ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 20 Ιούνη 2001
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ «ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ»
Τους θέλουμε πίσω ελεύθερους

Μεγάλη συναυλία στο Λυκαβηττό στις 26 Ιούνη 2001 του Συλλόγου Οικογένειας του Θεραπευτικού Προγράμματος

«Τους θέλουμε όλους πίσω και τους θέλουμε ελεύθερους». Είναι η απαίτηση μιας κοινωνίας που βλέπει την άσπρη σκόνη να σκορπά το θάνατο σ' όλο και περισσότερα παιδιά της. Είναι το μήνυμα που έστειλαν χτες το μεσημέρι, σε συνέντευξη Τύπου, ο Σύλλογος Οικογένειας του Θεραπευτικού Προγράμματος «Παρέμβαση» και άνθρωποι της Τέχνης και του Πολιτισμού, οι οποίοι θα πάρουν μέρος στη συναυλία που πρόκειται να γίνει, όπως κάθε χρόνο, την Τρίτη 26 Ιούνη 2001, στο Λυκαβηττό. Η ετήσια συναυλία γίνεται με αφορμή τα δέκα χρόνια από τη λειτουργία της ΕΚ «Παρέμβαση», αλλά και την Παγκόσμια Μέρα κατά των Ναρκωτικών, υπό την αιγίδα της Εταιρείας Συγγραφέων.

Αναφερόμενος στη λειτουργία του Συλλόγου, ο Σταύρος Ανυφαντής, πρόεδρος του Συλλόγου, επισήμανε ότι «πρόκειται για ένα σύλλογο που συμμετέχουν γονείς παιδιών που παρακολουθούν το πρόγραμμα απεξάρτησης ή ακόμα βρίσκονται στο δρόμο». Ενώ για τη συναυλία υπογράμμισε ότι «γίνεται σε μια στιγμή, επίκαιρη όσο ποτέ. Σε μια εποχή όπου γινόμαστε μάρτυρες συζητήσεων για τα ναρκωτικά. Η παγκόσμια μέρα κατά των ναρκωτικών είναι μια αφορμή για να καλέσουμε τον κόσμο να συστρατευτεί στον αγώνα που κάνουμε ενάντια σε κάθε ουσία. Είτε παράνομα, είτε νόμιμα τα ναρκωτικά, εμείς έχουμε πολλή δουλιά να κάνουμε, γιατί κανείς δεν αρνείται ότι τα ναρκωτικά είναι επιβλαβή. Η πανάκεια της νομιμοποίησης, οι πολύωρες συζητήσεις στην τηλεόραση είναι πράγματα που όλοι μπορούμε να τα κάνουμε και να τα υποστηρίξουμε. Κανείς όμως δε μιλάει για τα αίτια, διότι αφορούν μια κοινωνία που αρνείται να πάρει τις ευθύνες της. Ο αγώνας, όμως, είναι ένας και στοχεύει στην εξαφάνιση των ναρκωτικών».

Ενώ η Παυλίνα Παμπούδη, ΓΓ της Εταιρείας Συγγραφέων, μίλησε για το κύκλο των συγγραφέων, που όπως επισήμανε και η ίδια «είναι πολύ κλειστός. Αυτή είναι η πρώτη μας έξοδος και ψάχνουμε τα αίτια που ένας νέος ωθείται στα ναρκωτικά. Ισως, γιατί η ζωή πότε του φαίνεται αφόρητη και πότε ανεπαρκής. Εμείς προτείνουμε την εναλλακτική πραγματικότητα της τέχνης. Η τέχνη είναι η πολύμορφη, πραγματική, εναλλακτική πραγματικότητα. Μέσα από την ποίηση, τη μουσική εμπλουτίζεις ουσιαστικά την πραγματικότητα».

