ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 20 Ιούνη 2018
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στην επόμενη φάση το ευρωατλαντικό σχέδιο

Από την υπογραφή της συμφωνίας την Κυριακή

Eurokinissi

Από την υπογραφή της συμφωνίας την Κυριακή
Στην επόμενη φάση τους μπαίνουν τα σχέδια για την ενσωμάτωση της ΠΓΔΜ σε ΕΕ και ΝΑΤΟ, μετά τη σχετική συμφωνία που υπογράφτηκε στις Πρέσπες κι ενώ έως την ερχόμενη Κυριακή αναμένεται η κυβέρνηση να στείλει τη σχετική «συστατική» επιστολή στο ΝΑΤΟ ώστε το ζήτημα της ένταξης της γείτονος στην ιμπεριαλιστική συμμαχία να ενταχθεί στην ημερήσια διάταξη της Συνόδου Κορυφής στις 11 - 12/7.

Ο ΥΠΕΞ, Ν. Κοτζιάς, μιλώντας χτες στον ΑΝΤ1, υποστήριξε ότι «τελείωσε ένα από τα μεγάλα ζητήματα της εξωτερικής μας πολιτικής», με την κυβέρνηση να «λύνει» το πρόβλημα, φέρνοντας την «καλύτερη» λύση.

Παραπέρα, επιβεβαιώνοντας ότι η συμφωνία και τα «ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα» δρομολογήθηκαν πάνω στις ευρωΝΑΤΟικές ράγες, επισήμανε ότι οι Σκοπιανοί «θέλουν να μπουν στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ και βιάζονταν».

Παραπέμποντας, δε, στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς στην ευρύτερη περιοχή και αποσιωπώντας τις αιτίες τους, επιχείρησε να παρουσιάσει τα ευρωατλαντικά σχέδια - κομμάτι των οποίων είναι και η συμφωνία με την ΠΓΔΜ - που τους τροφοδοτούν, ως τάχα παράγοντα «ασφάλειας» και «σταθερότητας» απέναντί τους λέγοντας ότι «γύρω μας έχουμε φωτιές και πολέμους, έχουμε αστάθειες, έχουμε μια τρελαμένη Τουρκία, έχουμε πόλεμο στη Λιβύη, στη Συρία και στο Ιράκ και πρέπει να έχουμε σταθερότητα. Εάν δεν έχουμε σταθερότητα, η αστάθεια στην περιοχή του μικρού αυτού κράτους των Σκοπίων θα έρθει πάνω μας και επιπλέον εάν δεν πάρουμε τα μέτρα μας θα βρεθούμε περικυκλωμένοι από τρίτες δυνάμεις, που ως δαγκάνα από Ανατολή και Βορρά θα μας σφίγγουν».

Ο Ν. Κοτζιάς αρνήθηκε, πάντως, τα δημοσιεύματα που έκαναν λόγο ότι η κυβέρνηση επέσπευσε τη συμφωνία με τα Σκόπια ώστε να διεκδικήσει «ανταλλάγματα» στο αυριανό Γιούρογκρουπ.

Εμφανίστηκε, εξάλλου, βέβαιος ότι η συμφωνία θα περάσει από την ελληνική Βουλή, με ψήφους και από το Ποτάμι, προσθέτοντας ότι «αν υπήρχε εσωκομματική δημοκρατία στην Ελλάδα, πρώτο το ΚΙΝΑΛ θα ψήφιζε τη συμφωνία, πέντε προς ένα».

Διάπλατη «πόρτα» για ένταξη σε ΕΕ και ΝΑΤΟ

Στα Σκόπια η Ολομέλεια του Κοινοβουλίου ενέκρινε χτες με 69 ψήφους υπέρ και 40 κατά (σε σύνολο 120 μελών) την παραπομπή της συμφωνίας με την Ελλάδα στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων. Η Επιτροπή αναμενόταν να επικυρώσει το κείμενο εντός της ημέρας και να το παραπέμψει στη Νομοθετική Επιτροπή, η οποία και θα το ανέπεμπε στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου προς επικύρωση, το συντομότερο δυνατό, προκειμένου να προλάβουν και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 28 και 29 του μήνα.

