέσχη Φίλων του ΚΚΕ δηλώνει σε όλους αυτούς που διοργανώνουν το 8ο Φεστιβάλ των Ελληνικών Κοινοτήτων Τσεχίας, υπό τον τίτλο «65 χρόνια από τον ερχομό των Ελλήνων στην Τσεχία» ότι οι απόγονοι της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ είναι υπερήφανοι για τα ιδανικά και τους αγώνες των γονιών τους, θα συνεχίσουν στον ίδιο δρόμο και δεν επιτρέπουν σε κανέναν να παραχαράξει και διαστρεβλώσει την ιστορία των πολιτικών προσφύγων.

Εκτίθενται για μια ακόμη φορά

«

Η Αλέκα "αθώωσε" τον Καραμανλή. Δεν ξέρω αν η Αλέκα Παπαρήγα "απελευθερώθηκε" πολιτικά, τώρα που απηλλάγη από τα καθήκοντα της Γενικής Γραμματέως της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ». «Η Αλέκα "αθώωσε" τον Καραμανλή και την ΕΡΕ από τη δράση του Παρακράτους, που σκότωσε τον βουλευτή της ΕΔΑ». «Αφεση αμαρτιών σε Κ. Καραμανλή και ΕΡΕ από το ΚΚΕ για τη δολοφονία Λαμπράκη - Η Αλέκα Παπαρήγα αναγνώρισε την προσφορά του ηγέτη της Δεξιάς στον εκσυγχρονισμό της χώρας». Αυτά είναι μερικά σχόλια - εκτιμήσεις διαφόρων αστικών εφημερίδων και αναφέρονται στην ομιλία της Προέδρου της ΚΟ του ΚΚΕ στη Βουλή, σε συνεδρίαση προς τιμήν των Γρ. Λαμπράκη και Γ. Τσαρουχά. Είναι γεγονός ότι ο αστικός Τύπος πάντα ψάχνει τρόπους να δημιουργήσει αμφιβολίες στον κόσμο για τις θέσεις του ΚΚΕ. Είναι εύκολο να το κάνουν, αλλά δε συνάδει με τη δημοσιογραφία, την «αντικειμενική» όπως λένε, ιδιαίτερα όταν τα γραφτά τους αναφέρονται στο ΚΚΕ. Γιατί σχόλιο ή εκτίμηση ατεκμηρίωτη, χωρίς να διασταυρώνουν αυτά που γράφουν, τους εκθέτει.

Οσοι έγραψαν τα παραπάνω, ανακάλυψαν διαφοροποίηση της Αλ. Παπαρήγα από τις θέσεις του ΚΚΕ. Αυτό λένε «απελευθέρωση». Και αναφέρονται στο εξής απόσπασμα της ομιλίας της Αλ. Παπαρήγα: «Βεβαίως, δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να συνδέει τον Κωνσταντίνο Καραμανλή και την ΕΡΕ με τη δολοφονία του Λαμπράκη. Πολιτικές ευθύνες, όμως, υπάρχουν. Κι αν θέλετε, όλα τα στοιχεία δείχνουν, παρότι δεν έχει ολοκληρωθεί η έρευνα, ότι το ξεκίνημα αυτής της συνωμοσίας ήταν το Παλάτι, και είχε αιχμή και το αντιπολεμικό, αντιιμπεριαλιστικό κίνημα εκείνης της περιόδου».

Μόνο που αγνοούν, ή ξέρουν και αποσιωπούν, δεν έχει σημασία, ότι αυτή είναι η εκτίμηση του Κόμματος, όπως αποτυπώνεται στον Β' Τόμο του Δοκιμίου Ιστορίας του ΚΚΕ, που εγκρίθηκε, κατόπιν διεξοδικής συζήτησης σε όλο το Κόμμα, από πανελλαδικό σώμα, τον Ιούνη του 2011. Αντιγράφουμε απ' αυτό: «Η ιστορική έρευνα δεν έχει πλήρως αποκαλύψει τα βαθύτερα αίτια και τη μεθόδευση της δολοφονικής επίθεσης κατά του Γρ. Λαμπράκη στη Θεσσαλονίκη. Αν και οι πολιτικές ευθύνες αναμφίβολα βαρύνουν την κυβέρνηση Καραμανλή, ταυτόχρονα είναι φανερό ότι η δολοφονία του Λαμπράκη αποτέλεσε πλήγμα κατά της κυβέρνησης Καραμανλή. Από αυτήν την άποψη φαίνεται πιθανότερη η εκδοχή κεφαλή της συνωμοσίας και εκτέλεσης του σχεδίου να ήταν τα Ανάκτορα. Ταυτόχρονα, η δολοφονία του Γρ. Λαμπράκη αποτελούσε ηχηρό χτύπημα κατά του αντιιμπεριαλιστικού αντιπολεμικού κινήματος».

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Εκδήλωση για την Κούβα

Εκδήλωση με θέμα «Αλληλεγγύη στη σοσιαλιστική Κούβα: απαιτούμε την άμεση απελευθέρωση των τεσσάρων Κουβανών πατριωτών που παραμένουν στις φυλακές των ΗΠΑ» διοργανώνουν η ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ και ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος Θεσσαλονίκης, σήμερα Πέμπτη, στις 8 μ.μ., στον κινηματογράφο «Αλέξανδρος». Θα μιλήσει ο πρέσβης της Κούβας Οσβάλντο Κομπάτσο.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org