Η τραγουδίστρια Νένα Βενετσάνου μίλησε για τη βραδιά της συναυλίας, η οποία είναι ένα αφιέρωμα στην ποίηση του Γιάννη Ρίτσου, «ενός αγωνιστή της ελευθερίας», ενώ για τα παιδιά που δίνουν τη μάχη για την απεξάρτηση τόνισε: «Τους θέλουμε όλους πίσω. Χρήσιμους, απεξαρτημένους και ελεύθερους». Η ηθοποιός Εύα Κοταμανίδου η οποία επισήμανε ότι όλο και περισσότερα νέα παιδιά παρασύρονται από αυτή τη μάστιγα σε όλο τον κόσμο. «Εύχομαι, υπογράμμισε να είναι όλα καλά».

Τη δική του εναλλακτική πρόταση, κόντρα στον κόσμο των παραισθήσεων έκανε και ο συνθέτης Χρήστος Λεοντής: «Οι εσωτερικές αντιστάσεις προέχουν. Αυτό που πρέπει να καταλάβουμε όλοι είναι ότι απαιτείται να τονωθεί ο εσωτερικός κόσμος των ανθρώπων, ώστε να αποκτήσουν γερές αντιστάσεις σ' ό,τι έρχεται απ' έξω». Οσο για τη συνεισφορά των καλλιτεχνών σε αυτόν τον αγώνα ζωής, τόνισε πως «η προσφορά και η συμμετοχή μας είναι επιβεβλημένη μια και το έργο μας προέρχεται από τον προβληματισμό του κοινωνικού χώρου».

Στα 15 διακόπτουν το σχολείο

Αποκαλυπτικά στοιχεία από την «Παρέμβαση»

«... Τα συναισθήματα που ένιωθα ήταν λογικά, ήταν στηριγμένα σε φαντασιώσεις και στον παραισθησιογόνο κόσμο που ζούσα. Τώρα ήρθε η ώρα να νιώσω αυτό που νιώθω, πατώντας στον πραγματικό κόσμο».

Τα λόγια αυτά ανήκουν στο Σωτήρη (απόσπασμα από το βιβλίο της Εναλλακτικής Κοινότητας «Παρέμβαση», με τίτλο «... και η ζωή συνεχίζεται»). Συναισθήματα όμως που πάνω - κάτω είναι ίδια για τους περίπου τρεις χιλιάδες νέους που προσήλθαν στην «Παρέμβαση» από το 1993 ως το 1998. Και το όνειρο, ίδιο και αυτό. Να ζήσουν σε έναν κόσμο πραγματικό, μακριά από εξαρτήσεις, μακριά από ουσίες.

Με αφορμή τα δέκα χρόνια λειτουργίας της ΕΚ «Παρέμβαση», παρουσιάζονται μερικά από τα πιο σημαντικά κοινωνικο-δημογραφικά χαρακτηριστικά, που επεξεργάστηκε κατά τη διάρκεια του έτους 1998 το Τμήμα Ερευνας και Τεκμηρίωσης του Προγράμματος.

Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια του έτους 1998, το 87,5% των προσερχόμενων είναι άνδρες και μόλις το 12,5% είναι γυναίκες, χωρίς αυτό να αντιστοιχεί απαραίτητα στο ποσοστό των γυναικών που βρίσκονται στη χρήση. Και όπως επισημαίνει η «Παρέμβαση», το μικρό ποσοστό προσέλευσης ενδεχόμενα σημαίνει ότι οι γυναίκες αντιμετωπίζουν με διαφορετικό τρόπο τα προβλήματά τους ή ότι υπάρχει η ανάγκη δημιουργίας προγραμμάτων τα οποία να ανταποκρίνονται περισσότερο στις γυναικείες ιδιαιτερότητες. Παράλληλα, σημειώνεται η μικρή ηλικία 14,9 ετών, κατά την οποία ο χρήστης διακόπτει το σχολείο. Κατά τη διάρκεια του έτους 1998, το 55% των μελών που εισήχθησαν στο θεραπευτικό πρόγραμμα της «Παρέμβασης» δεν είχε προχωρήσει πέρα από το Γυμνάσιο. Μόνο το 37,9% είχε πλήρη απασχόληση, ενώ το 62,1% ήταν άνεργοι ή περιστασιακά απασχολούμενοι.

