ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 20 Ιούνη 2019
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ
«Απόλυτα επιτυχημένη» η στρατηγική της επικίνδυνης ιμπεριαλιστικής εμπλοκής

Απογειώνει τη γραμμή του εφησυχασμού, υποδεικνύοντας στο λαό να «κοιμάται ήσυχος» κάτω από την ομπρέλα ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ!

Τη βαθύτερη εμπλοκή στα ιμπεριαλιστικά σχέδια παρουσιάζει ως... ασπίδα για τους λαούς η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ (φωτ. από την τριμερή Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ με τη συμμετοχή των ΗΠΑ)

INTIME NEWS

Τη βαθύτερη εμπλοκή στα ιμπεριαλιστικά σχέδια παρουσιάζει ως... ασπίδα για τους λαούς η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ (φωτ. από την τριμερή Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ με τη συμμετοχή των ΗΠΑ)
Ως απόλυτη... επιτυχία της εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης, πολιτικής βαθιάς εμπλοκής στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, παρουσίασε ούτε λίγο ούτε πολύ την κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας ο πρωθυπουργός κατά τη συνέντευξή του χτες στο «OPEN», επιμένοντας να καλλιεργεί εφησυχασμό στο λαό που του συνέστησε να ...κοιμάται ήσυχος, αφού η Ελλάδα διαθέτει «ερείσματα» και «συμμαχίες» για «να αντιμετωπίσει τέτοιου είδους κινήσεις, προκλητικές κινήσεις, από την πλευρά της Τουρκίας»!

Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «όλοι οι Ελληνες και οι Ελληνίδες πρέπει να αισθάνονται ασφαλείς. Η Ελλάδα είναι μια χώρα ισχυρή στην περιοχή, ίσως με ισχυρότερες από ποτέ συμμαχίες και ερείσματα», ενώ συγκαλύπτοντας προκλητικά τους κινδύνους που γεννά για το λαό η βαθιά εμπλοκή της χώρας στους ανταγωνισμούς και το ιμπεριαλιστικό παζάρι που μαίνεται στην περιοχή, σημείωσε πως «όλα αυτά που βλέπουμε είναι το αποτέλεσμα της απόλυτης επιτυχίας της στρατηγικής και των συμμαχιών και συνεργασιών της Ελλάδας και της Κύπρου στην ευρύτερη περιοχή».

Παράλληλα, αναποδογυρίζοντας πλήρως την πραγματικότητα που επιβεβαιώνει ότι είναι εντός των σχεδιασμών ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ στην περιοχή, που «αναβαθμίζονται» οι απαράδεκτες διεκδικήσεις της Τουρκίας και δρομολογούνται επικίνδυνες διευθετήσεις, ο πρωθυπουργός ισχυρίστηκε ότι «η Τουρκία αισθάνεται και είναι απομονωμένη στην περιοχή (...) δεν έχει ισχυρές συμμαχίες», ισχυριζόμενος πως οι συμμαχίες που έχει στήσει με σφραγίδα ΗΠΑ - ΝΑΤΟ η Ελλάδα στην Ανατολική Μεσόγειο, όσο και τα ενεργειακά σχέδια όπως π.χ. ο αγωγός «East Med», «έχουν διαμορφώσει ένα περιβάλλον που οδηγεί την Τουρκία σε στρατηγικό αδιέξοδο».

Δεν απέκλεισε παρά τα ...«ερείσματα και τις συμμαχίες» ένα θερμό επεισόδιο, λέγοντας ότι «είναι μια πιθανότητα που ο κάθε Ελληνας πρωθυπουργός κοιμάται και ξυπνάει με αυτή την πιθανότητα, κακά τα ψέματα», επανέλαβε όμως ότι «οι πολίτες πρέπει να αισθάνονται ασφαλείς» λόγω και των ικανών ΕΔ που διαθέτει η χώρα αλλά και των συμμαχιών της, ενώ και για το ενδεχόμενο γεωτρήσεων της Τουρκίας στο Καστελόριζο δήλωσε πως «έχουμε σχέδιο και δεν θα την αφήσουμε να το κάνει».

