ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 20 Ιούνη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΤΗΣ ΕΕ
Εξασφάλιση της «ασφάλειας» ώστε να ελέγξουν «αγορές»

Στον απόηχο της επέκτασης, όπως ανακοινώθηκε χτες, των κυρώσεων της ΕΕ ενάντια στη Ρωσία, για άλλο ένα χρόνο, για την «παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας και της Σεβαστούπολης», συνεδρίασε χτες στο Λουξεμβούργο το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ) της ΕΕ, με κύρια θέματα στην ατζέντα την «καταπολέμηση της τρομοκρατίας», τη «συνεργασία ΕΕ - ΝΑΤΟ» κ.ά., αλλά και την εκτίμηση της «Παγκόσμιας Στρατηγικής της ΕΕ», στην προσπάθεια της ιμπεριαλιστικής ένωσης να υπερασπιστεί ακόμα περισσότερο στα «γεμάτα» τα συμφέροντα των μονοπωλίων της στις ενδοϊμπεριαλιστικές αντιπαραθέσεις για τον έλεγχο αγορών, πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων.

Το ΣΕΥ (όπου η Ελλάδα εκπροσωπήθηκε σε επίπεδο μόνιμου διπλωματικού αντιπροσώπου) υπό την προεδρία της ύπατης εκπροσώπου της ΕΕ για θέματα Εξωτερικών και Αμυνας, Φ. Μογκερίνι, έκανε καταρχάς έναν απολογισμό της εφαρμογής της Παγκόσμιας Στρατηγικής της ΕΕ έναν χρόνο μετά την παρουσίασή της στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, με τους μετέχοντες στο ΣΕΥ να χαιρετίζουν «τη σημαντική δουλειά που έχει γίνει έως τώρα» και να καλωσορίζουν «την επικαιροποίηση ή προετοιμασία νέων περιφερειακών ή θεματικών στρατηγικών».

Σε αυτό τον καμβά, το Συμβούλιο ενέκρινε Συμπεράσματα για την «παγκόσμια ασφάλεια στη θάλασσα», υπογραμμίζοντας «τον ρόλο που διαδραματίζει η ΕΕ, ως πάροχος παγκόσμιας ασφάλειας στη θάλασσα».

Επίσης, εξέδωσε Συμπεράσματα εκφράζοντας «ικανοποίηση» για «την πρόοδο της συνεργασίας ΕΕ - ΝΑΤΟ», όπως την είχαν συμφωνήσει να προχωρήσει τα δύο κέντρα ήδη από το Δεκέμβρη του 2016. Παραπέρα, απευθύνει «έκκληση για τη συνέχιση της προόδου όσον αφορά την υλοποίηση του κοινού συνόλου προτάσεων».

Σε έτερο ζήτημα, την «εξωτερική δράση της ΕΕ για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας», την έννοια - λάστιχο που αξιοποιούν για τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις όπου Γης, στα σχετικά Συμπεράσματα, το ΣΕΥ βάζει στόχους: «Την ενισχυμένη διεθνή συνεργασία, ιδίως με βασικούς στρατηγικούς εταίρους, όπως τις ΗΠΑ, την Αυστραλία, τον Καναδά και τους εταίρους Σένγκεν καθώς και με περιφερειακούς και πολυμερείς οργανισμούς, όπως τα Ηνωμένα Εθνη, το ΝΑΤΟ, το Παγκόσμιο Φόρουμ κατά της Τρομοκρατίας, η Ιντερπόλ και ο Παγκόσμιος Συνασπισμός κατά του "Ισλαμικού Κράτους"».

Παράλληλα, δείχνοντας προς την κατεύθυνση αξιοποίησης του ζητήματος και για ενισχυμένα μέτρα καταστολής στο εσωτερικό, το ΣΕΥ προανήγγειλε «την ενίσχυση της αντίδρασης της ΕΕ σε βασικούς θεματικούς τομείς, όπως η πρόληψη και η αντιμετώπιση του βίαιου εξτρεμισμού, η ανάγκη αποτελεσματικής αντιμετώπισης της στρατολόγησης και ριζοσπαστικοποίησης μέσω Διαδικτύου, το ακανθώδες πρόβλημα των αλλοδαπών τρομοκρατών μαχητών, ιδίως το ζήτημα των επιστρεφόντων, η ασφάλεια των αεροπορικών μεταφορών» κ.ά.