Ο μέσος όρος παραμονής στη χρήση μέχρι να προσέλθει ο χρήστης για θεραπεία είναι 13 χρόνια.

Για τις συνθήκες χρήσης των προσελθόντων στο θεραπευτικό πρόγραμμα «Παρέμβαση» αξίζει να αναφερθεί ότι το 68,4% είχε ως ουσία έναρξης της χρήσης την κάνναβη. Το 88,7% είχε κύρια ουσία κατάχρησης την ηρωίνη, μέσος όρος ηλικίας έναρξης της συγκεκριμένης ουσίας είναι 20 χρονών, η μέση ηλικία πρώτης ενέσιμης χρήσης είναι 20,75 ετών και η μέση διάρκεια χρήσης της είναι 7,25 έτη. Ενδοφλέβια χρήση έκανε το 68,2% και καθημερινή χρήση το 64,7%. Παράλληλη χρήση άλλων ουσιών έκανε το 58,4%, ενώ το 57,3% έκανε κοινή χρήση σύριγγας με άλλους.

ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ
Ανατροπή των αιτιών που οδηγούν στο θάνατο

Την επέκταση των προγραμμάτων διαχείρισης και συντήρησης της εξάρτησης με τη χορήγηση υποκαταστάτων, καθώς και του διαχωρισμού μαλακών και σκληρών ναρκωτικών που προωθεί η κυβερνητική πολιτική, καταγγέλλει σε ψήφισμά της η Τακτική Εκλογοαπολογιστική Συνέλευση του Εθνικού Συμβουλίου κατά των ναρκωτικών που έγινε προχτές.

«Μετά τη σταδιακή προετοιμασία του εδάφους που πραγματοποιείται εδώ και πολλά χρόνια από τις εκάστοτε κυβερνήσεις και μέσα στα πλαίσια της λεγόμενης "αντιναρκωτικής" πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με τη βοήθεια μερίδας του Τύπου, της τηλεόρασης και του διαδικτύου, μας ξαφνιάζουν, αλλά δε μας εκπλήσσουν προτάσεις νόμου και εκθέσεις που έχουν σα σκοπό το διαχωρισμό, την αποποινικοποίηση και την ελεγχόμενη χορήγηση από δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία, των ναρκωτικών ουσιών καθώς επίσης και την ιδιωτικοποίηση της πρόληψης και της θεραπείας», επισημαίνεται στο ψήφισμα του ΕΣΥΝ.

«Σε μια εποχή που χαρακτηρίζεται από την ανασφάλεια και την αβεβαιότητα για το μέλλον του ανθρώπου και της ανθρωπότητας από τον αλλοτριωτικό χαρακτήρα της σύγχρονης εποχής, από τον κλονισμό των αξιών και την προώθηση της υποκουλτούρας ως πολιτισμό. Σε μια εποχή που μαστίζεται από τη ραγδαία αύξηση της ανεργίας, την ιδιωτικοποίηση και κατά συνέπεια τις ταξικές διακρίσεις στη μόρφωση και την Υγεία. Σε μια εποχή που κατακρεουργούνται τα ατομικά και δημοκρατικά δικαιώματά μας σε όλα τα επίπεδα της ζωής μας. Σε μια εποχή όπου έρπει ο ρατσισμός, κυριαρχεί ο κοινωνικός αποκλεισμός και εφαρμόζεται χωρίς φραγμούς ποινικοποίηση και βίαιη καταστολή των κοινωνικών αγώνων», το ΕΣΥΝ καταγγέλλει την κυβερνητική πολιτική, «γιατί, αντί να θεσμοθετεί μέτρα που στοχεύουν στην πρόληψη, στη θεραπεία των εξαρτημένων και την κοινωνική τους επανένταξη, επεκτείνει τα προγράμματα διαχείρισης και συντήρησης της εξάρτησης με τη χορήγηση υποκαταστάτων, συναινεί στο διαχωρισμό σε "σκληρά - μαλακά" ναρκωτικά και στη σταδιακή νομιμοποίηση των ουσιών. Η ελληνική κοινωνία θέλει να είναι και θα μείνει ελεύθερη από ναρκωτικά. Στόχος τους είναι η νεολαία και η δράση της. Η απελευθέρωση των ναρκωτικών και η καταστολή των κοινωνικών αγώνων και διεκδικήσεων είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος».

