ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 20 Ιούνη 2009
Σελ. /32
Σας βλέπουμε...

Προχτές ο Χρυσοχοΐδης του ΠΑΣΟΚ ανακοίνωσε ότι αναμένονται τις επόμενες μέρες σημαντικές εξελίξεις στο μέτωπο της τρομοκρατίας. Και χτες πριν καν να υπάρξει το περίφημο «μπαμ ηκούσθη στον αέρα», ένας τύπος για τον οποίο υπήρχε μέσα από το γνωστό ιντερνετικό σάιτ, το indymedia, σε εξέλιξη παγκινητοποίηση των «αντιεξουσιαστών», για να απελευθερωθεί ως διωκόμενος «λαϊκός αγωνιστής», πήγε, μόλις βγήκε από τον Κορυδαλλό και δήλωσε στην Αντιτρομοκρατική ότι αυτός μεν είναι κάτι σε συνεχιστή του Κουφοντίνα (κι εκείνος είχε αυτοβούλως παρουσιαστεί...) αλλα κι ότι δεν έχει σχέση με αυτόν που θα εμφανιστεί κάποια στιγμή ως ο αμέσως επόμενος - τρίτος στη σειρά - «Κουφοντίνας». Αυτόν, δηλαδή, που ο Χρυσοχοΐδης - χωρίς να ξέρουμε καν για ποιον μιλάει - έχει σπεύσει να χαρακτηρίσει ως πιο επικίνδυνο από τους προηγούμενους. Δηλαδή, να περιμένουμε και μια ιστορία ανάλογη με τις «πορτοκαλάδες» που δίνανε στον Ξηρό;

Συγνώμη, νομίζουν ότι μας έχουν κάνει ήδη τόσο Αμερικανάκια, ώστε να πιστεύουν πως όλα αυτά θα τα χάφτουμε χωρίς καν να ρωτάμε: «πώς κύριε πρώην υπουργέ Δημόσιας Τάξης, του ΠΑΣΟΚ, ξέρεις την εξέλιξη, ξέρεις ποιοι είναι οι ακίνδυνοι και ποιοι οι επικίνδυνοι τρομοκράτες, από πού κι ως πού ξέρεις πώς θα δράσουν;».

Βέβαια φαίνεται από τις τηλεοράσεις πως μάλλον δεν είναι ο μόνος. Πολλοί βαράνε το ίδιο ταμπούρλο. Αλλά χτες μόλις, ο Μίκης Θεοδωράκης όταν τον ρώτησαν σχετικά, δήλωσε το αυτονόητο: «όλοι αυτοί έχουν σχέση με μυστικές υπηρεσίες, ντόπιες και ξένες».

Φαίνεται ότι υπάρχει ένας πόλεμος μεταξύ υπηρεσιών για το ποιοι πράκτορες μπορούν να κάνουν καλύτερα τη δουλειά, δεν μπορούμε να γνωρίζουμε ποιος με ποιον και γιατί ακριβώς, αλλά είναι καιρός πια να μπει ένα απόλυτο τέλος στο παραμύθι περί «τρομοκρατών» με ριζοσπαστική ιδεολογία, (πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ είναι ο νονός που βάφτισε την ιδεολογία τους), όπως και στη «θεωρητική» υποστήριξή τους με ατάκες του στυλ «έκφραση του κινήματος είναι η πέτρα και η κουκούλα» που κάποια συνιστώσα δικτυωμένη ξεφώνησε με την «έπαρση της εξέγερσης» της σπασμένης βιτρίνας. Ολα αυτά για μηχανισμούς του ιμπεριαλισμού...

Πάμε γι' άλλα, «άσχετα»; Τα 'χουν, λέει, βρει, «ανανεωτές» και «κινηματικοί» του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ για τον τρόπο που θα πάνε όλοι μαζί στο ΠΑΣΟΚ, αλλά υπάρχει και μια εκλογική βάση που δεν ακολουθάει τόσο εύκολα, γι' αυτό και η κρίση και τα παρακάλια «φύγε για να μείνεις», γι' αυτό και τα στοιχήματα μέσα από στήλες εφημερίδων για το πού θα καταλήξει όλο αυτό το θέατρο. Υπάρχει εργάτης που νοιάζεται γι' αυτό το αλισβερίσι; Ακουσε κανείς αυτούς ή τους άλλους να λένε κουβέντα αυτές τις μέρες για τη νέα αντεργατική καταιγίδα που έρχεται από την ΕΕ; Πού να ακούσεις; Αφού όλοι τους ταΐζονται απ' το ίδιο μαγαζί, αφού είναι όρος της ύπαρξής τους η υπεράσπιση της ΕΕ. Ας πάνε μ' όποιον τρόπο θέλουν στο ΠΑΣΟΚ, το μυαλό της εργατικής τάξης να μην κάνουν κουρκούτι κι ας ταϊστούν απ' όποιο ταμείο θέλουν, μ' όποιο τρόπο θέλουν. Αρκετά!

