ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 20 Ιούνη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ - ΜΠ. ΓΙΛΝΤΙΡΙΜ
Ευκαιρίες για μπίζνες που δρομολογούν αρνητικές εξελίξεις για τους λαούς

Eurokinissi

Στη «θετική ατζέντα» των κυβερνήσεων Ελλάδας και Τουρκίας, προκειμένου να προχωρήσουν επιχειρηματικές συμφωνίες και «ευκαιρίες» για τους μονοπωλιακούς ομίλους των δύο χωρών, στο φόντο και σχεδίων ιμπεριαλιστικών κέντρων που «τρέχουν» στην περιοχή, εστίασαν χτες οι πρωθυπουργοί Ελλάδας και Τουρκίας, Αλ. Τσίπρας και Μπ. Γιλντιρίμ, κατά την επίσκεψη του δεύτερου στην Ελλάδα.

Ταυτόχρονα, παρά τη φιλότιμη προσπάθεια να παρουσιαστούν τα σχέδια του κεφαλαίου ως τάχα παράγοντας σταθερότητας, ειρήνης και ευημερίας για τους λαούς, τα όσα ειπώθηκαν για Αιγαίο, Κυπριακό κ.ο.κ., επιβεβαίωσαν ότι είναι μέσα σε ένα τέτοιο πλαίσιο που γεννιούνται και αναπαράγονται οι αντιθέσεις και ανταγωνισμοί ανάμεσα στις αστικές τάξεις των δυο χωρών, καθώς και δρομολογούνται μια σειρά από αρνητικές εξελίξεις για τους λαούς της περιοχής.

Εστίασαν στη «θετική ατζέντα» που υπαγορεύουν τα μονοπώλια

«Οι ευκαιρίες είναι πολύ περισσότερες από τα υπάρχοντα προβλήματα», δήλωσε ο Μπ. Γιλντιρίμ, με τον Αλ. Τσίπρα να επαυξάνει ζητώντας «να ξαναπιάσουν το νήμα της θετικής ατζέντας» που είχε διαμορφωθεί στη Διακυβερνητική της Σμύρνης.

Ως προς το περιεχόμενο της ατζέντας αυτής ήταν και οι δύο σαφείς, με τον Αλ. Τσίπρα να μιλάει για «πολλά περιθώρια για νέες εκατέρωθεν επενδύσεις», υποδεικνύοντας τον τομέα της Ενέργειας, όπου, όπως είπε, «η συνεργασία μας στην ανάπτυξη του αγωγού TAP/TANAP αποτελεί τη βάση για την προώθηση του λεγόμενου "Νότιου Ευρωπαϊκού Διαδρόμου", με διακλαδώσεις σε όλα τα Βαλκάνια. Ενώ, την ίδια στιγμή, και στο πλαίσιο μιας πολυδιάστατης ενεργειακής πολιτικής, που υποστηρίζουμε και οι δύο χώρες, εντείνουμε τον διάλογό μας για την επέκταση του αγωγού "Turkish Stream"», αλλά και τον τομέα των μεταφορών, με τον πρωθυπουργό να κάνει αναφορά στα σχέδια για «ακτοπλοϊκή γραμμή Σμύρνης - Θεσσαλονίκης, για την κατασκευή της "σιδηροδρομικής Εγνατίας" και για κατασκευή δεύτερης γέφυρας στη συνοριακή διάβαση Κήπων - Ipsala».

Απαντώντας σε ερώτηση για τις σχέσεις με το Ισραήλ, ο Αλ. Τσίπρας υποστήριξε ότι «οι μελλοντικοί δρόμοι της Ενέργειας για τη διαφοροποίηση των πηγών Ενέργειας, που είναι βασική στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ενωσης (...) περνούν από την Ελλάδα. Και αυτό το πολύ σημαντικό πλεονέκτημα για τη χώρα μας, το γεωστρατηγικό πλεονέκτημα, οφείλουμε να το αξιοποιήσουμε (...) Για το λόγο αυτό, συνεργαζόμαστε στενά και με το Ισραήλ, όπως συνεργαζόμαστε στενά και με την Τουρκία...».