Στο μεταξύ, ο Σκοπιανός ΥΠΕΞ, Ν. Ντιμιτρόφ, σε άρθρο του για τη «Le Monde», επίσης επιβεβαίωνε ότι η όλη υπόθεση κινείται σε ευρωατλαντικές ράγες. Χαρακτηριστικά, σημείωνε ότι λόγω του ονοματολογικού και της διαφοράς με την Ελλάδα, για 25 χρόνια «τα τρένα περνούσαν» και «από καλός μαθητής των Βαλκανίων, η "Μακεδονία" έμεινε στο περιθώριο της ενταξιακής διαδικασίας. Αντί να πάρουμε τη θέση που μας αναλογεί ανάμεσα στα ευρωπαϊκά έθνη, πηγαίνουμε από τη μία έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην άλλην, από τη μία Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στην επόμενη, γνωρίζοντας εκ των προτέρων ότι ελάχιστη σημασία έχει η συμπεριφορά μας, ελάχιστη σημασία έχουν οι μεταρρυθμίσεις που υλοποιήσαμε, όσο το ζήτημα του ονόματος παραμένει "ανεπίλυτο", ματαιοπονούμε». Πλέον, υπογράμμισε, με τη συμφωνία, «ανοίγουμε την πόρτα στην πλήρη ένταξη της "Μακεδονίας" στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Ιδού ένα καλό νέο που έρχεται από τα Βαλκάνια».

«Ιστορική ευκαιρία» βλέπουν και οι Σόρος

Στο μεταξύ, σε δηλώσεις του χτες στο περιθώριο του «Roadshow» για την ελληνική οικονομία στη Ν. Υόρκη (βλ. και θέμα στη διπλανή σελίδα) ο Αμερικανός πρέσβης, Τζ. Πάιατ, δεν παρέλειψε να δώσει για μια ακόμα φορά τα συγχαρητήρια των ΗΠΑ, ανακοινώνοντας ότι συνάντησε νωρίτερα «τον πρέσβη κ. Νίμιτς, για να τον συγχαρώ για την επιτυχία στις Πρέσπες και να λάβω την αίσθησή του για το πώς προχωρούμε. Με ευχαρίστηση άκουσα την αισιόδοξη αίσθησή του πως η κυβέρνηση στα Σκόπια ενδιαφέρεται να προχωρήσει ταχέως στην εφαρμογή των υποχρεώσεων που έχει αναλάβει».

Το πλέον ενδεικτικό πάντως της ευρωατλαντικής «ραχοκοκαλιάς» όσο και των επιχειρηματικών σχεδίων που διαπερνούν τη συμφωνία είναι το χτεσινό άρθρο των Τζορτζ και Αλεξάντερ Σόρος στην εφημερίδα «New York Times» με τίτλο «Στα Βαλκάνια, μια ευκαιρία να σταθεροποιηθεί η Ευρώπη», όπου χαρακτηρίζουν «μια ιστορική ευκαιρία» τη διευθέτηση του ονοματολογικού της ΠΓΔΜ.

Αναφέρουν ότι «ο ιστορικός συμβιβασμός για την αλλαγή της ονομασίας (της ΠΓΔΜ) σε Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας (...) ανοίγει ένα παράθυρο ευκαιρίας για τους ηγέτες στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ να αψηφήσουν τις τρέχουσες τάσεις και να αρχίσουν να διαμορφώνουν ένα ασφαλές μέλλον για τα Βαλκάνια, ένα επίτευγμα που θα βοηθήσει στην εξασφάλιση της σταθερότητας για όλη την Ευρώπη».

Προβάλλουν και ένα σενάριο ευρωατλαντικής ενσωμάτωσης της Δυτικοβαλκανικής με πρότερο ένα ενδιάμεσο στάδιο μεταξύ τους οικονομικής ένωσης. Τονίζουν ως προς αυτό ότι «τόσο η Ευρώπη όσο και οι ΗΠΑ πρέπει να γίνουν ενθουσιώδεις υποστηρικτές αυτής της οικονομικής ένωσης στα Βαλκάνια. Θα είναι μια χαλαρή ένωση κρατών ενωμένων από το ελεύθερο εμπόριο και την κυκλοφορία ανθρώπων και αγαθών, όπως ήταν η ΕΕ τις πρώτες ημέρες της».

Ως πλεονέκτημα βλέπουν ότι «η αυξανόμενη ευημερία και συνοχή μεταξύ των κρατών αυτών (των Βαλκανίων) θα τα καταστήσει λιγότερο ευάλωτα στις οικονομικές, διπλωματικές ή στρατιωτικές επιρροές του Πεκίνου, της Αγκυρας ή της Μόσχας». Προειδοποιούν δε ότι «αν οι δυτικές δυνάμεις δεν διατηρήσουν τις χώρες των Βαλκανίων στην οδό της τοπικής συνεργασίας και της ενδεχόμενης ένταξης στην ΕΕ, τα κράτη αυτά θα σπρωχτούν και ενδεχομένως θα διαιρεθούν στις σφαίρες επιρροής της Ρωσίας, της Τουρκίας και της Κίνας, ουσιαστικά βαλκανοποιώντας για μια ακόμη φορά τα Βαλκάνια».


Συνεχίζονται οι διεργασίες στα αστικά κόμματα

Συνεχίστηκαν και χτες δηλώσεις και διεργασίες στα αστικά κόμματα, με επίκεντρο τη συμφωνία.