Το ΣΕΥ ενέκρινε και Συμπεράσματα για «την ανανεωμένη ώθηση στην εταιρική σχέση Αφρικής - ΕΕ», όπου επισημαίνεται ότι «η ΕΕ έχει πραγματικό στρατηγικό συμφέρον για την εμβάθυνση και ενίσχυση της μακροχρόνιας εταιρικής της σχέσης με την Αφρική». Επίσης, ενέκρινε Συμπεράσματα σχετικά με τη στρατηγική της ΕΕ για την Κεντρική Ασία, όπου χαρακτηρίζει τις χώρες της Κεντρικής Ασίας «σημαντικούς εταίρους της ΕΕ», και «υπογραμμίζει την ανάγκη να ενισχυθεί ο διάλογος και η συνεργασία σχετικά με (...) την αντιμετώπιση των εμφανιζόμενων απειλών για την ασφάλεια».

Τέλος, στο περιθώριο του Συμβουλίου έλαβε χώρα η υπουργική σύνοδος της λεγόμενης Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης της ΕΕ. Οι μετέχοντες στο ΣΕΥ και οι υπουργοί Εξωτερικών από Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν, Λευκορωσία, Γεωργία, Μολδαβία και Ουκρανία επικέντρωσαν στην προετοιμασία της Συνόδου που θα πραγματοποιηθεί στις 24/11 στις Βρυξέλλες, στην προσπάθεια ευρωενωσιακών επιχειρηματικών ομίλων για παραπέρα διείσδυση σε χώρες της περιοχής.

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ
Ανοίγει επικίνδυνους δρόμους για τις λαϊκές ελευθερίες

Ολοκληρώθηκε χτες στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής και παίρνει το δρόμο για την Ολομέλεια το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, με το οποίο ενσωματώνει στο ελληνικό δίκαιο τη Συνθήκη της Βαρσοβίας του 2005, δύο σχετικές αποφάσεις - πλαίσιο και μια Οδηγία της Ευρωπαϊκής Ενωσης «για την καταστολή του διεθνούς εγκλήματος και της τρομοκρατίας».

Οπως ανέδειξε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Δελής, καταψηφίζοντας το νομοσχέδιο, ο όρος της «τρομοκρατίας», που χρησιμοποιείται με ιδιαίτερη έμφαση στα εν λόγω κείμενα, αποτελεί «όρο - λάστιχο στην πολιτική της ΕΕ και αυτό αποτελεί κατά τη γνώμη μας ισχυρότατο σήμα κινδύνου για τις λαϊκές ελευθερίες και τα δικαιώματα, αφού με βάση αυτόν μπορεί να ποινικοποιούνται ακόμη και εργατικές - λαϊκές κινητοποιήσεις ή κινηματικές δράσεις που αμφισβητούν με οργανωμένο τρόπο το κυρίαρχο σύστημα».

Απαντώντας στον υπουργό Δικαιοσύνης, Στ. Κοντονή, ο οποίος, υπερασπιζόμενος το «ευρωπαϊκό κεκτημένο», ανέφερε ότι αυτό υπερασπίζεται πλήρως τις λαϊκές ελευθερίες, χαρακτηρίζοντας λίγο πολύ την κριτική του ΚΚΕ «ανεδαφική», ο Γ. Δελής τόνισε: «Εμείς ρωτάμε, αλήθεια η εισαγωγή στα κείμενα της ΕΕ ορολογιών όπως "βίαιη ριζοστικοποίηση" ή "ακραίες ιδεολογίες" στοχοποιούν ή όχι τελικά οποιαδήποτε έκφραση - γνώμη, άποψη, εν τέλει την ίδια την ιδεολογική αντίληψη που αμφισβητεί το καπιταλιστικό σύστημα; Ποια ακριβώς ευρωπαϊκά Συντάγματα υπερασπίζεστε; Αυτά, ας πούμε, των χωρών της Βαλτικής όπου διώκεται ως παράνομη η κομμουνιστική ιδεολογία και φυλακίζονται όσοι την υπερασπίζονται, ή της Τσεχίας όπου διώκεται κι εκεί; Γιατί όλα αυτά βρίσκονται στα Συντάγματα χωρών της ΕΕ, "της δικαιοσύνης και της δημοκρατίας", όπως λέτε».