Ενα από τα αιτήματα που διεκδικεί το ΕΣΥΝ είναι η σοβαρή, συστηματική και ριζική αντιμετώπιση του προβλήματος της εξάπλωσης, της χρήσης και εξάρτησης από ουσίες. Και παράλληλα ζητάει τη θεσμοθέτηση συγκεκριμένων και ουσιαστικών μέτρων για τη χρηματοδότηση, ενίσχυση και επέκταση των στεγνών προγραμμάτων θεραπείας και επανένταξης, για την ανθρώπινη αντιμετώπιση των εξαρτημένων χρηστών και τη στήριξή τους, με αποκλειστικό στόχο τη θεραπεία τους και μόνο.

Το ΕΣΥΝ προσκαλεί όλους τους κοινωνικούς φορείς, τις οργανώσεις των εργαζομένων, της νεολαίας, του φιλειρηνικού και του γυναικείου κινήματος, τους επιστημονικούς φορείς και αυτούς των επαγγελμάτων Υγείας, να αντιδράσουν στην υποθήκευση του μέλλοντος, να σταθούν ενωμένοι, ανυποχώρητοι, αντιμέτωποι προς κάθε μορφή κοινωνικής αφασίας, παράδοσης, υποταγής και εξάρτησης.

Και τέλος, καταλήγει το ψήφισμα, «εμείς θα κάνουμε υπόθεση δική μας την ανατροπή των αιτιών που οδηγούν τα νιάτα στην αποχαύνωση και το θάνατο. Να γίνει πράξη και διεκδίκηση το δικαίωμα στη ζωή».

Αφιερωμένη στον Γιάννη Ρίτσο

Το πρόγραμμα της συναυλίας στο Λυκαβηττό είναι αφιερωμένο στην ποίηση του Γιάννη Ρίτσου, θα πραγματοποιηθεί υπό την αιγίδα της Εταιρείας Συγγραφέων και περιλαμβάνει:

  • «Επιτάφιος» του Μίκη Θεοδωράκη: Ερμηνεύει η Νένα Βενετσάνου, πιάνο Σαράντης Κασσάρας, απαγγέλλει η Εύα Κοταμανίδου.
  • «Σονάτα του Σεληνόφωτος» και «Καντάτα για τη Μακρόνησο» του Θάνου Μικρούτσικου: Ερμηνεύει ο Κώστας Θωμαΐδης, πιάνο ο Γιάννης Φιλιππουπολίτης.
  • «Λιανοτράγουδα της Πικρής Πατρίδας» του Μίκη Θεοδωράκη: Ερμηνεύουν ο Κώστας Θωμαΐδης και η Καλλιόπη Βέττα, συνοδεύει η ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης».
  • «Ρωμιοσύνη» του Μίκη Θεοδωράκη: Ερμηνεύει ο Δημήτρης Μπάσης, συνοδεύει η ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης».
  • «Καπνισμένο Τσουκάλι» του Χρήστου Λεοντή: Ερμηνεύουν οι Νένα Βενετσάνου, Καλλιόπη Βέττα, Δώρος Δημοσθένους, απαγγέλλει η Εύα Κοταμανίδου, συνοδεύει η ορχήστρα του Χρήστου Λεοντή.


Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