ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 20 Ιούνη 2018
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Η πρόταση του ΚΚΕ για την εξόρυξη χρυσού στη βορειοανατολική Χαλκιδική

Μεγάλο το ενδιαφέρον και σημαντικές οι παρεμβάσεις που έγιναν στη χτεσινή εκδήλωση που έγινε στο αμφιθέατρο του ΤΕΕ στη Θεσσαλονίκη

Κατάμεστο το αμφιθέατρο του ΤΕΕ
Κατάμεστο το αμφιθέατρο του ΤΕΕ
Η πρόταση του ΚΚΕ για την εξόρυξη χρυσού στη βορειοανατολική Χαλκιδική και την αξιοποίηση συνολικά του ορυκτού πλούτου παρουσιάστηκε, χτες, στην ειδική θεματική εκδήλωση που διοργάνωσε η ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, στο πλαίσιο των 100χρονων του Κόμματος, στο αμφιθέατρο του ΤΕΕ/ΤΚΜ στη Θεσσαλονίκη.

Κεντρικοί εισηγητές στην εκδήλωση ήταν οι: Σωτήρης Αβραμόπουλος, μέλος του Γραφείου Περιοχής Κ. Μακεδονίας, Γιάννης Ζιώγας, επίκουρος καθηγητής Χημείας, πρώην περιφερειακός σύμβουλος Κεντρικής Μακεδονίας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», και Ορέστης Βέρτκας, μέλος του Τομεακού Γραφείου Βιομηχανίας Κ. Μακεδονίας.

Ο ορυκτός και μεταλλευτικός πλούτος της Χαλκιδικής είναι χαρακτηριστική απόδειξη των τεράστιων παραγωγικών δυνατοτήτων που έχει η περιοχή αλλά και συνολικά η χώρα, στον τομέα των μεταλλικών ορυκτών και της εξόρυξης γενικότερα, που στο πλαίσιο του άλλου δρόμου ανάπτυξης, τον οποίον προτείνει το ΚΚΕ, θα μπορούσε να καλύψει τις εγχώριες λαϊκές ανάγκες και να οδηγήσει το λαό μας να ζήσει καλύτερα. Ταυτόχρονα όμως η περίπτωση της εξόρυξης χρυσού στη ΒΑ Χαλκιδική είναι ενδεικτική του αντιλαϊκού χαρακτήρα της ανάπτυξης που υπηρετεί το καπιταλιστικό κέρδος.

Παρουσιάζοντας τη θέση του ΚΚΕ για την εξόρυξη χρυσού στη ΒΑ Χαλκιδική και την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου προς όφελος των εργαζομένων, για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, ο Σωτήρης Αβραμόπουλος σημείωσε: «Συνυπολογίζοντας το σύνολο των διαχρονικών επιπτώσεών της στην κατάσταση των εργαζομένων, είμαστε αντίθετοι στη συγκεκριμένη εξορυκτική δραστηριότητα χρυσού στη ΒΑ Χαλκιδική και γενικότερα στη διάθεση του ορυκτού πλούτου της χώρας στα μονοπώλια και στην ανεξέλεγκτη εξορυκτική δραστηριότητα, που προκαλεί τεκμηριωμένα περιβαλλοντική καταστροφή και ταυτόχρονα στερεί ορυκτό πλούτο από μια μελλοντική εργατική εξουσία».

Πρόσθεσε δε: «Το βασικό ζήτημα είναι ποιος κατέχει το φυσικό - ορυκτό πλούτο, ποιος οργανώνει και διευθύνει την παραγωγή, ποιος απολαμβάνει τον πλούτο που παράγεται. Παράλληλα, ποιος είναι αυτός που σχεδιάζει και υλοποιεί μέτρα υγιεινής, ασφάλειας και προστασίας του περιβάλλοντος, ποιος τα εφαρμόζει και με ποιο κριτήριο.

Σε αυτό το πραγματικό ερώτημα απαντάει ολοκληρωμένα η πρόταση του ΚΚΕ: Κοινωνικοποίηση του ορυκτού πλούτου, αξιοποίησή του στο πλαίσιο ενός ανώτερου τρόπου οργάνωσης της παραγωγής και της κοινωνίας. Σε αυτά τα πλαίσια το ΚΚΕ δεν λέει όχι στην εξόρυξη κανενός μεταλλεύματος που τεκμηριωμένα μπορεί να βοηθήσει στην άνοδο του βιοτικού επιπέδου του ελληνικού λαού.

