ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 20 Ιούνη 2018
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΟΜΕΣ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΣΕ ΔΙΑΒΑΤΑ ΚΑΙ ΛΑΓΚΑΔΙΚΙΑ
Επιδεινώνονται μέρα με τη μέρα οι συνθήκες διαβίωσης

Περιοδεία κλιμακίων του ΚΚΕ στους δύο χώρους. Κάλεσμα κοινής πάλης σε Ελληνες και μετανάστες εργάτες απευθύνει το ΚΚΕ, με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Μέρα Προσφύγων

Από τη χτεσινή περιοδεία στα Διαβατά
Από τη χτεσινή περιοδεία στα Διαβατά
Περιοδεία στις δομές φιλοξενίας προσφύγων στα Διαβατά και στα Λαγκαδίκια Θεσσαλονίκης πραγματοποίησαν χτες το πρωί ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Σωτήρης Ζαριανόπουλος και ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής. Να σημειώσουμε ότι όλες τις μέρες της βδομάδας οι Κομματικές Οργανώσεις του ΚΚΕ επισκέπτονται δομές φιλοξενίας και Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης σε όλη τη χώρα, με αφορμή τη σημερινή (20 Ιούνη) Παγκόσμια Μέρα Προσφύγων.

Με την αύξηση των προσφυγικών ροών που έχει εκδηλωθεί τους τελευταίους δύο μήνες, η κατάσταση σε αυτούς τους χώρους έχει χτυπήσει «κόκκινο». Στα Διαβατά, όπου οι υπάρχουσες υποδομές (156 κοντέινερ) μπορούν να φιλοξενήσουν περίπου 700 πρόσφυγες, σήμερα συνωστίζονται περίπου 2.000 άτομα, ενώ στα Λαγκαδίκια, με δυνατότητα φιλοξενίας 500 άτομα (104 κοντέινερ), ζουν περίπου 750. Οι πρόσφυγες που ήρθαν το τελευταίο δίμηνο δεν είναι καταγεγραμμένοι και διαβιούν σε σκηνές που έχουν στήσει στους κοινόχρηστους και ελεύθερους χώρους. Στα Διαβατά, ο στρατός έχει αναλάβει τη σίτισή τους, ενώ στα Λαγκαδίκια η Μη Κυβερνητική Οργάνωση IHA.

Οι συνθήκες διαβίωσης έχουν χειροτερεύσει, καθώς υποδομές και προσωπικό δεν επαρκούν, και προκύπτουν ζητήματα υγιεινής και άμεσης ανάγκης. Στα Διαβατά απασχολούνται περίπου 20 εργαζόμενοι γενικών καθηκόντων και οι ελλείψεις είναι σημαντικές σε μεταφραστές, ψυχολόγους, γιατρούς και καθαριστές. Πολλές δεκάδες είναι οι ασυνόδευτοι ανήλικοι (13 - 18 χρόνων), ενώ πολύ μεγάλος είναι ο αριθμός των μικρών παιδιών που ταξιδεύουν με τους γονείς τους ή άλλους συγγενείς. Στα Λαγκαδίκια, αυτήν την περίοδο, οι ασυνόδευτοι ανήλικοι είναι 30, ενώ τα μικρότερα παιδιά υπολογίζονται σε περισσότερα από 200.

Τα κλιμάκια του ΚΚΕ, στη διάρκεια της επίσκεψής τους, μίλησαν με τους πρόσφυγες και τους μοίρασαν την ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για την Παγκόσμια Μέρα Προσφύγων, που έχει κυκλοφορήσει και στη γλώσσα τους, μέσα από την οποία εκφράζεται η αμέριστη αλληλεγγύη στους χιλιάδες πρόσφυγες που βρίσκονται στη χώρα μας.

Κάλεσαν τους πρόσφυγες και μετανάστες, μαζί με το ταξικό εργατικό κίνημα, να δυναμώσουν τον αγώνα ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, για απεμπλοκή της Ελλάδας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και τις επεμβάσεις, ενάντια στα σχέδια για διαμελισμό κρατών και αλλαγές συνόρων. Να παλέψουμε μαζί για την ανατροπή του καπιταλισμού, που γεννά την εκμετάλλευση και τη φτώχεια, τον πόλεμο και την προσφυγιά.

Στην Κοζάνη, στελέχη του ΚΚΕ περιόδευσαν χτες στα Κοίλα, σε οικονομικούς μετανάστες από την Αλβανία και το Πακιστάν που εργάζονται στην κατασκευή της μονάδας ΑΗΣ Πτολεμαΐδας V.

