ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 20 Ιούνη 2018
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΠΓΔΜ
Ο στόχος και το χρονοδιάγραμμα ένταξης σε ΝΑΤΟ - ΕΕ διαπερνούν ολόκληρη τη συμφωνία

Το άρθρο 2 είναι η ευρωΝΑΤΟική σφραγίδα στη συμφωνία

Ενα από τα ξοφλημένα επιχειρήματα με τα οποία η κυβέρνηση προσπαθεί να απαντήσει στην εμπεριστατωμένη κριτική του ΚΚΕ ότι η συμφωνία με την ΠΓΔΜ έχει τη σφραγίδα ΝΑΤΟ - ΕΕ κι ότι επιβάλλεται από το στόχο της «ευρωατλαντικής ολοκλήρωσης», όπου η Ελλάδα διεκδικεί πρωταγωνιστικό ρόλο, είναι το εξής: «Η συμφωνία καμιά σχέση δεν έχει με την ένταξη της ΠΓΔΜ σε ΝΑΤΟ και ΕΕ, επειδή αυτή αποτελεί έτσι κι αλλιώς επιθυμία του γείτονος λαού. Οπότε, της ελληνικής κυβέρνησης δεν της πέφτει λόγος».

Μάλιστα, όπως κατήγγειλε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, από το βήμα της Βουλής, ο πρωθυπουργός «έσκιζε τα ρούχα του» σε παλιότερες ενημερώσεις ότι η συμφωνία που επιδίωκε με την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ δεν συμπεριλαμβάνει όρους για την ένταξη της γείτονος στο ΝΑΤΟ και ότι είναι μια συμφωνία άσχετη με το στόχο της «ευρωατλαντικής ολοκλήρωσης».

«Κυριακή κοντή γιορτή» λέει ο λαός και πριν από λίγες μέρες, με τη δημοσιοποίηση της συμφωνίας, αποκαλύφθηκαν το ψέμα και τα πραγματικά «ελατήρια» που κινούν την υπογραφή της. Κι αυτά δεν είναι άλλα από την ένταξη της ΠΓΔΜ σε ΝΑΤΟ και ΕΕ, και μάλιστα άμεσα, με την επιτάχυνση της ενταξιακής διαπραγμάτευσης από τις επόμενες Συνόδους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του ΝΑΤΟ, στις 28 - 29 Ιούνη και στις 11 - 12 Ιούλη, αντίστοιχα.

Αυτός είναι άλλωστε ο λόγος για τον οποίο οι «εγγυήσεις» από την πλευρά της Ελλάδας ότι θα στηρίξει την ένταξη της ΠΓΔΜ στους δύο ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, όπως και τα χρονοδιαγράμματα της ενταξιακής διαδικασίας, καταγράφονται αναλυτικά στο άρθρο 2 της συμφωνίας, που στην πραγματικότητα χαρακτηρίζει το συνολικό της περιεχόμενο.

Μάλιστα, από τα πρώτα μέτρα της συμφωνίας που τίθενται σε εφαρμογή, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας έγκρισης από το Κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ, είναι η αποστολή επιστολής από την ελληνική κυβέρνηση προς το ΝΑΤΟ ότι αποδέχεται να ξεκινήσει η διαδικασία ένταξης της ΠΓΔΜ στον ιμπεριαλιστικό οργανισμό με το νέο όνομα «Βόρεια Μακεδονία». Η επιστολή αυτή αναμένεται μέχρι το τέλος της βδομάδας.

Το άρθρο 2 της συμφωνίας

Για του λόγου το αληθές, ακολουθεί ολόκληρο το άρθρο 2 της συμφωνίας:

«ΑΡΘΡΟ 2

Το Πρώτο Μέρος (σ.σ. Ελλάδα) συμφωνεί να μην αντιταχθεί στην υποψηφιότητα ή την ένταξη του Δεύτερου Μέρους, υπό το όνομα και τις ορολογίες του Αρθρου 1 της παρούσας Συμφωνίας, σε διεθνείς, πολυμερείς και περιφερειακούς Οργανισμούς και θεσμούς, όπου το Πρώτο Μέρος είναι μέλος.

Το Δεύτερο Μέρος (σ.σ. ΠΓΔΜ) θα επιδιώκει ένταξη σε διεθνείς, πολυμερείς και περιφερειακούς Οργανισμούς και θεσμούς υπό το όνομα και τις ορολογίες του Αρθρου 1 της παρούσας Συμφωνίας.