Σε αυτό το πλαίσιο θα αναπτύσσεται και η εξορυκτική δραστηριότητα, θα αξιολογείται ολοκληρωμένα η χωροθέτηση κάθε μονάδας, εξασφαλίζοντας ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων, το τι και πότε θα εξορυχθεί, θα κατανέμεται το εργατικό και επιστημονικό δυναμικό, θα εξασφαλίζεται η ισόρροπη ανάπτυξη περιοχών και κλάδων της οικονομίας, ταυτόχρονα θα λαμβάνονται συνδυασμένα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στην εργασία και προστασίας του περιβάλλοντος».

Ο Γιάννης Ζιώγας μίλησε για τις επιπτώσεις της εξόρυξης στους εργαζόμενους, στους κατοίκους και στο περιβάλλον σε συνθήκες «δίκαιης ανάπτυξης».

Ο Ορέστης Βέρτκας φώτισε ορισμένες πλευρές της κατάστασης που βιώνουν οι εργαζόμενοι στην εξόρυξη χρυσού στη ΒΑ Χαλκιδική και ανέδειξε την ανάγκη η πάλη του εργατικού κινήματος να στραφεί ενάντια στην πολιτική του κεφαλαίου, για να ανοίξει ο δρόμος για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών της εργατικής τάξης.

Παρεμβάσεις έκαναν ο Κυριάκος Παρθενιάδης, Γραμματέας της ΤΟ Χαλκιδικής του ΚΚΕ, ο οποίος αναφέρθηκε στην πείρα από την παρέμβαση του Κόμματος στην περιοχή της ΒΑ Χαλκιδικής. Επίσης, ο Κώστας Παπαζάχος, σεισμολόγος, καθηγητής του Τμήματος Γεωλογίας του ΑΠΘ, ο Βασίλης Λεκίδης, διευθυντής ερευνών στο ΙΤΣΑΚ και πρόεδρος της διαρκούς ομάδας εργασίας του ΤΕΕ/ΤΚΜ, ο Χρήστος Ζαφειρούδας, πρόεδρος Σωματείου Μεταλλωρύχων υπόγειων στοών μεταλλείων Κασσάνδρας, και η Φρόσω Δημητριάδη, από την Επιτροπή Αγώνα Θεσσαλονίκης ενάντια στην εξόρυξη.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν, επίσης, ο Νίκος Παναϊρλής, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων «στοά 59» και άλλα μέλη ΔΣ Σωματείων, μέλη των Επιτροπών Αγώνα ενάντια στη μεταλλουργία χρυσού από Θεσσαλονίκη, Στρυμονικό, κ.λπ., ο Σαράντης Δημητριάδης, ομότιμος καθηγητής Γεωλογίας στο ΑΠΘ, ο Δημήτρης Ραπτάκης, καθηγητής του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του ΑΠΘ, ο Κώστας Κατσιφαράκης, κοσμήτορας της Πολυτεχνικής Σχολής ΑΠΘ, ο Γιώργος Τσιλιγκιρίδης, καθηγητής του Τμήματος Μηχανολόγων ΑΠΘ.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Σενάρια εγκλωβισμού μεταναστών και προσφύγων έξω από τα σύνορά της

Η Ευρωπαϊκή Ενωση θα συμφωνήσει την ερχόμενη βδομάδα να εξετάσει τη δημιουργία «περιφερειακών κέντρων αποβίβασης» προκειμένου να αποφασίζει για τα αιτήματα ασύλου προτού οι αιτούντες φθάσουν στην Ευρώπη, αναφέρεται σε προσχέδιο δήλωσης των Ευρωπαίων ηγετών ενόψει της Συνόδου Κορυφής που θα διεξαχθεί την ερχόμενη βδομάδα.

Τέτοια κέντρα θα μπορούσαν να δημιουργηθούν σε περιοχές όπως η Βόρεια Αφρική, δήλωσαν αξιωματούχοι που συζήτησαν το έγγραφο, το οποίο δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα, αλλά το έχει δει το πρακτορείο «Ρόιτερς» ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις 28 - 29 Ιούνη.