Κράτα μια λεπτομέρεια: Η εποπτική αρχή που θα στηθεί στην ΕΕ θα παρεμβαίνει για εταιρείες που «δεν επιτρέπεται να χρεοκοπήσουν». Αμα το χαρακτηρίσεις μέτρο για την προστασία των μονοπωλίων, θα είσαι από κείνους που μιλάνε με αραχνιασμένες αναλύσεις. Αλλά το κρίσιμο είναι άλλο. Οτι δηλώνουν πως οι καπιταλιστικές κρίσεις θα έρχονται και θα ξανάρχονται κι ότι το θέμα είναι να προστατεύονται οι κυρίαρχοι. Πάνω σ' αυτή τη βάση μια σειρά μέτρα έπονται. Κάθε κρίση βυθίζει στη δυστυχία εκατομμύρια ανθρώπους και κάνει ισχυρότερα τα μονοπώλια. Παράλληλα όμως διαμορφώνονται συνθήκες για να δυναμώνει και το επαναστατικό υποκείμενο που όλο και πιο καθαρά προβάλλει απέναντι στον κύριο εχθρό, τα μονοπώλια. Εδώ ακριβώς θέλουν τους «χρήσιμους βλάκες». Είτε πράκτορες με εντολή, είτε βλάκες που ένας πράκτορας τους κουλαντρίζει. Πολύ περισσότερο που με πολιτικά μέσα, το σύστημα δεν κατορθώνει μέχρι τώρα, να υψώσει το αναγκαίο ανάχωμα.


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


ΔΕΙΝΑ ΠΡΟΑΝΑΓΓΕΛΛΟΥΝ

ΕΧΕΙ ΓΝΩΣΗ ΑΠΟ ΠΡΩΤΟ ΧΕΡΙ; «Η χώρα μπήκε σε έναν νέο κύκλο αίματος και βίας, ο οποίος φαίνεται ότι θα είναι πολύ βαρύς και πιο σοβαρός από τον προηγούμενο κύκλο που κράτησε 25-27 χρόνια. Είναι νέοι στον χώρο, που αποφάσισαν να συγκροτήσουν δολοφονικές οργανώσεις και να σκοτώνουν κόσμο. Τίποτα άλλο. Οποιος λέει κάτι άλλο, είτε θέλει να αποπροσανατολίσει είτε είναι αφελής. Η υπόθεση αυτή είναι πιο επικίνδυνη από τις παραδοσιακές οργανώσεις, τη 17 Νοέμβρη και τον ΕΛΑ, είναι πιο δολοφονική και θα βάλει σε μεγαλύτερες περιπέτειες τη χώρα και θα χαθούν περισσότερες ζωές (ο Μ. Χρυσοχοΐδης σε «Alpha 98,9» / ΕΘΝΟΣ).

ΓΙΑΤΙ ΚΑΝΕΙ ΤΟΝ ΧΑΖΟ; «Το ερώτημα είναι τι κάνεις για να αντιμετωπίσεις τις αδυναμίες που όλοι μαζί διαπιστώνουμε. Εδώ σε θέλω κάβουρα... Και κυρίως τι είναι διατεθειμένες να κάνουν οι πολιτικές δυνάμεις που (υποτίθεται) φέρουν τη βασική ευθύνη λειτουργίας της δημοκρατίας μας. Ξέρετε τι θα κάνουν; Τίποτα! Απολύτως τίποτα! Η Δεξιά επειδή αν μπορούσε να κάνει κάτι θα το είχε ήδη κάνει. Το ΠαΣοΚ επειδή περιμένει τις εκλογές. Και η Αριστερά επειδή θεωρεί (για να δανειστώ την έκφραση του Ριζοσπάστη) ότι όλα αυτά δεν είναι παρά αφορμές για να χτυπηθεί το εργατικό λαϊκό κίνημα. Ετσι, άπρακτοι και άβουλοι, θα περιμένουμε όλοι μαζί το επόμενο τρομοκρατικό χτύπημα, την επόμενη ληστεία και την επόμενη πυρκαϊά» (ο Γ. Πρετεντέρης στο ΒΗΜΑ).