Από τη θέση σε ισχύ της παρούσας Συμφωνίας κατ' εφαρμογή του Αρθρου 1 αυτής, το Πρώτο Μέρος θα κυρώσει οποιαδήποτε Συμφωνία εισδοχής του Δεύτερου Μέρους σε διεθνείς Οργανισμούς, στους οποίους το Πρώτο Μέρος είναι μέλος.

Ειδικότερα αναφορικά με τις διαδικασίες ενσωμάτωσης του Δεύτερου Μέρους στην ΕΕ και τον Οργανισμό Βορειοατλαντικού Συμφώνου (ΝΑΤΟ), τα ακόλουθα θα ισχύσουν:

α) Το Δεύτερο Μέρος θα επιδιώξει ένταξη στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ υπό το όνομα και τις ορολογίες του Αρθρου 1 της παρούσας Συμφωνίας. Η ένταξη στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ θα λάβει χώρα υπό το ίδιο όνομα και ορολογίες.

β) Με τη λήψη της γνωστοποίησης της κύρωσης της παρούσας Συμφωνίας από το Κοινοβούλιο του Δεύτερου Μέρους, το Πρώτο Μέρος χωρίς καθυστέρηση:

(i) θα γνωστοποιήσει στον Πρόεδρο του Συμβουλίου της ΕΕ ότι υποστηρίζει την έναρξη των ενταξιακών στην ΕΕ διαπραγματεύσεων του Δεύτερου Μέρους υπό το όνομα και τις ορολογίες του Αρθρου 1 της παρούσας Συμφωνίας

(ii) θα γνωστοποιήσει στο Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ ότι υποστηρίζει να απευθυνθεί από το ΝΑΤΟ προς το Δεύτερο Μέρος πρόσκληση ένταξης. Η εν λόγω υποστήριξη εκ μέρους του Πρώτου Μέρους τελεί υπό τους όρους, πρώτον, της έκβασης δημοψηφίσματος συνάδουσας με την παρούσα Συμφωνία, εάν το Δεύτερο Μέρος αποφασίσει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος και, δεύτερον, της ολοκλήρωσης των συνταγματικών τροποποιήσεων, που προβλέπονται στην παρούσα Συμφωνία. Με τη λήψη της γνωστοποίησης από το Δεύτερο Μέρος αναφορικά με την ολοκλήρωση όλων των εσωτερικών νομικών διαδικασιών του για τη θέση σε ισχύ της παρούσας Συμφωνίας, περιλαμβανομένου ενδεχόμενου εθνικού δημοψηφίσματος με έκβαση συνάδουσα με την παρούσα Συμφωνία και με την ολοκλήρωση των τροποποιήσεων στο Σύνταγμα του Δεύτερου Μέρους, το Πρώτο Μέρος θα κυρώσει το Πρωτόκολλο για την ένταξη του Δεύτερου Μέρους στο ΝΑΤΟ. Η εν λόγω κυρωτική διαδικασία θα ολοκληρωθεί μαζί με τη διαδικασία κύρωσης της παρούσας Συμφωνίας».


Με τις «σημαίες» των ομίλων στη σκακιέρα των γεωπολιτικών ανταγωνισμών

Η ανάδειξη της «γεωπολιτικής σημασίας» της Ελλάδας για την προσέλκυση κερδοφόρων επενδύσεων και για τη διαμόρφωση επιχειρηματικών συμπράξεων στα Βαλκάνια και την ευρύτερη περιοχή βρίσκεται στο επίκεντρο του φετινού «ελληνικού επενδυτικού φόρουμ» που διοργανώνει το Χρηματιστήριο της Αθήνας στις ΗΠΑ.

Σε αυτό το φόντο, ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζ. Πάιατ, ανοίγοντας τη συζήτηση, χαρακτηριστικά υπογράμμισε: «Η παρουσία μου εδώ αντανακλά την ισχυρή υποστήριξη της κυβέρνησης Τραμπ στην πλήρη οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας και τη δέσμευση να εργαστούμε όσο πιο πολύ μπορούμε για να δούμε πώς αυτή θα είναι η χρονιά στην οποία η Ελλάδα θα αναδυθεί ως φυσιολογική οικονομία της Ευρωζώνης». Οπως μεταδίδει το ΑΠΕ, ξεκαθάρισε ότι οι παραπάνω επισημάνσεις «δεν είναι απλώς μία ρητορική» από μέρους της αμερικανικής κυβέρνησης, αλλά «η αντανάκλαση της απόφασης που έχει λάβει (σ.σ. η κυβέρνηση των ΗΠΑ) για τη σημασία της Ελλάδας, ως πυλώνα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, και τη σημασία της επιτυχίας της Ελλάδας για την ευρύτερη ατζέντα μας στην Ευρώπη».