«Αυτά τα κέντρα θα πρέπει να προσφέρουν ταχείες διαδικασίες προκειμένου να υπάρξει διαχωρισμός μεταξύ οικονομικών μεταναστών και εκείνων που χρήζουν διεθνούς προστασίας, και να μειώσουν το κίνητρο της επιβίβασης για επικίνδυνα ταξίδια», αναφέρεται στο προσχέδιο κοινής δήλωσης και των 28 ηγετών της ΕΕ, αν και η διατύπωσή του εξακολουθεί να υπόκειται σε αλλαγές.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι την περασμένη βδομάδα δημοσιοποιήθηκε πως η Αυστρία εργάζεται εμπιστευτικά «με μια μικρή ομάδα ευρωπαϊκών κρατών» για «τη δημιουργία κέντρων φιλοξενίας εκτός ΕΕ για πρόσφυγες, όπου θα προσφέρεται προστασία αλλά όχι η καλύτερη ζωή της Κεντρικής Ευρώπης». Σύμφωνα με αυστριακά ΜΜΕ, ενδέχεται να δημιουργηθούν τέτοια κέντρα υποδοχής στην Αλβανία. Στο σχέδιο αυτό είχε αναφερθεί πριν από λίγες μέρες και ο Δανός πρωθυπουργός, Λαρς Λόκε Ράσμουσεν.

Σήμερα η εκδήλωση της ΤΟ Δικαιοσύνης Αττικής

Σήμερα, Τετάρτη, στις 7 μ.μ., η ΤΟ Δικαιοσύνης Αττικής του ΚΚΕ καλεί σε συγκέντρωση για τα 100χρονα του Κόμματος, στην αίθουσα του ΔΣΑ (Ακαδημίας 60, 1ος όροφος), με θέμα «Οι αγώνες για τα εργατικά και λαϊκά δικαιώματα, ενάντια στη δικτατορία του κεφαλαίου. Η πρόταση του ΚΚΕ για την εργατική εξουσία και τη Δικαιοσύνη». Θα μιλήσει ο Μάκης Παπαδόπουλος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Διακόπηκε για τις 26/6 η δίκη των χρυσαυγιτών δολοφόνων

Διακόπηκε χτες, για τις 26 Ιούνη, η δίκη των δολοφόνων του Πακιστανού εργάτη Σαχζάτ Λουκμάν λόγω του ότι οι δύο βασικοί μάρτυρες βρίσκονταν στο εξωτερικό (διαβάστηκε σχετική επιστολή).

Ο μεροκαματιάρης Σαχζάτ δολοφονήθηκε εν ψυχρώ με ένα «επαγγελματικό χτύπημα» παρόμοιο με αυτό του Ρουπακιά στον Παύλο Φύσσα. Με επτά μαχαιριές και δύο στιλέτα - «πεταλούδα» τον άφησαν στον τόπο, τα χαράματα της 17ης Γενάρη του 2013 στα Πετράλωνα, την ώρα που πήγαινε για δουλειά με το ποδήλατό του, οι Χρ. Στεργιόπουλος και Διον. Λιακόπουλος. Στην έρευνα στο σπίτι του Λιακόπουλου βρέθηκαν τρία ακόμα στιλέτα - «πεταλούδα», μια σιδερογροθιά, ένας σουγιάς, ένα ξύλινο ρόπαλο, μια κυνηγετική σφεντόνα, φυσίγγια, 117 προεκλογικά φυλλάδια της Χρυσής Αυγής, αυτοκόλλητα και άλλα υλικά της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης, ενώ στο σπίτι του Στεργιόπουλου βρέθηκαν ένα ξύλινο ρόπαλο, κάλυκες και μια μαύρη λεπίδα.

Οι δύο χρυσαυγίτες καταδικάστηκαν πρωτόδικα σε ισόβια κάθειρξη χωρίς ελαφρυντικά, με αναγνώριση του ρατσιστικού κινήτρου και είναι επίσης κατηγορούμενοι για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, στη δίκη της Χρυσής Αυγής. Οι συνήγοροί τους προέβαλαν ενστάσεις για την παρουσία της πολιτικής αγωγής στην εκδίκαση υποστηρίζοντας ότι δεν διαθέτουν έγκυρη εξουσιοδότηση. Το δικαστήριο τις απέρριψε.