Ενώ συνεχίζοντας να εξωραΐζει το ρόλο της ΕΕ αλλά και των ΗΠΑ, ο Αλ. Τσίπρας εξήρε «την ομόθυμη καταδίκη της ΕΕ απέναντι στην Τουρκία, βλέποντας τις αποφάσεις και χτες στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων (...) έχουμε μια πάρα πολύ σκληρή απάντηση από το State Department, την είδατε, έχουμε μια πολύ σθεναρή στάση από την πλευρά της ΕΕ... Αρα, λοιπόν, βλέπουμε ότι έχουμε κλειδώσει συμμαχίες και ερείσματα που μπορούν να μας κάνουν να αισθανόμαστε ασφαλείς». Ολα αυτά φυσικά προσπερνώντας και τις «χλιαρές» προχτεσινές αντιδράσεις της ΕΕ, αλλά και το ότι η υποτιθέμενη «σκληρή» απάντηση των ΗΠΑ δείχνει προς τη μεριά του «διαλόγου» και των «διευθετήσεων» με την Τουρκία, στο πλαίσιο και των ευρύτερων σχεδιασμών των ΗΠΑ στην περιοχή, ενεργειακών και άλλων.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός υπερασπιζόμενος την «απόλυτα επιτυχημένη εξωτερική πολιτική» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, που πήγε την επικίνδυνη εμπλοκή σε άλλα επίπεδα, παρουσίασε ως «βασικούς πυλώνες» της από τη μια την αμερικανοΝΑΤΟική συμφωνία των Πρεσπών - με το «επιχείρημα» ξανά ότι ελληνικά πολεμικά αεροσκάφη επιτηρούν τον εναέριο χώρο των Σκοπίων αντί των τουρκικών - και από την άλλη τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού που δεν ευοδώθηκαν με ευθύνη της Τουρκίας, όπως είπε, σημειώνοντας μάλιστα ότι η ελληνική πλευρά κατέστησε σαφή «στη διεθνή κοινή γνώμη», δηλαδή σε ΕΕ και ΗΠΑ, την επιθυμία της για λύση, επί των διχοτομικών σχεδίων πάντα που βρέθηκαν στο τραπέζι.

Τέλος, θέτοντας το κοινό πλαίσιο που υπαγορεύουν οι ιμπεριαλιστικοί σχεδιασμοί εντός του οποίου κινούνται τα κόμματα της αστικής διαχείρισης, και σε μια προσπάθεια να στοιχίσει το λαό πίσω από τα συμφέροντα της αστικής τάξης, πρόσθεσε πως «δεν πρέπει τα εθνικά μας θέματα να μπουν στη ζυγαριά της προεκλογικής αντιπαράθεσης. Και πρέπει αυτή την εθνική γραμμή, που δεν νομίζω ότι υπάρχει κανένας Ελληνας και καμία Ελληνίδα που να αμφισβητεί ότι σε αυτό το πλαίσιο πρέπει να κινείται όποια κυβέρνηση κι αν εκλεγεί την 7η του Ιούλη. Πρέπει τα θέματα αυτά να βγουν από την αντιπαράθεση και να υπάρξει ομοψυχία και ομοφωνία σ' αυτή την εθνική γραμμή».

Επικοινωνία Κατρούγκαλου - Μπόλτον...

Στο μεταξύ, μέσα σε ένα τέτοιο πλαίσιο, ο υπουργός Εξωτερικών, Γ. Κατρούγκαλος, είχε χτες τηλεφωνική συνομιλία με τον σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας του Αμερικανού Προέδρου, Τζ. Μπόλτον, στην οποία, επισήμως, «συζητήθηκαν θέματα ασφαλείας αμοιβαίου ενδιαφέροντος». Ο υπουργός Εξωτερικών έθεσε στον Μπόλτον «το ζήτημα των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και την ανάγκη να ενισχυθεί περαιτέρω το σαφές μήνυμα της διεθνούς κοινότητας για τον τερματισμό τους», προστίθεται από πλευράς του ελληνικού ΥΠΕΞ.