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Καλεί πρόσφυγες και μετανάστες σε οργάνωση και κοινό αγώνα με τους Ελληνες εργάτες

Ανακοίνωση με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Προσφύγων

Ανακοίνωση με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Μέρα Προσφύγων εξέδωσε η Γραμματεία Προσφύγων και Μεταναστών του ΠΑΜΕ. Σε αυτήν επισημαίνει ανάμεσα σε άλλα:

«Η όξυνση των ανταγωνισμών για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων, η εκμετάλλευση και οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις έχουν ως αποτέλεσμα εκατομμύρια ξεριζωμένους και κατατρεγμένους σε όλο τον κόσμο, την αύξηση για το 2018 των αφίξεων προσφύγων στη χώρα μας. Χιλιάδες βρίσκονται εγκλωβισμένοι κάτω από άθλιες συνθήκες, στοιβαγμένοι στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, με τη στήριξη και άλλων κομμάτων στο στόχο της λεγόμενης γεωστρατηγικής αναβάθμισης, εμπλέκει τη χώρα μας στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, συμμετέχει ενεργά μετατρέποντας τη χώρα σε στρατόπεδο - ορμητήριο των ΝΑΤΟ - ΗΠΑ - ΕΕ, στα εγκλήματά τους ενάντια στους λαούς.

(...) Το ΠΑΜΕ εκφράζει την αλληλεγγύη και την ουσιαστική στήριξη στους πρόσφυγες, διεκδικεί να μεταφερθούν από τα νησιά στην ηπειρωτική Ελλάδα, εκεί να καταθέσουν αίτημα για άσυλο στην προοπτική του άμεσου απεγκλωβισμού και της ασφαλής μετακίνησής τους στις χώρες πραγματικού προορισμού τους.

Καλεί τους πρόσφυγες και μετανάστες σε οργάνωση και κοινό αγώνα με τους Ελληνες εργάτες ενάντια στους εκμεταλλευτές, τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις και τις κυβερνήσεις τους, σε αυτούς που ευθύνονται για τον ξεριζωμό τους και για την αντεργατική βαρβαρότητα στη χώρα μας. Σε κοινή πάλη για δουλειά με δικαιώματα, κατά των ιμπεριαλιστικών πολέμων και επεμβάσεων. Για έναν κόσμο χωρίς εκμετάλλευση, πολέμους, προσφυγιά.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ
 • Απεγκλωβισμό των προσφύγων και μεταναστών από τα νησιά του Αιγαίου και τη χώρα. Να διευκολυνθεί η ασφαλής μετακίνηση προς τις χώρες πραγματικού προορισμού τους.
 • Να ανατραπούν οι αποφάσεις ΕΕ και κυβέρνησης που εγκλωβίζουν πρόσφυγες στην Ελλάδα.
 • Ανοιχτοί χώροι προσωρινής φιλοξενίας για πρόσφυγες και μετανάστες με ανθρώπινες συνθήκες στέγασης, σίτισης, ιατρικής περίθαλψης.
 • Με ευθύνη του κράτους να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε τα παιδιά των προσφύγων να νιώσουν ότι ζουν, όσο αυτό είναι δυνατόν, σε κανονικές συνθήκες.
 • Οχι σε νέα μέτρα καταστολής από ΕΕ και κράτη - μέλη ενάντια στους πρόσφυγες.
 • Απεμπλοκή της Ελλάδας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς. Καμία συμμετοχή στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και πολέμους. Καμία αλλαγή συνόρων. Να κλείσουν όλες οι στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Εξω το ΝΑΤΟ από το Αιγαίο και τα Βαλκάνια.
 • Επαναφορά της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Κανείς εργαζόμενος με μισθό κάτω από 751 ευρώ.
 • Υπογραφή κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας με αυξήσεις στους μισθούς και τα μεροκάματα.
 • Μέτρα προστασίας, συνθήκες υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.
 • Κατάργηση των δουλεμπορικών γραφείων, των νόμων που προωθούν και ενισχύουν τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις.
 • Κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων και μέτρων των μνημονίων.
 • Οχι στο μίσος των εθνικιστών. Απομονώνουμε τους εγκληματίες, δολοφόνους, ναζιστές της Χρυσής Αυγής».
Καθημερινές εξορμήσεις και περιοδείες

Συνεχίζονται όλη τη βδομάδα οι εξορμήσεις, οι περιοδείες και οι συσκέψεις με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Προσφύγων. Πιο συγκεκριμένα:

Στην Αττική

Σήμερα Τετάρτη:

-- Στις 9 π.μ., τον προσφυγικό καταυλισμό στο Σχιστό θα επισκεφτεί η Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του Κόμματος.