Λαϊκά γλέντια

-- Λαϊκό γλέντι διοργανώνει η ΤΟ Βορείου Τομέα Αττικής του ΚΚΕ, την Παρασκευή 22/6 στις 9 μ.μ., στο 2ο Λύκειο Νέας Ιωνίας (Κάλβου 103).

-- Οι ΚΟ Αργυρούπολης - Ελληνικού καλούν την Παρασκευή 22/6 στις 20.30, στην Αργυρούπολη, στην πλατεία Βάρναλη.

-- Στο Μπραχάμι, το Σάββατο 23/6, στις 21.00 στην πλατεία Ασύρματου με το λαϊκό - ρεμπέτικο συγκρότημα «Πέτα το σκοινί από τον κόρφο σου».

Σε εξέλιξη η Γιορτή Βιβλίου της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ

Με εκθέσεις βιβλίου, βιβλιοπαρουσιάσεις, προβολές ταινιών και άλλες πρωτοβουλίες συνεχίζεται η Γιορτή Βιβλίου που διοργανώνει η ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ μέχρι τις αρχές Ιούλη.

Πιο συγκεκριμένα, ήδη σε εξέλιξη βρίσκονται οι εκθέσεις:

  • Στα γραφεία του ΚΚΕ στην Ομόνοια (Βερανζέρου & Κοτοπούλη 1, 1ος όροφος), μέχρι την Πέμπτη 28 Ιούνη, με ωράριο: Δευτέρα - Παρασκευή 18.00 - 21.00, Σάββατο - Κυριακή 10.00 - 13.00 και 18.00 - 21.00.
  • Στα γραφεία του ΚΚΕ στην οδό Κολωνού 3, στην Αθήνα, μέχρι την Κυριακή 24 Ιούνη, με ωράριο: Παρασκευή 18.00 - 21.00, Σάββατο - Κυριακή 10.00 - 13.00 και 18.00 - 21.00.
  • Στο Στέκι Νεολαίας της ΚΝΕ (Τροίας 36, Αθήνα) λειτουργεί μέχρι την Πέμπτη 28 Ιούνη, καθημερινά και τα Σαββατοκύριακα, με ωράριο 10.00 - 21.00.
  • Στο Γέρακα (Λεωφ. Μαραθώνος 96) μέχρι σήμερα Τετάρτη 20 Ιούνη, με ωράριο 18.00 - 20.30.
Στο Τρίκερι στις 24/6

Εκδήλωση στο νησί Τρίκερι, για να τιμηθούν οι αλύγιστες της ταξικής πάλης που έζησαν εξόριστες εκεί, οργανώνει η ΤΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ, την Κυριακή 24 Ιούνη. Ο απόπλους από το λιμάνι του Βόλου θα γίνει στις 9.30 π.μ. Συμμετοχές - πληροφορίες στο τηλέφωνο 2421.033.200.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΠΡΩΗΝ ΔΕΚΟ ΚΑΙ ΤΡΑΠΕΖΩΝ
Προσφορά στο «Σπίτι του Αγωνιστή»

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελλήνιου Συλλόγου Συνταξιούχων πρώην ΔΕΚΟ και τραπεζών με ανακοίνωσή του ενημερώνει ότι «ο Σύλλογός μας, ως συμβολή του στην προσπάθεια συνέχισης της περίθαλψης ηλικιωμένων αγωνιστών στο "ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΑΓΩΝΙΣΤΗ" προσέφερε το ποσό των εξακοσίων ευρώ στο ίδρυμα για να συνεχίσει, όσο το δυνατόν απρόσκοπτα, τη λειτουργία του και την εκπλήρωση του στόχου ίδρυσής του, που είναι η φιλοξενία και η περίθαλψη ηλικιωμένων αγωνιστών που κυρίως λόγω της αγωνιστικής τους στάσης ζωής (φυλακές, εξορίες, αντάρτικο, διώξεις κ.ά.) δεν εξασφάλισαν μια ήρεμη ζωή για τα γεράματα».
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org