Ο αν. εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Κ. Κυρανάκης, μιλώντας στον ρ/σ «Παραπολιτικά» στηλίτευε μεν τη συμφωνία που έφερε η κυβέρνηση, είπε ότι το κόμμα του θα την καταψηφίσει όταν έρθει προς επικύρωση στη Βουλή, ωστόσο έκανε σαφές ότι η ΝΔ θα την εφαρμόσει όντας κυβέρνηση, αν προηγουμένως έχει ψηφιστεί το κείμενο στη Βουλή: «Ο,τι και να κάνει η ΝΔ μετά, συμφωνία διεθνής που έχει κυρωθεί από το ελληνικό Κοινοβούλιο δεν ακυρώνεται (...) κανείς δεν μπορεί να ακυρώσει διεθνή συμφωνία», είπε.

Την ίδια ώρα, με όχημα το Σκοπιανό συνεχίζονται οι διεργασίες και στα υπόλοιπα αστικά κόμματα. Ο Σπ. Λυκούδης από το Ποτάμι - που προαναγγέλλεται η αποχώρησή του από το Κίνημα Αλλαγής - έγραφε χτες («Athens Voice») ότι «η Συμφωνία είναι σε θετική κατεύθυνση, καλύπτοντας πάγια αιτήματα της ελληνικής πλευράς. Περιέχει, όμως, και "γκρίζα" σημεία τα οποία ίσως να δημιουργήσουν ζητήματα». Κατηγόρησε, εξάλλου, την κυβέρνηση ότι δημιούργησε ένα «συγκρουσιακό κλίμα», επιδιώκοντας, αντί της «συναίνεσης», «εμβολισμό» των κομμάτων της αντιπολίτευσης, «που εν μέρει επέτυχε στην περίπτωση του ΚΙΝΑΛ».

Η δε Σοσιαλιστική Διεθνής, στην οποία προεδρεύει ο Γ. Παπανδρέου, πήρε δημόσια θέση υπέρ της συμφωνίας Τσίπρα - Ζάεφ, ζητώντας «από τους προδευτικούς πολίτες να τη στηρίξουν». Εκτός ΚΙΝΑΛ ανακοίνωσε ότι θεωρεί ήδη τον εαυτό του ο βουλευτής του Ποταμιού Γρ. Ψαριανός.

Πάντως, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΚΙΝΑΛ, Π. Χρηστίδης, επιχειρώντας να απαντήσει σε τέτοιες αιτιάσεις και να παράσχει διαβεβαιώσεις για το μέλλον του μορφώματος, προσπαθούσε χτες να ρίξει τους τόνους, λέγοντας («ΣΚΑΪ») ότι «προφανώς και θα συνεχίσει να υφίσταται ΚΙΝΑΛ», καθώς και ότι «γνωρίζαμε από την αρχή πως έχουμε διαφορετικές αφετηρίες και υπάρχουν πολλά πολιτικά ρεύματα που εκφράζουν απόψεις. Το να έχουμε μια διαφορετική άποψη δεν πρέπει να ποινικοποιείται», ενώ σε σχέση με τη συμφωνία σημείωνε ότι «δυστυχώς, ήρθε μία συμφωνία στη Βουλή που έχει παραπάνω προβλήματα από αυτά που επιλύει».

Τέλος, σε ό,τι αφορά τους ΑΝΕΛ, συνεχίστηκαν και χτες οι αποχωρήσεις στελεχών από οργανώσεις της επαρχίας.


Παραμένουν κρατούμενοι οι δύο Ελληνες στρατιωτικοί

Για τέταρτη κατά σειρά φορά απορρίφθηκε χτες το αίτημα αποφυλάκισης που υπέβαλαν οι συνήγοροι των δύο Ελλήνων στρατιωτικών οι οποίοι κρατούνται από τις 2 Μάρτη στις φυλακές υψίστης ασφαλείας της Αδριανούπολης. Ο δικαστής αποφάσισε να παραμείνουν προφυλακισμένοι με το σκεπτικό, μεταξύ άλλων, ότι δεν έχει αλλάξει κάτι στην προγενέστερη κατάσταση, ότι εξακολουθεί να υπάρχει το ενδεχόμενο να διαφύγουν αν παραμείνουν ελεύθεροι, αλλά και ότι η αποφυλάκισή τους με περιοριστικά μέτρα δεν θα είναι επαρκής.

  • Στο μεταξύ, δύο εμπλοκές καταγράφηκαν χτες στο Αιγαίο, καθώς ελληνικά μαχητικά σηκώθηκαν να αναχαιτίσουν 8 τουρκικά μαχητικά, τα 2 οπλισμένα, και 1 ελικόπτερο που προχώρησαν σε παραβάσεις των Κανόνων Εναέριας Κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών και παραβίαση του ελληνικού εναέριου χώρου.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org