Απ' την πλευρά του, ο Μπ. Γιλντιρίμ σημείωσε ότι πρέπει να δοθεί προτεραιότητα «στο θέμα της οικονομικής συνεργασίας, όσο και στον τουρισμό (...) Τα ζητήματα μπορούν να επιλύονται και πρέπει να επιλυθούν βάσει της αρχής της αμοιβαίας ωφέλειας, βάσει του win-win».

Αναφερόμενος στους αγωγούς φυσικού αερίου, πρόσθεσε πως «η συνέχεια του ΤΑΝΑΡ είναι ο ΤΑΡ. Ο ΤΑΡ πραγματοποιείται στην κατεύθυνση της Ιταλίας και θα πραγματοποιήσουμε και κοινό σχέδιο αγωγών με τη Ρωσία. Πιστεύω ότι με την ολοκλήρωση αυτών των έργων, αγωγοί οι οποίοι θα διέρχονται από τα βουλγαρικά και ίσως από τα ελληνικά εδάφη θα εξασφαλίσουν την ασφάλεια παροχής Ενέργειας προς τις χώρες της ΕΕ».

Παραπέρα, επειδή οι μπίζνες θέλουν και «ασφάλεια», ο πρωθυπουργός της Ελλάδας δήλωσε ότι τα δύο κράτη πρέπει να ενισχύσουν «τη συνεργασία για την αντιμετώπιση των μεγάλων προκλήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβάνοντας στην έννοια των προκλήσεων και τον κίνδυνο της τρομοκρατίας», για να συμπληρώσει ο Τούρκος ομόλογός του πως «η Τουρκία και η Ελλάδα, υπό κάποια έννοια, πρέπει να είναι οι δύο πυλώνες της αντιτρομοκρατικής δράσης».

Ορθάνοιχτες οι αντιπαραθέσεις και οι ανταγωνισμοί

Παρά πάντως την προσπάθεια και των δυο να παρουσιάσουν τα ενεργειακά και άλλα επιχειρηματικά σχέδια, που «τρέχουν» βέβαια στο φόντο των αντίστοιχων σχεδίων και αντιπαραθέσεων ιμπεριαλιστικών κέντρων και καπιταλιστικών κρατών που συγκρούονται στην περιοχή, όπως οι ΗΠΑ - ΕΕ - Ρωσία κ.ο.κ., ως παράγοντες «πρόληψης των εντάσεων», τα όσα ειπώθηκαν σε σχέση με τα ανοιχτά ζητήματα των ελληνοτουρκικών σχέσεων επιβεβαίωσαν ότι αυτό είναι το έδαφος πάνω στο οποίο ξεδιπλώνονται και οι ανταγωνισμοί των δυο αστικών τάξεων, αλλά και δρομολογούνται αρνητικές και επικίνδυνες εξελίξεις.

Χαρακτηριστικά είναι τα όσα ειπώθηκαν ενόψει της νέας Διάσκεψης για το Κυπριακό, που θα γίνει στις 28 Ιούνη στη Γενεύη, με τον πρωθυπουργό να επαναλαμβάνει τη στήριξή του στις συνομιλίες που βασίζονται σε ένα νέο διχοτομικό σχέδιο «επίλυσης» του Κυπριακού, λέγοντας ότι η δίκαιη και βιώσιμη λύση του καθίσταται ολοένα και πιο επιτακτική, «δεδομένης και της αποσταθεροποίησης στην περιοχή μας».

Ο Μπ. Γιλντιρίμ μπήκε στο «ψητό» υποστηρίζοντας ότι οι πηγές Ενέργειας στην περιοχή «ανήκουν σε όλη την ανθρωπότητα και πρέπει να γίνουν εργασίες, ούτως ώστε να μην περιορίζονται οι προσπάθειες αυτές με την Κύπρο και με άλλες χώρες». Σε ένα τέτοιο έδαφος συμπλήρωσε πως «η επίλυση αυτή (σ.σ. του Κυπριακού) πρέπει να χαρακτηρίζεται από απόλυτη δικαιοσύνη και θα πρέπει να εξασφαλίσουμε το παρόν και το μέλλον της ασφάλειας και των δύο κοινοτήτων που ζουν στην Κύπρο», καλώντας την ΕΕ «να παράσχει τις αναγκαίες εγγυήσεις, ούτως ώστε να καταστεί βιώσιμη η λύση που θα βρεθεί στο Κυπριακό».