ΑΣΧΕΤΟ; «Στόχος είναι να αποφευχθεί η επανάληψη στο μέλλον της κατακλυσμικής αλληλουχίας γεγονότων που παρέσυρε (και) την ευρωπαϊκή οικονομία στην ύφεση (...) Προβλέπεται η δημιουργία ευρωπαϊκού Συστήματος Αρχών Εποπτείας που θα παρακολουθεί την πορεία συγκεκριμένων εταιρειών από εκείνες που όπως λέγεται δεν μπορεί να επιτραπεί να χρεοκοπήσουν» (το ρεπορτάζ στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΑΘΩΩΝ ΣΤΙΣ ΗΠΑ όταν και όποτε το απαιτούν

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Διχασμένη η ΕΕ για την εποπτεία των αγορών

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Ευκαιρίες για εξαγορές βλέπει τώρα η Εθνική

Ο ΛΟΓΟΣ: ΝΕΟΣ «ΠΟΝΟΚΕΦΑΛΟΣ» η έξαρση της τρομοκρατίας

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΣΕ ΕΠΙΠΕΔΟ ΚΑΜΠΟΥΛ Ο ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ 200 ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

ΤΑ ΝΕΑ: Στο αντάρτικο και ο Μεϊμαράκης

ΕΘΝΟΣ: ΜΠΑΪΡΑΚΙ των Τούρκων στο Αιγαίο

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ: Λαϊκή συγκίνηση και οργή για το αθώο θύμα

ΤΟ ΒΗΜΑ: «Δικό σας πρόβλημα οι μετανάστες»

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Τι οδήγησε στην κρίση

Η ΑΥΓΗ: Οχι Γκουαντανάμο για τους μετανάστες

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Θα σκοτώσουν πρόσωπο - κλειδί

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Ισοπέδωση

«Εβλεπα μια δημοσιογραφικά άψογη και λιτή εκπομπή με θέματα της επικαιρότητας τα τεράστια προβλήματα με τους λαθρομετανάστες και τη σκυλίσια ζωή που υποχρεώνονται να ζουν σε υπαίθρια άθλια γκέτο χωρίς νερό, χωρίς φαΐ, χωρίς ένα κεραμίδι πάνω από το κεφάλι τους. Και σε λίγο, με τη μεσολάβηση βέβαια διαφημίσεων, που προτρέπουν σε πολυτελή βίο με μεγάλα αυτοκίνητα, πολυμήχανα κινητά, αποσμητικά, λιχουδιές και φάρμακα απίσχνανσης, μια λεπτομερής ενημέρωση για το τι πρέπει να τρώει ο σκύλος το καλοκαίρι, πώς να κουρεύεται, σε ποια θερμοκρασία επιτρέπεται να διαβιοί όταν αφήνεται στο αυτοκίνητο και πόσο κινδυνεύει ακόμη και σε σκιερό μέρος. Οχι δίπλα δίπλα τα ρεπορτάζ, παιδιά» (ο Κώστας Γεωργουσόπουλος / ΤΑ ΝΕΑ).

Αρμονική συνύπαρξη

«H είδηση εμφανίζεται όπως έφτασε: Νεαρός Αλβανός νοσηλεύεται στο νοσοκομείο της ακριτικής πόλης ύστερα από μάχη που έδωσε με μία αρκούδα. Πιο συγκεκριμένα, ομάδα τριών Αλβανών λαθρομεταναστών πέρασε στο ελληνικό έδαφος από την περιοχή του Βιτσίου. Ομως, έπεσε πάνω σε μία... αρκούδα. Το ζώο επιτέθηκε στην ομάδα των λαθρομεταναστών, τραυματίζοντας τον έναν στο λαιμό. Για καλή τύχη των τριών Αλβανών στην περιοχή περιπολούσαν συνοροφύλακες, οι οποίοι άκουσαν τις εκκλήσεις τους για βοήθεια. Αυτή είναι η είδηση. Φαίνεται απλή και ξεκάθαρη. Τώρα φέρτε την ίδια είδηση στην Πολιτική Γραμματεία του Συνασπισμού. Και αφήστε τους να αποφασίσουν αν θα πάρουν το μέρος της αρκούδας ή του λαθρομετανάστη. Πιθανότατα θα αποφασίσουν ότι η μέση λύση θα επέτρεπε στο λαθρομετανάστη να στήσει μία μικρή ατομική επιχείρηση αρκουδιάρη, διατηρώντας, βέβαια, κάποιες επιφυλάξεις για τη σύμφωνη γνώμη της αρκούδας. Μία συνιστώσα θα διαφοροποιηθεί τονίζοντας ότι προέχει το δικαίωμα της αρκούδας στη σίτιση, ακόμα και αν πρόκειται να τραφεί με την ασθενική σάρκα ενός ταλαιπωρημένου ανθρώπου. Εννοείται ότι θα ήταν καθολική η καταδίκη του συνοροφύλακα που βιαιοπράγησε εις βάρος της αρκούδας. Εν τέλει ο Τσίπρας θα δήλωνε ότι αρκούδες και μετανάστες μπορούν να ζήσουν αρμονικά στο δάσος» (ο Κ. Γιαννακίδης στον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ).



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