Αναφερόμενος στις τελευταίες εξελίξεις, ο Τζ. Πάιατ εστίασε στην επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα στον Λευκό Οίκο, καθώς και τη σημαντική διεύρυνση της σχέσης ΗΠΑ - Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένης και της «πολύ σημαντικής συνάντησης του υπουργού Εξωτερικών Μ. Πομπέο με τον ομόλογό του Ν. Κοτζιά, κατά την οποία η κυβέρνηση Τραμπ ανακοίνωσε την έναρξη του στρατηγικού διαλόγου (...) ο οποίος στοχεύει στην αναβάθμιση της διμερούς μας σχέσης, σε όλο το ευρύ φάσμα που συμπεριλαμβάνει τις οικονομικές επενδύσεις και επιχειρηματικές σχέσεις, την ενεργειακή μας σχέση, τη στρατιωτική σχέση, την ασφάλεια και την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και τη συνεργασία μας για να οικοδομήσουμε μια περισσότερο ασφαλή και ευημερούσα Ευρώπη». Τέλος, σημείωσε ότι ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ, Ουίλμπερ Ρος, θα ηγηθεί της αμερικανικής αντιπροσωπείας στη φετινή ΔΕΘ.

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας, Αλ. Χαρίτσης, μιλώντας στην ίδια εκδήλωση υπογράμμισε ότι «η ελληνική κυβέρνηση επιλύει χρόνια διπλωματικά προβλήματα με τις γειτονικές χώρες, προστατεύοντας τα εθνικά συμφέροντα και αναβαθμίζοντας την Ελλάδα σε πυλώνα σταθερότητας, ειρήνης και συνανάπτυξης στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Ανατολικής Μεσογείου».

Την ίδια ώρα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας Γ. Δραγασάκης, μιλώντας στο Επιχειρηματικό Φόρουμ Ελλάδας - Ινδίας που διοργανώνει η πρεσβεία της Ινδίας στην Ελλάδα, μεταξύ άλλων υπογράμμισε: «Εργαζόμαστε όχι μόνο για τη δική μας πρόοδο, αλλά και για εκείνη των άλλων λαών της περιοχής μας. Προϋπόθεση της κοινής και αμοιβαία επωφελούς προόδου είναι η "βαλκανική συνανάπτυξη". Επενδύοντας λοιπόν στην Ελλάδα, επενδύετε σε όλα τα Βαλκάνια»...

«Τεράστιες δυνατότητες» στη «βαλκανική ενδοχώρα»

Ενδεικτικά ήταν και τα όσα είπε για τις «τεράστιες δυνατότητες» που δημιουργούνται για τους ομίλους από τη συμφωνία Ελλάδας - FYROM ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γ. Σταθάκης, σε συνέντευξή του στον ρ/σ «Στο Κόκκινο».

Ο Γ. Σταθάκης σημείωσε ότι με την ολοκλήρωση της διεύρυνσης της ΕΕ στα Δυτικά Βαλκάνια, πλέον «ο βαλκανικός χώρος μετατρέπεται σε ενιαίο ευρωπαϊκό χώρο» και η Ελλάδα «δεν μπορεί παρά να υποστηρίζει αυτήν τη μετεξέλιξη», αφού «η βαλκανική ενδοχώρα έχει τεράστια οικονομικά οφέλη. Φανταστείτε έναν ενιαίο ευρωπαϊκό βαλκανικό χώρο χωρίς ενοριακά σύνορα, χωρίς περιορισμούς στην κίνηση των ανθρώπων, τι τεράστιες οικονομικές δυνατότητες προσφέρει».

Αναφέρθηκε ακόμη στα έργα υποδομής, που αυτήν την περίοδο άλλα σχεδιάζονται, άλλα βρίσκονται σε εξέλιξη και άλλα «θα αποδεσμευτούν με τη συμφωνία που κάναμε», τα οποία στον τομέα της Ενέργειας αφορούν την κατασκευή νέου αγωγού φυσικού αερίου, τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις των χωρών της περιοχής και γενικότερα την ενοποίηση των αγορών Ενέργειας, με τη δημιουργία Χρηματιστηρίων Ενέργειας κι ακόμη την ενεργοποίηση του παλιού αγωγού πετρελαίου Ελλάδας - Σκοπίων.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org