-- Εξόρμηση στον προσφυγικό καταυλισμό στη Μαλακάσα.

-- Στις 7 μ.μ., σύσκεψη με κοινότητες και συλλόγους μεταναστών, στο Στέκι Νεολαίας και Εργαζομένων στα Πατήσια (Πατησίων 252).

Την Παρασκευή 22 Ιούνη, στις 7 μ.μ., στον προσφυγικό καταυλισμό του Σκαραμαγκά

Στη Βόρεια Ελλάδα

Ο ευρωβουλευτής Σωτήρης Ζαριανόπουλος:

Σήμερα Τετάρτη, στις 9 π.μ., θα επισκεφτεί τη Δομή στη Νέα Καβάλα.

Αύριο Πέμπτη, στις 10 π.μ., τη Δομή στην Καβάλα και στις 12 μ. τη Δομή στη Δράμα.

Ο βουλευτής Γιάννης Δελής:

Σήμερα Τετάρτη, στις 10 π.μ., θα επισκεφτεί τη Δομή στις Σέρρες.

Αύριο Πέμπτη, στις 10 π.μ., τη Δομή στην Κατερίνη.

Ο βουλευτής Σάκης Βαρδαλής:

Αύριο Πέμπτη, στις 10 π.μ., θα επισκεφτεί τη Δομή στην Αλεξάνδρεια και στις 12 μ. τη Δομή στη Βέροια.

Επίσης, την Πέμπτη 21/6, το στέλεχος της ΤΕ Εβρου του ΚΚΕ, Σταμάτης Γκατζίδης, θα επισκεφτεί το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης του Φυλακίου Ορεστιάδας.

Στην Κοζάνη, σήμερα Τετάρτη, στις 9 π.μ., ο Γιώργος Γκουτζηκώστας, εκλεγμένος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Κοζάνης, θα επισκεφτεί το ξενοδοχείο «ΕΛΙΜΕΙΑ 3» στην Αιανή, όπου φιλοξενούνται 35 προσφυγόπουλα.

ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Την Παρασκευή 29 Ιούνη ξεκινά το Διήμερο Ελλήνων και Μεταναστών

Το Σάββατο 30/6 θα μιλήσει ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Την Παρασκευή 29 και το Σάββατο 30 Ιούνη πραγματοποιείται και φέτος από την ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ το Πολιτικό - Πολιτιστικό Διήμερο Ελλήνων και Μεταναστών Εργατών.

Οι εκδηλώσεις, που φιλοξενούνται για 18η συνεχή χρονιά στο πάρκο ΦΙΞ στα Πατήσια (Πατησίων 307), ξεκινούν και τις δύο μέρες στις 8 μ.μ.

Το Σάββατο 30 Ιούνη, στις 8.30 μ.μ., σε πολιτική συγκέντρωση θα μιλήσει ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Εργατικό Φεστιβάλ στα Οινόφυτα

Την Κυριακή 24 Ιούνη, στο Ανοιχτό Θέατρο θα μιλήσει ο Μανώλης Καραντούσας

Με σύνθημα «Ελληνες και μετανάστες εργάτες ενωμένοι! Ενάντια στον καπιταλισμό που γεννά φτώχεια - μετανάστευση, πολέμους - προσφυγιά, για την εξουσία των εργατών, το σοσιαλισμό!» διοργανώνεται την Κυριακή 24 Ιούνη, στα Οινόφυτα, το Εργατικό Φεστιβάλ από την τοπική Οργάνωση του ΚΚΕ.

Το πρόγραμμα του Εργατικού Φεστιβάλ, που πραγματοποιείται στο Ανοιχτό Θέατρο Οινοφύτων, έχει ως εξής:

-- 8 μ.μ.: Τραγούδια της δουλειάς απ' όλο τον κόσμο από τους Worksongs Project.

-- 9 μ.μ.: Προβολή βίντεο.

-- 9.15 μ.μ.: Ομιλία από τον Μανώλη Καραντούσα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- 10 μ.μ.: Μουσική και χορευτικά από Ελλάδα, Ινδία, Πακιστάν.

-- 10.45 μ.μ. Λαϊκό γλέντι.

Στο χώρο θα λειτουργούν:

Εκθεση φωτογραφίας για τον πόλεμο, τη μετανάστευση και την προσφυγιά, βιβλιοπωλείο των εκδόσεων «Σύγχρονη Εποχή», μπαρ με ελληνική και διεθνή κουζίνα και Παιδότοπος.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org