Μάλιστα, στη μόνιμη γραμμή της Τουρκίας ότι το Κυπριακό είναι ζήτημα «διμερές» και όχι διεθνές ζήτημα εισβολής και κατοχής, αμφισβήτησε ότι το Κυπριακό είναι ζήτημα του ΟΗΕ, λέγοντας πως «...ας μην ξεχνάμε ότι το ζήτημα δεν είναι ζήτημα του ΟΗΕ. Το θέμα, το Κυπριακό, αφορά τους Ελληνοκύπριους και τους Τουρκοκύπριους. Τα Ηνωμένα Εθνη συμβάλλουν στην ανεύρεση λύσης και τους είμαστε ευγνώμονες, αλλά το θέμα είναι θέμα των δύο κυπριακών κοινοτήτων και θα πρέπει να βρεθεί μια δίκαιη και βιώσιμη λύση», συμπληρώνοντας ότι «εμείς ως πρωθυπουργοί της Ελλάδας και της Τουρκίας θα συμβάλουμε με κάθε δυνατό και θετικό τρόπο ώστε να προχωρήσουν οι προσπάθειες που κάνουν οι δύο Κοινότητες και αυτό είναι κοινή μας απόφαση».

Σε ό,τι αφορά το Αιγαίο, ο Τούρκος πρωθυπουργός επανέλαβε ουσιαστικά τις πάγιες επιδιώξεις της τουρκικής αστικής τάξης για συγκυριαρχία, μιλώντας για παραβάσεις και παραβιάσεις που γίνονται εκατέρωθεν. Λίγο νωρίτερα, ο Αλ. Τσίπρας είχε δηλώσει ότι «η υλοποίηση αυτής της σύγχρονης, θετικής ατζέντας, στην οποία αναφέρθηκα, πρέπει να βασιστεί, πάνω απ' όλα, στις σχέσεις καλής γειτονίας και αμοιβαίου σεβασμού, χωρίς εκατέρωθεν ενέργειες που την υπονομεύουν», παραπέμποντας στις «παραβιάσεις των εθνικών μας χωρικών υδάτων και του εναέριου χώρου και ιδίως στις εμπλοκές και στις υπερπτήσεις που έχουν αυξηθεί σημαντικά», χωρίς βέβαια καμία αναφορά στις δηλώσεις αμφισβήτησης των συνόρων από την τουρκική πλευρά.

Κατά τα λοιπά, ο Αλ. Τσίπρας υπενθύμισε τη στήριξη που η κυβέρνησή του παρείχε στην τουρκική κυβέρνηση κατά το πραξικόπημα πέρυσι, εξήρε το επίπεδο συνεργασίας για την υλοποίηση της επαίσχυντης συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας για το Προσφυγικό που εγκλωβίζει χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες στη χώρα και φυσικά επεσήμανε τη σταθερή υποστήριξη στην ενταξιακή προοπτική της Τουρκίας, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι αυτή «μπορεί να αποτελέσει τη βάση για περαιτέρω ευρωτουρκική συνεργασία στην περιφερειακή ανάπτυξη και στην αντιμετώπιση σημαντικών προκλήσεων στη γειτονιά μας».

Ο Μπ. Γιλντιρίμ ευχαρίστησε για τη στήριξη στην ενταξιακή πορεία της χώρας του, δήλωσε ότι η Τουρκία θέλει νέο ξεκίνημα στις σχέσεις με την ΕΕ, υπενθυμίζοντας τις δεσμεύσεις στο πλαίσιο της συμφωνίας για το Προσφυγικό περί απελευθέρωσης των θεωρήσεων των τουρκικών διαβατηρίων και της οικονομικής στήριξης προς την Τουρκία, προσθέτοντας ότι «τήρησε το κομμάτι της συμφωνίας που της αναλογούσε».

Ο Αλ. Τσίπρας ρωτήθηκε για το άσυλο στους Τούρκους στρατιωτικούς, παραπέμποντας στη Δικαιοσύνη, της οποίας οι αποφάσεις είναι σεβαστές, όπως είπε, με τον Μπ. Γιλντιρίμ να απαντά ότι «πρέπει να επιστραφούν αυτοί οι επίδοξοι πραξικοπηματίες».