...συνάντηση Πάιατ - Κουμουτσάκου

Στο πλαίσιο εξάλλου και της δικομματικής «συναίνεσης» σε ό,τι αφορά τη βαθύτερη εμπλοκή στα επικίνδυνα σχέδια των ΗΠΑ, ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ, Γ. Κουμουτσάκος, συναντήθηκε χτες με τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζ. Πάιατ, προκειμένου να συζητήσουν τις «εξελίξεις στην Ανατ. Μεσόγειο», όπως επισήμως ανακοινώθηκε.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, Κουμουτσάκος και Πάιατ «συμφώνησαν ότι αποτελεί κοινό συμφέρον για Ελλάδα και ΗΠΑ η περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια, που έχουν ως προϋπόθεση τον σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων και του Διεθνούς Δικαίου», ενώ μετά τη συνάντηση ο Γ. Κουμουτσάκος κάλεσε την Τουρκία «να σταματήσει τις ενέργειες που αντιβαίνουν στο Διεθνές Δίκαιο, διαταράσσουν τις σχέσεις καλής γειτονίας και αποσκοπούν στο να παρεμποδίσουν τις θετικές ενεργειακές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Οποια προσπάθεια αποσταθεροποίησης είναι καταδικασμένη να αποτύχει», εκτίμησε, υπηρετώντας βασικά τη δικομματική γραμμή του εφησυχασμού απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα εντός ΝΑΤΟικού πλαισίου.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
ΝΑΤΟ και ΕΕ δεν εξασφαλίζουν στους λαούς της περιοχής ασφάλεια και ειρήνη

Συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών είχε χτες ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών, Γ. Κατρούγκαλο, προκειμένου να ενημερωθεί για τις πρόσφατες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, στην Κύπρο και το Αιγαίο, είχε χτες στον Περισσό ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας, ο οποίος αμέσως μετά έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Ζητήσαμε και είχαμε μία αναλυτική ενημέρωση από τον υπουργό Εξωτερικών.

Το ΚΚΕ καταδικάζει απερίφραστα την τουρκική προκλητικότητα και επιθετικότητα στην κυπριακή ΑΟΖ, την παρουσία του τουρκικού γεωτρύπανου μέσα στην κυπριακή ΑΟΖ και βεβαίως εκφράσαμε και την αντίθεσή μας στην κυβερνητική πολιτική συνολικά απέναντι στα μεγάλα, στα μείζονα αυτά προβλήματα, που αφορούν την Ελλάδα, την Κύπρο, την Ανατολική Μεσόγειο, γενικότερα την περιοχή μας.

Και φυσικά, εδώ, ξεχωριστή σημασία έχει το ζήτημα της εμπλοκής της χώρας μας στους ανταγωνισμούς, στις αντιθέσεις, στους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς. Και βέβαια επισημάναμε ότι ασφάλεια και ειρήνη δεν εξασφαλίζουν στον ελληνικό και κυπριακό λαό, στους λαούς όλης της περιοχής, η παρουσία του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και η συμμετοχή μας σε αυτούς τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς».

Από τη μεριά του, ο υπουργός Εξωτερικών, Γ. Κατρούγκαλος, αμέσως μετά τη συνάντηση, σε δήλωσή του έκανε λόγο για «σημαντική διπλωματική επιτυχία που η Ελληνική και η Κυπριακή Δημοκρατία πέτυχαν στα ευρωπαϊκά συμβούλια» και ζήτησε για τα ζητήματα που αφορούν τα θέματα αυτά «να εξασφαλίσουμε την αναγκαία ψυχραιμία, την εγρήγορση και την εθνική ομοψυχία».

ΜΟΕ με παραβιάσεις και εμπλοκές

Την ώρα που η ελληνική αντιπροσωπεία βρίσκεται στην Τουρκία για τη συνέχεια των συζητήσεων επί των περιλάλητων ΜΟΕ - διαδικασία που όπως αποτυπώνουν οι εξελίξεις γίνεται πάτημα για την προβολή διεκδικήσεων της Τουρκίας και την ενεργότερη αμερικανοΝΑΤΟική εμπλοκή για «διευθετήσεις» - συνεχίστηκαν και χτες οι τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο, όπως καλλιεργούνται και ενισχύονται εντός ΝΑΤΟικού πλαισίου. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ, έξι τουρκικά «F16», τα 2 οπλισμένα, προχώρησαν χτες σε 11 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου στο Αιγαίο, ενώ καταγράφηκαν και 2 εμπλοκές με ελληνικά μαχητικά που σηκώθηκαν για αναγνώριση και αναχαίτιση.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