Ιδιαίτερα αρνητική διάταξη του νομοσχεδίου χαρακτήρισε την παράγραφο 2 του άρθρου 6, που προβλέπει ότι κατά τον καθορισμό της ποινής από τα ελληνικά δικαστήρια λαμβάνονται υπόψη και οι αμετάκλητες καταδικαστικές αποφάσεις δικαστηρίων άλλων κρατών - μελών της Σύμβασης, και μάλιστα ειδικά για το αδίκημα της «χρηματοδότησης της τρομοκρατίας». «Δηλαδή - όπως σχολίασε - κράτη με διαφορετικές αντιλήψεις, προσεγγίσεις, διαφορετικό ποινικό σύστημα ως προς το ζήτημα της λεγόμενης τρομοκρατίας» και με «πολύ λιγότερες εγγυήσεις προστασίας των δικαιωμάτων των κατηγορουμένων».

Το νομοσχέδιο υπερψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, Ενωση Κεντρώων και το Ποτάμι. Η Δημοκρατική Συμπαράταξη συμφώνησε με το νομοσχέδιο, ωστόσο ψήφισε επιφύλαξη λόγω των τροπολογιών. Η ναζιστική Χρυσή Αυγή καταψήφισε για λόγους διαχειριστικούς, καταθέτοντας προτάσεις «για τη βελτίωσή του».

ΤΕ ΕΒΡΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Αγωνιστική «υποδοχή» στους ΝΑΤΟικούς φονιάδες

Αγωνιστική «υποδοχή» στα βρετανικά στρατεύματα που επέστρεψαν από τη Ρουμανία, όπου συμμετείχαν στη ΝΑΤΟική άσκηση «Noble Jump», επιφύλαξαν μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ από τον Εβρο, καταγγέλλοντας παράλληλα τις υπηρεσίες που παρέχει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στους ΝΑΤΟικούς δολοφόνους και καλώντας σε απεμπλοκή της χώρας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς. Τα μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ άνοιξαν πανό απέναντι από το στρατόπεδο «Κανδηλάπτη» με το σύνθημα «ΝΑΤΟ killers go home» και βροντοφώναξαν «ούτε γη ούτε νερό στους φονιάδες των λαών».

Παράλληλα, χτες το απόγευμα, μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ πραγματοποίησαν μαζική εξόρμηση ενημέρωσης του λαού της Αλεξανδρούπολης και κάλεσαν σε αγώνα για να γυρίσουν πίσω πλοία, αεροπλάνα, στρατιωτικές αποστολές, για να κλείσουν όλες οι ξένες στρατιωτικές εγκαταστάσεις, να φύγει το ΝΑΤΟ από το Αιγαίο και τα Βαλκάνια. Παράλληλα, με τη μαζική εξόρμηση κάλεσαν το λαό της περιοχής να συμμετέχει στην αντιιμπεριαλιστική διαδήλωση του ΠΑΜΕ στη Θεσσαλονίκη.

ΕΠ ΚΡΗΤΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Κάλεσμα έντασης της πάλης για το ξήλωμα των ΝΑΤΟικών βάσεων

Η Επιτροπή Περιοχής Κρήτης του ΚΚΕ, με ανακοίνωσή της, καταγγέλλει την προώθηση των νέων σχεδίων ΝΑΤΟ - ΗΠΑ στο νησί από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Στην ανακοίνωση αναφέρεται μεταξύ άλλων:

«Το ΚΚΕ για μία ακόμα φορά επαναλαμβάνει πως το ΝΑΤΟ και η ΕΕ δεν είναι παράγοντες ειρήνης, σταθερότητας και ασφάλειας, όπως αναφέρει συνεχώς η κυβερνητική προπαγάνδα αυτής ή των προηγούμενων κυβερνήσεων. Η ευθεία αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων και συνόρων της χώρας, οι συνεχείς παραβιάσεις του εναέριου και θαλάσσιου χώρου από την Τουρκία τούς διαψεύδουν καθημερινά. Είναι, άλλωστε, γνωστές και όχι λίγες οι φορές που τέθηκε η βάση της Σούδας σε πολεμική ετοιμότητα για τις επιχειρησιακές ανάγκες των ΝΑΤΟ - ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, της Ανατολικής Μεσογείου, της Βόρειας Αφρικής, στα Βαλκάνια, αιματοκυλώντας τους λαούς και οδηγώντας στην προσφυγιά εκατομμύρια ανθρώπους. Η αστική τάξη της χώρας μας προσέφερε κάλυψη στην ιμπεριαλιστική επίθεση των ΗΠΑ στη Συρία, προσκάλεσε το ΝΑΤΟ στο Αιγαίο και στήριξε όλες τις επιθετικές ΝΑΤΟικές αποφάσεις. (...)

Το ΚΚΕ καλεί το λαό να γυρίσει την πλάτη του στα κελεύσματα της αστικής τάξης και των πολιτικών της εκπροσώπων, περί εθνικής ενότητας και κοινών συμφερόντων λαού και κεφαλαίου, καθώς και στο δηλητήριο του εθνικισμού και του ρατσισμού που παράλληλα προωθούν. Οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα, στην Τουρκία και σε άλλες χώρες έχουμε σήμερα τον ίδιο αντίπαλο: Τα μονοπώλια, τον καπιταλισμό, τις αστικές κυβερνήσεις τους και τις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες τους.

Το ΚΚΕ καλεί το λαό να εντείνει την πάλη για το ξήλωμα των αμερικανοΝΑΤΟικών βάσεων, που εκτός των άλλων αποτελούν μόνιμο στόχο αντιποίνων, να πετάξουν στον κάλαθο των αχρήστων τις θεωρίες που τελευταία αναπτύσσονται περί οικονομικών ωφελειών και προστασίας της χώρας από την παρουσία των βάσεων».

Δραστηριότητες ΚΟ του ΚΚΕ

Σήμερα Τρίτη:

-- Στις 8 μ.μ., η ΤΟ Υπαίθρου Θεσσαλονίκης οργανώνει πολιτική συγκέντρωση, στο Ανατολικό Θεσσαλονίκης, με ομιλητή τον Σάκη Βαρδαλή, βουλευτή του ΚΚΕ.

-- Στις 8.30 μ.μ., σε συγκέντρωση στον Αλμυρό Μαγνησίας για τις πολιτικές εξελίξεις και τις θέσεις του ΚΚΕ, θα μιλήσει ο Γιώργος Χαρίτος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Στις 7 μ.μ., σύσκεψη της ΚΟΒ Αγίου Κωνσταντίνου - Σουφλαρίων Λάρισας

Αύριο Τετάρτη:

-- Στις 7.30 μ.μ., στη Λαμία, στο Πολιτιστικό Κέντρο (Λεωνίδου 9 - 11), στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια από την Οχτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση, θα παρουσιαστεί το έργο του Αντόν Μακάρενκο «Παιδαγωγικό Ποίημα». Θα μιλήσει ο Τάσος Χρονάς, στέλεχος του ΚΚΕ.

-- Στις 7.30 μ.μ., η ΤΟ Τοπικής, Περιφερειακής και Κεντρικής Διοίκησης Αττικής του ΚΚΕ καλεί σε εκδήλωση αφιερωμένη στην Οχτωβριανή Επανάσταση. Θα μιλήσει ο Βασίλης Οψιμος, μέλος της Ιδεολογικής Επιτροπής της ΚΕ του ΚΚΕ. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην αυλή των γραφείων του Συνδικάτου ΟΤΑ (Ιωάννη Χρυσάφη 10 - Ηλιούπολη)

-- Στις 7 μ.μ., στην πλατεία Μετεώρων, η ΤΟ Β/Δ Θεσσαλονίκης οργανώνει συγκέντρωση, με ομιλήτρια την Θεανώ Καπέτη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέα της ΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας.

-- Στις 8 μ.μ., στο πάρκο του Αγίου Θεράποντα, οι ΚΟΒ Τούμπας Θεσσαλονίκης καλούν σε βιβλιοπαρουσίαση των εκδόσεων της «Σύγχρονης Εποχής» για την Οχτωβριανή Επανάσταση, με ομιλήτρια την Εφη Κουκούλα, μέλος της ΕΠ της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