Ο Μπ. Γιλντιρίμ συναντήθηκε επίσης και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Πρ. Παυλόπουλο, καθώς και με τον πρόεδρο της ΝΔ, Κ. Μητσοτάκη. Στη συνέχεια, μετέβη στη Θράκη για να λάβει μέρος σε εκδηλώσεις για το Ιφτάρ, το κύριο δείπνο των μουσουλμάνων για το Ραμαζάνι.

ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
Παραπέρα ενίσχυση της διασύνδεσης με ΗΠΑ

Εντείνεται επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ η διασύνδεση των ελληνικών με τις αμερικανικές Ενοπλες Δυνάμεις, πάνω σε επικίνδυνα για το λαό σχέδια, για τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων.

Οπως ανακοινώθηκε, χτες έγινε στο ΓΕΕΘΑ ο 4ος Κύκλος Επιτελικών Συνομιλιών («staff talks») μεταξύ ΓΕΕΘΑ και αντιπροσωπείας της Διοίκησης Αμερικανικών Δυνάμεων Ευρώπης (US-EUCOM), με τη συμμετοχή για πρώτη φορά και αντιπροσωπείας της Διοίκησης Αμερικανικών Δυνάμεων Αφρικής (US-AFRICOM). Μια συμμετοχή διόλου άσχετη και με την υποστήριξη που παρέχει η Σούδα στον αμερικανικό 6ο στόλο, ο οποίος περιπολεί ακριβώς σε Ευρώπη και Αφρική, λειτουργώντας τελικά η βάση ως συνδετικός κρίκος των αμερικανικών δυνάμεων όπως απλώνονται από Γιβραλτάρ και Δαρδανέλια μέχρι Σουέζ.

Αλλωστε, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων κυβέρνησης και ΗΠΑ για αναβάθμιση της Σούδας, στις συνομιλίες έγινε παρουσίαση του «περιβάλλοντος ασφαλείας της ευρύτερης περιοχής, επισκόπηση της υφιστάμενης διμερούς στρατιωτικής συνεργασίας καθώς και εξέταση δυνατοτήτων περαιτέρω διεύρυνσης αυτής».

Ειδικότερα εξετάστηκαν: «Η βελτίωση της διαλειτουργικότητας και τυποποίησης, στο πλαίσιο συμμαχικών και διμερών στρατιωτικών δράσεων» (για να μπορούν να συνεργάζονται καλύτερα στο πεδίο επιχειρήσεων). «Η επαύξηση των συνεκπαιδεύσεων στους 3 Κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων και στις ειδικές επιχειρήσεις» με συνεκπαιδεύσεις που ολοένα και πληθαίνουν, καθώς και «η προώθηση των δράσεων του Κέντρου Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής» αλλά και «η ενδυνάμωση της συνεργασίας στον τομέα της ανταλλαγής πληροφοριών», σε προώθηση σχεδίων της κυβέρνησης η χώρα να καταστεί «κόμβος πληροφοριών», εφόσον η συλλογή, επεξεργασία και διάχυση πληροφοριών αποτελούν κρίσιμα στοιχεία για τα ιμπεριαλιστικά σχέδια.

Στο πλαίσιο των συνομιλιών, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ευ. Αποστολάκης συναντήθηκε στο γραφείο του με την πρέσβη Susan M. Elliott και τον πρέσβη Alex Laskaris, συμβούλους επί πολιτικών θεμάτων και θεμάτων πολιτικοστρατιωτικής συνεργασίας των Διοικητών των US-EUCOM και US-AFRICOM αντίστοιχα.

Με αντιπροσωπεία του PADS

Ο Γενικός Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, συναντήθηκε χτες με αντιπροσωπεία του Αλγερινού Κόμματος για τη Δημοκρατία και το Σοσιαλισμό (PADS), στην οποία συμμετείχαν οι Ιμπνου Ζαχίρ Μπέσα και Ζορζ Περλές.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης έγινε αλληλοενημέρωση για την πάλη των δύο κομμάτων και την ενδυνάμωση της συνεργασίας τους και της κοινής δράσης.

Συζητήθηκαν επίσης οι εξελίξεις στις δύο χώρες, στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, Βόρειας Αφρικής και ευρύτερα.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